FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA - VIITORUL, AZI, 21:15, DIGI1, DOLCE1, LOOK, GSP.RO

Ionuț Vână despre cel mai important sfat primit: "Totti mi-a spus să lupt pentru visul meu!"

Ionuţ Vână nu a marcat deocamdată în Liga 1
Ionuţ Vână nu a marcat deocamdată în Liga 1

Articol de - Publicat duminica, 07 mai 2017 00:00

Reprofilat de Hagi în postura de mijlocaș, Ionuț Vână a povestit experienţa trăită la AS Roma alături de legendarul căpitan al "giallorossilor".

Privit drept viitorul atacant al naţionalei tricolore pe vremea junioratului, jucătorul în vârstă de 22 de ani şi-a câştigat postul de titular la mijlocul terenului şi speră să sărbătorească pe 13 mai titlul de campion, alături de colegii săi de la Viitorul.

Puştiul venit de la Galaţi a atras atenţia la turneele internaţionale organizate la Constanţa, driblingurile sale aducându-l în lumina reflectoarelor. La vârsta majoratului, a primit o ofertă de nerefuzat şi a plecat la tineretul celor de la AS Roma, alături de actualul fundaş al FCSB, Mihai Bălaşa.

"Nu mă aşteptam să mă cheme Roma. Am plecat împrumut un sezon, la Primavera, urmând ca, la finalul acelui an, italienii să decidă dacă mă cumpără sau nu. Nu m-am adaptat prea bine şi nu eram băgam în echipă. Nici nu ştiu de ce nu jucam, mai ales că mă antrenam foarte bine şi am dat câteva goluri.

Simţeam că pot să joc şi eram mai bun decât titularii. Nu era nicio diferenţă între ce făceam la Academie şi ce se întâmpla la Roma. Ba chiar antrenamentele erau mai uşoare. Bălaşa era văzut drept noul Maicon, însă reprofilarea lui Florenzi din aripă în fundaş dreapta l-a scos din echipă şi a plecat împrumut la Crotone", povesteşte Ionuţ.

Pase cu Totti

Chiar dacă nu a primit prea multe şanse la tineret, a fost chemat de antrenorul Rudi Garcia să se pregătească alături de echipa mare, lângă unul dintre numele de legende ale fotbalului mondial, Francesco Totti.

"Am făcut şi câteva antrenamente cu echipa mare, cu Totti, cu Gervinho, sub comanda lui Rudi Garcia. Când am intrat pentru prima oară în vestiar, m-a luat Lobonţ şi m-a prezentat. Eram plin de emoţie, nici nu ştiam ce să zic. M-am aşezat lângă Borriello, apoi am vorbit cu Totti, care  mi-a spus să lupt pentru visul meu.

Abia acum, când m-am maturizat, realizez unde am fost şi cu cine m-am antrenat. Mi-au rămas în minte momente când dădeam centrări pentru Benatia şi Castan, care erau fundaşi centrali. După vreo 8 luni, pentru că nu jucam, impresarul meu, Pietro Chiodi, mi-a spus că ar fi mai bine să mă întorc la Viitorul ca să prind mai multe minute în teren. Eram disperat să joc, aşa că am decis să revin, chiar dacă mai aveam 4 luni de împrumut. De atunci, a început declinul", îşi aminteşte Vână.

Cea mai urâtă experienţă

Mijlocaşul a revenit sub comanda lui Hagi, dar a făcut o serie de greşeli şi a ajuns în cele din urmă să fie trimis în liga secundă, la Dunărea Călăraşi, unde a suferit o accidentare urâtă.

"Am făcut nişte greşeli, nu de disciplină, ci la antrenamente, apoi am fost împrumutat la Dunărea Călăraşi. Cea mai urâtă experienţă din viaţa mea. La al doilea meci, exact la prima atingere a balonului, am căzut în umăr şi am suferit o disjuncţie. M-am operat şi mi-a fost băgată o tijă de titan, pe care o am şi acum. O voi scoate în vară, după ce se termină campionatul. Mister a decis că e momentul să revin, mi s-a dat o ultimă şansă şi vreau să profit de ea", spune Vână.

O şansă unică

Mijlocaşul Viitorul se află în faţa primului titlu de campion, dar spune că nici el, nici colegii săi nu resimt vreo presiune: "Suntem tineri, venim din Academie şi este incredibil că ne luptăm la titlu cu elita fotbalului românesc, Steaua şi Dinamo. Nu a fost un obiectiv, cred că secretul nostru a fost omogenitatea, pentru că suntem o echipă unită, şi spiritul lui Mister, care ne-a învăţat să jucăm mereu la victorie", explică Vână, care şi-a dezvăluit şi planurile de viitor: "Nu am renunţat la visul de a juca la naţională şi a ajunge la o echipă mare din străinătate. Mi-ar plăcea să merg în Spania, cel mai frumos şi cel mai tare campionat, mai ales că echipa mea favorită este Barcelona".

"Am învăţat de la Mister când trebuie să opresc jocul, că nu trebuie să driblez prea mult, ci să construiesc prin pase, şi m-am uitat ce fac marii jucători, Modrici, Alcantara sau Iniesta"
Ionuț Vână

"Să-l am în fiecare zi în faţă pe cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, să înveţi de la el, să auzi cum povesteşte despre echipele mari unde a jucat, Barcelona, Real Marid, despre numele mari cu care a fost coleg, mă motivează enorm"
Ionuț Vână

"Nu-i nimic jucat, mai sunt două meciuri şi se poate întâmpla orice. Craiova are o echipă tânără, ca şi noi, joacă un fotbal frumos, dar trebuie să ne impunem. Nu ne gândim decât la victorie"
Ionuț Vână

27de meciuri are Vână în Liga 1, dintre care 14 doar în acest sezon competițional

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează