FOTBAL  »  LIGA 1  »  JUNIORI

FOTO Viitor sumbru pentru fotbalului românesc » De la juniori cu perspectivă, la jucători fără echipă

Lipsa de interes pentru creşterea fotbaliştilor tineri este unul dintre motivele regresului pronunţat al fotbalului românesc +4   FOTO
Lipsa de interes pentru creşterea fotbaliştilor tineri este unul dintre motivele regresului pronunţat al fotbalului românesc

Articol de GSP - Publicat luni, 08 august 2011 00:00 / Actualizat luni, 08 august 2011 17:39

Cu cîteva excepţii, echipele de fotbal de la noi ţin doar atîtea grupe de copii cîte impune regulamentul, iar antrenorii sînt plătiţi foarte prost. Aşa a fost, parcă, mereu la noi, dar acum efectele sînt devastatoare şi fotbalul nostru a alunecat pe tobogan mai jos decît a fost vreodată.

Cluburile nu au răbdare şi preferă să aducă fotbaişti din străinătate, cu ceva experienţă, decît să promoveze fotbalişti români tineri a căror valoare să crească.

Avem o mulţime de exemple de juniori cu debut spectaculos, cu numeroase trofee naţionale şi internaţionale, dar care au ajuns să se piardă în anonimat.

Cu cîteva excepţii, echipele de fotbal de la noi ţin doar atîtea grupe de copii cîte impune regulamentul, iar antrenorii sînt plătiţi foarte prost. Aşa a fost, parcă, mereu la noi, dar acum efectele sînt devastatoare şi fotbalul nostru a alunecat pe tobogan mai jos decît a fost vreodată.

Cluburile nu au răbdare şi preferă să aducă fotbaişti din străinătate, cu ceva experienţă, decît să promoveze fotbalişti români tineri a căror valoare să crească.

Avem o mulţime de exemple de juniori cu debut spectaculos, cu numeroase trofee naţionale şi internaţionale, dar care au ajuns să se piardă în anonimat.

GSP.ro a investigat mai multe cazuri şi vă prezintă traseul cîtorva dintre juniorii care în prezent fie joacă în ligi inferioare, fie nu-şi găsesc echipe.

Bonciulescu Sorin şi-a făcut debutul la Rapid, în 1998, unde a jucat timp de 11 ani. Mijlocaş stînga, el a fost campionul României cu grupa 1989. În 2005 a prins lotul naţional U 19 şi a ocupat locul 3 în Austria, la un turneu. A fost golgeter la Cupa Lăcătuş, în 2007, şi al Cupei Liceelor pe ţară, în 2008 - competiţie pe care a cîştigat-o de două ori cu liceul "Mircea Eliade". A mai jucat la CS Tunari, Brăila şi Mihăileşti.

Anghel Codruţ Andrei este un atacant care promite. Deşi are numai 17 ani, a fost declarat golgeterul echipei Concordia Chiajna la turneele finale din ultimii doi ani. A jucat în Cupa României Timişoreana, iar acum se află în lotul secund al echipei din Chiajna.

Tudose Adrian şi-a început cariera la 9 ani, la Steaua. În 2001 a ocupat locul 4 la o competiţie în Corsica, urmînd ca în 2005 că cîştige locul 1 la un turneu în Austria. În 2006 a participat la un turneu cu Steaua unde a fost desemnat cel mai bun jucător, fiind şi golgeter, sub comanda lui Ştefan Sameş. În 2010 a fost ieşit, din nou, golgeterul diviziei D şi a promovat cu Spic de Grîu în C. După Steaua, a mai evoluat la Comprest şi Chiajna. În prezent, evoluează la Cernica.

Andrei Celnicu a crescut la juniorii lui Dinamo, cu care a cîştigat campionatul naţional în 2006. Mjilocaş central ofensiv, Celnicu a dat probe la Juventus Torino, însă în România nu a reuşit să treacă de echipe de divizia C sau D, precum 1 Decembrie, Clinceni sau Afumaţi.

Cristea Radu a început fotbalul la 7 ani, la FRB, pe post de mijlocaş. A fost campion cu echipa de juniori, în 2000. A mai evoluat la Otopeni, Voluntari, UFC Chitila, Victoria Brăneşti. În pragul unui transfer la Concordia Chiajna, a avut ghinionul să-i fie rătăcite unele documente, iar demersurile pentru achiziţionarea fotbalistului nu au mai fost reluate. Ultima echipă la care a evoluat este Spicul Mopan, echipa secundă a Victoriei Brăneşti, desfiinţată din cauza datoriilor către stat. În acest moment, Cristea evoluează la Ulmu Călăraşi.

Ei au o şansă » Cei mai tineri jucători din Liga 1
Cornel Ioniţă este cel mai tînăr jucător din Liga 1 la cei 17 ani. Evoluează la Rapid, mijlocaş.
Claudiu Bumba (FCM Tîrgu Mureş), Rareş Cucui (U Cluj), Florin Iacob (FC Braşov), Vlad Morar (U Cluj), Raphael Stanescu (Dinamo), Andrei Marc (Ceahlăul Piatra-Neamţ), George Sandu (Dacia Mioveni), Sergiu Negruţ (CFR Cluj), Teodor Mieila (Concordia Chiajna), Alexandru Margina (Ceahlăul Piatra-Neamţ) au împlinit vîrsta majoratului şi evoluează la echipe din Liga I, precum Dinamo, Braşov, CFR Cluj sau Concordia Chajna. Topul celor mai tineri fotbalişti din Liga 1 este închis de cei ce au împlinit vîrsta de 19 ani, printre ei numarîndu-se Albert Voinea (Pandurii Tîrgu-Jiu), Sergiu Buş (Voinţa Sibiu), Andrei Ciolacu (Rapid), Octavian Ormenisan (Sportul Studenţesc), Constantin Stoica (Sportul Studenţesc), Razvan Cazacu (Dinamo), Emanuel Creţulescu (FC Braşov) şi Leonard Dobre (Sportul Studenţesc).

Playtech: Anamaria Prodan, imagine mega INCITANTĂ după scandalul divorțului. Dacă o vede Reghe, sigur se reîndrăgostește


Comentarii (2)
gabyzu
gabyzu  •  08 August 2011, 15:36

As vrea si acu sa gasesc echipa buna unde sa am ce invata si sa pot evolua . Sa ajung sa joc foarte bine , Dar.. deja am crescut .. si aste acum nu mai conteaza .. indiferent ca ai inceput sa joci fotbal de la 9-10 ani :) Asa ca :) Asta e Romania , in asta traim , cu asta ne facem de rusine :) Daca ar veni cei din alte tari sa vada juniorii romaniei ar avea ce sa aleaga . Cum a fost Celsea in 2009 ca sa faca un antrenament cu 150 de copii si acolo s-au facut aprecieri asa cum trebuie si ti-au explicat ce ai gresit si te-au ajutat sa poti face acel lucru mai bine ;) De aceea se apuca copii/adolescenti sa conseume droguri , alcool , tutun etc ... nu au ce sa mai faca alt ceva . :)

gabyzu
gabyzu  •  08 August 2011, 15:31

Asa e ! Joniori din romania nu au unde sa evoluese sau sa faca performanta . Echipele ii accepta doar pe cei care le dau o uarecare atentie financiara celor din stafful clubului sau antrenorilor . Ceilalti sunt dati afara . Grupele de fotbal de la o echipa nu sunt formate din toti jucatorii care sunt si care merita , ci doar din cei care vor sa fie pastrati de catre antrenor sau cum am specificat mai sus cu o atentie 'banoasa' . Indiferent ca vrei sa ramai si sa performezi sau sa inveti mai mult sa joci fotbal , tactici , schieme sau altele ... nu esti pastrat . Am vrut sa joc fotbal findca imi placa , ascultam antrenoru veneam la antrenamente , nu comentam la colegi si totusi .. Afara

Vezi toate comentariile (2)
Comentează