FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

INTERVIU EXCLUSIV // Cum propune liderul PCH schimbarea clubului: "«Câinilor»! În viața asta mai avem ceva de făcut: a venit momentul ca Dinamo să fim și noi!"

Elyass Bucurică Foto: Cristi Preda
Elyass Bucurică Foto: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat luni, 30 aprilie 2018 09:00

Subiectul implicării Asociației "Peluza Cătălin Hîldan" în viața clubului, prin acțiunile emise de Dinamo și un loc în Consiliul de Administrație, a scindat suporterii în ultimele zile.

Fanii de peluză au fost mereu în ultimii ani alături de Dinamo, iar liderii au decis că e momentul să se implice direct în viața clubului. PCH intenționează să demareze un proiect de socios prin care suporterii dinamoviști să devină partenerii conducerii clubului, după un model care a avut succes în campionate mult mai sănătoase, Germania sau Portugalia fiind exemple în acest sens.

Prin vocea lui Elyass Bucurică, liderul PCH, fanaticii "câinilor" fac un anunț care, spun ei, trebuie să ajungă la toți cei care iubesc Dinamo, indiferent de statutul social, fie că sunt din peluză, stau la tribună, vin la meci de la Zalău sau se strâng în sufragerii sau în baruri, la mii de kilometrii de țară, să-și vadă favoriții: "«Câinilor»! În viața asta mai avem ceva de făcut!".

Ideea lor a născut și controverse, mai ales că există o altă asociație sprijinită de Cornel Dinu care acuză că PCH că a copiat ideea și încearcă să pună bețe în roate. Liderul PCH a hotărât să le raspundă contestatarilor și să explice, pe larg, ce înseamnă proiectul galeriei dinamoviste.

- Elyass, de unde această idee? S-au născut deja controverse pe marginea subiectului, mai ales că, înaintea voastră, o altă asociație a anunțat un astfel de proiect socios.
- Te-aș ruga, până să ajungem la controversele iscate, să îmi permiți să le explic dinamoviștilor despre ce e vorba. În urmă cu aproape doi ani am început să conturăm, ne-am informat, în străinătate există modele care au reușit în acest mod, am strâns păreri, ne-am documentat și, cum timpul ne-a demonstrat sau noi am demonstrat că, atunci când vine vorba de Dinamo, pentru noi nu există «imposibil» - peisajul ultra ne este martor -, am zis că avem datoria să încercăm să fim și mai aproape de echipă. Atenție, vreau să transmit încă de la început faptul că Peluza Cătălin Hîldan nu vrea să pună mâna pe club, ci vrea să intervina pentru salvarea clubului.

- Poți dezvolta ideea asta?
- Ani de zile am răgușit și am transmis că Dinamo suntem noi! A venit momentul ca după ani în vânt, în ploi, Dinamo să fim și noi! Cel de la tribună, cel din peluză, cel din America sau de la Oradea, cel care și-a rupt picioarele pe teren, toți dinamoviștii care sunt dispuși unui efort financiar în funcție de posibilități. Vrem să facem parte, activ, din viața clubului, considerăm că au trecut momentele patronilor satrapi care fac totul pe sistemul: «Sunt banii mei, nu îmi spune nimeni ce și cum să fac cu ei». Am văzut unde s-a ajuns cu acest tip de gândire, cluburi de tradiție au dispărut, orgoliile unor astfel de persoane, chiar dacă au sprijinit, împrumutat, ce au făcut ei, nu prea rezonează cu perioada în care ne aflăm. Noi, la Dinamo, vrem să intervenim ca să nu ajungem așa. Conștientizăm că suntem jos, foarte jos, pentru fanii dinamoviști nu trebuie să existe și mai jos, nu percepem!

"Mister Dinu a plecat urechea spre folclorul dintre "Urgențe" și Circ"

- Ai spus, în răspunsul primei întrebări, "cei care și-au rupt picioarele pentru Dinamo". Cornel Dinu și-a rupt picioarele pentru Dinamo și te-a atacat în termeni duri, el fiind în tabăra rivală, a celor de la ADPD.
- Stai! Nu există tabăra rivală! Ei au proiectul lor, noi avem proiectul nostru. Cât despre ce a spus Cornel Dinu, chiar dacă a mințit, nici eu și nici ceilalți lideri pe care i-a atacat nu o să-l contrăm, nu o să-i răspundem, credem că a plecat prea mult urechea asupra folclorului dintre Spitalul de Urgență și Circul de Stat. Dânsul face parte din amintirile noastre, orice neadevăr ar spune, noi o să trecem peste și o să ne aducem aminte de duelul cu Eusebio, de prosopul aruncat în Giulești, de Mister Cornel Dinu cel care ne-a adus atâtea bucurii. Chiar dacă avocații ne-au sfătuit să-l dăm în judecată pentru vorbele grele pe care le-a aruncat, noi niciodată nu vom face așa ceva!

- De unde vor veni banii pentru susținerea clubului?
- Într-un moment în care speranța dinamovistului s-a cam stins, prin acest demers noi, suporterii care am fost prinși în menghina tuturor celor întâmplate și am suferit, de multe ori, din cauza diletantismul oamenilor din fruntea clubului, vrem să ne implicăm, să fim partenerii clubului. Nu singuri, ci într-un procent care să ne permită să avem cuvânt, acest model merge în Germania, de ce nu se poate implementa și la noi? Nu e posibil? Dar zecile de coregrafii unice în Europa, momentul «Doar Dinamo București», despre care s-a scris și s-a pomenit din Australia și până în Brazilia? Când ne-am decis să înfruntăm boala unor camarazi și ne-am mobilizat pentru o campanie cu un ecou uluitor... ce ar fi fost dacă am fi spus și atunci că e imposibil?


"Vrem să fim doar parteneri, în board vor veni foste glorii"


- Conducerea a anunțat că asociația voastră a primit un număr simbolic de acțiuni și va avea un reprezentant în Consiliul de Administrație. Apoi s-a scris că acțiunile domnului Negoiță vor reveni la Nicolae Badea.
- Repet, nu dorim să luăm noi Dinamo, suntem deschiși să colaborăm cu oricine, însă vrem să fim ancorați în realitatea clubului, revin la modelul german: suporterii să nu poată lua mai mult de 50 la sută din club, proprietarul sau acționarii să nu poată avea mai mult de 50 la sută, să fie implicate autoritățile locale, în cazul de față cine va ridica noul stadion. Astfel se elimină ideea falimentului, fiindcă dacă va ceda o parte, cealaltă se va implica pentru redresarea clubului. Acum, la Dinamo e Ionuț Negoiță, mâine poate va reveni domnul Badea, văd în fiecare zi că vin arabii, grecii, rușii. Să vină, însă nu cred că cine ar ajunge la Dinamo nu și-ar dori să aibă alături un partener cum este PCH, un partener care poate produce emulație, pasiune, poate aduce oameni pe stadion, sponsori. Domnului Negoiță i-am prezentat planul nostru, așa era normal, iar dânsul a răspuns pozitiv, dacă ar fi fost alt om în conducere am fi discutat cu acel om, am fi făcut la fel, chiar dacă era domnul Nicolae Badea sau nu știu ce șeic. Cine vine la Dinamo cred că are datoria să ia în calcul un partener cum este Peluza Cătălin Hîldan. Repet! Nu vrem să conducem clubul, vrem ca suporterii dinamoviști să devină parteneri ai clubului.

- Au existat discuții și cu alte foste glorii? Poți da vreun nume?
- Cu siguranță! Am discutat cu oameni care au scris istoria acestui club, nu sunt puțini cei care sunt alături de noi, în acesti aproape doi ani în care am pus totul la punct, am avut multe contacte, în board-ul director vor intra foste glorii, directori de multinaționale, oameni credibili, care pot atrage parteneri. Sunt dinamoviști cu afaceri de milioane de euro care nu au ezitat să vină în peluză, oameni care au crescut în PCH, au situații bune, ocupă funcții și nu au uitat drumul spre peluză sau spre stadion, sunt oameni gata să facă și sacrificii financiare pentru a salva clubul, toți suntem de acord că acesta e momentul în care trebuie să intervenim. Ce s-a întâmplat în ultima lună a fost prea mult. Ce urmează, să retrogradăm? Acest play-out poate e ca o retrogradare. În plus, mulți sponsori ar vrea să se asocieze cu un brand ca Dinamo, noi am spus-o mereu, cei care s-au perindat la conducere în acești ani nu au știut să facă mai mult din acest punct de vedere. Cât de curând vom face o conferință de presă în care vom putea spune mai multe, vom anunța nume.

"S-a dus vremea violenței și amenințărilor"


- În decursul anilor, în momente grele, galeria a mai intervenit în realitățile clubului și nu a făcut-o tocmai folosind calea dialogului…
- Știu la ce te referi. Mulți au așteptat în această perioadă cruntă pentru Dinamo să, citez, "mergem peste ei, să le arătăm noi". Haideți, dinamoviști, să le arătăm noi, să le arătăm cum putem să fim mai implicați, fiecare poate contribui, fie că e milionar, fie că își rupe o seară la film cu iubita și susține clubul! S-au dus vremurile în care mergeam la Săftica, nu vrem violență, amenințări, dorim să venim cu o alternativă, să fim tot noi cei care suntem diferiți, unici. Dacă am acționa negativ, am putea duce la dezastrul clubului, ori asta nu ne ajută. Pe noi nu ne poate lua cineva din peluză să ne pună la costum, în lojă, locul nostru va fi în peluză, nu vom avea funcții, tot ce vrem este să oferim această variantă pe care o considerăm, în aceste momente grele pentru club, necesară salvării de la un dezastru de care nu suntem departe.

- Mulți dinamoviști sunt sătui de poveștile acționarilor, patronilor, pot spune că tot ce zici sunt simple vorbe.
- Știu că dinamoviștii s-au săturat să tot audă de New Dinamo, de proiect și de multe altele, însă dacă nici PCH nu are fapte, atunci cine? Nu le spun dinamoviștilor că o să se dea jos de pe soclu Discobolul și o să meargă pe Calea Floreasca, nu ne apucăm să transmitem bazaconii, tot ce vrem este să aducem o soluție pentru a avea, din nou, un mare Dinamo! Am solicitat un research pentru a vedea clar, cu date exacte, pe cine ne putem baza. Știm că avem 111.000 de oameni pe Facebook, nu știm câți dintre ei ar cotiza, dacă 30.000, toți sau și familiile lor. Dar vom afla exact câți dinamoviști sunt în România, câți se uită la fotbal, că de venit știm câți vin, și câți ar fi dispuși să contribuie financiar. Săptămânile viitoare vom avea cifrele exacte, negru pe alb. Ca un exemplu, multinaționalele fac astfel de studii când lansează un produs.

"Suntem oamenii peluzei și atât"


- Mi-ai spus că ADPD nu sunt rivalii voștri, însă în presă vă acuzați reciproc.
- Greșit. Ei acuză. Ei spun că suntem oamenii lui Negoiță. Nu suntem oamenii lui Negoiță, suntem oamenii peluzei, oamenii lui Dinamo. În proiectul nostru nu e nimeni respins, oricine poate susține salvarea clubului Dinamo. Înseamnă că, dacă mai mulți dinamoviști s-au gândit la așa ceva, acest lucru trebuie să ne încurajeze, important este ca mesajul nostru să fie perceput de toți cei care iubesc Dinamo. Noi, cei din PCH, am demonstrat că iubirea pentru club poate învinge orice obstacol, am trecut prin multe, am suferit, însă mereu am ținut steagul sus și ne-am mobilizat. Chiar voi, presa, ați spus și ați repetat în ultimul timp că Dinamo mai trăiește datorită galeriei. Cum spune și mesajul ultimei coregrafii, împreună trecem peste toate. "Câinilor"! În viața asta mai avem ceva de făcut!

- A existat vreo discuție între tine și ADPD, vreo încercare de parteneriat?
- Îți spun sincer că eu unul nu am fost contactat de nimeni. A fost contactat un apropiat al meu, sunat de un necunoscut și la fel de sincer îți spun că nu l-am luat în seamă. Putea fi o glumă, poate era vreun stelist pus pe farse, nu-l cunoșteam, mi s-a părut ciudat ca cineva pe care nu-l cunoaștem să ne propună un astfel de proiect. Apoi am avut o întâlnire cu cei de la ADPD, nu s-a ajuns la vreun punct comun, însă, chiar dacă au existat unele discuții, ușa noastră rămâne deschisă pentru orice dinamovist. Repet, noi ne gândim de multă vreme la această posibilitate. Am auzit voci care au spus că am furat ideea. Total greșit. Ți-am spus că ne gândeam de ceva vreme, iar acum, cu echipa ajunsă în play-out, am considerat că mai jos nu se poate, unde să ajungem mai jos, în Liga a 4-a? Nu ne dorim Dinamo în Liga a 4-a, însă, dacă se va întâmpla, tot lângă Dinamo vom fi!

20 de fan cluburi ale Peluzei Cătălin Hîldan sunt în țară, plus în Anglia, Spania, Italia și Germania

"Vor fi contribuții lunare din partea acestor socios, va fi o "Constituție" a suporterilor dinamoviști, vă vom prezenta detaliile în conferința de presă de săptămâna viitoare"
Elyass Bucurică

"Suntem jos. Mai jos nu ne gândim că putem ajunge. În acest moment, noi, suporterii din România și din afara țării, ne gândim ce să facem ca să ieșim din criză"
Elyass Bucurică

"Noi vrem un sprijin direct pentru club. N-am avut performanțele pe care ni le-am dorit. Împreună cu clubul trebuie să trecem la o nouă etapă. Fotbalul scade, e în criză, nu doar la Dinamo, iar noi, ca suporteri, încercăm să găsim modalitatea de a redresa lucrurile"
Elyass Bucurică

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  30 Aprilie 2018, 12:13

DDB! Doar Dinamo Bucurică!

moloz
moloz  •  30 Aprilie 2018, 15:22

*** asta nu se mai satura sa *** bani de la Dinamo. Stie ca o sa vanda Negoita clubul si acum vine cu asociatia asta doar ca sa nu il ignore viitorul patron. El spune ca exista ideea asta de doi ani. De ce abia acum in momentele astea dificile apare si vorbeste despre ea? Dupa doi ani de documentare si studii el vorbeste despre cate like-uri are pagina lui de facebook. Habar nu are despre ce vorbeste. Un delicvent care manipuleaza copiii din PCH, are 50 de ani, copii acasa si el se bate pe stadioane. O *** fara creier, cum sa ai incredere intr-un om ca asta?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1430454500607385
Cel Bun Parioru  •  30 Aprilie 2018, 13:27
Postat de kippax pe 30 Aprilie 2018, 12:29

Omul asta produce niste aberatii comice, asa cum au mai facut-o si altii inainte, cu acelasi "succes". In Romania nu se mobilizeaza oamenii pentru chestii mult mai cu picioarele pe pamant, nu 0.016% din actiunile lui Dinamo. De exemplu taranii prefera sa-si scarme individual cu sapa fiecare pe jumatea lui de pogon in loc sa se asocieze cu vecinii sa aiba o minima sansa la eficientizare. De ce? 1. Din neincredere. Romanul tipic este convins ca romanul tipic e un tepar. 2. Capra vecinului. Scopul in viata e sa nu aiba vecinul de niciunele, si nicio bunastare personala nu are rost daca nu e folosita pentru a dobori "dusmanul". Ar fi prea naiv sa creada cineva ca va reusi aceasta concordie la Dinamo, mai ales ca deja si-au dat arama pe fata, pana mai ieri se pupau cu "legenda" Dinu, acuma sunt la cutite fiindca fiecare vrea sa apuce un os de ros. Daca ar fi functionat la romani aceste solidaritati utopice, stelistii ar fi rascumparat de mult Steaua de la alde Gheorghe. Cu parere de rau, domnul din imagine, cunoscut publicului pentru fapte de violenta atat la Dinamo cat si la echipa nationala, nu are absolut nicio credibilitate prin care sa mobilizeze sume de bani din buzunarele oamenilor. Aia 100.000 care au dat like pe facebook constituie o multime foarte volatila. Sa dai un click e simplu. Cere-le sa faca ceva concret, gen sa iasa la deszapezire in jurul stadionului o sa vezi ca mai raman din ei doar 400, cere-le si bani si mai raman... exact ca

Sunt perfect de acord cu tine,cred ca si alti multi dinamovisti.Dinamovistii adevarati stiu bine cine sunt cei ce conduc PCH,ce afaceri si-au facut (marii afaceristi din peluza cu firme de agenti de securitate, boutiq-uri etc).Cred ei ca vreun dinamovist cu cap le da bani lor , ca sa se intampleasa cum au luat banii pe Ekeng?Ca dinamovist din Germania voi sustine doar un proiect serios asa cum pare cel al ADPD.Nu va lasati pacaliti de acest Bucurica.Doar Dinamo Bucuresti!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează