FOTBAL  »  Superliga  »  GAZ METAN

EXCLUSIV Antrenorul din Liga 1 care a luat Liga cu Mourinho dezvăluie: „Cea mai importantă lecție primită de la el”

Jorge Costa, numărul 2 a câștigat Liga Campioniolor cu Porto // FOTO:Imago
Jorge Costa, numărul 2 a câștigat Liga Campioniolor cu Porto // FOTO:Imago

Articol de - Publicat marti, 05 ianuarie 2021 14:04 / Actualizat marti, 05 ianuarie 2021 15:35

Antrenorul lui Gaz Metan, Jorge Costa (49 de ani), a acordat un interviu pe 3 pagini Gazetei, publicat integral în ediția tipărită de azi. Lusitanul face o incursiune prin fotbalul românesc și vorbește despre colaborarea cu Mourinho la FC Porto.

- Mister Costa, ați mai lucrat cu opt ani în urmă în Liga 1, la CFR Cluj. Vi se pare schimbat fotbalul românesc între timp, odată cu venirea la Mediaș?
- Nimic special! Funcționează la scară națională ceea ce s-a există cam peste tot în lume, în frunte cu Anglia, Germania, Spania, Italia sau Franța. E vorba despre monopolul banilor și posibilitatea de a cumpăra cei mai buni jucători. Calitatea s-a păstrat însă aici și, sincer să fiu, s-au schimbat destule lucruri.

- Oamenii ar putea spune că, după experiența de la CFR, ați făcut un pas înapoi acceptând oferta de la Gaz Metan. E corect?
- Discutăm de aceeași țară, dar de cluburi și proiecte diferite. Clujul luptă an de an la titlu, în timp ce la Mediaș pornim un plan de la început. Asta cere însă timp. Nu e posibil să schimbi multe în două-trei luni. Construim ceva nou și sunt fericit că lucrez la o strategie în care cred. Nu știu dacă vom ajunge în play-off în acest sezon, încercăm, dar putem și să pierdem oricând jucători. Vrem să construim o echipă tânără, care să se bată pentru fiecare punct. Deocamdată, nu ne gândim la țeluri foarte înalte, ci dorim să punem bazele a ceva trainic pentru club, iar publicul să vadă ce rămâne în urma noastră, fiindcă nici eu, nici președintele nu vom sta aici pe veșnicie.

Jorge Costa: „În pandemie, nu e nicio diferență între Mediaș și Paris"

- Vi se pare că sezonul acesta se anunță unul favorabil în special pentru FCSB?
- Pot să spun că Gaz Metan va lua titlul? Mi-aș dori! Realistic vorbind, va exista o dispută în trei până la finalul campionatului, între FCSB, Craiova și CFR.

- Ați trăit și ați lucrat în orașe mari: Porto, Liege, Cluj, Mumbai. Vă e dificil acum într-o localitate mică și liniștită, precum Mediaș?
- În vremuri de pandemie, nu e nicio diferență între a sta la Mediaș, la Paris sau la Londra. Oricum, sunt în general un tip liniștit. Îmi petrec timpul doar la job și acasă. Sigur, mai simt nevoia unei ieșiri la un restaurant, dar există și aici locații drăguțe. Sincer, mă simt deseori mai bine într-un oraș calm decât în agitația unei metropole.

VIDEO Jorge Costa: „De la Mourinho am învățat să fiu onest și direct cu jucătorii"

- Ați evoluat 12 ani ca jucător la FC Porto, o performanță în materie de longevitate. Ce a avut așa magnetic acest club, în afara faptului că sunteți născut chiar acolo?
- E, în primul rând, asta: că m-am născut în Porto, tata a fost și este în continuare un mare suporter al acestei echipe. Am crescut cu victoriile lui FC Porto, toată lumea știe că e clubul cel mai apropiat de sufletul meu. Am avut destule propuneri să plec în străinătate, dar am refuzat până am trecut de 30 de ani. Eram căpitanul echipei, cuceream trofee, nu vedeam niciun motiv să merg în altă parte.

- Tomislav Ivici, Bobby Robson, Fernando Santos, Mourinho. Sunt patru mari antrenori cu care ați lucrat la Porto. E dificil să faceți un top al preferințelor?
- Nu e dificil, ci nedrept. E adevărat că am lucrat cu mari antrenori, de la care am deprins lucruri extraordinare. Bineînțeles, când mă întreabă de un nume, lumea așteaptă să-l pun în frunte pe Mourinho. Și o fac nu fiindcă ar fi mai bun decât ceilalți, ci pentru că împreună am cucerit Cupa UEFA și Liga Campionilor. E normal să fie primul în top.

- Care e cea mai importantă lecție învățată de la Mourinho?
- Să fii onest și direct în discuțiile cu jucătorii. Asta am apreciat cel mai mult la el. Îți spune mereu în față ceea ce gândește. Am trăit alături de Mourinho o grămadă de experiențe, care mă ajută și azi să iau decizii corecte.

- Mourinho povestea în urmă cu un an un episod cu Jorge Costa la Porto: „Eram conduși cu 2-0 de Belenenses la pauză, iar căpitanul m-a rugat să-l las câteva minute cu colegii, să facă «munca murdară». I-am permis, apoi a marcat două goluri și am învins cu 3-2".
- Luptam pentru titlu, cu un sezon înainte avusesem probleme mari cu Belenenses. Între cele două cluburi există multe conexiuni, dar de fiecare dată era greu să-i batem. În prima repriză fusese tipul de meci în care domini, joci bine, dar simți că nu poți sub nicio formă să marchezi. Eram foarte supărat la pauză, simțeam că echipa nu e concentrată și am vrut să discut două-trei minute cu colegii, în absența antrenorului, din respect pentru munca lui. Mourinho a zis OK, așa că am încercat să-i fac pe băieți să înțeleagă cât de important era acel meci. Și totul s-a schimbat. Am întors de la 0-2 la 3-2, iar eu am marcat două goluri, singura dată în cariera mea.

- În România, Mourinho e văzut și ca omul care, la Chelsea, a deschis ușa către scandalul de dopaj în care a fost implicat Mutu. E tipul de antrenor căruia îi place să controleze și viața secretă a jucătorilor?
- Posibil! E o întrebare dificilă, dar adevărul e că pentru noi, ca antrenori, e important să înțelegem ce se întâmplă și în viața personală a jucătorilor. Ai în lot 25 de fotbaliști din Europa, Africa, Asia, America de Sud. Trebuie să știi cum să-l abordezi pe fiecare în parte, pentru că e vorba despre culturi, personalități și mentalități diferite.

https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/exclusiv-jorge-costa-rememoreaza-cel-mai-dur-episod-al-carierei-weah-a-aparut-de-niciunde-si-m-a-lovit-n-ar-fi-trebuit-sa-se-petreaca-episodul-cu-coltescu-620117.html

Mărturisire în presa lusitană: „CFR m-a dat afară ca să nu-mi mai achite prima de titlu"

În aprilie 2012, Costa a trecut printr-un divorț straniu de CFR Cluj, după un 0-5 acasă cu Rapid, dar într-un moment în care ardelenii se aflau pe primul loc, la cinci puncte distanță de poziția secundă, cu 9 etape înainte de linia de sosire. Finalmente, cu Ioan Andone pe bancă în finalul sezonului, CFR avea să iasă campioană. Azi, Costa evită elegant subiectul.

„Și eu, și clubul am înțeles ce s-a întâmplat. Știm detaliile. Dar e un episod trecut și nu mai vreau să discut despre asta". Într-un interviu oferit însă în luna iunie pentru jurnalul lusitan Tribuna Expresso, Costa a relatat propria versiune despre despărțirea de "frânari": "Clujul e un oraș fantastic, aveau condiții excelente, un stadion minunat, o echipă frumoasă. Am comis însă o greșeală: trecusem în contract o primă de titlu, dar exista o clauză că pot fi concediat oricând, cu excepția cazului în care, la ultimele trei partide, ne situăm pe primul loc ori la două sau trei puncte de lider. Cred că demiterea a fost o strategie ca să nu-mi mai achite bonusul pentru cucerirea campionatului". 

Marea pasiune din viața privată e câinele meu, un dog german, de care îmi e tare dor. Îmi lipsesc soția și câinele. Cu soția discut și de câte zece ori pe zi la telefon, dar patrupedul nu-mi răspunde la telefon
- Jorge Costa

Liniile de clasament ale lui Costa în România

  • CFR Cluj (iulie 2011 – aprilie 2012): 26 de meciuri (15 victorii, 6 egaluri, 5 înfrângeri), golaveraj: 45-23
  • Gaz Metan (octombrie 2020-prezent): 11 meciuri (4 victorii, un egal, 6 înfrângeri), golaveraj: 17-18
    * meciuri disputate în toate competițiile (Liga 1, Cupa României)
     

7 e loculpe care-l ocupă Jorge Costa în topul all-time al jucătorilor cu cele mai multe prezențe în tricoul lui FC Porto, acumulând 383 de meciuri în perioada 1992-2005; ierarhia e condusă de Joao Pinto (587 partide, 1981-1997)

 VIDEO „Îi aștept pe Timofte și Panduru să mă invite la o cină”

Lusitanul de pe banca lui Gaz Metan rememorează partidele contra "tricolorilor" din perioada când era jucător și îi descrie în culori simpatice pe foștii săi colegi români de la FC Porto.

- Ați fost coleg cu doi români la Porto, Ioan Timofte și Basarab Panduru. Amintiri plăcute?
- Amândoi aveau calități tehnice deosebite, iar Timofte un stâng fantastic. Jucători diferiți, foarte simpatici. Timofte era mult mai deschis decât Panduru și-i plăcea mâncarea portugheză. Lua deseori în greutate peste limita normală. El a lăsat însă urme mai adânci la Porto în comparație cu Panduru. Am pierdut contactul cu ei, dar îi păstrez în memorie.

- Ce mesaj le-ați transmite acum?
- Băieți, sunt supărat pe voi, fiindcă niciunul nu m-ați sunat și nu m-ați invitat să plătiți o cină! (râde) Încă aștept! 

Despre colegi celebri

...Vitor Baia: „E acum vicepreședinte la Porto. După părerea mea, e cel mai mare portar al tuturor timpurilor, nu doar din Portugalia. Când a plecat la Barcelona, am resimțit multe probleme la FC Porto. În cei doi ani cât a evoluat în Spania, cred că am schimbat șase-șapte portari, dar niciunul nu l-a putut face uitat pe Vitor. După revirea la club, am înțeles imediat că avem din nou în curte un goal-keeper fantastic"

...Sergio Conceicao: „Prietenul meu cel mai bun! Am jucat împreună și la Porto, și la Standard Liege. Face acum o treabă fantastică în calitate de antrenor la FC Porto. E un tip care respiră fotbal 24 de ore din 24. Cred că se gândește la fotbal și când doarme. Toată lumea e mândră de munca lui"

...Fernando Couto: „Am jucat alături de mulți stoperi, precum Aloisio, Carvalho sau Jorge Andrade, dar cu Fernando am avut o chimie specială. Partenerul meu tradițional din centrul defensivei!"

...Luis Figo: „Am fost colegi la lotul național, am cucerit împreună un Mondial de tineret. Ceea ce a șocat o planetă întreagă, trecerea lui peste noapte de la Barcelona la Real Madrid, nu m-a surprins, cunoscându-l foarte bine. Nu era fericit la Barca, simțea că e tratat diferit față de alți colegi, așa că a decis să facă acel pas neașteptat"

CV Jorge Costa: 

  • Data nașterii: 14 octombrie 1971, Porto (Portugalia)
  • Post: fundaș central
  • A jucat la FC Porto (‘87-’90, ‘92-’01, ‘02-’05), Penafiel (‘90-’91), Maritimo (‘91-’92), Charlton (‘01-’02), Standard Liege (‘05-’06)
  • Meciuri/goluri națională: 50/2 (a participat la 2 turnee finale – Euro 2000, semifinale, CM 2002, grupe)
  • Palmares jucător: Champions League (2004), Cupa UEFA (2003), Cupa Intercontinentală (2004), 8 titluri Portugalia, 5 Cupe ale Portugaliei, 8 Supercupe ale Portugaliei, jucătorul anului în Portugalia (2000) – toate cu FC Porto, CM U20 (‘91) – cu naționala de tineret
  • A antrenat la Braga (‘06-’07), Olhanense (‘08-’10), Academica (‘10), CFR Cluj (‘11-’12), AEL Limassol (Cipru, ‘12-’13), Anorthosis (Cipru, ‘13-’14), Pacos Ferreira (‘14), Gabon (‘14-’16), Sfaxien (Tunisia, ‘17), Arouca (‘17), Tours (Franța, ‘17-’18), Mumbai City (India, ‘18-’20), Gaz Metan (‘20-prezent)
  • Palmares antrenor: 1 titlu (România, CFR Cluj, 2012), promovare Olhanense (Portugalia, 2009), revelația anului în Portugalia (2009)

Îmi place foarte mult să gătesc. Încerc orice tip de mâncare. Bucătăria românească e similară cu cea din nordul Portugaliei. De aici îmi plac mult sarmalele și micii

Citește mai multe știri din Liga 1: 

EXCLUSIV Paradoxul Man » Jucătorul momentului în România, investiție imposibilă pentru Occident: prea bătrân, prea scump și fără meciuri tari. Cât cere de fapt Becali

DEZBATERE GSP. Controverse fără sfârșit: vom avea Craiova vs Craiova și FCSB vs CSA Steaua în 2021?

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează