FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI

INTERVIU Mihai Teja e pe val! Dezvăluie momentele trăite la FCSB și detalii din relația cu Gigi Becali: „Mă sună, îl sun, vorbim”

Articol de - Publicat luni, 12 august 2019 14:09

INTERVIU Mihai Teja, antrenorul lui Poli Iași, dezvăluie momentele trăite în primăvară la FCSB și detalii inedite despre relația cu Gigi Becali.

Mihai Teja a plecat din nou departe de București. Nu i-a priit ultima experiență din carieră, la FCSB, în sensul că nu a câștigat laurii campionului, dar, până să ajungă acum să fie omul care face furori cu Iașiul în Liga 1, antrenorul de 40 de ani a stabilit un record primăvara trecută cu roș-albaștrii. 
Chiar dacă nu a luat titlul, terminând pe 2, FCSB cu Teja a fost pe locul 1 în play-off, record în edițiile cu acest sistem competițional. 

Acum, Iașiul, o grupare cu un buget minimalist, care a trecut printr-o nouă metamorfoză, a fost pe prima poziție a clasamentului fie și pentru 24 de ore, joacă un fotbal spectaculos și eficient, aduce la stadion într-o vineri de luna concediilor 7.000 de oameni la un meci cu Dinamo (2-0), iar Teja tocmai a bifat recordul de puncte obținut de moldoveni în istoria lor, 11 puncte în 5 etape. 

Există viață și după FCSB și Gigi Becali, chiar mai liniștită și mai senină! Cu toate că în sufletul antrenorului au rămas fâșii de supărare că nu a putut să fie campion cu echipa roș-albastră, încercând să-și înece amarul prin a munci cu spor în Copou. Teja a dezvăluit cititorilor Gazetei Sporturilor cum a decurs scurta și intensa relație patron-antrenor cu Gigi Becali, oferind detalii inedite și interesante. 

- Domnule Teja, nu s-a putut cu FCSB, ați ajuns cu Iașiul pe locul 1 fie și pentru 24 de ore. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să aveți cel mai bun start din istoria clubului? 
- Stați un pic, de ce nu s-a putut cu Steaua? N-am reușit să iau campionatul, atât. Dar echipa juca de locul 1 și-am fost acolo, sus, cei mai buni în play-off. Nu mi-a fost frică de obiectiv, mi l-am asumat, nu mi-a fost frică de nimeni, de domnul Becali, de presiune, m-am dus cu inima deschisă la FCSB, mi-am făcut treaba una peste alta. Așa zic eu. Echipa începuse să joace un fotbal bun, am avut o relație foarte bună cu băieții. FCSB a fost o perioadă bună pentru mine, din care am învățat. Singurul lucru negativ? Că n-am câștigat campionatul, acest detaliu m-a durut și pe mine. 

- Vă afectează chestia asta, că n-ați primit o șansă de a continua? 
- Nu știu... Domnul Becali știe. Eu sunt un om corect, sunt aromân ca domnul Becali, ceea ce am semnat în contract, asta am respectat. Eu am activat clauza din contract: "N-am luat campionatul, OK, eu trebuie să plec".  

„La Iași, mă ajută Dumnezeu mai mult”

- Ce aveți la Iași și n-ați avut acolo? 
- Credeți că m-am schimbat peste noapte? Nu e ceva special. Muncesc la Iași cum am făcut-o și la FCSB. Și oriunde aș lucra, și-n liga a doua, și-n a treia, la fel muncesc. Am mai mult noroc, m-a ajutat Dumnezeu mai mult. Și acolo am pierdut campionatul la meciurile cu Viitorul, atât. Acasă, am pierdut cu 2-1 și am ratat vreo 10 ocazii, iar în deplasare, în minutul 75, la 1-0 pentru noi Teixeira a dat bară, singur cu poarta goală... Sunt momente și momente în viață. La Iași mă ajută Dumnezeu mai mult, am și noroc mai mult. 

- V-ați mai întoarce la FCSB dacă veți avea ocazia? 
- Nu vreau să vorbesc despre acest subiect, sunt la Iași, mă simt bine aici. Foarte bine. 

- Vă doare să vedeți în ce situație a ajuns FCSB? Refuzată de antrenori, conflicte etc. 
- Mă doare să văd toate echipele, și Dinamo, și FCSB, și U Cluj, și Petrolul, toate echipele de tradiție, aș vrea să le văd pe toate mai sus, să se bată la campionat, fiindcă sunt cluburi mari. Așa, și la Iași e tradiție, sperăm să mișcăm lucrurile în direcția bună. 

„Domnul Becali mă sună, îl sun, vorbim”

- Vă vine să credeți că se strigă "B-ul, B-ul!" la adresa dinamoviștilor pe stadioanele din țară unde joacă? Dumneavoastră ați fost campion acolo în 2007, cu Mircea Rednic. 
- Eu sunt singur că și Dinamo se va regenera, va ajunge la nivelul la care a fost odată. Are nume, brand, trebuie să-și revină. 

- Ați avea ceva de reproșat lui Gigi Becali? 
- Nu, nu, de o sută de ori nu! Am o relație bună cu dânsul, mă sună, vorbim, îl sun, vorbim. Facem parte din aceeași etnie, suntem aromâni, niciodată n-o să mă supăr pe dânsul și cred că nici dumnealui pe mine. Eu cred că sunt profesionist și am credința că am ajuns la Steaua nu fiindcă sunt aromân ca patronul, ci fiindcă a văzut un fotbal bun la Gaz Metan. Și plus ce rezultate am avut înainte. Eu îi mulțumesc că mi-a oferit șansa să antrenez Steaua, a fost visul meu din copilărie, am și jucat acolo, asta-mi doream de mic. Eu zic așa: a fost o experiență bună ceea ce mi s-a întâmplat în prima parte din 2019. 

- Vi se pare ciudat să fie antrenori care să refuze FCSB? 
- Fiecare cum crede. Mie nu mi-a fost frică să preiau echipa într-un moment care nu era foarte bun. Am zis răspicat: "Vreau să câștig campionatul cu Steaua". Vorbesc în numele meu, nu știu alții ce cred.  

„Am avut rugăminți pentru dânsul, îi mulțumesc că le-a respectat”

- La dumneavoastră au fost influențe din afară, a încercat patronul să vă coordoneze schimbările, tactica, totul? Pe românește, a sunat să-l băgați pe X, să-l înlocuiți pe Y? 
- Nu vreau să vorbesc despre asta! Eu spun doar atât, că am avut o relație bună cu domnul Becali, relația pe care o știam de la început. Știam la ce mă duc, știam despre ce este vorba. Am avut niște rugăminți către domnul Becali, pe care le-a respectat, îi mulțumesc, am rămas în relații bune. Când s-a crezut că nu mai este nevoie de mine sau am avut un contract care se încheia în anumite condiții, am spus "la revedere", nu m-am mai uitat în urmă, am luat-o de la capăt în alte parte, asta e viața. 

- Vă vine să credeți că MM Stoica a plecat? 
- Îmi pare rău, MM era un liant între domnul Becali și echipă. A făcut lucruri bune, un om cu experiență foarte mare. Chiar nu știu ce s-a întâmplat că n-am mai ținut legătura. 

„E și imaginea antrenorilor în joc”

- Vedeți FCSB ajungând în grupele Europa League? 
- Nu știu, nu contează ce cred eu. Mi-aș dori. Aș vrea ca și CFR Cluj sau Craiova, cu toate că este greu, să meargă mai departe în Europa, fiindcă în joc e imaginea fotbalului românesc, dar și a antrenorilor noștri. Și avem nevoie de multe puncte în Europa.  

- Ce s-a întâmplat cu Adrian Stoian în primăvară? A dispărut după un cantonament bun la Marbella, nu se mai aude nimic de el. 
- Nu mai vreau să deschid subiectul, s-o iau de la capăt. Am spus-o și o repet: Stoian e pentru mine un caracter deosebit, un băiat extraordinar și un fotbalist foarte bun. 

- Pe cine vedeți de la FCSB impresionând în mod special în acest an? 
- Sunt foarte buni, nu vreau să dau un nume în mod deosebit. Sunt Man, Coman, Tănase. Eu îi văd luptându-se la titlu, echipa își va reveni cu siguranță. Au mai venit Oaidă, Vali Crețu, pe care l-am avut la Mediaș și-l știu că e foarte bun, sunt jucători care au arătat calitate până acum. Depinde ce continuitate vor avea. 

„Ei sunt actorii, eu doar îi dirijez”

- Se pot lupta la titlu cu dumneavoastră, cu Iașiul? 
- Ha, ha, ha! Asta e bună. Noi suntem o echipă mică, deocamdată nu cu un buget foarte mare, încercăm să dăm maximum cu bani puțini și încercăm să mai atragem un sponsor, doi, pe lângă echipă. Totul ca să-i facem fericiți pe suporteri. Și vrem ca Primăria să fie aproape de noi. 

- Ce le faceți jucătorilor? Breeveld joacă precum Gerrard, Cristea e reinventat, Horșia e un wonderkid care dă goluri. 
- Nu fac nimic special, sincer. Ei sunt actorii, eu doar un dirijor care le dă repere în teren. Muncesc, se antrenează foarte bine. Munca e cea mai importantă, asta le-am zis și lor în vestiar. Iar când muncești, și viața îți dăruiește o răsplată pe măsură. 

- Ce puteți realiza la Iași, în mod real? 
- Vreau să mă bucur de momentele acestea, vreau să încercăm să ținem cât mai mult această euforie, formă, să avem un echilibru și să ne menținem pe linia rezultatelor foarte bune. Și trebuie să îmbunătățim jocul, fiindcă putem mai mult. 

9 victorii,5 remize și un eșec a înregistrat Mihai Teja la FCSB în prima jumătate din 2019

23 de puncte,7 victorii, 2 remize și un eșec, golaveraj 18-6, a strâns FCSB cu Teja antrenor în play-off-ul anterior, depășând prestația celor de la CFR Cluj în 2017/'18, care au avut tot 23 de puncte, dar golaveraj 15-4

47%este cuantumul victoriilor lui Teja în Liga 1 ca antrenor. A strâns 34 de succese în 73 de meciuri, plus 19 remize și 20 de înfrângeri la U Cluj, Dinamo, Gaz Metan, FCSB și Iași

3.500.000 €este bugetul anual al Iașiului în prima divizie

Citește și:

EXCLUSIV A lucrat cu Mauricio Pochettino și Costel Gâlcă la Espanyol și vrea la FCSB: „Am auzit că Becali ar face echipa” + Cum ar vedea relația cu patronul

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
rivaldinho
rivaldinho  •  12 August 2019, 16:17
Postat de Dorel Instalatorul pe 12 August 2019, 16:03

E aroman,ca si beeecali si vad ca a amestecat fotbalul cu cele sfinte!Ca si Beeecali! Si e si fraier,mai bine zis fara coloana:dupa ce l-a umilit un cioban,de ce dracu sa-l mai suni sau sa-i raspunzi la telefon?Si mai ales ca sa discuti cu asemenea caracter? Probabil ,,banii vorbeste,,!!!!

Dorel Instalatorul

113293806628121
Dorel Instalatorul  •  12 August 2019, 16:03

E aroman,ca si beeecali si vad ca a amestecat fotbalul cu cele sfinte!Ca si Beeecali! Si e si fraier,mai bine zis fara coloana:dupa ce l-a umilit un cioban,de ce dracu sa-l mai suni sau sa-i raspunzi la telefon?Si mai ales ca sa discuti cu asemenea caracter? Probabil ,,banii vorbeste,,!!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează