FOTBAL  »  Superliga  »  

Legiunea straina

Articol de GSP - Publicat duminica, 27 mai 2007 00:00


"Cine n-are club de fotbal sa-si cumpere!" Asa spune un proverb romanesc, adaptat de catre citiva dintre magnatii pasionati de fotbal din intreaga lume. Mohammed Al-Fayed, Roman Abramovici sau Malcolm Glazer par sa se fi ghidat dupa aceste cuvinte atunci cind s-au hotarit sa investeasca in cluburile din Premier League. Fotbalul si banii vorbesc aceeasi limba, engleza in speta. Pentru ca nu mai putin de 7 cluburi din Premier League au fost cumparate de patroni straini, Liverpool fiind ultima achizitie a magnatilor care vor sa investeasca in fotbal. Arsenal ramane, astfel, singurul club dintre fortele Angliei care n-are patronaj strain.


Club - Patron - Tara - Data tranzactiei - Cu cit au cumparat
Fulham - Mohammed Al-Fayed - Egipt - Mai 1997 - 45 mil. euro*
Chelsea - Roman Abramovici - Rusia - Iulie 2003 - 195 mil. euro
Man. United - Malcolm Glazer - SUA - Mai 2005 - 1 mld. euro
Portsmouth - Alexandre Gaydamak - Franta - Ianuarie 2006 - 100 mil. euro
Aston Villa - Randy Lerner - USA - August 2006 - 110 mil. euro
West Ham United - E. Magnusson&B. Gudmundsson - Islanda - Noiembrie 2006 - 155 mil. euro
Liverpool - G. Gillett & T. Hicks - SUA - Februarie 2007 - 320 mil. euro

* Datele sint preluate din raportul Deloitte pe 2006


De ce au invadat Premier League ?
Pentru ca aceasta competitie este de departe cea mai profitabila intrecere interna de fotbal din lume. Cifrele cu privire la veniturile inregistrate de Premier League sint ametitoare: 2 miliarde de euro in sezonul 2005-2006! si se anunta cresteri importante. Avind in vedere ca, incepind cu sezonul 2007-2008, intra in vigoare noul contract de vinzare a drepturilor TV ale campionatului englez, se preconizeaza ca veniturile anuale vor urca la peste 2,5 miliarde de euro.

Daca patronii vor tine in friu ritmul de crestere a salariilor, profiturile pentru cluburile engleze vor fi tot mai mari.


Fotbalul ca afacere
Se stie ca preluarea lui Manchester United a provocat numeroase incidente intre suporteri si fortele de ordine, primii protestind impotriva acestui demers al lui Malcom Glazer. In general, in tara care a inventat sportul-rege se pune pret pe traditie si orice intruziune a unui strain in campionatul intern este primita cu rezerve de catre suporteri.

Fotbalul tinde insa catre globalizare, nu numai in ceea ce priveste cumpararea de jucatori, ci si a cluburilor. Fenomenul care se petrece in Premier League s-ar putea extinde in urmatorii ani, fiind foarte probabil ca investitorii de peste Ocean sa fie atrasi de perspectiva unui cistig sigur, de pe urma celui mai popular sport din lume. Din acest punct de vedere, fotbalul nu mai trebuie privit doar ca un sport, ci ca o afacere. Probabil, una dintre cele mai prospere afaceri de pe Pamint...


16 aprilie 2007

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează