FOTBAL  »  Superliga  »  FOTBAL FEMININ

EXCLUSIV VIDEO Povestea Irinei Giurgiu, prima femeie din România cu licență UEFA Pro » Cum rezistă în fața prejudecăților și ce a învățat de la Rădoi, Prandelli și Lucescu: „Mulți se întrebau ce caut acolo”

Irina Giurgiu, prima femeie din România care deține licența UEFA Pro. Sursă foto: Facebook +9   FOTO
Irina Giurgiu, prima femeie din România care deține licența UEFA Pro. Sursă foto: Facebook

Articol de - Publicat vineri, 30 aprilie 2021 12:02 / Actualizat vineri, 30 aprilie 2021 15:39

Irina Giurgiu (29 de ani), prima femeie antrenor din România care a obținut Licența UEFA Pro, a vorbit pe larg la GSP Live despre percepția și prejudecățile oamenilor asupra fotbalului feminin și despre experiența acumulată la cursurile unde i-a avut colegi pe Mirel Rădoi sau Adrian Mutu. 

Irina Giurgiu a obținut Licența UEFA B în 2016, iar după doi ani a intrat în posesia Licenței UEFA A. La începutul anului 2021, ea avea să devină prima femeie antrenor din România cu Licența UEFA Pro. În direct la GSP Live, tânăra, care e și „secund” la echipa națională feminină, a făcut o incursiune prin cariera sa, vorbind despre oamenii care au inspirat-o și experiențele trăite până acum în fotbal. 

Irina Giurgiu: „Toate privirile erau asupra mea, mulți se întrebau ce caut acolo”

„La început, am intrat timid în această grupă. N-a fost ușor să fiu prima femeie care participă la licența PRO. Toate privirile erau asupra mea și mulți se întrebau ce caut acolo, spuneau că sunt prea tânără, că am pile. Cei din exterior spuneau asta, nu cei de acolo (n.r - de la cursuri). Am avut norocul să am colegi educați. M-au tratat ca pe un antrenor care vrea să învețe, nu ca pe o fată care n-are ce căuta la fotbal. M-am simțit apreciată și m-au ajutat foarte mult.

Sunt o persoană care pune întrebări. Am avut tot timpul discuții, aveam întrebări, iar ei mă ajutau de fiecare dată cu răspunsuri. I-am cerut sfaturi lui Mirel Rădoi pentru a le implementa și noi, la fete. I-am cerut sfaturi legate de planificare, de cum selecționează jucătorii. Rădoi e o persoană foarte organizată. A fost unul dintre jucătorii mei preferați, iar în acest moment e antrenorul meu preferat”, a spus Irina Giurgiu. 

Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
+5 FOTO

Laszlo Balint a fost un coleg extraordinar de bine organizat, de deștept și mi-a plăcut foarte mult modul în care prezenta antrenamentele. Are un discurs foarte plăcut, poate capta atenția tuturor - Irina Giurgiu

Sfaturi de la Prandelli și Mircea Lucescu

Irina Giurgiu a avut oportunitatea de a participa la un curs unde invitat special a fost Cesare Prandelli, fostul antrenor al lui Mutu de la Fiorentina. Ce curiozitate a avut Irina? 

„I-am adresat o întrebare lui Cesare Prandelli. Eram foarte curioasă cum integrează jucătorii tineri în echipele de seniori. A avut un răspuns foarte plăcut, pe care cu siguranță îl voi pune în practică. Mi-a spus că trebuie să lucrăm pe calitățile jucătorilor tineri și să le dăm încredere”.

Un alt nume mare care a sfătuit-o pe Irina Giurgiu a fost Mircea Lucescu, antrenorul care tocmai ce a câștigat titlul în Ucraina alături de Dinamo Kiev: „Îmi place foarte mult de Mircea Lucescu. A venit la un curs la licența A, a fost lector și ne-a prezentat viața lui de antrenor. Ne-a povestit din experiențele lui. Cel mai mult mi-a plăcut că nu ne-a dat direcții. Ne-a spus povestea lui și ne-a zis să luăm doar ce credem de acolo”. 

În momentul în care eram copil, echipa mea favorită era Steaua. Acum, nu mai am o echipă favorită. Când mă uit la meciuri, mă uit în calitate de antrenor ca să pot să învăț de la fiecare. Văd în alt mod meciurile față de cum le vedeam în copilărie - Irina Giurgiu

Irina Giurgiu, impresionată de experiența din SUA

Irina Giurgiu a mai relatat pe durata emisiunii experiența avută de „tricolore” în 2016, când naționala feminină a României a fost invitată la două partide amicale în Statele Unite, cea mai prestigioasă selecționată a lumii, de patru ori campioană mondială.

„În 2016, naționala României a jucat două meciuri amicale în Statele Unite, la Los Angeles. SUA ne-a plătit tot, masă, cazare, vize. Au fost meciuri incredibile. La primul, am avut 18.000 de suporteri, iar la celălalt am avut 22.000.

Îmi doream să rămân acolo. Oamenii nu veneau să se uite la meci, veneau la un spectacol. Spectatorii ne-au aplaudat, a fost o bucurie să fiu acolo”, a spus aceasta.

Povestea Irinei Giurgiu, prima femeie din România cu licență UEFA Pro » Cum rezistă în fața prejudecăților și ce a învățat de la Rădoi, Prandelli și Lucescu: „Mulți se întrebau ce caut acolo”
În 2016, România a disputat două amicale împotriva Statelor Unite. Sursă foto: frf.ro

Irina Giurgiu, despre prejudecățile din fotbal: „Au fost momente în care am vrut să renunț”

Proaspăta posesoare a licenție UEFA Pro speră că și alte femei din fotbal îi vor urma drumul și dezvăluie care au fost momentele în care a vrut să renunțe la acest sport. 

„Mă bucur că pot să ajut la dezvoltarea acestui sport. Nu mă gândesc doar la mine, sper că în viitor mult mai multe antrenoare îmi vor urma drumul. (...). Sunt multe prejudecăți și cred că vor fi în continuare. Dar sper că toate persoanele care vor lucra în fotbalul feminin să ignore aceste lucruri”. 

„Au fost momente în care am vrut să renunț la fotbal, să văd ce pot să fac în viață pentru a mă întreține, pentru a avea o familie fericită. Dar eram influențată de cei din jurul meu, care îmi spuneau: «N-o să poți, n-o să reușești, n-o să faci o carieră». Am analizat foarte bine alături de familie și mi-am dat seama că vreau să continui în acest sport. Pentru mine nu contează lucrurile materiale, contează partea sentimentală. Dacă mie îmi place un lucru, nu voi renunța niciodată. (...)

Am simțit critici, miștouri, mai o vorbă în vânt, mai o glumă. Nu erau glume plăcute. Dar la licența PRO am scăpat de aceste lucruri și am câștigat încredere în mine. Dacă cineva face miștouri, tu nu te simți confortabil. Eram apreciată la licența PRO când răspundeam la unele întrebări, de multe ori ne și contraziceam - Irina Giurgiu 

Am început să joc handbal la 12 ani, pe atunci nici nu știam că există fotbal feminin, dar m-am bucurat că la 18 ani am putut să joc fotbal și să-mi urmez visul - Irina Giurgiu

Îmi place foarte mult Cristina Neagu, mai ales că am jucat handbal și știu ce muncă este în spate. Cred că e o jucătoare care nu e apreciată la valoarea ei adevărată. Încă o sportivă pe care o urmăesc e Simona Halep, care a ajuns să facă performanță într-un sport foarte greu, în care trebuie să investești foarte mulți bani - Irina Giurgiu

Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
Irina Giurgiu. Sursă foto: Facebook
+5 FOTO
  • Irina Giurgiu / Sursă foto: facebook.com/irinagiurgiu6

Vezi și: 

Cine este Irina Giurgiu, prima femeie din România cu licența UEFA Pro: „Nu mă opresc aici”

FRF pregătește o nouă lege » 3 cluburi din Liga 1, afectate serios! UEFA s-ar putea opune

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
adrianciprian
adrianciprian  •  30 Aprilie 2021, 13:18

Bravo ei.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează