FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Foarte înalt și cu CV submediocru » Mihai Stoica l-a adus la FCSB pe noul „Pluto”, un stoper-atacant

Joonas Tamm (stânga) are 50 de meciuri și 4 goluri pentru naționala Estoniei/ foto: Imago
Joonas Tamm (stânga) are 50 de meciuri și 4 goluri pentru naționala Estoniei/ foto: Imago

Articol de , , - Publicat marti, 12 iulie 2022 07:59 / Actualizat marti, 12 iulie 2022 08:30

FCSB a mai adus un fundaș central, pe estonianul Joonas Tamm. Mihai Stoica l-a recomandat pe apărătorul în vârstă de 30 de ani, căruia Becali a acceptat să-i ofere un contract valabil un an cu un salariu de 13.000 de euro lunar.

Becali a înțeles că echipa lui mai avea nevoie de un fundaș central și a fost de acord să-i ofere un contract cu Joonas Tamm, un estonian în vârstă de 30 de ani. Tamm e foarte înalt, 1,92, și a jucat de 54 de ori în echipa națională. Experiența lui internațională constituie un atu, istoricul lui de la cluburi nu impresionează cu nimic. Până în iunie a jucat pentru Flora Tallinn, la care a bifat 13 partide într-o jumătate de sezon și a marcat un gol.

Transferul lui Mihai Stoica, refuzat de rivala din Liga 1: „Nu doar că îl puteam lua, era 100%! Să vedem cine a avut dreptate”
Mercato
Transferul lui Mihai Stoica, refuzat de rivala din Liga 1: „Nu doar că îl puteam lua, era 100%! Să vedem cine a avut dreptate”

Tamm e stoper-atacant

În afara țării lui, Joonas a mai evoluat în câteva state: Suedia, Norvegia, Polonia, Ucraina. În Ucraina s-a aflat între 2019 și 2022, la Desna și apoi la Vorskla Naftohaz. În Polonia a fost la Korona Kielce în sezonul 2018-2019, în care a jucat ca titular doar în cinci partide. În rest, el a bifat doar cluburi mici din ligi mărunte.

Ce atrage atenția: Tamm e un fel de Vasile Brătianu, el poate fi folosit și ca atacant, și ca stoper! Dacia Unirea Brăila, Dinamo, Oțelul Galați sunt cluburi la care a fost Brătianu în anii '90. În momentele în care formația lui nu reușea să marcheze cu un joc cursiv, antrenorii îl trimiteau în atac pe stoperul poreclit „Pluto", care măsura un pic peste doi metri.

Noul fundaș de la FCSB a marcat măcar câte un gol în aproape toate sezoanele din cariera sa. În 2015, când era la Tulevik Viljandi, Joonas a înscris nouă goluri în 15 meciuri! Cum FCSB nu are un vârf adevărat și-l folosește pe Florin Tănase pe poziția aceea, e posibil ca Becali și Toni Petrea să beneficieze de acum de un plan B, odată cu achiziționarea estonianului. Îl pot trimite pe el în atac ca să forțeze marcarea unui gol împotriva unor adversari care își aglomerează defensiva și-i blochează pe tehnicii Octavian Popescu, Tănase, Florinel Coman.

Acum chiar au destui

Becali nu are o mare încredere în fotbalistul pe care tocmai l-a angajat. El a ținut să spună că transferul nu a fost ideea lui, ci a lui Mihai Stoica, "pe care l-am lăsat să-l aducă pe fundașul acesta". Ca să se asigure că nu-i va fi prea greu să-l dea afară pe estonian, Gigi i-a oferit un contract valabil doar pentru următoarele 12 luni. Tamm va primi 13.000 de euro în fiecare lună. Înțelegerea conține și o clauză cu opțiunea de a continua pentru încă un an. 

Dacă FCSB va dori să-l păstreze, o să trebuiască să-i mărească salariul până la 16.000 de euro. Până să decidă în legătură cu prelungirea contractului, roș-albaștrii îl au la dispoziție pe Tamm și ei dețin în felul acesta suficiente opțiuni pentru centrul defensivei, unde mai existau Dawa, Bouhenna și Haruț

2 fundași centralia pierdut Anton Petrea față de formula pe care o folosea în sezonul trecut, Andrei Miron și Iulian Cristea. Miron a fost lăsat să plece gratuit la Hapoel Haifa, iar Cristea a suferit o ruptură a ligamentelor genunchiului și va reveni pe teren la începutul anului următor

Mihai Stoica: „Nu puteam să-l așteptăm pe Nedelcearu"

Mihai Stoica a explicat că alegerea lui Tamm a apărut după ce FCSB îl ofertase pe Ionuț Nedelcearu. Fundașul naționalei a retrogradat cu Crotone din Serie B în „C". Deși e clar că nu va continua să joace pentru calabrezi, ex-dinamovistul nu și-a găsit deocamdată un club nou. 

În discuțiile avute cu FCSB, el ceruse un timp ca să mai poarte tratative și cu alte echipe, după cum a povestit Mihai Stoica la Orange Sport: „Nu puteam să-l mai așteptăm pe Nedelcearu, că începe sezonul. E un jucător care mie îmi place foarte mult, doar că nu mai aveam timp la dispoziție. Acum avem trei stoperi înalți: Dawa, Bouhenna și Tamm. Eu aveam principiul că jucători străini poți aduce doar ca titulari, nu ca soluții de lot, dar ce să facem, dacă nu am găsit un fundaș român?".

117 meciuria adunat Tamm la Flora Tallinn, echipa pentru care a jucat cel mai mult

Citește și alte știri din Liga 1:

Ricardo Grigore i-a lăsat pe „câini” ca să fie „leu” la FCU Craiova: „Am mers la Știința adevărată”

Răzvan Burleanu și Eduard Novak, discuții pe tema ordonanței buclucașe: „Am fi avut 4 echipe cu probleme!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (25)
emil1986
emil1986  •  13 Iulie 2022, 09:20
Postat de bajescu pe 12 Iulie 2022, 13:47

Ma raportez la orice campionat serios. Nu la al nostru, unde orice gloaba este considerata armasar. Nu cred ca a venit vreodata la noi un jucator cu un CV bun. Au venit cativa jucatori care apoi au aratat licruri bune, gen Wesley. Sau jucatori cu CV, insa terminati ( gen Julio Baptista). In rest, nimic.

Pai e simplu, nu te mai uita si nu mai comenta ceea ce se intampla in campionatul nostru. Aprope toate campionatele serioase sunt televizate. Repet, Joonas Tamm e un fundas foarte bun pentru campionatul romanesc!

jabs
jabs  •  12 Iulie 2022, 14:04
Postat de moshu_shukaru pe 12 Iulie 2022, 12:20

„Foarte înalt și cu CV submediocru” ... Că doar nu era să aducă vreunul scund și cu CV extraordinar. Nu de alta, dar suporterii piperani / bercenari s-ar fi lăudat că l-au transferat pe noul Maradona!

Mai latratzi mai ......in liga a 2 a......miauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

bajescu
bajescu  •  12 Iulie 2022, 13:47
Postat de emil1986 pe 12 Iulie 2022, 11:29

Depinde la raportezi. Daca raportezi la primele 10 campionate din Europa, da sunt mediocri care vin la noi. Daca, insa, raportezi la campionatul Romaniei nu mai e chiar asa. Unii chiar sunt foarte buni. Iar Joonas Tamm, spun eu, ca e peste majoritatea fundasilor centrali activeaza in campionat.

Ma raportez la orice campionat serios. Nu la al nostru, unde orice gloaba este considerata armasar. Nu cred ca a venit vreodata la noi un jucator cu un CV bun. Au venit cativa jucatori care apoi au aratat licruri bune, gen Wesley. Sau jucatori cu CV, insa terminati ( gen Julio Baptista). In rest, nimic.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează
Close