FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ

LPF răspunde tăios, după ce clubul din SuperLigă a acuzat-o de „cumetrii și interese obscure”: „Un derapaj neprofesionist. Suntem nevoiți să clarificăm”

U Cluj a atacat LPF
U Cluj a atacat LPF

Articol de - Publicat miercuri, 28 iunie 2023 16:58 / Actualizat miercuri, 28 iunie 2023 17:30

LPF a răspuns acuzațiilor clubului U Cluj, care a arătat Liga cu degetul pentru faptul că nu i-a acceptat cererea de a disputa primul meci din noul sezon pe teren propriu. În schimb, ardelenii vor începe stagiunea 2023/2024 departe de casă, la Ploiești.

CONTEXT:

  • Marți, după stabilirea „țintarului” următorului sezon de SuperLigă, U Cluj a publicat un comunicat tăios, în care a acuzat Liga Profesionistă de Fotbal că nu i-a respectat solicitarea de a juca primul meci pe teren propriu:
  • „Dacă LPF ar fi ținut cont de această solicitare, care a avut în vedere faptul că stadionul Cluj Arena este ocupat pe final de iulie și început de august de organizatorii festivalului Untold, clubul nostru ar fi disputat o singură partidă departe de Cluj-Napoca, în calitate de gazdă, meciul din etapa a 3-a.
  • Decizia de astăzi a LPF demonstrează încă o dată că fotbalul românesc rămâne «jucăria» câtorva persoane pe care nu le recomandă nimic altceva decât abilitatea de a face jocuri de culise.
  • FC Universitatea Cluj își continuă drumul cu reziliența ce izvorăște dintr-o istorie de peste 100 de ani care ne obligă să mergem mai departe, în speranța că vom ajunge în curând la “momentul zero” în care balanța deciziilor nu va fi înclinată de cumetrii, de interese obscure și de mâini murdare care se spală una pe alta”.
  • Motivul cererii este faptul că Universitatea nu va avea stadionul obișnuit la dispoziție vreme de două săptămâni, din moment ce Cluj Arena va găzdui festivalul muzical Untold.

LPF le-a răspuns astăzi ardelenilor prin intermediul unui comunicat de presă. Reprezentanții Ligii au explicat faptul că un aviz pozitiv solicitării ar fi dezavantajat cealaltă echipă de prima ligă din Cluj-Napoca, CFR, care ar fi trebuit să joace în deplasare în prima etapă.

Revanșa „Bursucului”: Petrescu a spulberat echipa care i-a stricat debutul la Jeonbuk
COREEA DE SUD
Revanșa „Bursucului”: Petrescu a spulberat echipa care i-a stricat debutul la Jeonbuk

LPF explică de ce a respins solicitarea Universității Cluj: „CFR Cluj ar fi fost dezavantajată”

LPF susține că a mai respins o solicitare a ardelenilor, aceea de a disputa meciurile de pe teren propriu cu FCSB, CSU Craiova, Dinamo, CFR Cluj, Farul și Rapid după jumătatea lunii august. Universitatea a dorit astfel să se asigure că are disponibilă Cluj Arena pentru partidele la care așteaptă o asistență însemnată.

În continuare, comunicatul LPF:

Am luat act cu surprindere și dezamăgire de poziția virulentă la adresa LPF, adoptată de Universitatea Cluj, în legătură cu rezultatul tragerii la sorți din 27.06.2023, față de care suntem nevoiți să aducem următoarele clarificări:

Stabilirea programului de meciuri se face prin tragere la sorți și nu prin decizia arbitrară a LPF. O astfel de procedură, subordonată exclusiv hazardului, reprezintă o manifestare a fair-playului față de toți participanții, fiecare echipă având în mod concret aceleași șanse pentru a obține un program de meciuri ”favorabil”.

Există doar câteva situații, limitativ prevăzute de Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice, care definesc cadrul inițial al tragerii la sorți, cum ar fi cele referitoare la respectarea programului internațional (art. 10.1), disputarea în etape alternative a jocurilor de ”acasă” de către echipele din aceeași localitate (art. 10.4), respectarea succesiunii etapelor în retur (art. 10.3) etc.

Este de observat, oricum, că niciuna din aceste situații prestabilite nu implică dezavantajarea vreunei alte echipe, ci doar conturează punctele de plecare în procedura tragerii la sorți.

De-a lungul timpului, Liga Profesionistă de Fotbal a dat curs solicitărilor venite din partea cluburilor pentru completarea cadrului inițial al tragerii la sorți, numai în măsura în care acest lucru a fost posibil din punct de vedere tehnic și neinterzis de regulament, dacă solicitările nu au afectat șansele egale la un program ”favorabil” al vreunei alte echipe ori dacă, într-un final, echipa afectată și-a manifestat acordul pentru acest lucru.

În cazul echipei Universitatea Cluj, solicitarea recepționată în după-amiaza dinaintea tragerii la sorți conținea cererea ca primul meci să fie disputat pe teren propriu, iar ”derby-urile” (vezi Nota 2) împotriva echipelor FCSB, Universitatea Craiova, Dinamo, CFR 1907 Cluj, Farul Constanța și FC Rapid 1923 să fie programate după mijlocul lunii august. Solicitarea nu a fost întemeiată pe vreo prevedere regulamentară.

În raport de dispozițiile art. 10.4 din ROAF, prima cerere nu putea fi satisfăcută decât dacă cealaltă echipă din localitate, CFR 1907 Cluj, era obligată, fără tragere la sorți și fără a-și manifesta acordul, să dispute primul meci din campionat în deplasare. Este cunoscut și acceptat unanim în lumea fotbalului că începerea campionatului cu un meci în deplasare este dezavantajoasă.

Așadar, în contextul dat, modificarea condițiilor inițiale ale tragerii la sorți, în dezavantajul unei alte echipe participante și fără acordul acesteia, nu a putut fi acceptată de Liga Profesionistă de Fotbal.

În ce privește disputarea după jumătatea lunii august a ”derby-urilor” U Cluj – FCSB, U Cluj – Universitatea Craiova, U Cluj – Dinamo, U Cluj – CFR 1907 Cluj, U Cluj – Farul Constanța și U Cluj – FC Rapid 1923, solicitarea nu a putut fi luată în considerare pentru simplul fapt că satisfacerea ei ar fi implicat eliminarea parțială a procedurii tragerii la sorți, iar acest lucru nu poate fi acceptat.

În final, ne manifestăm încă odată regretul pentru limbajul defăimător și nejustificat în raport de activitatea LPF, prin care clubul Universitatea Cluj a înțeles să aducă la cunoștința publicului rezultatul negativ al demersului pe care l-a întreprins. Liga Profesionistă de Fotbal consideră de prisos să răspundă calomniilor și acuzațiilor directe aduse prin intermediul comunicatului Universității Cluj din 27.06.2023, strict din dorința ca acest derapaj neprofesionist să înceteze în acest punct.

Programul Universității Cluj în primele 6 runde:

  • Etapa 1: Petrolul – FC Universitatea Cluj
  • Etapa 2: FC Universitatea Cluj - Rapid (nu se va disputa în Cluj-Napoca)
  • Etapa 3: FC U Craiova - FC Universitatea Cluj
  • Etapa 4: FC Universitatea Cluj - Dinamo (nu se va disputa în Cluj-Napoca)
  • Etapa 5: Oțelul Galați - FC Universitatea Cluj
  • Etapa 6: FC Universitatea Cluj - CFR Cluj (Cluj Arena)

VIDEO. S-a stabilit țintarul noului sezon de Superligă: dueluri pe ruta București - Craiova în prima etapă! Când se joacă FCSB - Dinamo

Mai multe știri din SuperLigă: 

Acord total: „turnul” Debeljuh semnează astăzi în Superliga!

Panțîru e iarăși fotbalist, după doi ani și două luni de calvar! » Și-a lăsat fotografiat în detaliu genunchiul operat de 3 ori

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
UnTrecatorPrin
UnTrecatorPrin  •  29 Iunie 2023, 11:20

Din video-ul cu tragerea la sorti, in minutul 44:30 Se rezolva utlima situatie speciala : Cererea Iasiului de a juca in etapa 6 in deplasare deoarece pe stidionul din Iasi e un eveniment in acel week-end. Cu ce este mai diferita aceasta cerere fata de cea a Universitatii Cluj? Care doresc cam tot in acea perioada sa joca ind eplasare ca din cauza untildului sa joace doar un meci considerat acasa mai departe de oras?

UnTrecatorPrin
UnTrecatorPrin  •  29 Iunie 2023, 11:03

Cat de nefoandata sa fie argumentul adus de FRF? Pe pagina de facebook al superligii: https://www.facebook.com/lpf.ro in video-ul cu tragerea in minutul 44:30 zice ca ultimul caz special este cel al echipei poli iasi in care este solicatat ca echipa din iasi sa dispute meciul din etapa 6 in deplasare deoarece in acel weekend stadionul este indisponibil din cauza unui eveniment ... Cu ce este asta mai diferit fata de solicitarea Universitatii Cluj care cere ca prima etapa sa o joace acasa ca doar o etapa de acasa sa o joace in departe de Cluj? Nu are nici un sens argumentul federatie.

firfirel_postacul_ciobanului
firfirel_postacul_ciobanului  •  29 Iunie 2023, 10:30
Postat de remarque pe 28 Iunie 2023, 20:57

imi amintesc ca au fost cel putin 2 campionate consecutive in care CFR a jucat in ultima etapa cu U. Anterior lui 2015 dar dupa 2008. Chipurile asa ar fi iesit din tragerea la sorti. Sa ne amintim de 2008 si in 2010 in care CFR a devenit campioana in ultima etapa ghici unde? Pe terenul lui U. Sa mai spui ca nu exista concidente. Asa a fost tras la sorti.

CFR a devenit campioană pe terenul rivalei in 2008 (primul titlu) și 2012 (după celebra rejucare). În 2010 a luat titlul după un meci în Gruia cu Inter Curtea de Argeș. Dar sunt într-adevăr curioase acele coincidențe legate de programarea ultimei etape. Amintește-ți cum au luat frânarii campionatul în 2018- acasă cu Viitorul, după ce în sezonul precedent marinarii se încoronaseră campioni tot după un meci programat in ultima etapă chiar cu CFR Cluj. Softul ăla le potrivește perfect. D-aia nu se prea operează modificări de ultim moment... decât dacă acestea vin din partea cluburilor de prim-plan.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează