Articol de Justin Gafiuc, Cristi Preda (foto), Romeo Ene - Publicat miercuri, 12 martie 2025 12:12 / Actualizat miercuri, 12 martie 2025 15:23
Gică Hagi (60 de ani) a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a statului român: „Steaua României” în grad de Cavaler. La aproape 24 de ani de la retragerea din cariera de fotbalist, Hagi, acum antrenor-acționar la Farul Constanța, a intrat în rândul foștilor sau actualilor sportivi români decorați cu Ordinul Național „Steaua României”.
Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni și a adunat nume imense ale sportului românesc, precum Simona Halep, Mircea Lucescu și Nadia Comăneci. Hagi a venit însoțit de familie, absent fiind doar Ianis Hagi.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a decorat pe fostul jucător de la Barcelona și Real Madrid cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (echivalent cu gradul de căpitan), în semn de recunoaștere pentru întreaga carieră sportivă.
VIDEO. Gică Hagi, decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. A fost gâtuit de emoție: „Mulțumesc, România!”
Hagi s-a prezentat îmbrăcat într-un costum de culoare închisă și cu o cravată albastră la gât. A vorbit după președintele României și a fost foarte emoționat. Iată discursul video:
„Stimate domnule preşedinte, dragi prieteni, colegi, familie... E o zi specială. Sunt onorat, sunt fericit, sunt împlinit. Pentru că am împlinit 60 de ani, 50 de ani am muncit ca să vină această zi, acest moment, care pentru mine e special. Îi mulţumesc preşedintelui României! Mulţumesc, România, pentru această zi minunată!”, a declarat Gică Hagi, care a părut vizibil mișcat datorită evenimentului.
„Regele” i-a oferit președintelui interimar, Ilie Bolojan, un tricou cu numărul 10.
La eveniment au participat nume importante din sportul românesc: Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Simona Halep, Ilie Năstase, Mihai Covaliu, Gheorghe Popescu, Florin Prunea, Anghel Iordănescu, Ilie Dumitrescu, Răzvan Burleanu, Mircea Lucescu, Dorin Mateuț, Ionuț Lupescu, Gino Iorgulescu, Bogdan Stelea, Gabi Balint, Ștefan Iovan, Ioan Andone.
Alături de Gheorghe Hagi au fost prezente soția, Marilena, și fiica, Kira, dar și nora, Elena.
7 trofee de Fotbalistul Anuluiare Gică Hagi în Superlativele GSP. Este singurul care deține trofee la două categorii distincte, fiind și Antrenorul Anului de două ori, în 2015 și 2017
VIDEO. Discursul lui Ilie Bolojan, președintele interimar al României
„Domnule Gheorghe Hagi, dragi sportivi, stimați invitați, bine ați venit la Palatul Cotroceni! Suntem astăzi împreună, familie, prieteni, membri ai Generației de Aur, mari sportivi, pentru a celebra un fenomen al fotbalului românesc și internațional. Un nume care ne-a făcut mândri, care ne-a adus momente de neuitat și care prin performanțele sale extraordinare a pus România pe harta sportului mondial.
Astăzi celebrăm omul Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai mari sportivi pe care îi are țara noastră. Domnule Hagi, este o onoare pentru mine să vă ofer cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României”, ca semn al respectului, al recunoștinței și al mulțumirii pentru tot ceea ce ați făcut pentru sportul românesc!
Anul acesta ați împlinit 60 de ani, dintre care 50 dedicați sportului. În toată această perioadă ne-ați arătat prin fapte ce înseamnă talentul dublat de muncă, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Ați fost un erou pe teren, dar și în lumea fotbalului.
Faceți parte din Generația de Aur, acea generație care ne-a făcut să trăim fiecare victorie ca pe o mare sărbătoare națională. Generația de Aur a rămas pentru noi toți o dovadă a ce putem realiza când suntem uniți în jurul unui vis comun.
Vă mulțumim pentru că ați ales să construiți în România o fundație bazată pe valori puternice, care să reprezinte un model de etică și de dăruire pentru tinerii sportivi care visează să ajungă mari campioni! Academia de Fotbal Gheorghe Hagi este un exemplu al muncii, al ambiției și al respectului față de acest sport.
Această academie joacă un rol esențial în susținerea fotbalului românesc și în formarea noilor talente. Tinerii care au privilegiul de a fi antrenați de dumneavoastră învață nu doar cum să fie buni fotbaliști, ci și cum să devină oameni de caracter.
Gheorghe Hagi a devenit un simbol al fotbalului global, iar fiecare gol spectaculos, fiecare execuție de excepție a fost o sursă de emoție și bucurie pentru noi toți. Domnule Hagi, vă mulțumim pentru tot ceea ce ați oferit României și pentru că ne-ați învățat prin exemplul dumneavoastră ce înseamnă să crezi, să lupți și să câștigi! Vă felicit din toată inima și vă urez mult succes în continuare!”, a transmis Ilie Bolojan.
Prin performanțele remarcabile obținute de-a lungul timpului cu echipa națională de fotbal, dar și în cadrul cluburilor internaționale de prestigiu, prin devotamentul și profesionalismul puse în slujba promovării sportului românesc și a imaginii României în lume, precum și prin promovarea excelenței sportive, Gheorghe Hagi este un model de urmat și o sursă de inspirație pentru toate generațiile
- comunicatul Administrației Prezidențiale
Recordurile lui Gheorghe Hagi:
- 7 titluri de „Cel mai bun fotbalist român” a câştigat Hagi în Ancheta Gazetei (1985, 1987, 1993, 1994, 1997, 1999 şi 2000), acesta constituind un record. Următorul în acest clasament este Gică Popescu, cumnatul său, cu şase distincţii, respectiv Cornel Dinu şi Adrian Mutu, cu câte patru trofee.
- 16 trofee a câştigat Hagi în cariera sa de fotbalist, printre care Cupa UEFA (2000) şi două Supercupe ale Europei (1987 şi 2000)
- 25 e locul ocupat de Hagi în topul mondial al celor mai buni jucători ai secolului 20 realizat de revista World Soccer
- 35 de goluri a marcat Gică Hagi pentru echipa naţională, fiind golgheterul all-time al României
- 95 de meciuri a jucat Hagi în cupele europene, record pentru un fotbalist român. El a marcat 32 de goluri în aceste partide
C.V. Gheorghe Hagi
Gheorghe Hagi s-a născut pe 5 februarie 1965, comuna Săcele (Constanța).
Hagi și-a început cariera la Farul Constanța, în 1982. A urmat transferul la Sportul și ulterior a ajuns la Steaua, pentru care a debutat cu gol, în Supercupa Europei.
În 1990, Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari, un record la acea vreme, iar Hagi ajungea în capitala Spaniei, unde a jucat doi ani.
Ulterior, a fost adus de Mircea Lucescu la Brescia, iar după Campionatul Mondial din SUA a ajuns la Barcelona, unde a jucat doi ani.
Cea mai bună perioadă din cariera lui Hagi a fost la Galatasaray, el fiind și acum extrem de iubit de turci. A evoluat pentru Galatasaray în perioada 1996-2001, jucând în 167 de partide şi marcând 79 de goluri în toate competiţiile.
Alături de Galatasaray, Hagi a câştigat, ca jucător, 4 titluri de campion (1997, 1998, 1999 şi 2000) şi două Cupe (1999 şi 2000). De asemenea, în 2000, alături de Galatasaray, a cucerit Cupa UEFA şi Supercupa Europei.
La națională, Hagi a jucat între 1983 și 2000, bifând 125 de meciuri și 35 de goluri, fiind golgheterul all-time
Ca antrenor, Hagi a pregătit naționala României, Galatasaray, Bursaspor, Steaua, Poli Timişoara şi Viitorul.


