FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Interdicția nu contează, Giovanni impresariază » Ioan Becali sfidează legea și riscă închisoarea pentru a-și reclădi afacerea

Ioan Becali vorbește de câteva luni ca un agent cu drepturi depline, în ciuda faptului că sentința din 2014, din ”Dosarul transferurilor”, i-a interzis să negocieze pentru transferuri până în 2022.
Ioan Becali vorbește de câteva luni ca un agent cu drepturi depline, în ciuda faptului că sentința din 2014, din ”Dosarul transferurilor”, i-a interzis să negocieze pentru transferuri până în 2022.

Articol de - Publicat joi, 25 iunie 2020 10:01 / Actualizat joi, 25 iunie 2020 10:01

Ioan Becali vorbește de câteva luni ca un agent cu drepturi depline, în ciuda faptului că sentința din 2014, din ”Dosarul transferurilor”, i-a interzis să negocieze pentru transferuri până în 2022.

Ioan Becali și-a regenerat afacerea, chiar dacă nu mai are dreptul să lucreze în mod oficial ca intermediar în transferuri. Sentința din martie 2014, din "Dosarul transferurilor", l-a condamnat pe Giovanni la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare și i-a adăugat o pedeapsă complementară, interzicerea derulării activităților pentru care fusese pedepsit, valabilă 2 ani de la consumarea pedepsei cu închisoarea.

Becali ar avea dreptul să redevină impresar spre finalul anului 2022, însă el vorbește de la începutul acestui an ca un agent activ, cu toate drepturile. Și-a sporit portofoliul anul trecut, i-a adăugat pe trei dintre fotbaliștii cei mai importanți de la FCSB: Florinel Coman, Florin Tănase și Dragoș Nedelcu. Ei trei îl avuseseră impresar pe Pietro Chiodi, italianul pe care Hagi îl transformase în agentul de casă al clubului Viitorul. Relația Hagi-Chiodi s-a stricat însă recent, așa că Pietro nu mai are exclusivitate pentru fotbaliștii din Academia Hagi.

Giovanni vorbește despre transferul lui Coman și despre al lui Tănase și oferă de fiecare dată detalii fără să se mai ferească, nici măcar nu se mai preface că n-ar fi el implicat direct. A povestit despre datele financiare din tratativele cu Orlando City pentru Coman, apoi a mărturisit că l-a propus pe Tănase în SUA și în Canada. A pomenit sume de transferuri, salarii, bonusuri. Teoretic, în acte, șeful firmei e Dragoș Sârbu, un fost angajat al fraților Ioan și Victor Becali. 

600.000 de euroa încasat Dinamo în schimbul lui Nedelcearu, vândut în 2018 la Ufa, în Rusia. Transferul fundașului a fost printre cele mai importante operate de către Giovanni în ultima vreme. Becali a tratat pentru Nedelcearu cu Brescia la începutul acestui an, însă rușii n-au acceptat oferta clubului din Lombardia

3,5 milioane de euroa fost suma cea mai mare pe care a primit-o Ioan Becali drept comision la transferul unui fotbalist. A încasat banii aceștia în 2007 de la Inter Milano pentru transferul lui Chivu de la AS Roma. Suma transferului: 17 milioane de euro. La trecerea lui Mutu de la Dinamo la Inter, comisionul agentului a fost de două milioane de euro

„În baza articolului 38 alineatul 1, articolului 39 alineatul 1 litera b și articolului 45 alineatul 3 litera a din Codul Penal, aplică inculpatului Becali Ioan pedeapsa cea mai grea, de 3 ani și 6 luni de închisoare, la care se adaugă un spor de 2 ani și 10 luni, urmând să execute pedeapsa de 6 ani și 4 luni de închisoare și o pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de articolul 66 alineatul 1 literele a, b și g (constând în calitatea de agent licențiat sau de reprezentant al unui club de fotbal) pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei închisorii"
Sentința care îi interzice să fie impresar

Declarații prin care Giovanni își asumă faptul că negociază pentru transferuri:

"Am de gând să dau un jucător în Premier League, la Aston Villa"
9 ianuarie, la DigiSport Matinal

"Gata, vine surpriza! Vă spun sigur că Florinel Coman pleacă de la FCSB în vara asta. Mai aveți doar puțină răbdare! Eu chiar cred că va pleca și că Gigi va fi foarte mulțumit cu suma pe care o va obține"
1 iunie, în Fanatik

"Orlando a spus că dă 9 milioane de dolari pentru Coman, plus 40 sau 50 la sută dintr-un transfer viitor. Salariul jucătorului ar fi fost de 750.000 de dolari pe sezon, timp de trei ani. Nu era o problemă, jucătorul ar fi semnat, dar FCSB n-a acceptat oferta"
2 mai, la DigiSport

"În zilele trecute m-am întâlnit cu Txiki Begiristain, directorul sportiv de la Manchester City, și am vorbit despre un jucător din Croația. Man are o clauză de 50 de milioane de euro, dar dacă mâine vine cineva și oferă 20 de milioane de euro, Gigi îl dă. La fel e și cu Coman, are și el o clauză, dar cu 18 sau cu 20 de milioane de euro l-ar da Gigi"
24 martie, la DigiSport

CE A PRESUPUS "DOSARUL TRANSFERURILOR"

Șefii de cluburi sau impresarii de fotbal declarau sume de transfer mai mici decât cele reale, păstrând banii pentru ei şi, totodată, plătind astfel un impozit mai mic! Totul prin nişte off-shore-uri din străinătate. Cei 8 inculpați au fost acuzaţi că, prin tranzacţii ilegale la 12 transferuri de fotbalişti vânduţi în perioada 1999-2005, ei i-au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari şi o "gaură" de peste 10 milioane de dolari în bugetele cluburilor din Liga 1.

SENTINŢELE ANUNŢATE ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR:

  • George Copos (61 de ani) - 3 ani şi 8 luni cu executare;
  • Mihai Stoica (49 de ani) - 3 ani şi 6 luni cu executare;
  • Cristi Borcea (44 de ani) - 6 ani şi 4 luni cu executare;
  • Ioan Becali (61 de ani) - 6 ani şi 4 luni cu executare;
  • Victor Becali (53 de ani) - 4 ani şi 8 luni cu executare;
  • Jean Pădureanu (78 de ani) - 3 ani şi 4 luni cu executare;
  • Gică Popescu (47 de ani) - 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare;
  • Gigi Neţoiu (55 de ani) - 3 ani şi 4 luni cu executare.

Lui MM i-a expirat degeaba interdicția

O pedeapsă complementară valabilă doi ani i-a fost aplicată și lui Mihai Stoica. Managerul FCSB a anunțat în septembrie 2019 că atunci îi expira interdicția de a funcționa ca oficial al unui club. MM se ferise până atunci să negocieze transferuri, contracte și nu avusese nici dreptul de a semna acte în numele clubului. Situația lui nu s-a schimbat însă mai deloc după expirarea pedepsei complementare, din moment ce Becali oricum nu-i mai permite să se implice în nicio decizie importantă, iar dreptul de semnătură îi aparține în continuare lui Valeriu Argăseală, în care patronul are cea mai mare încredere. 

Cei mai scumpi fotbaliști ai lui Ioan Becali:

  1. Florinel Coman - 5.400.000 de euro
  2. Florin Tănase - 2.200.000
  3. Romario Benzar - 1.400.000
  4. Cristian Bălgrădean - 1.000.000
  5. Mihai Bălașa - 950.000
    Sumele reprezintă cote estimate de transfermarkt.com

Citește mai multe știri din Liga 1:

Opinie Dan Udrea » Un mesaj pentru jucători: urmați exemplul lui Planic!

„Știți cât de mult scuip eu televizorul la mine acasă?” » 40 de citate istorice în ziua când Gigi Becali face 62 de ani: „Dăm gol, iar apoi jucăm la 0-0”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  25 Iunie 2020, 19:09
Postat de alexpescaru pe 25 Iunie 2020, 13:52

Sentința e dată în 2014, prevăzând o pedeapsă de 6 ani și 4 luni. Aceasta se consideră executată în 2020, cel puțin luna aprilie ( nu mai rețin cînd a fost dată sentința. De aici decurge termenul de interdicție de 2 ani și nu știu cât. Așa că articolul e corect.

Multumesc pentru informatiile suplimentare, erau necesare.

ciollo
ciollo  •  25 Iunie 2020, 16:16

Aceste *** de machedoni din familia de ciobani *** sfideaza toate legile, regulile de bun simt, deontologie si bune practici. In plus, nulitatile de jurnalisti le fac publicitate. Zero cultura, zero jurnalism.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

alexpescaru
alexpescaru  •  25 Iunie 2020, 13:52
Postat de Ilie Golombioschi pe 25 Iunie 2020, 13:10

Imi place ca sunteti incisivi, totusi calculul e facut corect? Becali a fost eliberat de ceva vreme si nu apar in articol toate datele. Sigur nu manipulati?

Sentința e dată în 2014, prevăzând o pedeapsă de 6 ani și 4 luni. Aceasta se consideră executată în 2020, cel puțin luna aprilie ( nu mai rețin cînd a fost dată sentința. De aici decurge termenul de interdicție de 2 ani și nu știu cât. Așa că articolul e corect.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează