FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA

FOTO Găman ia la ţintă un fazan! » Stoperul Astrei a ieşit la o partidă de vînătoare înainte de începerea pregătirilor pentru retur

Făzănița a căzut sub gloanțele lui Găman, iar fotbalistul parcă își compătimește, tardiv, victima +3   FOTO
Făzănița a căzut sub gloanțele lui Găman, iar fotbalistul parcă își compătimește, tardiv, victima

Articol de , - Publicat vineri, 11 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 10 ianuarie 2013 20:00

Fundaşul de 23 de ani a ieşit să împuşte fazani şi raţe împreună cu cei doi fraţi ai săi, George, arbitru în L1, şi Irinel, jucător la Buftea. ”E a doua mea pasiune, după fotbal”, explică Valerică, strigat de ai săi cu numele de Walter. Doi cîini superbi, brac germani, i-au însoţit pe băieţi la acţiune.

În vacanţă, Valerică Găman e frate cu codrul. Căpitanul revelaţiei campionatului, Astra Ploieşti, e gata pentru o nouă partidă de vînătoare. A doua sa mare pasiune, după fotbal! Walter, cum îi spun apropiaţii, întîmpină echipa GSP TV - Gazeta Sporturilor, în poarta casei sale din Craiova, îmbrăcat adecvat: combinezon de camuflaj, căciulă pe cap şi cizme de cauciuc în picioare.

Fraţii internaţionalului de 23 de ani, Cătălin (27 ani, arbitru în L1) şi Irinel (25 ani, fotbalist la Buftea) pregătesc jeep-ul pentru aventură. Cu toţii ard de nerăbdare să intre-n acţiune. La fel şi cei doi cîini, brac german, Tom şi Rex. "Astăzi mergem la fazani şi la raţe", ne pune în temă Valerică. Mama stoperului a pregătit vînătorilor cîteva sandvişuri şi ceşcuţe cu vişinată: "Să nu îngheţaţi!".

Găman deplînge situaţia Universităţii: ”E un campionat foarte urît fără Craiova”

Tatăl, fost poliţist rutier, cel care i-a insuflat lui Valerică pasiunea pentru vînătoare, îl tachinează pe fiul cel mic: "Walter e vînător bun, dar George e numărul unu, veţi vedea! Irinel n-are treabă cu puşca, merge doar pe post de gonac!". Găman senior rămîne acasă să pregătească grătarul de după partidă. La plecare, urarea tradiţională: "Vînat în cătare!".

"Aici, nea Ion e şeful, ca Piţi la lot!"
Caravana porneşte în direcţia Filiaşi. Drumul de 40 km e pigmentat cu multe glume. George, arbitru recent promovat în L1, e sufletul: "Nu-mi fac griji, fazanii sînt deja fixaţi. Hai, Waltere, să intrăm în ei!". Jeepul face la dreapta, peste o trecere de cale ferată. Roţile maşinii muşcă adînc din noroi. Vremea e superbă, soare, plus două grade.

La marginea cîmpului, nea Ion, pădurar de vînătoare de la Fondul 74, ţine o scurtă şedinţă de organizare. "Facem vînătoare în linie. Luăm vreo 20 de metri distanţă între noi", explică dirijorul acţiunii. "Ascultă-i bine, Waltere, aici nea Ion e şeful, ca nea Piţi la naţională", i-a zis George lui Valerică. Stoperul Astrei şi al României şi-a încărcat puşca, un bock de origine belgiană, cu două ţevi, şi a intrat în dispozitiv.

"Ia tu fazanul să te fotografieze cu el!"
"Aici sînt în mediul meu. În natură mă simt liber. Vînătoarea mă relaxează", spune fericit fundaşul. N-a stat în centru, ca la fotbal, ci pe margine. Concentrat, cu privirea după fazani, Găman înaintează cu dezinvoltură prin bălăriile cu ciulini, ce-l cuprind pînă la brîu. Zici că merge pe asfalt, în comparaţie cu noi, care abia ne ţinem după el! Nu strigă nimeni, e una din regulile vînătorii de fazani.

Valerică fluieră din cînd în cînd după cîini, care aleargă zglobii să găsească ascunzătorile păsărilor. Primul foc l-a tras George, după vreo 10 minute. Fazanii pot fi împuşcaţi doar în zbor: o altă regulă a expediţiei. Fratele cel mare îl şicanează pe Valerică: "Ia tu fazanul să te filmeze şi să te fotografieze cu el!". George are mai mult noroc decît Valerică. În bătaia puştii îi mai apare o ţintă pe care n-o iartă şi o prezintă mîndru fratelui mai mic: "Ia uite, Walter, ce Coco Chanel!". Aşa le spune cocoşilor.

Zece zboară, una pică!
Valerică nu se lasă mai prejos. Cîinele Tom pontează o familie de fazani ascunsă prin buruieni. Internaţionalul se opreşte şi el. Pune arma la ochi, iar cînd păsările, circa 10, se ridică în văzduh, speriate de bracul german, a tras două focuri. A nimerit doar o făzăniţă.
Tricolorul n-a mai încercat să ochiască şi alte păsări, iar George n-a manevrat nici el puşca. "Erau făzăniţe şi nu avea rost să le împuşcăm, fiindcă ele contribuie la reproducere", au explicat fraţii Găman.

Ghinion la raţe
După două ore solicitante de mers prin buruieni şi porţiuni de brazde, Valerică Găman şi fraţii lui s-au mutat pe Jiu la vînătoare de raţe. Fundaşul a stat la pîndă cîteva zeci de minute, dar păsările l-au ocolit. A tras cîteva focuri după ele, dar stolurile zburau prea departe. S-au resemnat după circa o oră şi s-au întors acasă doar cu trei fazani în tolbă.

La finalul partidei, Valerică era însă fericit: "La vînătoare îmbin utilul cu plăcutul. Fac mişcare în aer curat şi mai scot şi o mîncare sănătoasă". Poveştile vînătoreşti au continuat acasă, unde părinţii i-au aşteptat pe vînători cu ţuică fiartă şi fripturi calde. Sînt ultimele momente de relaxare, începe în curînd supliciul pregătirilor!

"A fost dramatic atunci cînd, la o vînătoare, un mistreţ l-a lovit pe tata şi i-a rupt rotula. Au existat însă şi multe întîmplări frumoase. Cu astea rămîi!" (Valerică Găman, fundaş Astra)

"Pot să mă mîndresc doar cu fazani sau iepuri ca trofee de vînătoare. N-am dat lovitura la animale mari" (Valerică Găman, fundaş Astra)

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping

Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul lui Nicolae Ceaușescu


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează