FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Un nou KO aplicat lui Becali! Bogdan Planici l-a „rupt” pe Gigi » A câștigat 170.000 de euro!

Gigi Becali, patron FCSB
Gigi Becali, patron FCSB

Articol de , , - Publicat joi, 10 iunie 2021 16:40 / Actualizat joi, 10 iunie 2021 18:34

Camera de Soluționare a Litigiilor de la FIFA i-a dat dreptate fundașului sârb Bogdan Planici în diferendul cu FCSB, iar Becali trebuie să-i achite în total o sumă record de 168.800. Dacă nu va face plata în cel mult o lună și jumătate, FCSB va primi interdicție la transferuri pentru 3 perioade

Procesul și înfrângerea pentru Gigi Becali în cazul litigiilor pe care le-a avut în ultimul an. După polonezul Gikiewicz, sârbul Bogdan Planici e un alt fotbalist care a reușit să câștige un proces împotriva practicilor pe care patronul FCSB-ului le-a folosit. 

Stoperul sârb a aflat verdictul FIFA în cadrul diferendului pe care l-a avut cu FCSB după ce în primăvara anului trecut a fost băgat cu forța în șomaj tehnic fiindcă n-a acceptat diminuarea salariului, după care el a putut să rupă unilateral contractul fiindcă n-a fost plătit 2 luni. A notificat clubul, după care, conform regulamentelor FIFA în privința jucătorilor străini, acesta putea pleca.

Un nou KO aplicat lui Becali! Bogdan Planici l-a „rupt” pe Gigi

Ulterior, Planici s-a îndreptat împotriva lui Becali și a FCSB-ului și a deschis proces la FIFA. Iar Camera de Soluționare a Litigiilor aparținând forului de la Zurich i-a dat câștig de cauză. În privința tuturor punctelor pe care sârbul le-a invocat. Apropiați ai jucătorului au dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor care sunt sumele defalcate pe care Planici le-a câștigat împotriva lui Becali:

  1. 26.000 de euro din salarii restante
  2. 1.800 de euro din chirii, prevăzute în contractul pe care el îl avea și pe care FCSB nu le-a mai achitat
  3. 96.000 de euro din salariile rămase din contractul pe care el îl mai avea cu FCSB și care urma să expire în iunie 2021. Suma a rezultat după ce s-a scăzut din întregul său contract pe un an, 186.000 de euro, suma de 90.000 de euro pe care a câștigat-o în această perioadă, după ce a semnat în Israel, cu Maccabi Haifa.
  4. 45.000 de euro, care înseamnă 3 salarii compensatorii, conform unui articol din regulamentul FIFA în astfel de cazuri

Rezultă un TOTAL incredibil de 168.800 de euro. Practic, aproape cât contractul său pe un sezon întreg la FCSB. Conform deciziei FIFA, FCSB e obligată să plătească în 45 de zile, iar dacă nu o va face, atunci va suporta o interdicție la transferuri pentru 3 perioade de mercato.

În aprilie anul trecut, după ce Liga 1 a fost suspendată din cauza pandemiei, iar guvernul a oferit posibilitatea și cluburilor sportive să apeleze la șomaj tehnic pentru angajații săi, Becali a avut o politică de forță. Le-a cerut tuturor fotbaliștilor din lot să-și diminueze contractele la jumătate vreme de 6 luni. Majoritatea au acceptat, în frunte cu Florin Tănase, dar unul dintre cei care au refuzat a fost Planici. 

Poziția sârbului l-a iritat pe Gigi, care a decis să-l bage în șomaj tehnic, o măsură însă care a fost considerată abuzivă deoarece restul jucătorilor, care au acceptat diminuarea, nu s-au aflat în șomaj, iar legea nu permitea unei societăți să facă diferențe între același tip de angajați.

Decizia FIFA poate fi atacată de FCSB la TAS, la fel cum s-a întâmplat și în cazul Gikiewicz, dar taxa de proces pe care Becali ar trebui să o plătească trece de 40.000 de euro!

Bogdan Planici a plecat de la locul 2 și a devenit campion!

Pentru Planici, tot ce s-a întâmplat în ultimul an, din momentul în care Becali l-a trecut pe lista neagră, a fost de bine. El a fost ofertat de Maccabi Haifa, în septembrie 2020, după ce alte cluburi au fost reticente în a-l angaja din cauza litigiului pe care îl avea cu FCSB. Echipele se temeau că dacă el va pierde procesul și va avea de plătit daune mari către clubul lui Becali, atunci respectiva formație care l-ar fi legitimat ar fi urmat să plătească în solidar. 

Un nou KO aplicat lui Becali! Bogdan Planici l-a „rupt” pe Gigi » A câștigat 170.000 de euro!
Bogdan Planici, pe vremea când evolua pentru FCSB

Maccabi Haifa însă l-a luat, iar cu el printre oamenii de bază a reușit să dea lovitura. A câștigat campionatul în fața lui Maccabi Tel Aviv, grupare care se impusese în precedenții doi ani. 

La FCSB, Planici n-a câștigat niciodată titlul, dar a făcut-o din primul sezon în Israel și va evolua în preliminariile Champions League. Va intra din turul 1 și fiindcă n-are coeficient bun nu va fi cap de serie, e una dintre posibilele adversare pentru CFR Cluj.

31 de meciuri,toate ca titular, a jucat Planici pentru Maccabi Haifa în campionat

Cum au arătat ultimii 8 ani din cariera lui Planici

EchipaPerioada
OFK Beograd2013-2014
Steaua Roșie2014
OFK Beograd2015-2017
FCSB2017-2020
Maccabi Haifa2020-?

A costat 300.000 de euro

În vara lui 2017, Mihai Stoica a fost cel care l-a propus pe Planici pentru un transfer. Stoperul a fost validat și de antrenorul de la acea vreme, Nicolae Dică, iar Gigi Becali a acceptat să achite cei 300.000 de euro solicitați de Vojvodina Novi Sad. 

Planici a petrecut 3 sezoane la FCSB, perioadă în care exclusiv în campionat a bifat peste 70 de meciuri. Cota lui a explodat efectiv, de la 600.000, în momentul transferului, la 2,3 milioane în finalul lui 2019. Ulterior s-a prăbușit, mai ales că în perioada martie - septembrie 2020 a jucat un singur meci. În momentul de față e cotat de transfermarkt la 800.000 de euro!

Gigi, loser pe linie în instanțele sportive...

Becali a pierdut procese de peste 350.000 de euro doar în ultimul an, din cauza metodelor sale abuzive. Pe lângă Planici, va fi obligat să-i achite și polonezului Gikiewicz peste 100.000 de euro, după ce atacantul l-a reclamat la FIFA și a solicitat amendarea măsurilor represive la care a fost supus. 

Forul mondial i-a dat dreptate, iar Becali a fost găsit vinovat de mai multe practici de bullying, intimidare și presiuni psihologice. Ca și în cazul stoperului sârb, Becali a pierdut procesele și cu alți jucători care au contestat decizia de a fi trimiși în șomaj tehnic:

JucătorSuma câștigată
Planici168.800
Gikiewicz103.000
Ad. Popa52.500
Bălgrădean22.000
Al. Stan20.000
TOTAL366.300

...și nu numai

Gigi Becali a fost implicat în anii trecuți și în 3 procese penale. Și de fiecare dată a fost condamnat. Unul dintre acestea a avut legătură cu fotbalul, cel în care a oferit o primă de 1,7 milioane de euro pentru Universitatea Cluj, în finalul sezonului 2007-2008, pentru a o împiedica pe CFR. Celelalte două dosare în care a fost găsit vinovat: cel în care a fost acuzat că a sechestrat persoanele care îi furaseră mașina, dar și cel în care a fost acuzat că a prejudiciat statul în schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale.

Un nou KO aplicat lui Becali! Bogdan Planici l-a „rupt” pe Gigi » A câștigat 170.000 de euro!
Gigi Becali, patronul celor de la FCSB, foto: GSP

Ce înseamnă pentru FCSB 366.000 de euro

  • aproape o lună plata salariilor, sume brute, pentru toți angajații clubului
  • salariul pe 5 ani al lui Dinu Todoran, care va apărea în acte ca antrenor principal și care va avea un salariu brut de 6.000 de euro lunar
  • contractul pe un an și jumătate al celui mai bine plătit fotbalist din lot: Florin Tănase, care are 20.000 de euro lunar
  • 15% din toată suma pe care FCSB a încasat-o din drepturile TV în Liga 1 pe anul 2020
  • salariul pe un an întreg al celui mai bine plătit fotbalist din Liga 1, Alexandru Chipciu, pe care CFR îl remunerează cu 30.000 de euro lunar
  • prețul lui Andrei Dumiter, atacantul lui Sepsi ofertat de Gigi Becali

Arena Națională, gata pentru EURO! Cum arată stadionul înainte de începerea turneului final

CITEȘTE ȘI ALTE ŞTIRI DESPRE FCSB: 

EXCLUSIV Culise incredibile de la FCSB: „Gigi îmi cerea să nu joace, dar eu îl băgam, că dădea goluri”

Gigi Becali anunță ce se întâmplă la FCSB: „El nu cred că vine! La mine nu e cu listă de transferuri. E după ureche, pac-pac!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (96)
3115
3115  •  11 Iunie 2021, 14:55

Gigi, nu mai joci in grupele UCL? Nu mai blochezi promovarea STELEI BUCURESTI? Nu mai iei 10 milioane pe Planic? Hahahahaha!!!

s_lv_o..
s_lv_o..  •  11 Iunie 2021, 14:41
Postat de adriann_ pe 11 Iunie 2021, 14:19

Stai mai linistit, *** e deja in faza in care se milogeste sa-mi fie sters cate un mesaj "la drum de seara" ca sa aiba ultimul cuvant :))) De exemplu aici s-a milogit sa-mi fie sters mesajul in care listam cele 4 template-uri dupa ca re recunosti fara gres orice postac becalist :)))

Ninooo ninoooo :)))))

adriann_
adriann_  •  11 Iunie 2021, 14:19
Postat de catalynn pe 10 Iunie 2021, 22:30

Mmo, el are măcar prieteni … Tu ai!? Le-ai spus ca ești fcsbist!? :-))) Hai sa îți spun ceva: un om care are prieteni in viața reala nu tine doar 5 sticle de bere pe raft! De ce!? Pai te trezești cu oamenii la usa neanunțati (prietenii nu au nevoie de programare!) și te faci de rusine! Nu se așteaptă nimeni sa întinzi masa sau ceva cum era pe vremuri, însă măcar o aluna și o băutura trebuie sa ai la îndemâna … ca și cashul! :-))))

Stai mai linistit, *** e deja in faza in care se milogeste sa-mi fie sters cate un mesaj "la drum de seara" ca sa aiba ultimul cuvant :))) De exemplu aici s-a milogit sa-mi fie sters mesajul in care listam cele 4 template-uri dupa ca re recunosti fara gres orice postac becalist :)))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (96)
Comentează
Close