FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Interviu cu antrenorul revelației din Liga 1: „Scriem istorie! Transfermarkt să modifice cotele jucătorilor mei!”

Ilie Poenaru, 44 de ani, antrenorul celor de la Academica Clinceni, explică modul în care funcționează echipa lui uimitoare +20   FOTO
Ilie Poenaru, 44 de ani, antrenorul celor de la Academica Clinceni, explică modul în care funcționează echipa lui uimitoare

Articol de - Publicat duminica, 22 noiembrie 2020 18:08 / Actualizat marti, 24 noiembrie 2020 17:28

Ilie Poenaru, 44 de ani, antrenorul celor de la Academica Clinceni, explică modul în care funcționează echipa lui uimitoare, care a promovat, a rămas în prima ligă în mod surprinzător și a ajuns acum pe locul al patrulea.

- În transfermarkt, doar trei formații sunt mai ieftine decât a dumneavoastră: FC Argeș, Poli Iași și Chindia. Ce le faceți jucătorilor de au ajuns pe locul al patrulea în clasamentul real? 
- Da? Nu știam că e atât de ieftină echipa în transfermarkt. Păi, ar trebui să modifice transfermarkt cotele în funcție de noi, nu invers! Nu fac ceva deosebit cu jucătorii, doar îi pun la muncă. Știi că mai vorbeam și îți spuneam că am un lot mai bun decât am avut în sezonul trecut. Dovada e că și parcursul din campionat e mai bun. Am fotbaliști serioși și inteligenți, cu care pot să lucrez orice și ei acceptă să se încadreze în disciplina la care țin cel mai mult. 

- Mai poate fi instituită o disciplină și cu vedete așa cum sunt Rusescu, Tănase, Gardoș? 
- Să știi că ei n-au ajuns întâmplător la Clinceni! Îi cunoșteam, știam că erau jucători care nu au creat probleme niciodată, întotdeauna au fost oameni buni pentru grup. Nu-mi creează nicio problemă. Pe lângă valoarea pe care o au, că fotbalul nu l-au uitat!, contribuie cu experiența lor și în alt mod. Le permit să vorbească. 

- Să vorbească? 
- Da, mă consult cu ei atunci când stabilim strategia pentru un meci. Eu sunt deschis, accept opinii, mai ales atunci când vin din partea unora cu meciuri internaționale, cu prezențe în cupele europene. Bine, în proporție de 90 la sută îmi aparține strategia, dar țin cont de ce îmi spun fotbaliștii cu experiență mare. 

- Cum pot să influențeze ei planul? 
- Îți dau un exemplu. Înaintea meciului de la Craiova le-am spus: „Putem să mergem peste ei, să-i luăm de sus, să le împiedicăm construcția?". Raul a zis: „Mister, dacă Bălașa reușește prima pasă ne scoate din presing și pe urmă avem de alergat distanțe foarte mari ca să ne apărăm!". Am acceptat opinia lui, am stabilit să ne retragem în 60 de metri și să facem presing acolo. Dacă jucătorii au argumente când îmi spun ceva, țin cont.

„FCSB e greu de oprit!"

- Ați avut și absențe în partida cu Viitorul. 
- Șase oameni au lipsit. Dintre ei, Rusescu, Tănase, Gardoș, Cebotaru, Dobrescu sunt titulari. 

- Discutam recent și vă bucurați că nu aveați cazuri de Covid. Nu mai e valabil așa ceva. 
- Da, cred că nu a scăpat nicio echipă de infectări, mai eram doar noi și Gaz Metan și am auzit că și pe la Mediaș au fost cazuri. Deja nu mă mai gândesc la meciuri cât mă gândesc la coronavirus, crede-mă! Miercuri o să fim testați iar și o să aștept rezultatele cu sufletul la gură! Virusul influențează toată competiția, poate să slăbească o echipă care pare bună. Dacă ai zece infectați și pierzi două, trei meciuri din cauza asta, se schimbă toată situația, pici în clasament și ajungi să calculezi altfel. 

Interviu cu antrenorul revelației din Liga 1: „Scriem istorie! Transfermarkt să modifice cotele jucătorilor mei!”

Poenaru a împlinit 44 de ani pe 11 noiembrie

- Ce puteți obține în sezonul acesta? 
- Obiectivul rămâne același, salvarea de la retrogradare. Acum suntem pe un loc de play-off, da, dar dacă am păstra poziția aceasta ar însemna să scriem încă o pagină de istorie, după ce am promovat și ne-am salvat în sezonul trecut. Știm cu cine ne batem, sunt cluburi mai mari, cu bani mai mulți. 

- La Clinceni cum e situația? Salariile sunt plătite? 
- Suntem cu banii la zi. În curând vor fi achitate și salariile pentru octombrie. Sunt doi finanțatori care ne ajută, erau lângă noi și în sezonul trecut, acum sprijinul lor a devenit mai consistent. Am creat condiții de pregătire mai bune, avem o sală de fitness performantă, teren, cam tot ce trebuie. Sigur, mai există tehnologii folosite în fotbalul de top pe care noi nu le avem, dar condițiile sunt decente. 

- Dintre primele trei clasate v-a impresionat vreuna? 
- M-au impresionat toate, în sensuri diferite. CFR rămâne o formație puternică, betonată defensiv și cu un joc foarte direct. Are fotbaliști puternici și inteligenți. FCSB se bazează pe posesie, e o echipă așa cum e Viitorul, doar că are jucători cu mult mai buni. Sper să nu se supere nimeni de la Viitorul, însă asta e situația! Problema cu FCSB e că-i greu s-o blochezi, având mulți fotbaliști foarte tehnici, capabili să se descurce pe spații mici. Man, Moruțan, Tănase, Coman rezolvă situațiile „unu la unu". Și atunci, pe care să-l marchezi mai atent? Echipa are și un ritm din ce în ce mai bun. 

- Craiova? 
- Craiova juca și ea cam ca FCSB în mandatul trecut al lui Papură. Între timp, a ajuns să forțeze atacurile, să grăbească ofensiva. Stilul a fost dictat și de prezența lui Koljic, fiindcă toți îl căutau pe el. Echipa se bazează pe interii Nistor și Cicâldău și caută să finalizeze rapid ca să nu-ți dea ocazia pentru contraatac. Va fi interesantă concurența pentru titlu. Noi încercăm să-i încurcăm pe toți și să urcăm cât putem.

„Scopul clar e să nu mai avem emoții cu retrogradarea. Conducerea e senzațională fiindcă sunt oameni de cuvânt. Au spus că n-o să avem prime de meci, dar fac tot ce pot ca să fie plătite salariile. Sper să ajungem să vindem jucători, să nu mai așteptăm disperați tranșele din drepturile TV"

„Am lucrat în sezonul trecut cu Albu, care a apărut acum la națională. E un caracter fantastic, e foarte serios" 

- Ilie Poenaru, antrenor Clinceni

FOTO Cele mai tari imagini din partida Clinceni - Viitorul 1-0

Clinceni - Viitorul. Sursă foto: Cristi Preda (GSP)
Clinceni - Viitorul. Sursă foto: Cristi Preda (GSP)
Clinceni - Viitorul. Sursă foto: Cristi Preda (GSP)
Clinceni - Viitorul. Sursă foto: Cristi Preda (GSP)
Clinceni - Viitorul. Sursă foto: Cristi Preda (GSP)
+16 FOTO

VIDEO Sorin Paraschiv, după ce Academica a urcat pe locul 4 în Liga 1: „Nu mă așteptam”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Probleme mari pentru Dan Petrescu » Trei vedete de la CFR au Covid-19

Fostul golgeter al Ligii 1, gata să revină în România: „Accept o ofertă de la Steaua sau CFR Cluj”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
ishhhhhhhh
ishhhhhhhh  •  22 Noiembrie 2020, 23:26

E penibil ca o echipa precum Clinceni e pe locul 4. Si asta nu din cauza Clinceniului in sine. Ca antrenorul isi face treaba chiar ok, iar jucatorii muncesc si joaca fara complexe. Problema e ca mentalitatea asta lipseste cu desavarsire echipelor care, teoretic, ar trebui sa fie mai "mari". Si uite asa, Viitorul e in afara playoff-ului (iar asta dupa acel 3-0 penibil la masa verde la Iasi), Dinamo e pe punctul de a da faliment, iar Botseni e exact cum era Viitorul acum un an: vinde, vinde pana maine, dar nu investeste in echipa care devine tot mai slaba.

sibelius
sibelius  •  22 Noiembrie 2020, 21:29
Postat de florianveress pe 22 Noiembrie 2020, 21:01

A zis ca încearcă sa-i încurce pe toți, dar a uitat sa completeze... mai puțin pe fc fcsb..lat!

Lasa ca i-a incurcat pe Dinamo in retur anul trecut....

sibelius
sibelius  •  22 Noiembrie 2020, 21:28
Postat de Maria Melania Padina pe 22 Noiembrie 2020, 19:45

din pacate dl. Poenaru nu poate fi numit antrenor....felicitari pt rezultate, dar in alte tari europene nu exista asa ceva.....pana si Mourinho a absolvit o scoala de antrenori, chiar daca a fost translator la baza...Poenaru ce rol are la clinceni...???...zugrav..???

Tu confunzi carnetul de antrenor cu licenta Pro. Carnet pe care nenea ala care antreneaza Juventus nu il avea cand a fost numit in functie.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează