FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ

„Moțul” Sabău, direct pe podium după revenirea în Liga 1! Doar foștii coechipieri din „Generația de Aur” îl depășesc

Ioan Ovidiu Sabău a fost la U Cluj în eșaloanele inferioare, în „C” și „D” ca antrenor, manager în „B”, acum este, în premieră, în „A” // foto: Facebook U Cluj
Ioan Ovidiu Sabău a fost la U Cluj în eșaloanele inferioare, în „C” și „D” ca antrenor, manager în „B”, acum este, în premieră, în „A” // foto: Facebook U Cluj

Articol de , - Publicat vineri, 06 ianuarie 2023 21:53 / Actualizat vineri, 06 ianuarie 2023 22:01

Ioan Ovidiu Sabău (54 de ani) a revenit în fotbalul românesc, la U Cluj, după o pauză uriașă, 8 ani. „Moțu'” este în Top 3 al antrenorilor cu cele mai multe meciuri în Liga 1.

Revenirea lui Ioan Ovidiu Sabău în fotbalul românesc, activ, ca antrenor la U Cluj, reprezintă una dintre veștile importante din campionatul intern. Chiar dacă ardeleanul s-a reactivat în Liga 1 după o absență considerabilă, 8 ani, ultima oară ocupându-se de destinele celor de la FCM Târgu Mureș.

Rotaru își arată colții » Răspuns acid pentru MM: „Dacă cei de la FCSB ar fi interziși în cluburi, la alcool, jumătate dintre ele ar da faliment!” + ce stelist ar vrea la Craiova
CSU CRAIOVA
Rotaru își arată colții » Răspuns acid pentru MM: „Dacă cei de la FCSB ar fi interziși în cluburi, la alcool, jumătate dintre ele ar da faliment!” + ce stelist ar vrea la Craiova

Ioan Ovidiu Sabău, direct pe podium după revenirea în Liga 1

Totuși, come-back-ul „Moțului” îl plasează pe fostul component al Generației de Aur pe podiumul antrenorilor, în privința celor mai multe meciuri pregătite la nivelul primului eșalon. 

Îi urmează pe cei doi foști colegi, Dan Petrescu (306 partide) și Gheorghe Hagi (290), Sabău având 226 de meciuri ca „principal” pe prima scenă. Devansându-l chiar pe cel căruia i-a preluat locul, Eugen Neagoe (225).

Relație cu „Tata Jean”

După o carieră prodigioasă ca jucător, Neluțu Sabău a debutat ca antrenor în Liga 1 pe 5 august 2005, la formația lui Jean Pădureanu, Gloria Bistrița. 

De fapt, „Moțu'” nu și-a ascuns niciodată simpatia pentru „Tata Jean”, remarcând în cadrul mai multor interviuri modul cum a interacționat cu fostul președinte de club și faptul că ar fi fost printre puținii dintre conducătorii din fotbal care nu ar fi avut tentative de a-i acorda „sfaturi prețioase”.

Când antrena Gloria Bistrița, în iulie 2007, Sabău a jucat finala Cupei Intertoto cu Atletico Madrid, fiind învins prin regula golului marcat în deplasare, 2-1 și 0-1. La „Los Colchoneros” evoluau, printre alții, Leo Franco, Seitaridis, Perea, Maxi Rodriguez, Maniche, Costinha, Forlan și Aguero.

În Banat, Sabău a fost fruncea

Înainte de Bistrița, pe care a pregătit-o în perioada 2005-2009, Neluțu a început la U Cluj și Gaz Metan Mediaș, în ligile inferioare. După Bistrița a trecut la Poli Timișoara (2009/2010), Târgu Mureș (2010-2012 și 2013-2014) și Rapid (2012/2013). 

Recunoscut ca un tip cerebral, Sabău are o linie de clasament extrem de echilibrată: 226 de meciuri, 85 de victorii, 56 de remize, 85 de eșecuri, golaveraj 254-254!

Cel mai bun loc personal l-a bifat la Poli Timișoara, poziția a 5-a în ediția 2009/2010. Tot cu bănățenii a ajuns în grupele Cupei UEFA, 2009/2010. Mai mult, în 2009, cu alb-violeții, i-a eliminat din preliminariile Champions League pe cei de la Șahtior Donețk, trupa lui Mircea Lucescu fiind proaspăt câștigătoare de Cupa UEFA!

Top antrenori cu peste 200 de meciuri în Liga 1

  1. Dan Petrescu (CFR Cluj) 306 
  2. Gheorghe Hagi (Farul) 290 
  3. Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj) 226 
  4. Eugen Neagoe (CSU Craiova) 225 
  5. Liviu Ciobotariu (Voluntari) 213 
  6. Nicolo Napoli (FCU Craiova) 211 
  7. Cristiano Bergodi (Sepsi) 205

N-am venit să mă reactivez ca antrenor. Că, vezi Doamne!, sunt acceptat, că e comod, că sunt acasă. Am avut, la un moment dat, oferte de la ligile a doua, a treia, plus o discuție la prima divizie. Suporterii m-au convins să revin la U, mesajele lor au contat, inițial refuzasem oferta clubului.

Mulți foști colegi mi-au trimis mesaje de felicitare. Domnul Lucescu mi-a scris, Hagi, Popescu, Petrescu, Lupescu, Prunea, Balint, mulți, foarte mulți. Plus ziariști. Mi-au zis că fotbalul românesc are nevoie de mine.

- Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj

Mai multe știri din Liga 1: 

Fostul fundaș al Stelei îi propune un jucător lui Becali: „E genul lui Roy Keane, Scholes, Bourceanu. Îmi place mult”

„Bă, cum să dai un gol într-un an?” » Discuția lui Petrescu cu noul atacant de la CFR + ce se întâmplă cu Yeboah

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  07 Ianuarie 2023, 11:10

Mai sunt exponenți ai generației de Aur care ar merita sa antreneze în Liga 1 ! Balint , Dorinel, Andone, Lăcătuș, Chivu, etc ...dar ăștia de la gazeta GSP tot pe Teja și Poenaru îi aruncă în față la fiecare echipă . Căutați valorile și promovații ..... Balaci a murit și nu a primit oferta de a antrena la Craiova. Îi ridicăm în slăvi și le facem statuie după ce nu mai sunt printre noi....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează