FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

INTERVIU Ciprian Deac, despre detaliile care i-au făcut din nou campioni pe clujeni: „Vorbim puțin și facem mult. Locul doi nu există!”

Deac și Păun au desfăcut șampania după sosirea la Cluj Napoca
Deac și Păun au desfăcut șampania după sosirea la Cluj Napoca

Articol de - Publicat joi, 20 mai 2021 14:34

Ciprian Deac (35 de ani), golgeterul la zi și unul dintre liderii CFR-ului, explică hegemonia ardelenilor în fotbalul românesc, în ultimii 4 ani: „Noi vorbim puțin și facem mult. Și nu ne interesează ce se întâmplă la alții!”.

- Ciprian, te-ai obișnuit cu idea acestui al 4-lea titlu consecutiv?

- Păi, dacă eu nu m-am obișnuit, atunci cine? Sincer, m-am bucurat la acest titlu, ca si cum ar fi fost primul. Pentru că am muncit din greu un an și când iei campionatul ai satisfacția asta imensă că nu a fost degeaba.

- Au trecut 13 ani de la primul campionat câștigat cu CFR. Te gândeai atunci că ai putea ajunge aici?

- De când am revenit la CFR, în 2017, știam că vin la club mare, care a devenit tot mai puternic, care își propune să câștige trofee an de an. Nimic nu e întâmplător. Aici chiar se muncește, fiecare știe ce are de făcut, de la femeia de serviciu până la ultimul om din club.

- Ai ratat doar un titlu din cele 7 cucerite de CFR, cel din 2012.

- Plecasem la Rapid, dar pot să spun că am ajutat și atunci. Foștii mei colegi erau în luptă directă pentru campionat cu cei de la FC Vaslui, pe care Rapid a învins-o de două ori în acel sezon. 

Așa, ca să glumesc puțin, pot spune că am 6 campionate și ceva cu CFR.

Ciprian Deac: „Anul trecut a fost mai greu”

- A fost mai greu meciul de la Botoșani sau petrecerea de după?

- Evident că meciul. Mă așteptam la asta, să dorească să câștige împotriva noastră.

- Crezi că pentru a-i ajuta pe cei de la FCSB?

- Nu vreau să mă implic eu în discuții de genul ăsta, dar nu cred. Eu nu îi condamn pe cei de la Botoșani, sunt profesioniști și trebuie să dea totul pe teren. Încărcătura era mare, mai ales psihică. 

Pentru că la noi, la CFR, să ratezi titlul e un eșec imens. Așa am fost învățați aici, că locul doi nu există!

- Chiar credeați că se mai putea încă un titlu după cele 3 anterioare, cu o echipă cu mulți jucători trecuți bine de 35 de ani?

- Știi cine nu credea? Numai cine nu a fost cu noi, zi de zi. Pentru mine nu e deloc o surpriză. Știu cât de serioși sunt toți de la club. 

Nu, nu e o întâmplare. Avem asta în ADN, să nu renunțăm, să jucăm totul la maxim, chiar și dacă prindem o zi mai neagră.

- A fost cel mai greu titlu? A plecat Dan Petrescu, ați fost mereu pe doi sau pe trei, n-ați câștigat sezonul regulat.

- Așa ar putea părea, dar, sincer, pentru mine, cel mai greu campionat a fost cel de anul trecut. Ne-a lovit atunci pandemia, pe final de sezon. A fost extrem de greu, rămăseserăm puțini, eram decimați, nu aveam soluții. 

Și totuși, am câștigat finala aceea de la Craiova, împotriva unei echipe foarte bune. Eu așa am simțit. 

Acum, FCSB s-a încurcat de multe ori. Puteam să câștigăm campionatul și mai repede. Dar nici noi n-am mai fost ca anul trecut, am avut și noi destule sincope.

Ciprian Deac: „Am doar 13 trofee cu CFR? Mai vreau!”

- Au fost și momente dificile, chiar tu le semnalai după meciuri, când erai foarte critic și la adresa ta.

- E aproape imposibil să o ții tot sezonul la nivel maxim. Da, au fost partide nereușite, dar avem jucători cu foarte mare experiență și asta contează în vestiar. 

Am reușit să ne adunăm, știm să jucăm meciurile importante, cu miză. Nu ne-am panicat că eram mereu pe locul doi, știam că ne vom reveni.

13 trofeea câștigat Ciprian Deac în carieră, toate în țară, cu CFR: 6 campionate, 3 Cupe și 4 Supercupe

- Pe tine, la 35 de ani, ce te mai mână în luptă?

- Îmi place sportul ăsta, iubesc ceea ce fac și nu suport să pierd. Chiar și când joc prost, vreau să cred că se vede că încerc să dau tot ce am.

- Ai deja 13 trofee cu CFR, mai ai loc în vitrina de acasă?

- Doar 13? Mai vreau! Da, mai vreau! Nu mi-e frică de numărul ăsta, nu am superstiții. 

Uite, am și 13 goluri în acest campionat, dar mai e un meci, cel cu FCSB. Și vreau să joc și să marchez!

- Acum e normal să te întreb: crezi că e posibil să vină și titlul numărul 5 la anul?

- Da, e foarte posibil. Avem un ascendent moral puternic. Am văzut declarațiile conducătorilor, că vor să investească, că vor aduce jucători. 

E clar, se vrea performanță în continuare. Și, de acum, chiar că nu mai putem decât să ne batem la titlu!

- Crezi că Edi Iordănescu va rămâne?

- Eu sper că da! E un început și pentru Mister, cu acest prim campionat câștigat. Eu îi prevăd un viitor foarte bun ca antrenor, e tânăr, e genul care studiază mult, vine cu metode, cu idei foarte noi. Așa că sper să continuam împreună.

Eu mai am contract mulți ani cu CFR. De fapt, sunt pe viață aici. Și când o să mă las, tot la CFR o să fiu, pentru că acest club mi-a dat enorm.

O să vină jucători noi, poate că unii vor pleca. Eu sper să rămână cât mai mulți dintre cei de acum, pentru că suntem o familie și asta a contat, s-a văzut și pe teren.

Nici nu mai știu de când n-am mai avut trei zile libere la rând. Erau meritate, am stat mai mult pe drumuri și prin cantonamente decât acasă în acest sezon.
- Ciprian Deac, mijlocaș CFR

Bonus: trei zile libere

După victoria de la Botoșani, în urma căreia și-au asigurat cel de-al 4-lea titlu consecutiv și al 7-lea din istoria clubului, jucătorii și stafful celor de la CFR au făcut o petrecere la revenirea la Cluj, la hotelul Royal. 

Și pentru că în ultimele 6 zile au stat doar în cantonament, pentru partidele de la Craiova și de la Botoșani, antrenorul Edward Iordănescu le-a acordat elevilor săi o "primă" specială: trei zile libere. 

Astfel, aceștia ar urma să revină la pregătire, pentru epilogul campionatului, meciul cu FCSB, abia sâmbătă. 

Ioan Rus, tot mai des la echipă

Fostul ministru de interne, Ioan Rus, a fost la Botoșani, încurajându-i pe ardeleni la meciul în care aceștia au cucerit un nou titlu de campioni.

Apoi, actualul om de afaceri, reprezentantul Mercedes pe România, s-a întors cu echipa la Cluj, cu o cursă charter. 

Surse din lumea fotbalului susțin că fostul demnitar ar fi mai mult decât un sponsor la formația din Gruia, chiar dacă oficial nu face parte din conducere. 

Recent, el a avut două apariții în fața jucătorilor: o dată când le-a dăruit câte un ceas de lemn de bambus, personalizat, și mai de curând, când i-a băgat într-o ședință mai dură, după înfrângerea de acasă cu Sepsi, 0-1, în urmă cu două etape.

DEZBATEREA ZILEI, 19 mai » De ce câștigă CFR Cluj trofeu după trofeu?

Citește și alte articole despre CFR Cluj:

De la titlul lui Andone la performanța lui Edi Iordănescu » Povestea fiecărui campionat cucerit de CFR Cluj! Ardelenii chiar sunt „echipa mileniului”

Povestea din spatele crucii imense cu care Edi Iordănescu a fost zărit la Botoșani: „Primul impuls a fost negativ, am zis că sunt terminat”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
cj666
cj666  •  20 Mai 2021, 16:41

Daca tot se baga Rus in seama, ar putea sa le dea macar un autocar Mercedes cu dotari de lux. Ca din gura multi bat si se afiseaza sa-si faca reclama.

buleicanu
buleicanu  •  20 Mai 2021, 15:15

"Ioan Rus, tot mai des la echipă"...zău??mai tree să fie Hiftimie, Constantin Bigan, sau poa' "nea" Victor Babiuc??

131668434566273
Razvan Mihailescu  •  20 Mai 2021, 15:02

Rus sa de a bani.? Asta i un *** ca și Țiriac, se baga în seama sa și facă reclama pt. altceva

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează