FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV

GSP LIVE VIDEO Leo Grozavu, mărturie în direct despre dopaj: „Jucătorii mergeau o dată pe săptămână și își schimbau sângele!”

Articol de - Publicat marti, 11 iunie 2019 12:46

Leo Grozavu (51 de ani) a dezvăluit în direct la GSP Live că, în perioada în care a jucat în Germania, colegii săi de echipă își “schimbau sângele”. Metoda, numită doping al sângelui, este interzisă din 1985 de către Comitetul Olimpic Internațional.

 În 2000, Leo Grozavu - un jucător de Liga 1 la Dinamo și Ceahlăul în anii ’90 - se transfera în 2.Bundesliga, la FC Saarbrucken, unde avea să rămână două sezoane. Echipa germană era antrenată de Klaus Toppmoller, cel care peste doar doi ani avea să o ducă pe Bayer Leverkusen până în finala Ligii Campionilor de la Glasgow, pierdută în fața Realului cu 2-1.

În timpul emisiunii GSP Live, Grozavu - ultima dată, antrenor la Petrolul Ploiești, în 2018 - a fost întrebat dacă a jucat dopat vreodată. “Nu, niciodată”, a fost răspunsul său.

VEZI AICI MĂRTURIA LUI LEO GROZAVU DESPRE DOPAJUL SÂNGELUI

 

Continuarea dialogului a dus la o dezvăluire despre metodele interzise folosite în fotbalul mondial.

  • Moderator: Dar la adversari ați simțit că foloseau substanțe interzise?
  • Grozavu: După ce am plecat în Germania am văzut că nemții nu prea luau vitamine și chestii de astea. Dar aveau momente când mergeau și își schimbau sângele.
  • Moderator: Ați făcut și dumneavoastră asta?
  • Grozavu: Nu, nu am făcut niciodată.
  • Moderator: Dar colegi de-ai dumneavoastră mergeau.
  • Grozavu: Da, colegi de-ai mei. Erau jucători de 35 de ani care mergeau periodic. O dată pe săptămână mergeau și făceau. Dar nu cred că este interzis acest lucru.
  • Moderator: Manipularea sângelui este interzisă. 
  • Grozavu: Da? Nu știu.

Metoda schimbării sângelui, adică scoaterea sângelui din sistemul circulator și reintroducerea sa în organism, este interzisă de Comitetul Olimpic Internațional încă de la jumătatea anilor 80. Există, însă, foarte puține metode de a depista dacă sângele este scos din sistem și îmbogățit.

Potrivit doctorului Ștefan Tiron, specialist în ozonoterapie, metoda autohemoterapiei majore - adică scoaterea sângelui și îmbogățirea cu ozon - “nu poate fi depistată decât dacă-l prinzi pe sportiv cu acul în venă”.

FCSB ARE APARAT CARE POATE DOPA

Prin firma doctorului Tiron, FCSB a achiziționat în secret, în 2016, un aparat de ozonoterapie din Germania. Echipa era pregătită fizic atunci de Thomas Neubert și antrenată de Laurențiu Reghecampf.

După ce Gazeta a descoperit documentele în baza de date Football Leaks, clubul s-a apărat, susținând că aparatul nu a fost folosit pentru metoda interzisă, adică autohemoterapia majoră.

VEZI CE SPUNE GROZAVU DESPRE FORȚA FIZICĂ A ECHIPEI LUI REGHE

 

Întrebat la GSP Live cum a simțit echipa lui Reghecampf din postura sa de antrenor al unei echipei adverse, Leo Grozavu a declarat:

“Erau puternici. Asta chiar vorbeam cu foști jucători și cu foști colegi din branșă. Pe Steaua chiar i-am simțit puternici. Eu încerc să-mi pregătesc echipa de la egal la egal, dar i-am simțit foarte puternici în perioada Reghecampf. Erau tari și fizic, puteau să alerge"

Botoșani era recunoscută pentru modul cum alerga și cu toate astea, steliștii făceau față. Ne cam și băteau. În condiții de stres găseau tot timpul soluții. Ceea ce însemna că erau foarte bine pregătiți fizic, dar și mental”.

Leo Grozavu

Dezvăluirea lui Leo Grozavu din perioada petrecută în Germania vine la câteva luni după ce un alt fost fotbalist român cunoscut, Dacian Varga, a declarat - tot la GSP Live - că a văzut cu ochii lui cum jucătorii lui Dan Petrescu de la Kuban Krasnodar erau dopați:

“Am văzut la unii colegi cum scoteau sângele, îl băgau într-o centrifugă, și apoi îl băgau înapoi în corp. Într-un an de zile cât am stat în Rusia nu mi-a făcut nimic niciun control antidoping. Nu se făceau, nu am văzut niciodată control acolo”.

VEZI AICI DECLARAȚIA LUI DACIAN VARGA DESPRE DOPAJUL LA KUBAN

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
fcsbist.de.mic
fcsbist.de.mic  •  11 Iunie 2019, 18:21
Postat de lapusneanul pe 11 Iunie 2019, 17:49

stim , stim, doar colegii , el nu mergea...:)

Dopajul si blaturile sunt ca mersul la femei... tot timpul i se intampla unui coleg sau prieten, niciodata tie.

lapusneanul
lapusneanul  •  11 Iunie 2019, 17:49

stim , stim, doar colegii , el nu mergea...:)

103798407052226
 •  11 Iunie 2019, 16:35
Postat de ropo pe 11 Iunie 2019, 15:02

Ar trebui retrase cele doua campionate ale *** fcsb

ropo te vad mai istet! ia spune tu cam cate campionate s-au jucat pe teren,dupa 1990,tinand cont ca am avut si cooperativa si divizia sansung,si verii si leonidas,si padureanu si jenel,romel,gigel si U.M.Cluj si cate au mai fost dar nu au iesit la suprafata-penescu,porumboiu,iancu-alti castigatori al titlului de vicecampioana la fel ca nea gg ! avem campioane desfiintate dupa incasarea banilor din cupele europene,avem campioane insolvente si falimentare..deci ce spuneai de cele 2 titluri ale cui ???

Vezi toate comentariile (10)
Comentează