FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA LA UN PAS DE TRAGEDIE

Horror!

Articol de , , - Publicat sambata, 02 februarie 2008 00:00

Lovit în gît de un adversar, Habibou a fost la un pas de tragedie. Şi-a înghiţit limba şi medicii au reuşit să-l scoată din şoc după aproape 10 minute de eforturi disperate.

Scene de coşmar aseară în finalul partidei amicale pe care Steaua a jucat-o în Cipru cu Levski Sofia, scor 1-0. Atacantul francez a fost la un pas să-şi piardă viaţa chiar pe gazon, fiind salvat cu greu de medici. Ce s-a întîmplat?

Lovit cu cotul în gît
În minutul 85, Habibou a urmărit o minge în terenul advers, dar a pierdut prim-planul, iar fundaşul bulgarilor, Radeh, s-a băgat în faţa lui, lovindu-l pe stelist cu cotul în zona gîtului. Francezul s-a prăbuşit imediat la pămînt, dar nimeni n-a realizat gravitatea accidentării.

I s-a blocat maxilarul
Habibou a rămas întins la pămînt. Fără nici o reacţie! Era cu faţa în jos, fără să mai mişte. L-a observat unul dintre coechipieri, care a alertat echipa medicală. Cînd doctorii au ajuns lîngă el, Habibou era practic înţepenit. Avea maxilarul încleştat şi, pentru că nu mai putea să deschidă gura, respira cu foarte mare greutate.

Inclusiv medicii lui Levski au alergat la faţa locului şi l-au ajutat pe Radu Paligora, doctorul Stelei, să-l readucă la viaţă pe Habibou. Acesta însă nu mişca, nu răspundea la nici o întrebare, era fără reacţie. În plus, la un moment dat a fost la un pas să-şi înghită limba! Medicii au folosit o spatulă pentru a evita tragedia.

Dus la spital într-o dubiţă
După ce şi-a recăpătat cunoştinţa, Habibou le arăta medicilor cu mîna zona gîtului şi le făcea semne că nu poate să respire. Nu era în stare să scoată nici măcar un sunet, dar era conştient. Pentru că în complexul unde se juca amicalul nu era nici o ambulanţă, s-a apelat la dubiţa unui localnic. Maşina a intrat direct pe teren şi după alte 4-5 minute de groază, Habibou a fost luat pe braţe şi urcat în maşină. Privea în gol, fără să clipească. Imediat maşina a plecat în mare grabă spre spitalul Makariu, din Larnaca.

Şi-a revenit la clinică
După ce a ajuns la spital, Habibou a fost imediat supus unor teste medicale amănunţite. El şi-a revenit şi a putut chiar discuta cu medicul Stelei. Era încă ameţit, însă nu mai acuza dureri şi putea respira normal. Doctorii au considerat însă că e mai indicat ca francezul de 20 de ani să rămîne peste noapte în spital, pentru a-l avea sub supravgehere încă 10-12 ore.

PĂREREA SPECIALISTULUI
"A avut zile"

Şeful Clinicii de chirurgie a Spitalului Colţea, Mihai Bărbulescu, a explicat în ce a constat resuscitarea francezului. "Am remarcat din imagini că a fost ţinut prea mult pe burtă. El trebuia întors cît mai repede. Apoi, i s-a fixat o pipă pentru a nu-şi înghiţi limba şi i s-a făcut repiraţie cu un balon Ruben. Ceea ce m-a frapat a fost faptul că nu au avut salvare la teren. Dacă intra în stop cardiac nu-l mai salva nimeni! Pot spune că a avut zile", a spus Bărbulescu.

Nici o ambulanţă la teren!

Deşi meciul s-a disputat pe o bază în care, în această perioadă, se joacă zilnic 5-6 amicale, la teren nu a existat nici măcar o salvare! Habibou a fost transportat la spital cu duba unui localnic. Din acest motiv, el n-a putut primi pe drum nici un fel de îngrijiri medicale prin intermediul unor aparate speciale, fiind doar asistat de medicul Stelei, Radu Paligora.

Radeh l-a scuipat şi pe Mendoza
Cel care l-a lovit cu cotul în gît pe Habibou, marocanul Yussuf Radeh, a fost extrem de agresiv cu jucătorii Stelei şi pînă în momentul incidentului lui Habibou. În prima repriză, după un duel mai tare cu Mendoza, peruanul Stelei a cerut arbitrului lovitură liberă, lucru care l-a deranjat pe Radeh. Acesta l-a scuipat pe Mendoza, care n-a reacţionat în nici un fel. Observînd gestul, cei 200 de fani români de pe margine l-au huiduit şi ameninţat pe africanul lui Levski.

"Ne-am lovit cap în cap!"
În timp ce medicii îi dădeau îngrijiri medicale lui Habibou, Nicolae Dică a intrat pe teren, el fiind pe bancă după ce a fost schimbat în repriza a doua, şi s-a dus direct în mijlocul fotbaliştilor bulgari. "L-aţi lovit cu cotul! Ruşine!", le-a zis Dică, după care le-a făcut şi semn cu mîna, imitînd lovitura pe care a primit-o francezul. Radeh, agresorul lui Habibou, a răspuns unui alt stelist: "Nu e adevărat, ne-am dat cap în cap!".


Cel mai vesel înainte de meci

Habibou a fost unul dintre cei mai bine dispuşi jucători ai Stelei înainte de a începe jocul. Asculta muzică la iPod şi la un moment dat s-a dus la Lăcătuş, căruia i-a pus una dintre căşti în ureche pentru a asculta şi el melodia. "Fiara" a început să zîmbească, acelaşi lucru făcîndu-l şi Argăseală, preşedintele ascultînd şi el împreună cu atacantul francez melodiile preferate ale acestuia din urmă.

"Au fost momente grele, dar doctorul a rezolvat cu bine această situaţie. Fundaşul care l-a lovit pe Habib cu cotul în gît a a fost imprudent în dueluri pe toată perioada meciului!"
Valeriu Argăseală

"Jucătorul este în afara oricărui pericol. Este conştient şi am vorbit cu el. Va rămîne în spital pentru a efectua investigaţii medicale suplimentare"
Radu Paligora, doctor Steaua, la ora 20:30

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (39)
 •  17 Martie 2008, 09:33

Hello! Good Site! Thanks you! <a href=http://zpgeurnkcje.com >http://zpgeurnkcje.com</a>

 •  03 Februarie 2008, 05:41

.............si cand te gandesti ca ne leaga un pod al "prieteniei"......"vecinii"de la sud de dunare,pacat ca avem asa vecini si un pod al prieteniei,dar noroc ca avem un coeficient de inteligenta mai mare decat al lor,rusine lor!! hai steaua si sanatate maxima lui habibou si echipei si sa va vedem in liga calificati de pe locul 1

 •  03 Februarie 2008, 00:06

chiar am ajuns rau o tara de crescatori de castraveti sa faca misto de noi unde ne prind, nu e bine deloc ne fura masini , ne bat pe stadion si ei si gaborii lor prosti ca si ei ne injura ziaristi si le fac scene obscene ne aresteaza suporteri ca nu place de fata lor chiar asa rau am ajuns ii urasc mai rau ca pe alti vecini de la o vreme sa-i fut in gatul ala gros

Vezi toate comentariile (39)
Comentează