FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Junior Moraes regretă că nu îmbracă acum tricoul echipei lui Reghecampf: "Nici azi nu ştiu de ce nu joc la Steaua!"

Articol de - Publicat duminica, 27 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 27 ianuarie 2013 03:01

Brazilianul crescut de Santos povesteşte despre viaţa în Ucraina, unde Şahtior şi Lucescu sînt "minuni", şi amintirile din Liga 1, cînd devenise ţinta numărul 1 a granzilor după un an de vis la Gloria Bistriţa


În 2010, la categoria cel mai bun stranier din Liga 1, ancheta tradiţională a Gazetei propunea un podium sută la sută brazilian: Eric, Junior Moraes, Wesley. Junior avea 22 de ani şi era rîvnit de mai toate echipele mari din România. La startul lui 2011, spre uimirea multora, atacantul a ales să joace pentru ŢSKA Sofia. Şi n-a dezamăgit: 16 goluri în 24 de partide pentru " Steaua" bulgarilor, desemnat cel mai bun jucător al sezonului în liga vecină!

Astăzi, Junior (25 de ani) îmbracă tricoul lui Metalurg Doneţk, dar a rămas cu regretul că n-a ajuns şi la "Steaua veritabilă", cea românească. Fotbalist în Top 10 marcatori din Ucraina, vorbeşte fluent limba română, iar pasajele în portugheză îi colorează amintirile din Liga 1.

- Salutare, Junior! Întîi de toate, ce faci, cum e la Metalurg?
- Dacă mă uit pe clasament, e "perfeito"! Adică, perfect! Ne-am propus să ajungem în Europa League, să prindem Top 5, iar locul 6, pe care sîntem acum, ne motivează. Personal, am nevoie de goluri şi pot zice că sînt mulţumit de mine. Bine, aş fi mulţumit pe deplin doar dacă aş da gol meci de meci!

- Cum te simţi în Ucraina, care e diferenţa faţă de viaţa de la noi pentru un fotbalist?
- Doneţk e un oraş mare, calitatea vieţii e incredibilă. Mai ales dacă e să compar ce e aici cu Bistriţa, unde am avut primul contact cu Europa... De fapt, să ştii că nu cred că există asemănare! Am trecut, în doar doi ani, de la un oraş mic şi liniştit la un loc plin de viaţă, viu şi aglomerat.

"A fost cineva între mine şi Becali"
- Acum fix doi ani de zile, ai fost aproape să ajungi la Steaua. Transferul era dat ca sigur...
- (întrerupe uşor indignat) Mă crezi că nici acum nu înţeleg de ce nu am ajuns la Steaua? Era dorinţa mea, sînt sigur că şi a lui Gigi Becali. Nu ştiu sigur, dar bănuiesc că a existat cineva între mine şi Gigi.

- Acum, roş-albaştrii sînt pe locul 1, mulţi sînt de părere că nu mai ratează titlul!
- Da, încă un motiv pentru care regret că mutarea nu s-a făcut. Dar totul e în mişcare, mergem înainte! Nu exclud să ajung vreodată la ei, dar, în momentul ăsta, e greu. Nu ştiu cum s-ar putea întîmpla asta.

"Poate Bistriţa are nevoie de un Moraes" :)
- Ştii situaţia neplăcută în care se află Bistriţa, nu-i aşa?
- Bineînţeles! Dar eu sînt încrezător că o vor scoate la capăt. Dacă ţii minte, şi cînd am venit eu, era la fel. Jucaseră prost turul de campionat, toată lumea îi vedea retrogradaţi. După ce am venit, echipa şi-a revenit îndată, am terminat pe 10!

- Au nevoie de un Moraes?
- (rîde) Poate, dar eu, deocamdată, rămîn aici! Deşi am păstrat legătura cu România, am multe contacte în ţara voastră.

"Luce? Experiencia, inteligente!"
- Sînteţi "vecini" cu Şahtior, dar nu e o rivalitate atît de mare...
- Echipa lor e prea mare! E o minune! Face "espectaculo" meci de meci, noi încercăm să ţinem pasul...

- Te înţelegi cu brazilienii lor?
- Sigur că da! Mă întîlnesc şi discut mereu cu Alan Patrick şi Willian, sîntem buni prieteni, e frumos cum viaţa ne-a adus de peste Ocean în acelaşi loc al Europei!

- Lucescu?
- E un antrenor de echipă mare! Foarte "inteligente", se vede că are "experiencia"! M-a impresionat plăcut la meciul direct, mi-am dat seama că este şi o persoană de bună calitate. Ştiu că sînt şi mulţi jucători români prin Ucraina, dar pînă acum chiar n-am intrat în contact direct cu ei, să ne cunoaştem sau să ne revedem.

Se sfătuieşte cu Robinho şi Neymar
- Cu foştii tăi colegi de la juniori mai ţii legătura?
- Sigur! Chiar zilele trecute am vorbit cu Robinho şi Ganso. Ne sfătuim mereu, discutăm despre fotbal şi nu numai. Am mai vorbit şi cu Neymar. Contează mult să te poţi baza pe prietenii vechi, mai ales cînd eşti într-o ţară străină.

- Să înţeleg că pregăteşti un retur în forţă şi un transfer în vest!
- "Claro", asta îmi doresc!

- Ai pornit de la o echipă mică din România, apoi Bulgaria, acum ai ajuns într-un campionat puternic... Ce urmează?
- (rîde) Ce crezi? Barcelona!

Patru lucruri inedite despre Junior Moraes
Reghe l-a avut elev!
În cele cinci luni în care a pregătit Gloria Bistriţa, actualul antrenor al Stelei l-a avut în echipă pe Junior Moraes. Mai mult, brazilianul a fost unul dintre jucătorii pe care Reghecampf i-a considerat esenţiali la clubul ardelean. După plecarea de la echipa lui Pădureanu, întrebat dacă pe Junior merită plătit un milion de euro, Reghe a reacţionat pentru sportulbistriţean.ro: "Ca fost antrenor al lui Junior, cred că merită trei milioane de euro!".

Pădureanu l-a luat cu 10.000 de euro
Cu 18 goluri reuşite în 32 de partide pentru echipa lui Jean Pădureanu, brazilianul Junior a devenit unul dintre jucătorii cei mai interesanţi pe care clubul ardelean i-a propus în ultimii ani. Atacantul de 1,76 m e cotat azi la 2.000.000 de euro, dar puţini ştiu că a ajuns în curtea Bistriţei pentru doar 10.000 de euro! Junior a sosit în România în ianuarie 2010, în probe, şi a fost păstrat în lot de Marius Şumudică.

Poreclit "Gigel" la Bistriţa
Sosit la Gloria în perioada în care Remus Vlad era director tehnic, Moraes şi-a primit repede supranumele de "Gigel", botezat fiind chiar de oficialul ardelean. "Un atacant cu viteză, tehnic, care îşi doreşte duelurile directe şi, în plus, loveşte excelent cu capul deşi nu e înalt! Pentru mine e copia lui Gigel Bucur, de-aici şi porecla", a dezvăluit Remus Vlad.

Împotriva "tiparului" brazilian
Viaţa şi cariera lui Junior contrazic mitul fotbalistului brazilian crescut în sărăcie şi care a început fotbalul în favele. Tatăl atacantului a fost fotbalist de primă ligă, la Flamengo şi Santos, mama a cîştigat campionatul Paulista la tenis, iar sora lui Junior a abandonat fotbalul de performanţă după o accidentare! Fost coechipier cu Junior la Bistriţa, fratele Bruno (28 ani) a jucat din 2011 în Portugalia, la Naval şi Leiria, iar acum îmbracă tricoul lui Ujpest (Ungaria).


"Îţi spun părerea mea sinceră: Lucescu e în Top 10 antrenori din lume la ora actuală! Are valoare, dar şi caracter, m-am convins de asta"

Junior Moraes, atacant Metalurg Doneţk

"Steaua are şansa să meargă în Liga Campionilor, ăsta e un alt motiv pentru care regret că nu joc acolo. Dar n-a fost să fie! Şi Ucraina a devenit un campionat cu vizibilitate în Vest"
Junior Moraes, atacant Metalurg Doneţk

2 milioane de euro valorează Moraes, conform transfermarkt.de; e cel mai scump jucător din lotul echipei ucrainene

8 puncte a adus Moraes pentru Metalurg (26 puncte) în acest sezon, 4 dintre cele 6 goluri fiind decisive

550.000 de euro e salariul brazilianului la Metalurg Doneţk, aproape de 5 ori mai mare decît cel al lui Reghecampf, ca antrenor, la Steaua

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (29)
lollol
lollol  •  27 Ianuarie 2013, 17:07
Postat de mr_serjinio pe 27 Ianuarie 2013, 01:56

Ba frate tu esti nebun cin ti-a zis tie ca are el salariu asta la Metalurg???? Tot lotul lor valoreaza 21.000.000 E Al Stelei 41.200.000 E Adik aproape dublu ! Cel mai scump jucator la noi Chiriches 5.000.000 E La ei nimeni altul decat Jr Moraes 2.000.000 E Bugetul lor este undeva deasupra Petrolului ! Al nostru este dublu ! Salariul lui este undeva la 300.000 E pe sezon ! Si Gigi poate sa-i dea 100.000 E prima de instalare ! si 200.000 E pe sezon ! Si ca sa-ti raspund si mai clar la intrebare ... Tie daca iti place un lucru si il vrei ... Mai tii cont de bani pe care-i dai ? NU ! Si el la fel ... pt ca vrea sa vina la Steaua ! A venit neinvitat si la vizita medicala acum

ba tzaranusule pai aici se vede propaganda jesepista care lucreaza neincetat,auzi lotul stelei cotat la 40 de milioane de euro,da daca maine se inchide taraba si tre sa-i dea pe toti la bucata nu ia jijinho mai mult de 15 milioane,lemn tanase pe siteu ala e cotat la vreo 3 milioane,pai cu 3 milioane iei 6 jucatori mai buni ca tanase

valy1948
valy1948  •  27 Ianuarie 2013, 13:25

Cei carora patronul zbuciumat le acorda, total nejustificat, cea mai mare incredere sunt verii lui, dinamovisti in sange si simtiri, care nu vor fi niciodata interesati de intarirea Stelei ci, doar, slabirea acesteia prin vanzarea jucatorilor reprezentativi, vanzari din care au obtinut intotdeauna castiguri grase. Va reamintesc cu cata convingere, bine simulata, a aparut Giovani pe posturile de televiziune, sustinand sus si tare ca nu valoreaza decat cel mult 700 mii euro. Laudabila dorinta unor suporteri de a-i sugera lui Gigi recuperarea lui Moraes, dar asta ar insemna sa subscrie la parerea mea ca varul sau este cel mai mare nenorocit, al carui comportament a fost intuit perfect de Piti.

chepandy
chepandy  •  27 Ianuarie 2013, 13:15

asa salariu n-o sa plateasca gigi in viata. asa ca stati linistiti. jucatori buni pentru 10.000 nu vin. basta

Vezi toate comentariile (29)
Comentează