Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 05 noiembrie 2024 19:32 / Actualizat marti, 05 noiembrie 2024 19:36
Tot mai multe voci din lumea fotbalului consideră că Legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive are nevoie de o upgradare, fiindcă afectează atât cluburile, cât și suporterii.
Iar în ultimul timp, articolul 10. lit.g) care prevede că organizatorii au obligația "să asigure separarea grupurilor de suporteri rivali prin rezervarea de locuri amplasate în sectoare opuse și direcționarea accesului la acestea pe trasee separate" creează cele mai mari probleme.
Rapid și Dinamo amendate
Fiindcă legea este aplicată, în viziunea multora, într-un mod discriminatoriu, pe diferite arene, deși lucrurile sunt asemănătoare. Adică nu toate cluburile respectă acel articol, dar numai unele au fost amendate.
Cel mai recent caz este al Rapidului, care, după mutarea facțiunii Original 1923 la Peluza Sud, unde sunt "cazate" și galeriile adverse la partidele disputate în Giulești, a încasat din partea Jandarmeriei un avertisment și trei amenzi de câte 30.000 de lei. Iar asta a stârnit un conflict între club și membrii respectivei brigăzi.
În plus, la Rapid a apărut o altă problemă. Fiindcă tot stadionul cântă și marea majoritate a oamenilor au eșarfe sau steaguri, toți pot fi asimilați ca făcând parte din galerie. O situație cu care s-ar putea confrunta și alte cluburi, care au suporteri ai unor facțiuni în diferite sectoare din stadion.
Un aspect care face chiar imposibilă regula separării de rivali "în sectoare opuse". Asta lasă loc la interpretări, iar Jandarmeria poate continua să tot amendeze clubul. Iar dacă se adună mai multe astfel de amenzi, se poate dispune închiderea unei peluze sau a unei tribune între 6 luni și un an, conform aceleiași legi.
Și Dinamo este într-o astfel de situație. Fiindcă la meciurile de pe "Arcul de Triumf", dar și la cele de pe Arena Naționala, galeria ocupă două zone ale respectivelor arene. Adică la Peluza Nord, unde stă grosul, dar și la tribuna a II-a, unde se află alte două brigăzi. Din acest motiv, "câinii" nu pot respecta Legea 4 și au fost și ei amendați la două partide, tot cu câte 30.000 de lei.
Petrolul și CFR Cluj doar avertizate
Surse din lumea fotbalului susțin că nu la fel stau lucrurile la alte cluburi, care, de asemenea, nu respectă nici ele articolul 10. lit.g) din respectiva lege. De exemplu, la Ploiești, cele două galerii ale Petrolului ocupă câte o peluză a arenei, astfel că suporterii formațiilor oaspete nu pot să stea "în sectoare opuse".
Iar în privința celor de la CFR Cluj, lucrurile sunt și mai evidente. Stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" nu are decât o singură peluză. Și la meciurile organizate acasă de ardeleni, galeria gazdelor stă la peluza arenei, la fel cu cea a oaspeți, care are un sector înconjurat de un gard, dar și de o plasă, ca "tavan". Potrivit acelorași surse, cele două cluburi nu au fost decât avertizate, nu și amendate. O dovadă că Legea 4 conține lacune ce trebuie amendate, pentru a nu mai lăsa undele aspecte la aprecierea organelor de ordine.
În plus, cluburile sunt nemulțumite că trebuie să lase și 10% din capacitatea arenelor nevândută, sub forma unor sectoare-tampon, de siguranță, chiar și când galeriile adverse deplasează un număr extrem de mic de suporteri. Fiindcă asta înseamnă pierderi din încasările pe bilete cu sume mari, care, pentru unele grupări, chiar sunt importante.
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor