FOTBAL  »  Superliga  »  CCA

Kyros Vassaras a revenit cu precizări, la nici 24 de ore de la conferința-maraton: „Vreau să-i asigur de un lucru pe jucători” + Ce a omis grecul

Kyros Vassaras / Sursă foto: Cristi Preda (GSP) +8   FOTO
Kyros Vassaras / Sursă foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de , - Publicat vineri, 28 aprilie 2023 12:23 / Actualizat vineri, 28 aprilie 2023 13:37

La nici 24 de ore de la conferința-maraton, de trei ceasuri, a lui Kyros Vassaras, grecul din fruntea CCA a revenit cu noi precizări transmise prin intermediul site-ului Federației. 

Considerând că o parte din declarațiile oferite joi „au fost scoase din context”, șeful CCA a insistat să facă mai multe clarificări cu privire la explicațiile sale din conferință.

„Ca urmare a unui comentariu din partea unui participant la eveniment, am explicat faptul că dacă un jucător părăsește terenul pe targă sau dacă ajunge la vestiar sau la spital nu reprezintă un criteriu pentru acordarea de către arbitru a unui cartonaș roșu, ci doar criteriile pe care le-am menționat și prezentat în debutul întâlnirii trebuie luate în considerare.

 Asta înseamnă că un jucător poate primi un cartonaș roșu fără ca astfel de incidente grave și nedorite să se întâmple”. 

GSP a aflat toate delegările lui Kyros Vassaras pentru etapa a 6-a din play-off! Cine arbitrează CSU Craiova - FCSB
ARBITRAJ
GSP a aflat toate delegările lui Kyros Vassaras pentru etapa a 6-a din play-off! Cine arbitrează CSU Craiova - FCSB

„Arbitrul partidei Rapid – FCSB a fost sub nivelul așteptărilor CCA”

Chiar dacă prezintă o informație eronată, conform căreia nu ar fi fost chestionat de presă strict pe marginea acestui subiect - afirmație contrazisă de realitatea din conferință - Vassaras admite că „arbitrul partidei Rapid – FCSB a fost sub nivelul așteptărilor CCA”: 

„Deși niciunul dintre jurnaliștii prezenți la conferința de presă nu mi-a adresat această întrebare, aș dori să precizez faptul că prestația arbitrului partidei Rapid – FCSB a fost sub nivelul așteptărilor CCA, din cauza controlului disciplinar (lipsa sancțiunilor disciplinare pe durata jocului)”. 

Vassaras, despre fazele de la Rapid - FCSB: „Lipsesc criteriile clare pentru ca VAR să intervină”

Vassaras a revenit cu noi precizări legate de aceleași faze pe care le-a analizat și joi, în conferință. Iată noile explicații ale fostului arbitru elen:

  1. Rapid – FCSB (Dragoș Grigore) și Voluntari – Petrolul (Christian Irobiso) - „în aceste două cazuri nu există elemente, conform Legilor Jocului, pentru acordarea unui cartonaș roșu, motiv pentru care VAR nu a putut interveni. De aceea am prezentat și alte clipuri cu incidente similare de pe durata actualului sezon în care arbitrii au luat aceleași decizii fără ca la momentul respectiv să existe controverse”.
  2. Rapid – FCSB (Răzvan Onea) - „în această situație, viteza mare cu care se efectuează o intrare prin alunecare este evaluată la nivelul suprafeței de joc de către arbitri. Am explicat, de asemenea, că lipsesc alte criterii clare pentru ca VAR să intervină pentru posibila acordare a unui cartonaș roșu, precum extensia unuia sau a ambelor picioare sau îndreptarea crampoanelor pe direcția în care se află adversarul”.

„Dacă vreți să vă spun că trebuia cartonașul roșu pot să vă fac fericiți și să spun treaba asta. Dar ceea ce trebuie să subliniez este că nu trebuia să intervină VAR-ul într-o astfel de situație.

- Kyros Vasasaras

În continuarea mesajului publicat pe frf.ro, Vassaras explică apoi cum ar trebui să funcționeze relația dintre arbitri și cei din cabina VAR, făcând referire și la scandalul liniilor trasate eronat. 

Muștruluit de majoritatea oamenilor cu greutate din arbitrajul românesc și acuzat că a transmis indirect că tolerează agresiunile din timpul jocurilor, Vassaras a încheiat mesajul său de vineri prin a-i asigura pe jucători că integritatea acestora primează.

  • „Prin urmare, în situațiile menționate anterior, dacă arbitrul acordă un cartonaș roșu, VAR nu poate interveni să schimbe decizia și trebuie să confirme decizia arbitrilor de la nivelul gazonului, care pot judeca mai bine intensitatea faultului.
  • În calitate de președinte CCA, nu am nicio reținere în a prezenta clipuri cu decizii greșite a arbitrilor. Cu toate acestea, obiectivul întâlnirii a fost de a lămuri situațiile în care, conform protocolului, VAR poate interveni în situații de cartonaș galben sau roșu, de a lămuri infracțiunile care se petrec la limita suprafeței de pedeapsă sau în interiorul acestuia, precum și situațiile ofsaid.
  • Un alt subiect a fost de a înțelege modalitatea în care sunt trase liniile cu ajutorul tehnologiei disponibile pentru analiza situațiilor de ofsaid și modul de lucru al arbitrilor VAR și al operatorilor video. E mai mult decât clar că în toate aceste situații factuale deciziile finale au fost corecte, în ciuda dificultăților întâmpinate uneori din cauza stadioanelor, a filmării sau din cauza erorii umane (furnizarea pe transmisiunea a unei imagini salvate greșit). Mai exact, am arătat, cu mărirea imaginii, faza din partida CFR Cluj – Rapid în care linia trasă pentru analiza situației de ofsaid din finalul jocului (90+2) era mai corectă decât cea inițială, prezentată pe transmisiune.
    VAR a folosit mai multe puncte de contact pentru ambii jucători pentru acuratețea deciziei. Iar imaginea prezentată avea ca reper un punct de contact al apărătorului mai apropiat de linia porții. Am vrut, astfel, să evidențiez faptul că decizia de semnalizare a ofsaidului a fost una corectă.
  • Prezentarea CCA a fost una de durată întrucât a inclus un număr mare de clipuri, atât din competițiile interne, cât și din cele internaționale, care să reflecte temele propuse încă de la început. Am acceptat întrebările tuturor jurnaliștilor prezenți pentru a încerca să lămuresc cât mai multe aspecte.
  • Referitor la semifinala Cupei României, U Cluj – UTA Arad, a existat o întârziere a deciziei de la faza penalty-ului din cauza unor probleme tehnice: monitorul de la marginea terenului fie nu avea imagine, fie avea semnalul întrerupt.
  • În final, vreau să îi asigur pe jucători că dintotdeauna arbitrii au primit și vor primi instrucțiuni din partea CCA pentru ca integritatea fizică a jucătorilor să fie protejată”.

„Sunt niște reguli internaționale pe care îmi cereți să le încalc”

În conferința de ieri, reporterul Orange Sport, Anda Maxim l-a întrebat pe Vassaras de ce nu face publică discuția dintre Horațiu Feșnic, „centralul” de la Rapid - FCSB, și Rareș Vidican, arbitrul din cabina VAR.

- Domnule Vassaras, ați ascultat discuția dintre Feșnic și Vidican?
- Da, și?! 

- O puteți face publică cum ați făcut-o la meciul celor două Craiove?
- V-am spus de la început că nu avem dreptul să publicăm înregistrările audio. O facem doar pentru educație. OK, care este acuzația dumneavoastră? 

- La alte meciuri de ce s-a putut? 
- Scuzați-mă! Sunt niște reguli internaționale pe care îmi cereți să le încalc. Nu este posibil. 

- Căutam un vinovat pentru această situație. 
- Aaaa! Voi găsiți tot timpul un vinovat. Vreți ca eu să vin aici să vă dau un verdict. Da? Îmi pare rău..

VIDEO Arbitri străini în Liga 1? Kyros Vassaras, răspuns categoric: „Niciodată!”

Citește și alte știri din Superligă: 

„Înseamnă că sunt prost și habar n-am de fotbal” » MM Stoica, reacție vehementă în studio

EXCLUSIV GSP a aflat toate delegările lui Kyros Vassaras pentru etapa a 6-a din play-off! Cine arbitrează CSU Craiova - FCSB

Ilie Dumitrescu, consternat de ce a spus Kyros Vassaras: „Nu există așa ceva!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (5)
oase92
oase92  •  28 Aprilie 2023, 21:19

Bine că și-a dat seama, repede, ce probleme pot apărea prin susținerea aberantă a unor decizii de arbitraj greșite pentru viitoarele meciuri unde atacurile violente ar putea prolifera, pe ideea cauționării lor de către arbitrii derutați/stimulați/încurajați și ce suspiciuni amplificate vor fi legate de ”arbitrajele părtinitoare/cu ținte prestabilite”.

andreifghe
andreifghe  •  28 Aprilie 2023, 15:51
Postat de tictictic pe 28 Aprilie 2023, 15:28

Grecul si-a dat cu firma in cap; a realizat abia a doua zi dupa ineptiile pe care le debitase ca si-a dat foc la valiza, la brat cu Burleanu, in toata lumea fotbalului: arbitri, conducatori de club, ziaristi, microbisti, opinia publica, oficiali din fotbal, pe care i-a jignit si de care si-a batut joc cu nesimtire, cinism si aroganta de stapan pe tarla. Acum, probabil, speriat de reactii si sfatuit de Burleanu, a revenit cu ceva indulciri ale discursului aberant, arogant si nesimtit de ieri, in speranta ca va pune batista pe tambal. Grecul asta, daca ar fi avut macar un dram de inteligenta si de pricepere in meseria asta, ar fi putut declara scurt, ferm si onest inca de la inceputul conferintei: "Am analizat problemele de arbitraj invocate in meciurile incriminate si am constatat ca arbitrii au gresit grav, inclusiv arbitrii VAR. In consecinta, acestia vor fi penalizati cu retinere de la delegari pe o anumita perioada. Vom continua sa-i instruim pe arbitri in litera si spiritul regulamentelor pentru a-si creste calitatea prestatiilor si astfel de erori sa nu se mai intample". Cu un astfel de discurs, conferinta de presa ar fi durat 20 de minute; nu 3 ore! Insa, prostul a facut taman invers; si consecintele se vor vedea imediat, chiar in etapa din acest weekend. Abia astept sa citesc aici pe blog reactiile prostilor care l-au felicitat, dupa partidele din urmatoarea etapa... :)

Sunteti domnul cu o fata plecata si stabilita in strainatate...Trecut pe la Brasov ???

tictictic
tictictic  •  28 Aprilie 2023, 15:28

Grecul si-a dat cu firma in cap; a realizat abia a doua zi dupa ineptiile pe care le debitase ca si-a dat foc la valiza, la brat cu Burleanu, in toata lumea fotbalului: arbitri, conducatori de club, ziaristi, microbisti, opinia publica, oficiali din fotbal, pe care i-a jignit si de care si-a batut joc cu nesimtire, cinism si aroganta de stapan pe tarla. Acum, probabil, speriat de reactii si sfatuit de Burleanu, a revenit cu ceva indulciri ale discursului aberant, arogant si nesimtit de ieri, in speranta ca va pune batista pe tambal. Grecul asta, daca ar fi avut macar un dram de inteligenta si de pricepere in meseria asta, ar fi putut declara scurt, ferm si onest inca de la inceputul conferintei: "Am analizat problemele de arbitraj invocate in meciurile incriminate si am constatat ca arbitrii au gresit grav, inclusiv arbitrii VAR. In consecinta, acestia vor fi penalizati cu retinere de la delegari pe o anumita perioada. Vom continua sa-i instruim pe arbitri in litera si spiritul regulamentelor pentru a-si creste calitatea prestatiilor si astfel de erori sa nu se mai intample". Cu un astfel de discurs, conferinta de presa ar fi durat 20 de minute; nu 3 ore! Insa, prostul a facut taman invers; si consecintele se vor vedea imediat, chiar in etapa din acest weekend. Abia astept sa citesc aici pe blog reactiile prostilor care l-au felicitat, dupa partidele din urmatoarea etapa... :)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează