FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

În Italia au pedepsit toţi doctorii! Două situații identice, vinovați diferiți: în cazul lui Ekeng doar doctoriţa de pe Ambulanţa e anchetată

Momentul în care Bătineanu încerca să îl resusciteze pe Ekeng // Foto: Alex Nicodim
Momentul în care Bătineanu încerca să îl resusciteze pe Ekeng // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat vineri, 16 septembrie 2016 00:00

Medicii implicaţi în moartea fotbalistului Morosini au fost condamnați la închisoare cu suspendare şi plata a 150.000 €, într-un caz care seamănă izbitor cu moartea lui Ekeng. În cazul dinamovistului este anchetată doar doctoriţa de pe Ambulanţa care l-a transportat la spital.

Patrick Ekeng a murit pe 6 mai 2016, după ce s-a prăbuşit pe teren şi inima sa a încetat să mai bată. La fața locului au intervenit medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, dar şi medicul de pe salvarea Puls, Mihaela Duţă.

Cea din urmă a fost pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă pentru posibila neacordare corectă a primului ajutor şi până la finalul anchetei nu mai are voie să profeseze.

Bătineanu îşi continuă în acest moment activitatea la Dinamo, după ce și-a luat pauză doar în finala Cupei României, cu CFR, de pe 17 mai, sfătuit de şefii din Ştefan cel Mare.

Închisoare pentru doctori

În schimb, în Italia, s-a întâmplat un caz asemănător, în 2012, când jucătorul lui Livorno, Piermario Morosini, a murit pe teren, după un stop cardiac, în timpul meciului Livorno - Pescara.

După patru ani de anchetă, judecătorii din Pescara au dat sentinţele: doctorii ambelor echipe, dar şi medicul de pe salvare au primit opt luni, respectiv un an de închisoare, cu suspendare, plus plata unei daune de 150.000 €, sumă care să fie împărţită între cei acuzaţi.

Interesant este că procurorul care se ocupă de caz a cerut doi ani de închisoare pentru doctorul de pe ambulanţă şi nicio sentinţă pentru cei doi medici ai echipei, motivând că defibrilatorul de pe ambulanţă trebuia folosit fără ca Morosini să fie mişcat din locul accidentului.

Fotbalistul a fost întâi mutat pe targă, transportat în ambulanţă şi abia atunci a fost folositul aparatul de resuscitare. Sentinţele au fost date acum trei zile iar acuzaţii pot face recurs.

Salvări întârziate şi defibrilatoare nefolosite

Asemănările dintre cele două cazuri sunt izbitoare. Atât Patrick Ekeng, cât şi Morosini au murit din cauza unor probleme cardiace, în ambele situaţii maşinile de Salvare au întârziat.

În cazul lui Patrick, Salvarea a întârziat pentru că era parcată în afara stadionului, iar cea de la meciul din Pescara a întârziat în drumul spre spital pentru că ieşirea de urgenţă era blocată de o maşină a agenţiei de securitate.

În ambele tragedii problema principală imputată de autorităţi este neutilizarea imediată a unui defibrilator. La Ekeng aparatul n-ar fi fost folosit până când jucătorul a ajuns la Urgenţă, iar în cazul lui Morosini, defibrilatorul ar fi fost folosit în ambulanţă, după ce jucătorul a fost transportat cu targa de pe gazon.

"Nu m-a acuzat nimeni de nimic pentru că am respectat protocolul care trebuia făcut şi cei de la audieri ştiau asta. Eu am chemat ambulanţa, a venit şi din acel moment mi s-a terminat treaba"
Liviu Bătineanu, medic Dinamo, după audierile din cazul Ekeng

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează