FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Interviu exclusiv » Andone îl presează pe Paskany: ”Poate că, în curînd, voi antrena din nou în străinătate"

Ioan Andone zîmbeşte: e din nou campion!
Ioan Andone zîmbeşte: e din nou campion!

Articol de GSP - Publicat luni, 21 mai 2012 00:00 / Actualizat luni, 21 mai 2012 01:36

Ioan Andone a vorbit în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor chiar în ziua în care contractul său cu CFR Cluj a expirat.

Ioan Andone a cîştigat al doilea titlu cu CFR Cluj, după un meci halucinant cu rivala Universitatea Cluj. Ieri dimineaţă, "Fălcosul" a programat o şedinţă relaxantă pentru jucătorii săi, înaintea jocului cu Steaua. Tenis cu piciorul, 9 contra 9, cu public: nişte juniori ai clubului clujean.

După ce s-a fotografiat cu piticii îmbrăcaţi în tricourile lui Cadu sau Sougou, Ando şi-a făcut timp înaintea şedinţei tactice pentru un interviu exclusiv cu Gazeta Sporturilor în care şi-a expus trăirile finalului de campionat. Volubil şi spumos, tehnicianul de 52 de ani îşi trăieşte prezentul. "M-am întors ca să arăt de ce sînt capabil", a concluzionat Ando.

- Domnule Andone, un nou titlu cîştigat pe terenul Universităţii. Nu sînt cam multe coincidenţe?
- Şi în ceea ce mă priveşte e un ciclu, am cîştigat campionate din patru în patru ani, 2004, 2008 şi 2012. Poate e o compensaţie. Am venit după cea mai mare deziluzie din cariera mea, locul 6 cu Dinamo şi înfrîngere în finala Cupei. Nu mă aşteptam să mai revin la CFR Cluj, şi asta e adevărat. Aşa a fost să fie!

- Cum aţi trăit finalul de campionat şi meciul decisiv cu "U"?
- A fost extrem de greu. "U" a jucat inteligent meciul doi. Ne-au aşteptat ei pe noi, nu au mai ieşit la bătaie. Cristea a dat două pase de gol, după care a făcut o greşeală, se întîmplă. Pînă atunci au avut ocazii de a închide meciul. Puteau cîştiga chiar şi cu un om în minus. Dar a fost şi acest sfîrşit de campionat în care s-au acumulat oboseala şi stresul. Nu poţi oferi spectacol în condiţiile în care îţi joci şansele la titlu în numai 5 zile, e inuman să pretinzi asta. De aici ies meciuri proaste, în unele mai cîştigi cu noroc sau poate beneficiezi de greşeala unui arbitru. Apoi vine toată bălăcăreala care îndepărtează lumea de fotbal. Ţin să-i felicit pe Cristescu şi Bornescu, pentru declaraţiile pline de fair-play de la final. Acesta e spiritul care ar trebui să prevaleze. Păi, ce, se aştepta lumea să mergem cu valize la cei de la "U"?

- Bine, s-a spus că le-aţi trimis brigăzii de arbitri din Croaţia...
- Ha, ha, ha, ha...! Exact, mai aveam puţin şi cumpăram şi căile ferate croate. M-am săturat să răspund unor astfel de acuzaţii. Din acest motiv m-au bucurat experienţele ca antrenor în alte campionate. Acolo erai liniştit şi puteai să dai mult mai mult, pentru că nu trebuia să te preocupe prea mult ceea ce se întîmpla în exterior. Ca să readucem publicul pe stadioane, sîntem datori să comentăm strict deciziile tehnice şi tactice dintr-un meci. Asta vor să audă iubitorii de fotbal. Preşedinţii trebuie să vorbească numai pozitiv, să terminăm cu prostiile şi contestările. Păi, la noi e incredibil, dar şi un puşti de pe stradă ştie ce e TAS-ul şi ce se întîmplă acolo!

"CFR mi-a făcut un bine cînd m-a dat afară"

- Sincer, vă mai gîndiţi la momentul în care aţi fost demis de Arpad Paszkany înainte de debutul echipei în Champions League?
- Într-un fel, mi-au făcut bine că m-au dat afară atunci. Că a fost corect sau nu, dreptatea e undeva pe la mijloc. Şocul acela m-a făcut însă să renunţ la anumite inerţii, să-mi doresc să încerc şi altceva. Pînă atunci îmi tot spuneam că n-are sens să plec din ţară, să antrenez în altă parte, dar experienţa de la CFR mi-a furnizat curajul de a încerca şi altceva. Am rămas cu nişte prieteni prin ţările arabe, jos pălăria! Şi ce fotbal e şi acolo! Nu-i aşa cum zice lumea, că se joacă printre cămile şi dune de nisip. Aştept şi eu să văd în Liga 1 un fotbalist plătit cu 3 milioane ca acolo! Poate că, în curînd, voi antrena din nou în străinătate. Poate chiar în China, unde am nişte contacte.

- Totuşi, Paszkany a declarat că planurile sale de viitor vă includ sută la sută.
- Eu mai am contract cu CFR pînă în această seară (n.r. - ieri seara). Terminăm sărbătoarea, ne aşezăm la masă şi ne gîndim la toate. Mai important e faptul că Arpi vrea să facă o echipă capabilă să pătrundă în grupele Champions League. Ştie că e mult de muncă, ştie ce are de făcut. Eu zic că se poate ajunge acolo, dacă APOEL a ieşit din grupe, iar eu ştiu ce înseamnă fotbalul cipriot. Au venit la soare brazilieni, nemţi sau olandezi şi uite aşa a pătruns profesionalismul într-un campionat şi el dominat de scandaluri. Acum au scăzut media de vîrstă la străinii de valoare şi uite că apar performanţele.

- De cîte transferuri ar avea nevoie CFR în această vară?
- De minimum 5, dar ar putea veni şi 7-8 jucători noi. Important e să vină fotbalişti peste nivelul celor pe care îi ai în acest moment.

"Aş antrena orice echipă din frunte. Mai puţin Dinamo!"

- Lobonţ e o opţiune pentru CFR, în cazul în care Beto nu va mai dori să revină la Cluj?
- Beto a discutat în urmă cu două săptămîni cu cei din conducere şi a rămas că va oferi un răspuns după Euro. Beto are calitate şi e firesc să-şi dorească mai mult. Cu Lobonţ am discutat, e tentat, dar depinde de ce se întîmplă la Roma. Mai are un an de contract, e important şi cine va antrena gruparea italiană în următorul sezon. Bogdan are o casă în Cluj şi cred că pe viitor se va stabili aici.

- Aţi găsit o echipă prăbuşită după 0-5 cu Rapid. De ce aţi acceptat totuşi să veniţi la Cluj într-un moment critic?
- Am găsit jucători precum Cadu, Maftei sau Gabi Mureşan, care au demonstrat ceva şi au cîştigat trofee, dar care pur şi simplu nu mai aveau încredere în ei. Nu ştiu, poate şi Jorge Costa rezolva problema, nu se ştie. Dar aşa e felul lui Arpi, şi eu am plecat după două egaluri acasă. Mi-a dat mult timp de gîndire, 7 ore, de la 13:00 la 20:00. Soţia mea îmi spune pe la prînz: dacă te sună Arpi? Ce faci? M-a sunat de dimineaţă, zic, dar nu ţi-am mai spus. Ştia deja că o să accept.

- A fost atît de mare provocarea?
- Vă spun adevăratul motiv pentru care am venit la CFR. A fost anul acela prost cu Dinamo şi n-am vrut să las în memoria oamenilor imaginea unui antrenor de locul 6. Andone nu e antrenor de locul 6, Andone nu e antrenor de scandalurile şi nenorocirile care mi s-au întîmplat la Dinamo în mandatul trecut! Aveam deja 3-4 oferte, care erau însă tentante numai din punct de vedere financiar. La patru dintre echipele din primele 5 mergeam fără discuţii. Excepţia era Dinamo. Sînt un tip ambiţios, asta e. Cum să accept eu că sînt un antrenor de locul 6? Niciodată!

"Costa a avut o misiune foarte grea"

- Aţi surprins cu o declaraţie la finalul meciului cu "U" prin care aţi minimalizat meritele dumneavoastră în cucerirea acestui titlu...
- E normal, cînd munceşti o lună-două la o echipă, nu se cunoaşte. Să luăm numărul de puncte făcute cu Jorge Costa antrenor şi numărul de puncte sub comanda mea! OK, n-a fost spectacol, dar credeţi că portughezului i-a fost uşor? A venit într-o ţară străină, a luat o echipă care transferase mulţi jucători şi i-a lipsit omogenitatea. În plus, preluase echipa după un sezon negru, în care CFR a terminat pe 10-11. Nu a fost uşor să ţină această echipă în fotoliul de lider.

- Cînd aţi simţit că nu mai puteţi pierde titlul?
- După golul împotriva Sibiului, din prelungiri, am zis: gata, sîntem campioni! Altfel, la 1-1, era foarte complicat, nu mai discutam atît de liniştiţi aici. Cantonamentul ar fi fost un buncăr, nu mai intra nimeni, iar azi (n.r. - ieri) ar fi fost o presiune fantastică.

"Oricînd aleg un 4-3 în faţa unui 1-0"

- După primul mandat la CFR, vi se reproşa că echipa suferă la organizarea defensivei. Totuşi, această echipă a jucat cel mai bun fotbal în turul stagiunii 2007-2008.
- Ce jucători formidabili de atac aveam atunci! Erau Fabbiani, Didi, Trică. Păi, ar fi trebuit să fiu inconştient să-l pun pe Eugen să se apere, cînd el era cel mai bun număr 10 din Liga 1! Preferam oricînd o victorie cu 4-3 uneia cu 1-0. Declara Dan Petrescu că iubeşte victoriile scurte. L-am şi sunat: "Bă Dane, cum să-ţi placă să cîştigi cu 1-0?". Eu mă puneam să fac analiza cu jucătorii. Îi certam prima dată că au luat trei goluri şi apoi îi felicitam pentru cele 4 marcate. Dar le şi spuneam: "Altădată, să mai daţi patru!". Dan zicea că e fericit la 1-0. Şi-a ales din campionatul acesta numai băieţi muncitori, dar uite că l-a cîştigat şi a făcut istorie şi în UCL!

- Cum vedeţi relaţia dintre antrenor şi patron? Aţi accepta telefoane din lojă în timpul unei partide?
- Ştiu unde bateţi. Eu cred că Gigi ştie fotbal, dar trebuie să-şi exercite autoritatea pînă la un moment dat. Are sfătuitori de clasă, nu dau nume, care pot influenţa. Eu n-aş accepta să vorbesc cu patronul nici măcar în ziua meciului. Putem discuta cu o zi înainte, trebuie să existe dialog! Mă întreabă Paszkany cum văd eu acel meci şi pot să-mi justific fără probleme alegerile. O singură dată m-a sunat, înainte de finala Cupei, cu Urziceniul, din 2008. M-a întrebat ce facem cu Peralta pentru că el a doua zi trebuia să decidă dacă-l transferă definitiv sau nu. Eu pregătisem meciul cu Dani şi Leao la mijloc. Era destul de greu, noi veneam după sărbătorirea titlului, de abia am mai plecat din Cluj. Mumo nu prea jucase în acel retur, venise nepregătit, după o pauză mare la River. Am zis OK, hai să-l bag, să-l vedem!

"În 2007-2008 aveam, poate, cel mai bun lot cu care am lucrat în România. Avea o singură fisură, faptul că exista un singur campion, Trică. Ceilalţi nu ştiau ce e aia să cîştigi un trofeu, să fii înnebunit să cîştigi mereu" (Ioan Andone, antrenor CFR Cluj)

"Va fi greu în stagiunea următoare. Stresul din ultimul timp a fost incredibil. Le dai jucătorilor o vacanţă de două săptămîni, în care nu reuşesc să uite tot şi să găsească resurse s-o ia de la capăt. Am făcut un calcul, iar CFR poate juca 32 de meciuri în tur, dacă intră în grupe" (Ioan Andone, antrenor CFR Cluj)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (22)
felipes22
felipes22  •  22 Mai 2012, 14:54

Ma andone nu-i vaita ca aici jucatorii joaca minim 40-45 de meciuri si daca vb de echipele mari depasesc 60 de meciuri si nimeni nu se vaita, ba mai mult se bucura cand joaca multe meciuri. numai jucatorilor romani nu le place ca de, lor le plac petrecerile cu femei si alcol. PROFESIONALISM 0 barat. De aia numai avem, fotbalisti si nationala ca nu se transmit valorile si profesionalismul "generatie de aur" si celor de dinainte care jucau Fotbal si dadeau totul pt sport nu8 ca astia de acum care se gandesc decat sa castige bani multi si la distractii si apoi ii mai auzi comparanduse cu cei de afara. RUSINE.

tachebacanu
tachebacanu  •  21 Mai 2012, 17:47

Stii ca,gura pacatosului adevar graieste,asa ca stai cuminte si sufla-n iaurt!!!Prima data,cand ai fost dat afara,titlul l-ai castigat 100%,dar acum....????

dac.impielitzat
dac.impielitzat  •  21 Mai 2012, 14:42
Postat de 03101956 pe 21 Mai 2012, 14:20

Prostane, nu te prind primele trei etape! Chelbosul de Pascani ( pe romaneste ) te concediaza inainte de Liga Campionilor. Esti sclavul lui. Te falesti degeaba FALCOSULE. Nu mai prinzi Dinamo niciodata. Ai tradat spiritul dinamovist.

"Chelbosul de Pascani"? ce tot indrugi acolo?...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează