FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Flavius Stoican, totul pentru salvarea lui Dinamo: „Am dat familia și toate planurile deoparte!”

Flavius Stoican  / FOTO: Cristi Preda (GSP)
Flavius Stoican / FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de - Publicat vineri, 07 ianuarie 2022 08:06 / Actualizat vineri, 07 ianuarie 2022 08:59

Flavius Stoican, 45 de ani, noul antrenor al celor de la Dinamo, este extrem de motivat și vrea să-i „contamineze” și pe jucătorii săi cu energie, tactică, spirit de sacrificiu și unitate pentru a evita retrogradarea.

„Telenovela Rednic” nu s-a încheiat! Două scenarii în prim-plan: cu câți bani se alege „Puriul” de la Dinamo
DINAMO
„Telenovela Rednic” nu s-a încheiat! Două scenarii în prim-plan: cu câți bani se alege „Puriul” de la Dinamo

-Domnule Stoican, ce trebuie făcut urgent la echipă să înceapă jucătorii și suporterii să zâmbească? 
- În primul rând, să îmbunătățesc starea de spirit. Apoi, dorință și să știm ce avem de făcut pe teren, tactic în special. 

- Îi simțiți motivați sau blazați? 
- Indiferent cum va fi starea de spirit la început, eu cred că o voi îmbunătăți. 

- Pe ce vă bazați? 
- Atât timp cât am încredere în forțele mele și știu ceea ce pot să ofer, este imposibil să nu reușesc! Iar cei care nu vor merge în pas cu mine și cu echipa n-au ce să caute la Dinamo. Pe ce mă bazez... Ofer respect, vorbesc uman, exceptând fotbalul, referindu-mă la viață, cât de important este ca atunci când te apuci de o meserie, de o treabă, să o faci cu pasiune și să nu te doboare nimic. N-ai cum să nu reușești dacă ești dedicat.

Stoican: „Mi-am lăsat și familia deoparte”

- Ați început să aveți deja nopți nedormite? 
- Încă nu. Dar sunt situații când, înainte de a pune capul pe pernă sau de a adormi, îmi vine în cap: „Ce voi face mâine?!”. 

- Simțiți presiunea uriașă de a lua un nume mare ca Dinamo pe loc retrogradabil? Și timpul nu mai are răbdare, iar jocul până acum a fost groaznic, așa cum afirmă și fanii, și conducătorii. 
- Nu e atât presiunea, cât dorința mare. Fac mult mai multe sacrificii, mari și mici, pentru a reuși. Adică mi-am dat deoparte familia, planurile mele pe care le aveam până la a prelua echipa stagnează, totul e doar pentru Dinamo. Da, am dat familia și toate planurile deoparte! Nu mai sunt atent la fata mea, la soție, acum sunt ei care îmi pun întrebări. 

- Merită? Ați mai fost înjurat, probabil, veți mai fi
- Merită că-mi place fotbalul. Merită fiindcă știu că atunci când voi trage linie, fotbalul mă va răsplăti! 

- Și când citiți comentarii negative? 
- Le transform. E normal ca oamenii să gândească negativ fiindcă situația e de așa natură. Dacă voi reuși să fac lucrurile cum cred eu că voi putea, atunci oamenii nu vor avea atâtea comentarii negative.

Flavius Stoican: „Norocul ni-l facem noi”

- Cum îi veți îmblânzi pe suporteri? 
- Prin rezultate. Și mai mult decât atât, prin evoluția echipei. Fiindcă există riscul să avem jocuri bune și să avem ghinion. Se întâmplă. 

- Vă e teamă de reacțiile lor negative? 
- Când intră băieții pe teren și joacă, iar oamenii văd o schimbare la față ca și atitudine, cu siguranță se vor schimba și ei în ceea ce privește echipa. N-o să fie ușor. 

- Puteți atrage și norocul? Dinamo a pierdut lamentabil puncte prețioase în prelungirile unor meciuri
- Norocul ni-l facem noi. Atât timp cât tratăm situațiile corect, și nu superficial, cu siguranță nu vom avea ghinion, ci șansă. De ce vom avea noroc? Pentru că vom trata serios fazele respective. Pentru că înainte ca adversarul să aibă ocazie de gol sau să marcheze, înseamnă că tu ai făcut niște greșeli. Dacă nu le facem, n-o să aibă ei noroc și noi ghinion.

Stoican: „Mi-am analizat gesturile, nu erau normale”

- Având în vedere situația groaznică a lui Dinamo și faptul că v-a mai luat valul pe bancă și ați avut ieșiri necontrolate... 
- Trebuie să fiu echilibrat. 

- Mai ales că în viața de zi cu zi nu aveți derapaje, nu sunteți așa
- Și eu m-am analizat după meciuri, iar gesturile pe care le făceam nu erau corecte. Problema este că atunci când sunt la fotbal, mă transform. Văd toate situațiile din teren, unele nu sunt pe placul meu și explodez. Eh, trebuie să fiu echilibrat. M-am schimbat în ultima perioadă, am stat să analizez partidele, gesturile, reproșuri către arbitri, chestii ce nu sunt normale. 

- V-ați gândit pe cine puneți căpitan? 
- Nu. Depinde cum se antrenează ei. Toți pornesc de la zero, cu șanse egale.

1victorie, un egal și două eșecuri a adunat Stoican în tur la FCU Craiova, golaveraj 2-2

Flavius Stoican: „N-am venit să fiu aplaudat”

- Cu ce ar fi echivalentă salvarea? 
- Nu știu dacă aș putea calcula, dar ar fi o mulțumire pentru mine. N-am venit să demonstrez nimănui nimic, n-am venit să fiu aplaudat, am venit că-mi place fotbalul și cred în potențialul acestui Dinamo. Și, mai mult decât atât, am încredere în forțele mele! Ar fi o satisfacție ca oamenii să aprecieze că s-a putut, chiar dacă am plecat de la zero. 

- Aveți un program... 
- Infernal!

 - Pitești, apoi FCSB acasă, deplasare la Botoșani, CSU Craiova acasă și deplasare la UTA. 
- Meciuri tari, zmei! Nu știu cum e mai bine. Important e să jucăm fotbal. Nici să ne considerăm învinși dinainte, nici să intrăm cu aere de Dinamo, de învingători. Vor fi meciuri echilibrate. Dacă vom greși mai puțin, și sper s-o facem!, cu siguranță vom câștiga.

- Trei lucruri pe care le vreți imediat de la jucători? 
- Să fie atenți la ceea ce le transmit ca să pună cât mai repede în practică. Să-și fixeze singuri un obiectiv. Toate eforturile pentru aceste 2-3-4 luni să le conectăm doar la fotbal.

Flavius Stoican: „Vor avea un sprijin în mine”

- Veți fi dur sau prieten cu ei? 
- Ar fi prea dur să spun că sunt zbir. Eu sunt atent cu ei, îi încurajez în momentele dificile, vor avea un sprijin în mine, n-o să se întâmple absolut nimic dacă mai greșesc. Știi expresia aia: „Pumn de fier într-o mănușă de catifea”. Jucătorii vor avea un sprijin în mine, fără a se trage de șireturi cu mine. 

- Vă este teamă ca nu cumva să fiți victima unui puci? Au tot fost la Dinamo
- Nu, deloc. Atât timp cât oferi oamenilor respect, în fotbal, în viață, și nu-i jignești și ești aproape de ei, au un sprijin în tine, nu au cum să nu-ți mulțumească. Mie pe teren trebuie să-mi mulțumească, atât! Nu, „Flăviusică, ești cel mai bun, cel mai frumos”... Acolo, în iarbă, acolo vreau să văd! 

- Le veți atrage atenția să fie grijulii și la viața extrasportivă și la ceea ce postează în social media? 
- Da. Sunt, uneori, situații care nu arată că au făcut ceva greșit, dar se pot scoate lucruri negative din unele fotografii. Și pentru ce?! Când gândul nostru trebuie să fie doar la fotbal! Și vom avea discuții bărbătești, frățești, cum vrei tu.

23de victorii a adunat Stoican ca antrenor al lui Dinamo în 50 de meciuri de Liga 1. În rest, 12 egaluri și 15 eșecuri, golaveraj 73-48

Stoican: „Mă motivez citind comentariile negative”

- Aveți vreo revanșă de luat față de Rednic sau față de oricine altcineva? 
- Nu. În primul rând, nu comentez spusele celor care au vorbit urât sau nepoliticos despre mine fiindcă nimeni nu poate schimba părerea unor oameni, decât dacă faci anumite lucruri, iar ei sunt realiști. Până la urmă, sunt vorbe. 

- Vă enervează? 
- Nu. Probabil, mă motivează. Iar când vreau să mă motivez mai mult, citesc comentariile negative. 

- Ca fotbalist, v-ați bătut mereu la titlu, fie la Dinamo, fie la Șahtior. Acum, ca antrenor, sunteți la retrogradare. Unde e mai greu? 
- Acum, este o situație foarte grea. Nu neapărat de lot sau legat de starea de spirit, ci de diferența de puncte. Acesta e gândul care mă macină. Însă asta nu înseamnă că nu am încredere în mine și în Dinamo.

7puncte este distanța față de FCU Craiova, prima formație de pe locurile de baraj

Nu e suficient să fii pozitiv, toate sunt cumulate: ceea ce îi înveți pe jucători, cum te exprimi, cât de multe înțeleg ei din exprimarea ta, starea de spirit. Nu doar că merg în vestiar, toate trebuie să fie cumulate: tactic, când nu avem mingea, unde stăm, cum ne poziționăm. Să nu fie alibiuri.

Va conta și o eventuală victorie cu FCSB, chiar dacă jucăm pe zone diferite din clasament. Contează și pentru moral. Dacă bați orice echipă din frunte, ai un alt moral. Și dacă bați într-un amical, te simți bine.

- Flavius Stoican, antrenor Dinamo

9puncte este distanța față de Mioveni, prima care se salvează direct acum

VIDEO Răzvan Zăvăleanu, mesaj pentru fanii lui Dinamo

Citește alte știri din Liga 1:

Gigi Becali anunță ce a convenit cu Claudiu Keșeru: „Să nu-l aud că o să comenteze. Știe clar situația!”

Motivul pentru care Dinamo nu i-a reziliat contractul lui Constantin Nica » Solicitarea stranie a fotbalistului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
141318741016842
Petrică Nicula  •  07 Ianuarie 2022, 12:55

În mod normal iuliu mureșan și stoican nu vor prinde primăvara...

dvd1
dvd1  •  07 Ianuarie 2022, 09:53

retrogradare garantata 100%. Sa vedeti macel in prima etapa. Va fi iar 3, 4-0 fara drept de apel. Si atunci sa vezi fraze sablon: "trebuie sa muncim mai mult", " o sa vina si rezultatele", "trebuie sa aducem Dinamo acolo unde ii e locul", etc.

calugarul.pafnutie
calugarul.pafnutie  •  07 Ianuarie 2022, 09:52
Postat de kortez pe 07 Ianuarie 2022, 09:14

„Am dat familia și toate planurile deoparte!” Asta cand a spus-o, inainte de a pleca in America si a a lasa vorba "reziliati si voi cu cine puteti"? Sau este groaznic de ipocrit si a zis-o la intoarcere?

Familiile le-au dat deoparte suporterii! Și încă de acum vreo doi ani! Beneficiari nemeritat au fost jucătorii și antrenorii care retrogradează Dinamo! Punct.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează