FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

VIDEO // EXCLUSIV Florin Drăgan, interviu fără ocolișuri după rezilierea de FCU Craiova: „Mititelu mi-a spus că sunt un antrenor ghinionist” + Cum funcționa relația cu Dan Vasilică

Florin Drăgan
FOTO: GSP
Florin Drăgan FOTO: GSP

Articol de , - Publicat sambata, 21 octombrie 2023 09:53 / Actualizat sambata, 21 octombrie 2023 09:53

Florin Drăgan, 43 de ani, a oferit un interviu exclusiv pentru GSP.ro în care a vorbit despre plecarea sa de la FCU Craiova, relația cu Adrian Mititelu și cum a funcționat duoul cu Dan Vasilică. 

De asemenea, tehnicianul a dezvăluit și rădăcinile conflictului cu Marius Croitoru de anul trecut.

Reacția oficială a lui Kyros Vassaras, după faza de arbitraj care a scandalizat Liga 1: „Ne cerem scuze pentru eroarea lor. Arbitrul de centru nu poate fi învinuit” + Decizie cu efect imediat
POLI IAȘI - SEPSI 1-0
Reacția oficială a lui Kyros Vassaras, după faza de arbitraj care a scandalizat Liga 1: „Ne cerem scuze pentru eroarea lor. Arbitrul de centru nu poate fi învinuit” + Decizie cu efect imediat

- Domnule Drăgan, cum sunteți după despărțirea de FCU Craiova? 
- Sunt bine, încerc să petrec mai mult timp cu familia. Am fost atâția ani plecat, iar acum încerc să profit de această ocazie să petrec mai mult timp cu ei. 

- Ați fost mai mult de un an la Craiova, cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră? 
- Un an și 4 luni, mai exact. Eu sunt bucuros că am făcut parte din familia Craiovei, un club mare. A fost o onoare să lucrez la FCU Craiova. 

Florin Drăgan: „Am rămas într-o relație bună cu Adrian Mititelu”

- Ce s-a întâmplat de v-ați despărțit de FCU? 
- Nimic special. În urma rezultatelor, s-a decis că ar fi mai bine să ne despărțim. A fost o reziliere amiabilă. 

- Ce v-a spus Adrian Mititelu? 
- Mi-a spus că sunt un antrenor bun, dar ghinionist și că va încerca o altă variantă. Am rămas într-o relație bună atât cu domnul Mititelu, cât și cu restul oamenilor din conducerea clubului. 

- Aveți vreun regret după această plecare? 
- Unul foarte mic, că nu am reușit să marcăm în prima repriză a meciului cu Oțelul Galați. Fusese o repriză bună, cu multe ocazii. Dacă marcam, cred că lucrurile stăteau diferit. 

- Ați venit ca secund la Craiova, dar ați ajuns antrenor principal alături de Dan Vasilică în multe situații. Cum a fost acest duo? 
- Am lucrat foarte bine cu Dan. El se ocupa de partea fizică, eu de tehnico-tactică. Au fost și rezultate bune, echipa a jucat, am practicat un fotbal modern în multe situații. Am fost una dintre cele mai bune echipe din România pe atacul pozițional. Una peste alta, acest duo a mers bine până la un moment dat. Au fost aceste 3 rezultate proaste, înfrângerea de acasă cu Oțelul, cea din deplasare de la CFR și egalul cu Hermannstadt. Din păcate, după, conducerea a decis că e mai bine să ne despărțim. 

Florin Drăgan, despre relația cu Dan Vasilică și cea cu fanii lui FCU Craiova: „În momentele grele chiar m-au aplaudat”

- Echipa și schimbările cine le făcea? 
- La meciul cu Rapid a luat Vasilică deciziile. După partidă, domnul Mititelu a hotărât să schimbăm puțin lucrurile și am revenit eu. Adrian Mititelu e foarte implicat și mereu înainte de meci ne întreba cum vrem să jucăm, cum vrem să abordăm partida, ce planuri avem, de ce vrem să jucăm așa. La meciul cu CFR, dacă vă amintiți, am schimbat sistemul într-un 4-3-1-2.

Ne-a întrebat de ce vrem să facem asta, i-am explicat că vreau să surprindem adversarul, să facem un joc om pe om, să avem un 4 vs 4 la mijlocul terenului, pentru că și ei jucau același sistem. Din păcate, a fost 67% - 33% posesie pentru noi și s-a terminat 2-0 pentru ei. 

- Pe fani cum i-ați simțit? În multe momente Dan Vasilică era cel certat, dumneavoastră fiind aplaudat în dese rânduri. 
- Le mulțumesc pe această cale. Am avut o relație foarte bună cu fanii, în momentele grele chiar m-au aplaudat. Vizavi de ce se întâmplă cu Dan Vasilică nu pot să vă spun eu, e o poveste mai veche. Au ei ceva de împărțit. Mie îmi pare rău că nu am putut să fac mai mult pentru a-i face fericiți. 

- Mulți fani în momentul plecării dumneavoastră s-au întrebat de ce Florin Drăgan și nu Dan Vasilică? 
- E greu să vă răspund eu la această întrebare. E o hotărâre pe care a luat-o conducerea clubului, eu am respectat-o. Mai departe nu știu ce aș putea să spun. 

- Ce credeți că i-a lipsit echipei anul acesta? 
- Cred că în multe momente ne-a lipsit șansa. Au fost momente în care dacă marcam sau nu primeam gol lucrurile stăteau diferit. Și schimbările de antrenori... nu neapărat ne-au destabilizat, dar tot timpul așteptam să vină cineva să ne ajute. Păcat, începusem bine după acel meci câștigat cu Farul, apoi victorie și cu Dinamo, alt egal cu ei în Cupă. 

- Ați spus de multe ori că sunteți doar un antrenor secund, a fost poate o pălărie prea mare rolul de principal la o echipă cu pretenții precum FCU Craiova? 
- E adevărat, la FCU e presiunea mare. Nu știu dacă a fost o pălărie prea mare. Eu am venit ca secund, cred că mi-am făcut treaba foarte bine ca secund. Mai departe, când s-a apelat la mine am încercat să ajut.

Florin Drăgan: „Marius Croitoru m-a jignit”

- Plecarea dumneavoastră a venit într-un moment în care Adrian Mititelu era foarte aproape să se înțeleagă cu Marius Croitoru. A fost acea discuție anul trecut legată de relația dintre dumneavoastră și Croitoru. 
- Da, așa este. Nu sunteți primul care mă întreabă acest lucru, până acum am refuzat să comentez, dar acum voi spune fiindcă a trecut deja un an. Mai citesc presa și de fiecare dată când sunt vehiculate numele noastre, apare faptul că Florin Drăgan l-ar fi "săpat" pe Marius Croitoru. Lucrurile nu au stat deloc așa. 

- Cum au stat? 
- Încep cu al doilea sezon al meu la Botoșani, într-un cantonament în Austria. Marius m-a invitat la masă cu el și soția lui, doamna Ramona. L-am anunțat că doresc să închid colaborarea cu FC Botoșani pentru că au existat nenumărate jigniri din partea sa la adresa mea de față cu jucătorii. I-am spus că nu mai accept așa ceva și e mai bine să încheiem. Se mai întâmplă la fotbal, că nu suntem la teatru, dar e puțin delicat când se întâmplă de față cu jucătorii și se întâmplă foarte des. 

- Marius Croitoru ce a zis?
- Marius a spus că nu e nicio problemă să ne despărțim, apoi a intervenit și doamna Ramona. Mi-a zis: «Florin, știu că ești supărat, dar ar fi mai bine să te mai gândești și să avem discuția asta mâine. Nicăieri nu e lapte și miere». 

Am avut altă discuție cu Marius a doua zi și mi-a promis că lucrurile vor sta diferit, că tot ce avem de vorbit vom discuta între 4 ochi. Eu cred că Marius Croitoru este unul dintre cei mai buni antrenori din România, dacă nu chiar cel mai bun, chiar dacă în ultimul timp nu prea a avut rezultate. 

- A urmat perioada Craiova... 
- Da, a urmat Craiova. Am jucat prima etapă la Farul, am fost conduși la pauză, iar Marius, prin minutul 60, parcă văzuse cartonașul roșu. Am condus eu echipa de pe bancă atunci. Am revenit la antrenament după, pregăteam partida cu CFR de acasă. Înainte cu două zile de meci a avut loc un incident între noi la antrenament. 

Era nemulțumit, m-a jignit din nou de față cu jucătorii. Eu am fost dezamăgit, am reacționat atunci, am ieșit din antrenament. În drum spre vestiar, îmi aduc aminte că am lovit cu piciorul și un gărduleț. 

Am ajuns la vestiar, unde directorul sportiv Robert Săceanu a stat de vorbă cu mine, mi-a zis să mă liniștesc. L-am anunțat că-mi doresc să plec. Mi-a zis să așteptăm, am așteptat sfârșitul antrenamentului, când a revenit și Marius. Săceanu i-a spus că nu e normal ce s-a întâmplat pe teren, că au văzut și jucătorii și că e mai bine să rezolvăm între patru ochi. Mi-a zis Marius: «Dacă nu-ți convine, de mâine ia-ți geanta și să nu mai vii!». 

Florin Drăgan: „Din etapa a 2-a până în a 13-a nu am mai vorbit cu Croitoru”

- Ce ați spus? 
- I-am zis OK, dar a intervenit din nou domnul Săceanu, care mi-a spus că eu am contract cu FCU Craiova. Că nu pot să vin și să plec când vreau eu. Atunci, în condițiile astea, sunt la dispoziția clubului. Asta a fost în etapa a 2-a. Până în etapa a 13-a, când a plecat, nu am mai vorbit. Mă ocupam doar de analiza video, nu mai eram implicat în antrenamente. Nici măcar nu ne mai salutam. 

-Continuați.
- Îmi aduc aminte că înainte cu 3 zile de meciul cu Chindia de acasă am primit un telefon, m-a invitat la el la masă. Am luat masa cu el și soția lui, lucrurile nu mai erau cum trebuia între noi. Era și el tensionat, îl înțeleg. A venit meciul cu Chindia, au decis, atât el, cât și clubul, să se despartă amiabil și eu am rămas în continuare. 

L-am anunțat chiar în vestiar, de față cu toată lumea, cu team managerul Edi Zelgin, cu Robert Săceanu. I-am spus că s-a hotărât ca eu să rămân, dar că pe viitor trebuie să-și găsească un alt antrenor secund pentru că eu nu mai vreau să continui această colaborare. 

- V-a deranjat ce a apărut ulterior în presă? 
- M-au deranjat puțin lucrurile care au apărut pentru că nu sunt adevărate. Dacă am decis să nu vorbesc, am decis să nu vorbesc pentru că eu aveam calitate de antrenor secund. Eram discret, îmi făceam meseria. Dacă vă întreb cine e secundul lui Pep Guardiola nu știți, asta e normalitatea. 

Am ales să nu fac vâlvă, era o nebunie prin presă. Dar dacă am tăcut asta nu înseamnă că eram vinovat de ceva vizavi de Marius Croitoru, dimpotrivă! Dacă e să îmi reproșez ceva, ar fi doar acea reacție când am dat cu piciorul. Poate dacă aș putea da timpul înapoi m-aș gândi de două ori. 

- Ați mai vorbit cu el de atunci? 
- Nu, nu am mai vorbit deloc cu el. Nici măcar când ne-am întâlnit la meciurile directe. O dată când era la FC Argeș și după în deplasare la Botoșani, nici măcar nu ne-am salutat. Ne-am evitat. 

- Considerați că v-ați putea împăca în viitor? 
- Orice e posibil până la urmă. Emotiv pot spune nu, dar știți cum e viața. E posibil să ne împăcăm, e posibil să nu ne mai vorbim niciodată. La momentul ăsta un lucru e cert, că nu ne vorbim.

Florin Drăgan: „Mititelu cerea tot timpul explicații"

- Cu Adrian Mititelu ce relație aveți? 
- Cu domnul Mititelu am avut o relație foarte bună, mai ales când am fost secund, pentru că nu interacționam așa mult cu el. Când s-a pus problema să fiu și interimar a fost puțin mai greu pentru mine. Dar eu zic că sezonul trecut echipa a terminat pe un onorabil loc 7. 

Am fost aproape de play-off, din păcate, am avut două finale și le-am pierdut pe ambele: cu Sibiul și cu Sepsi. Am avut după obiectivul de a câștiga play-out-ul, să câștigăm barajul cu Voluntari. Am câștigat acel meci de pomină, după am mers la CFR. Eram încrezători, echipa făcuse un meci bun, dar, din păcate, domnul Istvan Kovacs ne-a dezavantajat grav. 

- A fost greu să lucrați cu Adrian Mititelu? Toată lumea știe practicile acestuia. 
- Nu a fost neapărat greu. Până la urmă, vorbim de un patron, un om care pune mult suflet, care bagă milioane în echipă. E normal să fie total implicat în viața echipei. Consider că am avut o relație bună cu dânsul, la fel când ne-am despărțit. Ne-am strâns mâna, ne-am îmbrățișat, pentru că nu se știe niciodată. Am încercat doar să ajut, nu am făcut rău nimănui, poate în viitor mă voi întoarce, de ce nu? 

- V-a impus vreodată ceva în legătură cu deciziile tactice? 
- Nu. Doar întreba care e primul 11, care e planul. Mereu voia să știe planul A, planul B, ce se întâmplă în cazul în care... Tot timpul încercam să vin cu argumente. Mă întreba: «De ce vrei să joci așa? De ce ai aborda meciul așa ofensiv?». Tot timpul cerea explicații, și e normal să le ceară pentru că e patron. 

- La antrenamente venea să se uite? 
- Nu în fiecare zi. Avea momente în care venea 2-3 zile. Mai avea și el business-urile lui, nu avea timp mereu. Dar cu siguranță știa tot ce se întâmplă.

Florin Drăgan: „Cu Janeiro voi colabora în viitor”

- În acest un an și 4 luni ați avut mulți antrenori pe lângă dumneavoastră. Unul dintre ei a fost Joao Janeiro, care a stat numai 18 zile. Ați apucat să-l cunoașteți? 
- Da, l-am cunoscut bine. Chiar am rămas în relații excelente cu el, vorbim zilnic. Suntem dispuși și ne dorim să colaborăm în viitor. Cu siguranță că atunci când domnul Janeiro va avea un contract voi merge cu el. S-a creat o conexiune, chiar dacă a stat puțin la FCU. 

E un tip deștept, care a lucrat la un nivel înalt și a avut colaborare cu antrenori foarte grei, precum Marcelo Bielsa. E un antrenor care vede fotbalul la fel ca și mine. Încercăm să lucrăm periodizare tactică. Când a venit am fost bucuros să lucrez cu el, îmi pare tare rău că nu a rămas. Cert e că în viitorul apropiat o să colaborăm. 

- Câte antrenamente ați prins împreună? 
- Cred că 10 antrenamente, pe acolo. Repet, e un tip inteligent, care vorbește vreo 6 limbi străine. E un tip pregătit, câștigase jucătorii după prima zi. Îmi aduc aminte că jucătorii au fost dezamăgiți că a plecat, că se apropiaseră de el. 

- După plecare acesta a acuzat că i s-a luat toată puterea de către conducere. 
- Eu asta nu am de unde să știu. Ce pot să vă spun este că am început pregătirea cu el și aveam planuri de play-off. E un antrenor care a dus Kisvarda pe locul 2, are două sau trei calificări în Europa League. La 42 de ani, cât are el, nu știu dacă sunt mulți antrenori din Europa care se pot mândri cu așa ceva.

Sunt licențiat A, deci la nivel de Liga 1 nu pot fi decât antrenor secund. Dar aștept cu nerăbdare ca Joao Janeiro să preia o echipă și să mergem la drum împreună

Am avut o discuție în liga a 2-a din Arabia Saudită și una în Liban, ca secund. Dar momentan îmi doresc să stau acasă. Aștept ca domnul Janeiro să preia o echipă și să-i dăm drumul la treabă

- Florin Drăgan

Citește și alte știri din Liga 1: 

Pierde Becali o sumă colosală? Ar intra în topul celor mai mari țepe luate de FCSB
FCSB
Pierde Becali o sumă colosală? Ar intra în topul celor mai mari țepe luate de FCSB
Ionuț Lupescu, incisiv la adresa lui Nicolae Badea: „Dinamo din Liga 4 e o glumă proastă”
DINAMO
Ionuț Lupescu, incisiv la adresa lui Nicolae Badea: „Dinamo din Liga 4 e o glumă proastă”

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează