FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV VIDEO Iosif Rotariu explică de ce s-a prăbușit fotbalul românesc: „De asta tot eșuăm!” + „Poate peste 15 ani să ne revenim”

Iosif Rotariu / Sursă foto: GSP +16   FOTO
Iosif Rotariu / Sursă foto: GSP

Articol de , , - Publicat joi, 20 octombrie 2022 15:53 / Actualizat joi, 20 octombrie 2022 16:43

Într-un amplu interviu acordat în ediția de joi a Gazetei Sporturilor, Iosif Rotariu, 60 de ani, a explicat cauzele declinului fotbalului românesc. 

„Nu avem infrastructură, nu sunt destule academii adevărate, dar nici nu creștem bine copiii. Nu au cultura pregătirii fizice și le lipsește ritmul la antrenamente. De aceea nu reușesc când ies în străinătate”, e concluzia amară a fostului fotbalist. 

Iosif Rotariu explică de ce fotbalul românesc s-a prăbușit: „De asta tot eșuăm!”

Iosif Rotariu crede că fotbalul românesc nu are șanse să revină prea curând în prim-plan:

„Acum e greu, la Euro poate ajungem peste vreo 4 ani, la Mondiale e și mai greu. Da, nu facem față fizic când plecăm afară. Pentru că greșim, nu avem infrastructură, nu avem destule academii. Avem pe hârtie, dar de fapt, cele mai multe sunt școli de fotbal. Academie e la Hagi și văd că au început acum să facă și cei de la Csikszereda și Sepsi. Nu avem condiții, dar nici antrenori buni la copii și juniori".

Iosif Rotariu: „Dorin mi-a zis că nu rezista la antrenamente la Bruges”

A continuat în aceeași notă: „În străinătate, se face sală, fitness, de la 13-14 ani. La noi, nu, că oprește creșterea!! Nu e adevărat, dacă se lucrează bine, cu greutatea corpului, nu cu greutăți. Le recomad copiilor să facă asta. De aici începe pregătirea fizică, fără de care nu ai cum să faci față în fotbalul mare. 

Îmi povestea nepotul meu, Dorin, care a plecat de la Dinamo ca golgheter și ca un jucător de mare perspectivă. A început bine la Bruges, dar îmi zicea că nu putea să reziste la ritmul de la antrenamente. I-a luat vreo trei luni să se obișnuiască.

Apoi, mai e o problemă și cu educația jucătorilor, cu felul lor de a fi. La Hagi se lucrează profesionist, dar contează și calitatea jucătorilor. În fotbalul mare, antrenamentul de dinainte de joc e la aceeași intensitate cu meciul. La noi, nu, că se plâng jucătorii de oboseală, că sunt prea încărcați, vor să facă mai ușor! Se plâng și că joacă din trei în trei zile”, a spus Iosif Rotariu, în interviul acordat Gazetei

Eu, la Poli, mă antrenam cu seniorii și apoi făceam încă un antrenament, cu tineretul. Noi, când ne-am format, ne pregăteam 5-6 ore pe zi pe teren. Acum se face o oră jumate și gata, liber! Nu ne pregătim în ritm de joc, se fac pauze lungi și la antrenamente. De aia nu rezistăm când ajungem afară!

- Iosif Rotariu

Iosif Rotariu „Poate peste 15 ani să revină fotbalul românesc acolo, sus”

Concluzia lui Iosif Rotariu e destul de sumbră: „Poate peste 15 ani să revină fotbalul românesc acolo, sus! Dar numai dacă ne apucăm serios de treabă. Așa cum lucrăm acum și la ce scăzută e valoarea campionatului, normal că e afectată și naționala. 

Cum să faci față dacă nu esti bine pregătit, dacă nu reziști ritmului? Când obosești, pierzi mentalul, încrederea. Și joci ce mai poți, nu ce trebuie. Fără pregătire fizică, cultivată de la copii și juniori, nu putem să reușim".

FOTO / Cristiano de pe Bega » Iosif Rotariu arată incredibil la 60 de ani

foto: Vlad Nedelea (GSP)
foto: Vlad Nedelea (GSP)
foto: Vlad Nedelea (GSP)
foto: Vlad Nedelea (GSP)
foto: Vlad Nedelea (GSP)
+12 FOTO

Carte de vizită Iosif Rotariu (60 de ani)

  • Data nașterii: 27.09.1962
  • Debut în primul eșalon: U Craiova - Poli Timișoara 4-1, 19.04.1981
  • Ultimul meci în primul eșalon: Gloria Bistrița - Extensiv Craiova 1-0, 4.12.1999
  • Meciuri/goluri în primul eșalon: 265/65
  • Echipe la care a activat: Nera Prigor, Poli Timișoara, Delta Tulcea, Steaua, Galatasaray, Bakirkoyspor, CFR Timișoara, OFK Kikinda, Extensiv Craiova, FC Bihor, ASU Timișoara
  • Meciuri/goluri la națională: 25/1
  • Debut la națională: Olanda-România 2-0, 1.06.1988
  • Ultimul meci la națională: România - Irlanda 1-0, 30.04.1997
  • Meciuri/goluri în cupele europene: 31/2
  • Trofee: 5 titluri de campion (toate cu Steaua), 3 Cupe ale României (toate cu Steaua), Cupa Turciei și Supercupa Turciei (cu Galatasaray)

Citește și alte știri din interviul oferit Gazetei de Iosif Rotariu:

EXCLUSIV // VIDEO Cristiano de pe Bega » Iosif Rotariu arată incredibil la 60 de ani: „Nu mai concep să treacă o zi fără să fac sport”

EXCLUSIV // VIDEO Ce mai face Kassandra, fiica lui Iosif Rotariu, care a suferit peste 50 de operații și se pregătește de alte intervenții: „A terminat clasa a 10-a cu media 9,64” + Ce facultate vrea să urmeze

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
polistul68
polistul68  •  21 Octombrie 2022, 09:28
Postat de vasileroaita pe 20 Octombrie 2022, 18:29

O cauză principală este regula idioată U21. Tinerii noștri știu ca vor fi titulari pentru ca e obligatoriu! În țările cu fotbal dezvoltat, este inflație de tineri jucători. La echipe de top și la echipele Naționale! Pentru ca joacă doar dacă merită! Dacă demonstrează pe teren că sunt mai buni!!!

Aparent, asa e...dar uita.te , inainte de impunerea regulii..managerii preferau strainii, de valoare indoielnica, dar pregatiti sa joace in acel moment...efectiv nu a fost scos nici un tanar de valoare...acuma macar sunt obligati sa o faca...

fotbalminim00
fotbalminim00  •  20 Octombrie 2022, 21:01

are perfecta dreptate,acest articol ar trebui republicat in fiecare zi pana se prind astia ce trebuie sa faca!

dobrin
dobrin  •  20 Octombrie 2022, 19:09

... si peste 15 ani vom spune ca ne mai trebuie inca 15... si asa mai departe.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează