FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de "Daddy" Rednic: “M-am dus la WC și nu aveau nici hârtie igienică. Le-am dat bani să cumpere un bax” + cum fentează Luana Rednic regulile FIFA

Articol de - Publicat miercuri, 22 iulie 2020 06:42 / Actualizat miercuri, 22 iulie 2020 13:22

 În februarie, Mircea Rednic îl readucea în Liga 1 pe puternicul atacant Habib Habibou (33 de ani), un internațional centraafrican care jucase acum 12 ani pentru FCSB sub formă de împrumut de la Charleroi. În anii scurși de la perioda petrecută în Ghencea, fostul junior al lui PSG a avut experiențe amestecate în Belgia, în primele două ligi din Franța, în Anglia, la Leeds United, apoi în Turcia și în Qatar. 

Venit după o accidentare gravă la gleznă, Habibou era așteptat să înscrie goluri pentru Poli Iași, dar după doar 148 de minute jucate în cinci partide a dispărut din lot. Ieri, el l-a contactat pe un jurnalist al Gazetei pentru a vorbi despre abuzurile și haosul de la clubul ieșean. 

- Habib, ce te trimite spre un jurnalist? 
- E o poveste lungă. În iarnă, am vorbit într-o zi cu Luana, fata lui Rednic. Mi-a spus: “Habib, e o echipă care nu prea plătește, dar dacă vrei pot să vorbesc cu Daddy”. Îl știam pe Daddy (n.r - Rednic), l-am avut antrenor la Gent până a fost dat afară. Am fost golgeter acolo cu el.

- Luana se referea la Poli Iași? 
- Da. Eu nu știam clubul, dar ea mi-a zis: “E ok, Daddy are clubul. Poți să reintri după accidentarea ta gravă”. 

- Ce accidentare ai avut? 
- Mi-am rupt glezna. Am stat 8 luni. La Iași, aveam timp să reintru în formă chiar dacă prioritatea mea nu era România. Aveam o ofertă de la o echipă bună din liga a doua turcă, mai aveam o ofertă din Belgia, dar era de la Lokeren și ei sunt aproape de faliment. I-am spus Luanei că nu aleg pentru bani, voiam să joc multe meciuri. Mi-a zis: “Tata te va băga să joci, poți să joci 12 meciuri până la finalul sezonului. Poți să-i ajuți și pe copii, să învețe din experiența ta. Dar nu-ți putem da salariul pe care îl ai”. I-am zis să-mi dea ce pot să-mi dea, nu veneam pentru bani. 

“Tata decide totul la club!” 

- Ce salariu ți-au oferit? 
- Mai puțin de 10.000 de euro pe lună. Undeva la 7.000 de euro. Era un sacrificiu prea mare, veneam de la 15.000 de euro net pe lună. Am avut și peste un milion jumătate de euro în Qatar. Dar am vorbit cu agentul meu și era vorba doar de patru luni. Era important că aveam oportunitatea să joc, că-l știu pe antrenor. I-am zis Luanei să-mi trimită contractul, l-a trimis, agentul meu l-a văzut și am semnat înainte să mă sui în avion. Luana a discutat cu agentul meu și a zis că totul e ok. 

- Ce ți-a spus Luana despre controlul pe care Rednic îl are asupra lui Poli Iași? 
- Mi-a zis: “Tata decide totul! O să joci, nu-ți face griji!”. Mi-a plăcut asta. Am venit, m-au cazat la hotel Moldova, totul era bine. Colegii m-au primit foarte bine, mă știau. Aveam o înțelegere cu Rednic să intru și să joc din ce în ce mai mult. Step by step. Am intrat cu Botoșani, cu Sepsi, dar nu cred că se aștepta nimeni la miracole. Eram pe ultimul loc, nu ne cream multe ocazii. Și dacă îl aduci pe Zlatan Ibrahimovic la Iași, nu face nimic în câteva minute. Însă am contribuit la moralul echipei, ba chiar m-au rugat să le vorbesc jucătorilor.  

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de
Habibou, prezentat oficial de Ciprian Paraschiv

Am jucat acum mulți ani la Steaua. Când am auzit că aș putea reveni în România, eram fericit. Ok, aș fi vrut să mă întorc la Steaua, dar era Bizonul acolo, prietenul meu
- Habib Habibou

- Cine ți-a cerut asta? 
- Andrei Cristea m-a rugat să le vorbesc jucătorilor, să-i motivez. “Când le vorbești tu jucătorilor, e altceva!”. După ce am jucat o oră cu Sepsi, la următorul meci, cu Dinamo, am jucat mai puțin. Eram pe bancă, nu aveam ocazii și așteptam să mă bage. Mă tot întrebam: “Ce se întâmplă?”. Mircea a stat, a stat, a stat, apoi m-a băgat puțin, nu prea am înțeles de ce. Eram totuși într-o stare psihică bună. Însă a venit Covid. 

Trei contracte semnate, doar unul înregistrat 

- Ce s-a schimbat? 
- Toți jucătorii români au plecat acasă. Chiar și străinii au plecat, olandezii au mers la Amsterdam, dar eu am rămas. Mie Rednic mi-a spus să nu plec că e prea periculos, că sunt multe cazuri, iar apoi s-a închis granița. Era prea târziu să mai plec. Atunci, au început problemele. Mi-au zis că trebuie să plec de la hotel pentru că s-a închis. Hotelul nu se închisese, dar a trebuit să mă mut în apartamentul unui jucător care plecase la familie. Am stat în apartamentul lui Șerban pe toată perioada, fără familie, singur.  

- Ce ai făcut în lunile astea? 
- M-am antrenament ca un nebun. Am vrut să profit pentru a fi în formă la reluarea sezonului. Mergeam noaptea în pădure, cu masca pe față și făceam exerciții. Am făcut toate exercițiile de pe aplicația Nike Run, cu video, și i le trimiteam fizioterapeutului Cezar (n.r. - Cezar Honceriu). În perioada asta, cei de la club m-au sunat să semnez un alt contract. 

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de

- Ce fel de contract?
- Înainte să mă sui în avion, în Belgia, am semnat un contract trimis de Luana care era valabil până pe 15 iunie 2020. Când am ajuns la Iași, după vizita medicală, în birou cu președintele Ciprian Paraschiv și cu directorul Toni Heleșteanu, am primit alt contract, valabil până pe 30 iunie 2020. Am verificat și l-am semnat și pe ăsta. 

- Era identic cu primul? 
- Da, doar data era diferită. Acest al doilea contract a fost înregistrat la Ligă. Apoi, pe 28 mai, mi-au scris pe WhatsApp că trebuie să semnez o prelungire de o lună, de la 1 iulie până la 1 august. Campionatul se lungea. Am semnat, iar clubul a pus o poză pe Instagramul oficial că am prelungit.  

- Apoi? 
- Apoi, la Viitorul, Rednic m-a folosit 10 minute. Nu am înțeles, dar am respectat decizia lui. Însă a urmat un episod ciudat. 

“Doctorul nu are competențe medicale” 

- Ce? 
- La un antrenament, la tenis cu piciorul, m-am lovit la gleznă, aveam o durere mică. Am discutat cu doctorul, dar acest doctor nu are prea multe competențe. Nu știe nimic. Mi-a zis să fac RMN, dar nu aveam nevoie de asta. L-am sunat pe doctorul meu din Franța să-i explice. Aveam nevoie doar de gheață, am în camera de hotel o cutie cu gheață special pentru asta. Mă tratez singur când mai am dureri. 

- Și clubul cum a reacționat?
- Rednic m-a sunat și mi-a zis că nu vreau să fac RMN. M-a acuzat că ascund ceva la gleznă. A doua zi, am mers la spital și au văzut că nu am nimic la gleznă. Se vedeau doar șuruburile de la operație. La următorul antrenament, i-am omorât. Rednic chiar mi-a zis: “Nu ai nimic!”. Normal.  Puteți să-i întrebați pe toți despre mine. O să vă spună că am dat tot la antrenamente, că îi respectam pe toți. Nu poate spune nimeni că întârziam sau că nu mă antrenam bine. Am pus tot sufletul meu.  

- Ce a urmat? 
- Cu Clinceni, am pierdut dintr-o greșeală mare a portarului. Eu am fost băgat pe teren 14 minute și am avut o ocazie, dar am fost împins și lovitura mea de cap s-a dus puțin pe lângă. A doua zi, am primit un WhatsApp de la Marius Onofraș, “Ono”, că președintele vrea să discutăm ceva, la ora 11. Toni Heleșteanu a venit să mă ia de la hotel… 

- Stăteai iarăși la hotelul Moldova?
- Nu, nu. M-au pus să stau într-un apartament de la Il Primo, un hotel-apartament. E administrat de femeia directorului Toni Heleșteanu, ea se ocupă de tot. Stau într-o cameră cu un coleg, Bourama Fomba, au făcut asta cu noi ca să nu plătească bani pe chirii. Eu aveam în contract 500 de euro pentru chirie, dar nu mi-au plătit banii. Am ales să nu mă duc la hotel pe banii mei deși îmi permiteam. 

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de
Il Primo, hotelul-apartament unde Habibou a fost mutat de club

Femeia lui Heleșteanu mi-a zis acum două zile: “Mister Habibou, am un mesaj de la Ciprian Paraschiv. Trebuie să părăsiți hotelul! O să-l mutăm pe băiatul din camera voastră în altă cameră mai mică”. E o metodă psihologică de presiune. Le-am zis să cheme poliția, dar nu au făcut nimic. Sunt încă în hotel
- Habib Habibou

 “Băieți, nu vă jucați cu viețile jucătorilor” 

- Așa… 
- Am ajuns la întâlnire. Președintele mi-a zis: “My friend, am o veste proastă pentru tine! Comitetul a decis că trebuie să-ți reziliem contractul din cauza salariului prea mare. Nu te mai putem plăti”.  

- Cine e comitetul? 
- (Râde) Asta e o întrebare. Le-am zis că nu accept, că am venit să joc, că am stat pe perioada Covid și că nu am primit niciun salariu.  

- Nu ți-au plătit nimic? 
- Abia acum, de curând, după ce avocații au trimis o notificare, au plătit salariul pe iunie. Dar mai au să-mi plătească februarie, martie, aprilie, mai și iulie. La un moment dat, pe perioada Covid, mi-au trimis o hârtie cum că Guvernul a decis ca toți să intrăm în șomaj tehnic, cu salariul redus cu 80 la sută.  

- Ai semnat?
- Nu trebuia să semnez nimic, era o informare. Însă eu nu sunt prost, mă duce capul. Le-am zis: “Dacă guvernul vrea ca Poli Iași să ne trimită în șomaj tehnic de ce nu ne-a întrebat guvernul direct pe noi, jucătorii, dacă suntem de acord?”. Nu am semnat nimic, le-am zis să facă ce vor. Au zis că ne vor plăti cu 500 de euro pe toți pe perioada Covid, adică martie și aprilie. Banii ăia i-au virat. Atunci m-am înfuriat foarte tare. Le-am zis: “Jucătorii au familii, au copii, au vieți. Băieți, nu vă puteți juca cu treaba asta! Vă dau eu vouă 500 de euro să văd ce puteți să faceți cu banii ăștia!”. 

- Și ei ce ți-au spus? 
- Paraschiv mi-a zis: “Comitetul a decis”. Le-am zis: “Ok, dați-mi banii și ne strângem mâna”. Președintele (n.r. - Paraschiv) a spus: “Habibou, ai o grămadă de bani. Banii ăștia nu înseamnă nimic pentru tine”. I-am zis: “Nu, prietene, e vorba de respect! Trebuie să mă plătești”. Mi-au zis că mâine, mâine, că n-a trimis Guvernul banii, că așteaptă, și așa m-au plimbat de la o săptămâna la alta. La un moment dat, i-am zis președintelui că am trei contracte cu clubul. La care el spune: “Pe ultimul nu ți l-am înregistrat!”.

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de
28 mai, Instagramul lui Poli Iași, Habibou semnează prelungirea. Jucătorul spune că actul nu a fost înregistrat

- Cum adică nu l-au înregistrat? 
- Prelungirea de o lună până pe 1 august nu au înregistrat-o, deși au pus poză și au anunțat pe Instagram că am semnat. Mi-au zis că sunt liber și că pot să plec. Ei au pus toți jucătorii se semneze prelungirile și dacă nu câștigau meciurile nu le înregistrau contractele. Le-am zis: “Nu merge așa. Stau până la finalul contractului. Plătiți-mă!”. 

Pedepsit de Rednic: antrenamente singur 

- Și răspunsul? 
- “Îți dăm un salariu acum și un altul în august, după ce se termină sezonul”. Le-am zis că nu mă respectă și că nu accept. M-am dus la antrenament și mă ia Mircea: “Trebuie să vorbim”. Am răbufnit: “Tu și fiica ta m-ați adus aici! Nu sunt un copil să mă tratați așa. Mircea, contractul meu se termină pe 1 august”. El spune: “Nu, nu, nu se termină pe 1 august”. A sunat la Toni și mi-au trimis contractul care expira pe 30 iunie. Apoi mi-a zis că o să mă antrenez singur. I-am zis: “Ceee?”. “Da, da, o să te antrenezi singur”. 

- Rednic ți-a zis asta?
- Da. Am venit la următorul antrenament și nu aveam echipament. Magazinerul m-a trimis la Rednic, iar Rednic i-a zis: “Da, dă-i cheia!”. Mi-au dat cheia de la sala de forță din spate unde trebuia să mă antrenez singur. Am filmat tot, am înregistrat tot și i-am trimis totul avocatului meu. El le-a trimis un email că nu respectă contractul unde scrie că trebuie să mă antrenez cu prima echipă și să am acces la terapie medicală. 

- Și? 
- O zi, două, o săptămână, m-am antrenat singur. Apoi, într-o zi, Toni m-a sunat să vin la birou. Mi-a zis că mi-a expirat contractul, trecuse 30 iunie. Le-am zis că aștept o hârtie oficială că mi-a expirat contractul. Evident, nu mi-au dat nicio hârtie pentru că știau că mai aveam contract până la 1 august, dar voiau să mă pună sub presiune să accept rezilierea. E un abuz psihologic ce fac ei! Te abuzează sperând că nu te duce capul și accepți orice. Apoi, dintr-o dată, mi-au trimis pe WhatsApp că a doua zi, la 14:45, sunt așteptat la antrenament. “Păi cum?! Parcă spuneați că nu mai aveam contract…” 

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de
Rednic, înconjurat de jucători, printre care și Habibou, după una din rarele victorii în Liga 1

- Cum a fost antrenamentul? 
- La fel. Cheia, sala de gimnastică, eu singur. Știi unde e vestiarul meu? În camera doping. Îmi lasă echipamentul acolo și acolo mă schimb. Iar când vin eu la antrenament, nu e nimeni de la prima echipa. Nu trebuie să mă vadă nimeni. M-am antrenat așa până zilele trecute, când am primit un alt mesaj pe WhatsApp de la Marius Onofraș: “Habib, trebuie să părăsești camera de hotel pentru că vacanța s-a terminat”. 

“Luana, mișcă-ți fundul la Iași!”

- Ce ai făcut? 
- Le-am spus că aștept o scrisoare oficială. Apoi, la un antrenament al primei echipe, m-am dus și eu la gard să mă uit. Stăteam pe margine și mă vede Rednic: “Mai ești aici?!”. I-am zis: “Da, de ce? Vrei să plec? Dați-mi banii și plec”. A zis: “Olalalala, ai o grămadă de bani și tu mai stai aici!?”.  Apoi i-a strigat fizioterapeutului să nu stea lângă mine, să nu-mi vorbească.

- Și cum ai reacționat?
- I-am zis: “Sunt dezamăgit de tine!”. Apoi, i-am trimis Luanei un mesaj pe WhatsApp: “Ce se întâmplă cu salariul meu? Totul e ok?”. Nu a răspuns. Peste o săptămână, pe 14 iulie, i-am scris iar: “Nu am nicio veste de la tine. Ai reușit să rezolvi ceva? Ce se întâmplă? Fă-ți treaba!”. Mi-a răspuns după câteva minute: “Salut, Habibou, am trimis toate mesajele tale la club. O să te plătească. Fac tot ce pot. Știi, tata bagă mulți bani în club în fiecare zi. Vorbește cu avocatul tău să facă presiuni pentru bani!”.  

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de
Luana și Mircea Rednic, un cuplu fiică-tată care lucrează împreună în ciuda regulamentelor

- Te sfătuia să faci presiuni pentru banii care veneau de la tatăl ei antrenor…
- Da. I-am trimis un mesaj vocal: “Luana, nu mi-a plăcut mesajul tău! Tu ești cea care m-a adus aici! Nu-mi poți spune să vorbesc cu avocatul pentru că am făcut asta deja. Mai bine mișcă-ți fundul și vino la Iași! Rezolvă treaba pentru că tu ai făcut transferul ăsta!”.  

- Agentul tău i-a plătit Luanei un comision pentru transferul tău? 
- Lucrez cu agentul meu de șase ani, e ca un membru al familiei mele. Când Luana a venit cu oportunitatea asta, agentul meu nu i-a cerut niciun comision. I-a spus Luanei doar: “Fă transferul!” Atât. După ce i-am trimis mesajul vocal, Luana mi-a răspuns: “Nu uita că nu sunt agentul tău! Nu am luat comision din salariul tău, doar l-am ajutat pe tata! Tu ești plătit de două sau chiar de trei ori mai mult decât alți jucători de la club”.  

- Voia să se asigure că nu e acuzată că încalcă regulamentele… 
- M-a enervat și i-am trimis altul: “Uite care e treaba, Luana! Acum spui că nu ești agentul meu. Dar tu ai discutat cu agentul meu, am conversația. Tu ai făcut conexiunea cu clubul, tu ai rezolvat tot cu clubul. Vorbește cu tatăl tău și rezolvă! Vrei să spui că aduci jucători la Iași pe gratis?”. Îmi pare rău, vreau să mă fac și eu agent când mă las de fotbal, dar eu nu știu ce agent aduce patru jucători pe gratis. Jucători ca Habibou. Nu mi-a mai răspuns. Și stai că mai e ceva… 

CE SPUNE REGULAMENTUL FRF PRIVIND AGENȚII 

“Un club, un jucător, un antrenor sau un oficial al unui club nu pot deține acțiuni sau o funcție într-o Societate de intermediere sau un interes în activitatea unui Intermediar. Un asemenea interes este definit ca aflarea într-o poziție sau asociere de asemenea manieră încât să permită exercitarea influenței materiale, financiare, comerciale, administrative, manageriale sau orice alt fel de influență asupra afacerii clubului sau Intermediarului, după caz. Noțiunea de interes în sensul de mai sus include un interes al: soțului/soției, copilului, părintelui sau fratelui/sorei Intermediarului sau jucătorului/antrenorului/oficialului unui club” 

- Ce? 
- Sunt jucători aduși de Luana la Iași, se antrenează, se antrenează, nu joacă, apoi dispar. Ce caută aici? 

Omul care-și împrumută colegii 

- Dar au contract, nu?! 
- Sunt atât de mulți, dar unii nu au contract. Se antrenează cu prima echipa, dar nu au contracte. Caparco, mai e Oteanu, Otenu (n.r. - Vlad Olteanu), nu-i știu numele. E fundaș stânga, nu a jucat deloc. Oamenii de aici tratează rău jucătorii, sunt numai conspirații în club. Liga 1 e un campionat bun, dar clubul își bate joc de toată lumea, inclusiv de jucătorii tineri. La Steaua nu am pățit niciodată așa ceva. Dacă voi avea vreodată un jucător sub contract de impresariat, nu-l voi trimite niciodată la Iași.  

EXCLUSIV Fostul stelist Habibou, interviu dur despre haosul de la clubul finanțat de
Habib Habibou, pe vremea când era prezentat de George Becali

- Ce vei face acum?
- Nu am vorbit cu nimeni până acum, dar n-am mai suportat. Mă întreb unde naiba am ajuns. A fost un șoc pentru mine. Ăsta nu e fotbal! Îmi aștept banii și îmi duc contractul la capăt. Dacă îmi plătesc salariile integrale, mâine voi pleca. Uite, îți mai dau un exemplu. 

- Spune… 
- Pe perioada de izolare, au fost jucători care mi-au cerut bani. Nu aveau din ce să trăiască. A venit un jucător pe care nu-l știam, nici nu-mi amintesc fața lui, și mi-a cerut 500 de euro. L-am ajutat. A venit și portarul să-mi ceară. Le-am spus jucătorilor pe WhatsApp că dacă îi pot ajuta, să-mi ceară. Sunt om. Am dat în jur de 1.000 de euro. Și-ți mai spun ceva. M-am dus într-o zi la club și mi-a venit să mă duc la toaletă. Când am intrat, nu aveau nici hârtie igienică. Am întrebat un tip de acolo și mi-a zis că nu au bani să cumpere. I-am dat bani de la mine să cumpere un bax de hârtie igienică.  

Dacă acest club va retrograda va fi vina exclusivă a celor care au manageriat clubul. Și a lui “Daddy”. Încă îmi place de Rednic, are o inimă bună, dar face lucruri din astea... Chiar astăzi am auzit că l-au dat pe Platini afară
- Habib Habibou

Reacția clubului, prin vocea lui Ciprian Paraschiv: „Tot ce pot să spun acum este faptul că Habibou a fost tratat exact la fel ca ceilalți jucători. Avocatul clubului se ocupă de demersurile legale necesare în urma apariției în spațiul public a declarațiilor sale fără fundament și care prejudiciază imaginea clubului”.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
mafa
mafa  •  20 Aprilie 2021, 15:09

Hai sa stam stran si sa judecam drept...se stie ca moldovenii sunt lenesi, nu stiam ca sunt si banditi, tratam faptul ca Rednic & fica incalca regulamentul FRF iar conducerea lui Poli sunt partasi

kamouniyak
kamouniyak  •  28 Iulie 2020, 19:39

Deci Habibou spune CLAR ca Luana nu a luat nici macar un banut comision din transferul lui. El are alt impresar care a fost platit. Luana si Mircea au vrut sa faca un bine Isiului, dar el nu a mai fost acelasi de dinainte de accidentare. Oricum, nu il suport pe acest Habibou inca de cand a chinuit acel biet animal pe teren acum cativa ani.

antisistem2
antisistem2  •  22 Iulie 2020, 19:56
Postat de David Titi pe 22 Iulie 2020, 17:18

DAR NU S A UITAT NIMENI LA MECIURILE IASIULUI CU HABIBOU IN ECHIPA? VA SPUN EU.....PETARDA, MURATURA, DE LIGA 3....NU STIE SA FACA O PRELUARE SI VREA 7000 EUR.? POMANA .....DUTE NENE SOFER PE TIR....

ce legatura are felul in care joaca cu ceea ce scrie in articol? ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează