FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA

FRF dă liber la pariuri! Sancțiune redusă și amânată pentru Marius Șumudică: ”Comisiile s-au făcut de râs”

Șumudică a primit un cadou cu o întârziere de câteva zile, el împlinind 45 de ani pe 4 martie
Șumudică a primit un cadou cu o întârziere de câteva zile, el împlinind 45 de ani pe 4 martie

Articol de - Publicat miercuri, 09 martie 2016 00:00

Recursul i-a redus și i-a amânat pedeapsa inițială, astfel că Șumudică va reveni pe banca Astrei chiar la meciul cu Steaua.

Doar o etapă a fost nevoit să stea Marius Şumudică departe de fotbal după ce a fost prins că paria pe un cont deschis în urmă cu câteva luni la un operator online.

Ieri, Comisia de Recurs a desfiinţat hotărârea de la Disciplină, care îl excludea pe antrenorul Astrei din orice activitate în fotbal pentru 6 luni şi îl amenda cu 100.000 de lei. Mai blânzi, membrii de la Recurs i-au redus pedeapsa: două luni şi 50.000 de lei!

Imediat la antrenament

Că Recursul dă o pedeapsă mai mică decât prima instanţă e deja o obişnuinţă. Inedit e că aceeaşi Comisie a decis, pe baza articolului 37.4 din Regulamentul Disciplinar, ca excluderea lui Şumi din fotbal să fie suspendată pentru 3 luni începând din 8 martie!

Astfel că tehnicianul liderului a putut să plece de la instanţa FRF direct la antrenamentul echipei sale! Excluderea lui Şumudică din fotbal a durat doar 8 zile!

Gazeta a încercat să afle cine din FRF a decis să fie de acord şi să ceară suspendarea executării pedepsei lui Şumudică, dar oficialii de la Casa Fotbalului au hotărât să nu comenteze.

FRF a dat, FRF a suspendat

Articolul 37.4 din RD prevede: "Procedura executării hotărârilor definitive poate fi suspendată la cererea şi prin acordul expres al părţilor. Suspendarea nu poate dura mai mult de 3 luni si se poate prelungi numai în cazul unei imediate soluționări a litigiilor".

Adică FRF, ca parte în proces, a cerut şi a fost de acord cu suspendarea executării pedepsei de către Şumudică! Fără cererea şi acordul FRF, Comisia de Recurs nu putea suspenda pedeapsa tehnicianului.

Aceeaşi FRF care, prin Departamentul de Integritate şi prin Comisia de Disciplină, decidea pe 29 februarie că Şumi nu mai poate face parte din fotbal în următoarele 6 luni.

"A contat că a recunoscut"

Surse federale au mărturisit pentru Gazetă cum au decurs lucrurile: "Intenţia FRF nu a fost să afecteze campionatul, să-i ia şansa lui Şumudică de a câştiga un titlu, ci să fie sancţionat pentru o faptă culpabilă. Faptul că a recunoscut, că nu ne-a făcut viaţa grea, că şi-a pus cenunşă în cap, a contat în acordul FRF pentru suspendarea executării pedepsei sale. În plus, era normal să ia o sancţiune mai blândă decât cea iniţială".

Alte surse susţin însă că "ceea ce s-a întâmplat la Recurs cu Şumudică e privit de mulţi drept o înfrângere în lupta cu pariurile din fotbal. De acum e liber la pariuri!".

Două luni competiţionale, dar de când?

Confuzia e mare la FRF şi în privinţa datei de la care va începe suspendarea din fotbal a lui Şumudică. Conform art. 38 din RD, aceasta ar porni din prima etapă a sezonului 2016-2017.

"Problema este că Astra va juca în tururi preliminare ale cupelor europene. Pe regulament, Şumi ar putea să antreneze echipa şi atunci. Dar dacă se sesizează vreun adversar? E posibil ca pentru această speţă nouă în fotbalul nostru să fie modificat şi acest articol de regulament", au dezvăluit surse FRF.

UEFA nu prevede suspendarea la excluderi

Decizia Comisiei de Recurs e atacabilă la TAS în 21 de zile. Surse federale spun că "în regulamentul FIFA nu este prevăzută suspendarea executării unei sancţiuni, ci numai în cel al UEFA. Dar, atenţie!, nu pentru excluderi, cum a fost cazul lui Şumudică. Teoretic, ca parte în această speţă, FRF ar putea să facă memoriu la TAS. Dar cum să facă asta, din moment ce a fost de acord cu suspendarea?!".

Aceleaşi surse au continuat: "Şumi nu va merge nici el la TAS. Până la urmă şi-a atins scopul, poate să antreneze în play-off".

Ce a declarat Șumudică după decizia de ieri:

  • "Mă simt eliberat de tot stresul pe care l-am acumulat. A fost o săptămână grea. Mi-e greu să stau departe de fenomen, mi-e greu să stau departe de fotbal. Practic, în fiecare dimineață îmi venea să mă urc în mașină și să plec spre antrenament"
  • "Am încercat să stau departe, să nu se interpreteze, pentru că aveam tot felul de semnale, că unele grupări încearcă să demonstreze că intru prin cimitir să vin să antrenez echipa. Voiau să se urce pe blocuri să mă urmărească"
  • "Pe cuvânt de onoare, cu staff-ul nu am putut să vorbesc deloc. Nici cu jucătorii n-am vorbit!"

"Comisiile federale funcţionează şi decid în mod independent. Fiecare situaţie e analizată specific, iar eventualele suspendări ale executării sancţiunilor se decid în funcţie de fiecare caz. Ne rezervăm dreptul de a nu comenta deciziile acestor comisii"
Adrian Stângaciu, şef Departament Juridic FRF

"Atribuţiile Departamentului de Integritate se termină când un caz ajunge la Comisii. De aceea  nu doresc să comentez deciziile acestora"
Costin Negraru, Departamentul de Integritate FRF

"Comisiile FRF s-au făcut de râs. În locul lui Șumi îi dădeam în judecată pentru afectarea imaginii. Și-au bătut joc de un antrenor"
Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua

"Mă bucur pentru Șumudică. Sunt convins că fusese suspendat mai mult pe considerentul că era pe primul loc. Mi se pare însă o formulă românească să-i funcționeze sancțiunea în sezonul următor"
Mircea Rednic, antrenor Dinamo

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
dankressman.1.1.1..
dankressman.1.1.1..  •  09 Martie 2016, 20:01

Nici o problema cineva va anunta UEFA in cazul in care Sumumica va antrena in Cupele Europene...si iar se face Romania de ras!

mixmax
mixmax  •  09 Martie 2016, 16:44

*** a fost prins ca a pariat in ianuarie cand s-a primit lista cu cei care jucau online...Pariurile lui au fost facute in sezonul asta..suspendarea o primeste pt. sezonul urmator. Fotbalistii sunt niste prosti...in virtutea acestei decizii ar trebui ca toti jucatorii din liga 1 sa ceara ca suspendarile pt. cartonase rosii sau cumul de galbene sa se amane pana la inceputul sezonului viitor ca nu este cu nmic mai grav o tinere de tricou decat un pariu pe meciuri din liga 1.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

don_vito
don_vito  •  09 Martie 2016, 15:44
Postat de Danut Ognean pe 09 Martie 2016, 13:05

ha ha ha bravo sumii ! fcsb-istii mor de ciuda sunt iarasi in doliu

***...din cauza astora ca tine suntem printre ultimii in Europa in toate domeniile.Putea fi oricine in locul clown-ului e vb de respectarea legii si aplicarea ei.Probabil ai creierul prea afectat de fum si alte substante si nu poti procesa...In alta ordine de idei,ne mai miram ca nu vine nimeni pe stadioane...pentru ce ?Asta nu e fotbal,e doar o 'combinatie' pt unii.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează