FOTBAL  »  Superliga  »  INVESTIȚII

EXCLUSIV Mesaj manifest al străinului cu peste 150 de meciuri în Liga 1:„De ce românii nu fac la fel ca ungurii? Chiar mă deranjează”

Sepsi e un model de succes în România. Sursă foto: Facebook Sepsi
Sepsi e un model de succes în România. Sursă foto: Facebook Sepsi

Articol de - Publicat duminica, 11 aprilie 2021 09:10 / Actualizat duminica, 11 aprilie 2021 10:42

Portughezul Geraldo Alves (40 de ani), fost stoper FCSB, Astra Giurgiu și Petrolul, e nedumerit în ceea ce privește investițiile pe care guvernul maghiar le derulează în sportul românesc.

Invitat sâmbătă seara în studioul Gazetei pentru analiza meciului Sepsi - FCSB, lusitanul stabilit de ani buni în România a comentat investițiile pe care guvernul Ungariei le face la Sepsi, club care a prins play-off-ul pentru a doua oară în istorie și care se pregătește să-și inaugureze un stadion construit prin intermediul finanțării venite de la Budapesta. 

Geraldo Alves: „De ce românii nu fac la fel?”

„Foarte ciudat. Dacă o țară care e vecină cu România vine și investește aici și vede că există potențial uman și de infrastructură, de ce românii nu fac la fel? E un semn de întrebare și e păcat pentru România. 

Eu sunt o persoană patriotă cu Portugalia, acum cu România, chiar mă deranjează. Nu am nimic cu Ungaria, dar, fiind în România, aș fi vrut să se investească în fotbalul românesc. Românii ar trebui să susțină nu doar fotbalul, ci și gimnastica, atletismul. Eu am auzit de România prin fotbal, prin gimnastică”, a spus Geraldo Alves, la emisiunea GSP Live.

Sepsi, progres remarcabil

Modelul Sepsi Sf. Gheorghe a fost unul care a dat randament într-un timp record. Clubul a fost înființat în 2011, după care a ars repede etapele: în 2012 a promovat în Liga a 4-a, în 2014 a ajuns în Liga a 3-a, în 2016 era deja în liga secundă, de unde a promovat imediat pe prima scenă. Are o finală de Cupă disputată, iar în acest sezon va evolua pentru a doua oară în play-off. 

În plus, tot cu finanțare de la Budapesta, Sepsi e aproape de a inaugura un stadion nou, cu o capacitate de 8.000 de locuri și care a presupus un efort financiar al forului condus de Viktor Orban de 15 milioane de euro!

Sponsorii lui Sepsi sunt maghiari

Panourile din jurul terenului pe care Sepsi dispută meciurile din campionat conţin aproape în exclusivitate numele unor companii maghiare. Printre acestea: MOL (benzinărie), OTP (bancă), Gyermelyi (paste făinoase), Belfry (construcții), Dioszegi (fabrică de pâine), ultima fiind afacerea patronului de la Sepsi, Laszlo Dioszegi.

15 aniare Viktor Orban în fruntea guvernului de la Budapesta, primul mandat a fost între 1998 și 2002, iar al doilea a început în 2010

Performanțele fotbalului maghiar în ultimii ani

  • naționala mare s-a calificat la Euro 2016, dar va fi prezentă și la Euro din vară
  •  Ferencvaros a ajuns în grupele Champions League
  • Ungaria a găzduit CE U21, faza grupelor, iar la final de mai, început de iunie va organiza și fazele eliminatorii ale acestui turneu final
  • un tânăr fotbalist maghiar, Szoboszlai, 20 de ani, a făcut obiectul unui megatransfer: Leipzig l-a cumpărat de la Salzburg pentru 20 de milioane de euro

Citește și:

EXCLUSIV Ungaria cucerește Ardealul! Guvernul Viktor Orban face încă o echipă de fotbal în România, după Csikszereda și Sepsi

5 stadioane noi, săli polivalente și un proiect uluitor pentru atletism. Imagini fabuloase de la Budapesta, capitala care trăiește și respiră sport

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (17)
4178994235466317
Dan Mașca  •  12 Aprilie 2021, 10:11
Postat de cirus11 pe 11 Aprilie 2021, 10:50

Eu nu vreau sa vad un sport profesionist care sa depinda 99% de investitii bugetare, chiar nu, mersi. De ce sa dam miliarde cluburilor de fotbal ca sa obtinem... "performanta" ca ei?? Criteriul moral e evident, omori orice competitie onesta, o sa castige aia placuti de guvern. Avem alte lucruri de facut in Romania, chit ca asta inseamna un sport mai modest.

Ai dreptate. Exemplul dat de un jucator habarnist in ale competitiei este de toata jena. Omul nu are habar ce se intimpla la el in Portugalia si in alte state din vest, unde NU exista cluburi sportive ale primariilor, ministerelor, CJ urilor. Aceste cluburi sunt ultramajoritare in toate sporturile de echipa din ROMANIA si distrug orice sansa de a creste afaceri ale unor privati, fie cele ale suporterilor, fie cele ale investitorilor privati interesati de sportul de performanta. Cind CSA Steaua primeste moka, din pix, de la MApN vreo 90 milioane lei, iar tot in Bucuresti CS DINAMO primeste de la MAI, tot asa din pix vreo 40 milioane lei, iar CSM BUCURESTI vreo 45 milioane lei intr-un an, atunci este normal sa ai efectele stupide de la noi. Dupa ce statul ne ia banii din taxe si ne vinde gogosi ca se ocupa ei de educatia din scoli sanatate, infrastructura etc, dar in fiecare an da miliarde de lei cluburilor de STAT, atunci este normal sa ajungi in situatia actuala. POvestea asta cu investitiile UNGARIEI in Ardeal este buna pentru habarnisti. Ce jucatori au crescut in ultimii ai cei din secuime finantati DISCRETIONAR din bani publici de la Budapesta? Asa citeva nume crescute de ei si nu luate de la alte cluburi private din ROMANIA, care fiind concurate neloial de CELE DE STAT, nu au cum sa creasca si echipe de seniori etc. Nicaieri in lumea civilizata nu exista MApN, MAI, MEN, MTS, primarii, CJ uri, care sa concureze neloial privatii. NICAIERI in afara ROMANIEI.

danut1971
danut1971  •  11 Aprilie 2021, 20:38

pentru ca guvernul roman condus de rezistenti fura mai mult decat guvernul maghiar

115976986232294
Tavi Urzica  •  11 Aprilie 2021, 13:54

Si asta trebuie sa ne.o spuna un strain noi nu vedem ?Din lacomie romanii accepta insa,intr.o zi vor regreta,investitiile astea nu se fac fara un scop anume,chiar nu da de gandit nimanui ce urmaresc cei de la Budapesfa?Intr.o zi vor spune la Bruxelles ca ei conduc Ardealul si ca vor Autonomie si o vor obtine noi nu vom mai avea ce comenta.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează