FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

Bogdan Stelea a rupt tăcerea despre perioada Viitorul: „M-a durut. Hagi are un stil dictatorial! Pune presiune gratuită pe tineri”

Gică Hagi alături de Bogdan Stelea și Gică Popescu, colegi în Generația de Aur a României
Gică Hagi alături de Bogdan Stelea și Gică Popescu, colegi în Generația de Aur a României

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 iulie 2020 10:26 / Actualizat miercuri, 01 iulie 2020 12:07

Bogdan Stelea (52 de ani) a vorbit la GSP Live despre eșecul numit „Viitorul” din cariera sa de antrenor.

  • Stelea a antrenat o scurtă perioadă de timp formația condusă de Gheorghe Hagi, la începutul sezonului 2014-2015;
  • „Arnold” și-a dat demisia după doar 4 etape, timp în care a obținut 2 puncte, având două remize și două înfrângeri.

„M-a afectat perioada de la Viitorul, pentru că venisem cu multă iluzie și credeam că se pot face anumite lucruri. Dar nu s-a putut. Hagi are un stil dictatorial. Însă asta i-a adus succes, cel puțin în România, și e de respectat. Ne-am dat seama că, dacă aș fi continuat, am fi putut ajunge la anumite animozități. 

Ne-am fi putut strica și prietenia, da, dar ne-am fi reparat-o în timp oricum. Vedeam total diferit felul în care trebuia să mă comport cu jucătorii. El crede că jucătorul tânăr trebuie să crească cu o anumită presiune. Pot să înțeleg, dar în niciun caz nu sunt de acord cu una gratuită. 

Nu îmi doresc să dau senzația unui tânăr că-l tratez cu superioritate doar pentru că eu pot și sunt într-o anumită postură”, a spus Stelea, în dialogul cu moderatorul Costin Ștucan.

Bogdan Stelea la GSP Live: „Am crescut de mici cu o presiune negativă”

Ulterior, Bogdan Stelea a vorbit despre impactul negativ al presiunii puse pe tinerii jucători, dând chiar exemplul Generației de Aur: 

Acum îmi dau seama că noi n-am ajuns să facem lucruri extraordinare, întrucât de mici am crescut cu o presiune negativă. În momentul în care un jucător tânăr e supus unei presiuni pemanente o să ajungă să clacheze. Mulți din generația mea au clacat tocmai din această cauză. La noi, discursul începea mereu cu «Trebuie să facem asta»”, a mai spus Stelea.

Derapajele lui Gică Hagi

Hagi a fost surprins de mai multe ori de camerele TV înjurându-și jucătorii. În urmă cu un an și jumătate, „Regele” a răbufnit la adresa lui Virgil Ghiță în timpul unui meci amical disputat în Antalya.

„Am avut clinciuri cu Ienei în Italia"

În timpul emisiunii, Bogdan Stelea a dat exemplul unui antrenor care a știut cum să-i transmită un mesaj neplăcut. S-a întâmplat în Italia, la Mondialul din 1990, când Stelea - pe atunci portar la campioana Dinamo - a fost rezerva lui Silviu Lung, titularul Stelei:

„Nu am jucat la Mondialul din Italia, deși mi-aș fi dorit mult să joc. Dar nu puteam să joc pentru că era Lung, era titular, era căpitanul de echipă. Am avut pe tema asta niște clinciuri, niște discuții cu nea Imi (n.r. - Emeric Ienei). Eram în Italia, la Telese Terme și la antrenamente dădeam mereu tot ce aveam mai bun.

Dar în perioada aia jucam meciuri de 11 contra 11 și le lipsea un jucător în câmp. În poartă erau Lung și Liliac, ei erau mai în vârstă, eu aveam 22 de ani, așa că pe mine mă punea nea Imi să joc în câmp, jucam fundaș stâng.  Aveam niște ghete noi care m-au ros. Nu mai puteam să pun gheata în picior, așa că mă antrenam în ciorapi. Și în poartă stăteam în ciorapi. La un meci din ăsta, pe partea dreaptă mă prindeau Sabău și Lăcătuș. Vă dați seama…Mă enervam groaznic. Eu, în loc să stau în banca mea, mă mai și agitam.  

La un antrenament am început să țip, să urlu. După, a venit nea Imi la mine în cameră special să vorbim. M-a întrebat: „Ce problemă ai tu?”. I-am zis că nu am nicio problemă. Dar el și-a dat seama. „“De ce ești nervos?”. I-am zis că din cauză că joc în câmp. El a zis: „Nu de asta ești nervos. Ești nervos pentru că vrei să joci!”. Atunci i-am zis: „Da!”. Și atunci mi-a spus: „Tu crezi că eu pot să te bag pe tine acum în fața lui Lung?”. Am stat și m-am gândit, antrenorul naționalei vorbea cu mine. I-am răspuns: „Da, aveți dreptate, nu am cum să joc în fața lui”. El: „Păi, vezi?! Stai liniștit, vezi-ți de treaba ta. O să ai timp să joci ani de zile, o să vezi”. Și asta a fost. 

Ce vreau însă să spun că e incredibil de important ca un antrenor să stea de vorbă cu tine și să-ți dea atenție. Contează enorm". 

91 de meciuria jucat Bogdan Stelea pentru echipa națională, între 1988 și 2005

Citește mai multe știri de actualitate:

Se transferă Marko Dugandzic la FCSB? Anunțul lui Valeriu Iftime: „Le-am făcut o promisiune”

În caz că ai ratat aseară: Cristiano Ronaldo, gol de generic pentru Juventus!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
2254271094823421
Michele Marinela  •  01 Iulie 2020, 18:03

Hagi l-a numit pe Stelea antrenor intr-o perioada in care nu era sigur de rezultate. Prestigiul si orgoliul lui erau mai importante decat orice prietenie. Asa a procedat Hagi si cu alti antrenori, pana a fost sigur ca va avea rezultate bune. Restul este can-can.

4004971689573929
Pascal Atanasiu  •  01 Iulie 2020, 14:00

Ah, norocul lui ca nu mai e Codrutza ca imediat il baga la puscarie ! :) Ai nume de fata dar pare ca ti-a "furat" un baiat blogul , bine nici vreun lgbt-ist nu-i exclus sa fii , daca ne uitam la felul in care gandesti !! Iti place- nu-ti place , fara Becali Gigi NU MAI ERA NICI UN FOTBAL IN RO ! Poate ca esti fan CFR ..sau Dinamo ...doar ca in ultimii ani Hagi si Becali au tinut fotbalul romanesc ! Da, CFR a fost exceptia ,cu banii lui Tesari...un baiat minunat, nu ? :)

123933885588721
Con Dasca  •  01 Iulie 2020, 13:27

Noi romani doar cu disciplina putem realiza ne trebuie tot timpul unul sa ne fie comandant bun. Ii inteleg filozofia lui Stelea dar din păcate noi romani astea suntem.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează