FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

FOTO Răi pentru noi, buni pentru alții » Ei sunt stranierii care nu au primit șanse în Liga 1, dar au devenit apreciați în alte campionate

Edel Apoula Bete +9   FOTO
Edel Apoula Bete

Articol de - Publicat duminica, 17 iulie 2016 00:00

Gazeta a alcătuit lista jucătorilor străini din ultimele zece sezoane care nu au primit șanse în Liga 1, însă au ajuns fotbaliști foarte apreciați în afara hotarelor României.

Nu puține au fost momentele în care echipele românești au făcut mutări inspirate: au adus jucători promițători, care după câteva meciuri au impresionat și au ajuns să fie vânduți pe bani buni în străinătate.

Exemple din ultimii zece ani ar fi fotbaliști precum Alvaro Pereira, adus de CFR din Uruguay pentru 2,5 milioane de euro și vândut la Porto pe 6,5 milioane, sau Moudou Sougou, pe care tot clubul ardelean l-a achiziționat cu 300.000 de euro și l-a vândut după un sezon și jumătate cu o sumă de zece ori mai mare.

Una dintre loviturile Stelei în ceea ce privește jucătorii străini a fost Cyril Thereau, luat pe 700.000 de euro și dat pe 2,9 milioane la Anderlecht. O altă lovitură de proporții a fost dată tot de clubul condus de Iuliu Mureșan, când CFR-ul l-a adus pe Lacina Traore din Coasta de Fildeș pe câteva mii de euro și a fost vândut la Kuban Krasnodar pe 6 milioane de euro.

Cu toate acestea, cluburile din Liga 1 au avut și mulți jucători străini sub contract la care s-a renunțat foarte ușor și au devenit fotbaliști buni de cele mai multe ori în campionate mai puternice decât Liga 1. Iată o listă cu jucători cărora campionatul României le-a oferit prea puține șanse și care și-au demonstrat adevărata valoare în afara campionatului nostru.

Dayro Moreno

  • 30 de ani
  • mijlocaș ofensiv

În ianuarie 2008, Steaua a cheltuit o sumă ce acum pare incredibilă în România pentru aducerea unui singur jucător, Dayro Moreno. Trupa din Ghencea a plătit aproximativ două milioane de euro pentru columbianul de 22 de ani.

Moreno a rămas în memodia suporterilor stelișit ca un transfer ratat, deși a marcat de 13 ori în 43 de meciuri pentru Steaua. Patronul Gigi Becali l-a luat la ochi pe sud-american și acesta a fost cedat după doar două sezoane la Once Caldas, pentru 600.000 de euro.

După plecarea din România, Dayro a renăscut: a marcat 20 de goluri la Once în sezonul următor, iar în ultimele 4 sezoane a marcat câte 16, 13, 10 și 18 goluri pentru Millonarios și Tijuana, în Mexic. Mijlocașul a bifat și 27 de meciuri și 2 goluri pentru naționala Columbiei.

Evoluțiile foarte bune din ultima vreme i-au atras atenția selecționerului Jose Pekerman, care l-a luat la lot alături de vedete precum James Rodriguez, Carlos Bacca sau Juan Cuadrado la ultimele două meciuri ale Columbiei: victoriile cu Bolivia și Ecuador.

Francisco Molinero

  • 30 de ani
  • fundaș dreapta

A ajuns la Dinamo în 2009 liber de contract, însă, spre surprinderea tuturor, nu i-a convins pe oficialii lui Dinamo că merită un post de titular. Deși avea în CV formații precum Atletico Madrid, Malaga sau Levante, fundașul nu a bifat decât 16 meciuri și a părăsit echipa.

A ajuns la Huesca, în Segunda, iar în 2014 a ajuns la Betis, cu care a promovat în Primera. Pe unde a jucat, după experiența Dinamo, Molinero a fost titular de drept, iar în acest sezon se menține la mijlocul clasamentului în elita fotbalului spaniol.

Stojan Vranjes

  • 29 de ani
  • mijlocaș central

Sârbul a fost adus la Pandurii în 2010 cu mai puțin de 100.000 de euro, iar acesta a impresionat imediat în Liga 1. Cu toate acestea, mijlocașul a avut câteva șicane cu antrenorul Petre Grigoraș și a fost împrumutat la CFR, alături de care a câștigat campionatul în 2012.

După ce a plecat de la Pandurii, a semnat în Serbia cu Vojvodina, unde a jucat foarte bine și a fost transferat în Polonia, la Lechia Gdansk.

Evoluțiile sale au fost foarte bune și în 2015 giganții Poloniei de la Legia Varșovia au plătit 300.000 de euro pe el. A devenit instant titular de drept la cel mai titrat club din istoria Poloniei.

Olivier Boumal

  • 26 de ani
  • mijlocaș ofensiv

La sfârșitul lui 2012, Astra a adus la echipă doi jucători: portarul Marian Kello și mijlocașul de bandă camerunez Olivier Boumal. În cele 6 luni petrecute la Ploiești, cel de-al doilea nu a bifat niciun minut și a prins banca de rezerve o singură dată.

Trei ani mai târziu, în iarna lui 2014, Panathinaikos a plătit pentru jucător 550.000 euro pentru a-l aduce de la Panionios. A avut o perioadă de integrare, însă a ajuns să fie unul dintre jucătorii utilizați frecvent în ultima vreme la cel mai vechi club din Grecia.

Wilfried Kanon

  • 22 de ani
  • fundaș central

La 18 ani, ivorianul a ajuns la Gloria Bistrița de la formația italiană Empoli. Un an mai târziu a pus pixul pe un contract oferit de cei de la Corona Brașov. Cu toate acestea, problemele de la echipa de sub Tâmpa l-au făcut pe african să rupă înțelegerea, iar conducerea nu a făcut prea multe să îl oprească.

Traseul de atunci al jucătorului a fost unul impresionant: a semnat cu ADO Den Haag, în Olanda, unde joacă regulat. Argumentul decisiv însă este postul de titular pe care Kanon îl ocupă în "naționala" Coastei de Fildeș, alături de care a și câștigat Cupa Africii în 2015.

Karim Yoda

  • 27 de ani
  • mijlocaș ofensiv

Un jucător neașteptat de bun a venit în Liga 1 în septembrie 2013. Karim Yoda a semnat cu Astra, însă după doar un an giurgiuvenii l-au pierdut gratis.

Dinu Gheorghe, președinte la Astra la acea vreme, a declarat în repetate rânduri că francezul de origine ivoriană va plăti pentru că a plecat de la echipă.

Acesta a semnat cu Getafe, echipă de primă ligă din Spania. A jucat 18 meciuri în primul sezon, iar în acest an a bifat 15 partide.

Suspendarea anunțată de giurgiuveni nu a venit nici până astăzi, iar Liga 1 a mai pierdut ușor un jucător de calibru.

Fabio Bilica

  • 37 de ani
  • fundaș central

În urmă cu nouă ani, la U Cluj a ajuns, liber de contract, brazilianul Bilica. După doar un sezon, sud-americanul a plecat gratis de la Cluj, după ce suporterii l-au suspectat că a comis intenționat un penalty într-un meci cu CFR Cluj.

Ajuns la Sivasspor, în Turcia, după un sezon impresionant a fost transferat la Fenerbahce pentru 2,5 milioane de euro! A evoluat în 46 de meciuri pentru trupa din Istanbul.

Edel Apoula Bete

  • 29 de ani
  • portar

Fanii rapidiști cu siguranță își amintesc de el. În primul rând datorită numelui său, care a născut multe glume, dar și pentru intervențiile ezitante pe care acesta le-a avut în perioada petrecută în Giulești.

Între 2005-2007, cât timp a fost sub contract cu Rapid, camerunezul a bifat doar 9 meciuri. După ce și-a încheiat angajamentul, traseul său a fost halucinant: a semnat cu PSG! Zâmbetul a apărut pe buzele microbiștilor din România, gândind că francezii s-au păcălit, chiar dacă l-au adus gratis la echipă.

După un sezon în care nu a bifat minute, Edel a jucat 23 și 24 de meciuri pentru giganții din Franța în următoarele două sezoane. A mai evoluat pentru Hapoel Tel Aviv, două sezoane ca titular. În prezent joacă în India, la Chennaiyin FC, unde este antrenat de Marco Materazzi.

Mauro Goicoechea

  • 28 de ani
  • portar

Cei de la Oțelul au surprins în 2014, cînd l-au adus la echipă pe portarul uruguayan, de la Danubio FC, din țara sa natală. Cu un sezon înainte bifase 15 meciuri în poarta celor de la AS Roma.

Ajuns la Galați, sud-americanul a evoluat foarte bine, însă la finalul sezonului, moldovenii ar fi trebuit să plătească 60.000 de euro ca să îl păstreze. Nu au făcut acest lucru, iar portarul a ajuns la Arouca, în Portugalia.

După evoluții apreciate, Mauro a fost transferat în Franța, la Toulouse, pentru 500.000 de euro, unde a jucat în 9 meciuri.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (25)
gaucito
gaucito  •  17 Iulie 2016, 23:34

Bai dar voi ati auzit de Wesley ?Golgheterul Romaiei ?

zizu
zizu  •  17 Iulie 2016, 19:16
Postat de ares123 pe 17 Iulie 2016, 15:16

Astia au fost petarde si mai departe...mai cauta

petarde? la fcsb vin petarde? nu voi sustineti ca vin numai vedete una si una....? asa ceva....!..:)

onduku
onduku  •  17 Iulie 2016, 18:20

Apoula Edel chiar n-a avut nu stiu ce valoare. O fi fost el bun in Israel, dar PSG-ul pierdea multe puncte pe mana lui. Portar de reflex dar gafeur. Iar PSG-ul atunci era mult mai mica. Iar Goicoechea n-a facut nimic. Toulouse nu e nu stiu ce si nici n-a aparat mult acolo. Otelul era ok pe vremea lui inca. Nu o formatie mult mai mica decat Toulouse.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează