FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL CFRMANIA.RO

Ferguson din Gruia

Articol de GSP - Publicat joi, 17 aprilie 2008 00:00

Dan Brie
[email protected]

2.000 de lei au primit feroviarii la promovarea din 1969

Doctorul Constantin Rădulescu, al cărui nume îl poartă arena pe care joacă liderul, a făcut istorie la CFR şi datorită metodelor sale inedite.
Comparat cu Alex Ferguson de jucătorul emblematic al feroviarilor, Marius Bretan, medicul Constantin Rădulescu a rămas în poveştile fotbalului clujean ca un personaj ce combina metodele rigide cu cele originale. Fiica sa, Ioana Stanca Ghidro, decan al Baroului de avocaţi din Cluj, îl descrie ca pe "un om intransigent, dar în acelaşi timp tolerant". Nu-i plăcea indisciplina şi-i verifica în camere pe jucători. Nu le tolera excesele şi-i pedepsea dacă întîrziau noaptea la petreceri, însă, în acelaşi timp, iubea boema şi chermezele. "S-a spus că i-a dopat pe jucători. Este adevărat: i-a dopat cu ceapă! Seara, pentru ca jucătorii să doarmă bine, ceapa avînd un astfel de efect", a povestit fiica doctorului.

Ceapa n-a avut efect asupra lui Petru Emil, care a părăsit cantonamentul de la Borsec, în 1968, pentru a petrece în oraş. Spre dimineaţă, cînd s-a întors, n-a mai găsit cheia la intrare, unde se afla de obicei. Doctorul o ascunsese la el sub pernă. Într-un episod relatat în cartea "100% CFR - Centenarul unui vis", Rădulescu l-a pus pe Alexandru Vasile, plecat afumat bine spre meci, să facă tactica şi echipa pentru partida decisivă cu CFR Arad din 1969. Feroviarii au scos un punct, iar Alexandru Vasile a fost omul meciului. "Fotbalul s- a schimbat mult de atunci. Nu contau banii. La promovarea din 1969, tatăl meu şi jucătorii au fost premiaţi cu cîte 2.000 de lei, un ceas Pobeda şi cu stofă. În ultimii ani, tata era foarte supărat din pricina direcţiei pe care o luase fotbalul", a încheiat Ioana Stanca Ghidro.

Dan Brie
[email protected]

2.000 de lei au primit feroviarii la promovarea din 1969

25.000 de lei a încasat fiecare titular pentru victoria de la Dinamo

Bornele carierei
- Doctorul Constantin Rădulescu s-a născut pe 30 mai 1924 la Bucureşti
- A fost legitimat la Olimpia Bucureşti în 1938
- A jucat la Sportul Studenţesc (1942 - 1943), la "U" Cluj (1943 - 1949), la CFR Cluj
(1950 - 1956)
- S-a retras în 1956 din cauza unei accidentări
- A jucat 69 de meciuri în prima ligă, marcînd 10 goluri
- 1957 - antrenor la CFR
- 1960 - preia "U" Cluj, echipă din care făceau parte, între alţii, Petru Emil, Ivansuc, Mateianu sau Remus Cîmpeanu
- 1962 - antrenor la CSM, unde îl înlocuieşte pe Pişti Covaci!
- 1967 - revine la CFR, cu care promovează în sezonul următor
- 1972 - 1973 - locul 5 în Divizia A cu CFR
- 1976 - antrenor la "U"
- 1979 - antrenează CUG Cluj, în liga a IV-a.
- 1984 - 1986 - antrenor Arieşul Turda (C)
- 1992 - 1995 - antrenează pentru ultima dată CFR Cluj

Numărul 1
Constantin Rădulescu a fost considerat cea mai importantă personalitate din istoria clubului feroviar, principalul său merit fiind acela că a format o echipă, în deceniul 7, pe care a dus-o în prima ligă. În 2005, la 4 ani de la decesul medicului, Regionala CFR Cluj a aprobat ca stadionul din Gruia să poarte numele "Dr. Constantin Rădulescu". "S-a propus şi înainte ca stadionul să poarte numele tatălui meu. El a refuzat: N-am murit încă", a povestit Ioana Stanca Ghidro, fiica doctorului Rădulescu.

A refuzat Naţionala şi Rapidul
Ca jucător, Rădulescu transforma auturile în veritabile cornere. "A refuzat convocarea la naţională ca să nu-şi piardă postul de medic", a povestit fiica doctorului, Ioana Stanca Ghidro (foto). În 1972, ministrul Filoveanu de la Transporturi i-a solicitat să preia Rapidul. "Să nu-l mai găsesc pe Rică Răducanu acolo cînd ajung!", a cerut doctorul, acesta fiind un tertip pentru a refuza trecerea în Giuleşti. "Da' ce, vrei să fiu schimbat?", a replicat ministrul, care l-a lăsat să continue la Cluj. Episodul apare în cartea doctorului, "O viaţă dedicată fotbalului".


Metoda Ajax
În 1962, doctorul Rădulescu l-a înlocuit pe banca tehnică a formaţiei CSM Cluj (liga secundă) pe celebrul Pişti Covaci, antrenorul care a pregătit ulterior legendara Ajax Amsterdam. În cartea "100% CFR - centenarul unui vis", scrisă de Ciprian Rus şi Zoltan Cantor, se relatează că Ajax şi CFR utilizau aceleaşi metode de antrenament. "Ciclul de pregătire era luat de la Ajax, cu două antrenamente marţea, două joia, miercuri liber. Totul se făcea contracronometru, după puls, după tensiune", a povestit, în carte, fostul jucător Romică Petrescu.

24.000 de locuri în vară
Arena care poartă numele lui Rădulescu va avea în această vară o capacitate de 24.000 de locuri. Spaţiul pe care în acest moment se desfăşoară lucrările pentru ridicarea unei tribune de 10.000 de locuri se află în spatele băncilor de rezerve, unde înainte se afla un teren de zgură. Noua tribună va fi inaugurată pe 19 de iulie cu un amical de lux.



"Era dur"

Augustin Ţegean, fosta glorie a "feroviarilor", a rememorat personalitatea doctorului Rădulescu, antrenorul care a marcat istoria echipei din Gruia în perioada anilor '70-'80

- Domnule Ţegean, aţi fost unul din apropiaţii doctorului Rădulescu. Ce fel de om era?
- Un personaj aparte din toate punctele de vedere: dur, sever, nu renunţa la principiile sale. Ne spunea mereu că doar el are voie să facă miştouri pentru că era bucureştean :) Era o personalitate puternică, îl respectam cu toţii. Ne era şi frică de dumnealui.
- La ce metode recurgea pentru a vă stimula înaintea unui meci important?
- În vremea aceea nu aveam nevoie de prea multe stimulente pentru că jucam din plăcere. Ne mai tăia din bani cînd greşeam. Dacă prima de joc era de vreo 200-300 de lei ne lua 100. Cîteodată ne mai ameninţa că ne trimite la serviciu dacă nu ne place fotbalul.
- Ce fel de antrenor era doctorul Rădulescu?
- Pot să spun că folosea metode noi pentru acele vremuri. Ne explica la tablă scheme de joc. Marcajele se făceau om la om. Fiecare ştia exact ce zonă să acopere în teren. Metodele sale erau dintre cele mai moderne.
- Ce amintiri vă leagă de doctorul Rădulescu?
- L-am prins pe toată perioada cît a stat în Gruia. El m-a pus şi antrenor secund în 1984 şi m-a trimis la specializare la Bucureşti. Mărturisesc că am avut destule momente tensionate cu dumnealui. Odată m-a scos afară la un meci cu Braşovul, pe nedrept, şi i-am zis: "Dacă mă scoţi afară, oricum vei pierde meciul. Dacă tu crezi că joc prost, atunci şi tu eşti un antrenor prost" (rîde).

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close