FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Lukasz Szukala îl încurcă pe Gigi Becali! » Fundaşul refuză oferta de la Anji. Steaua nu mai încasează banii din transfer

Szukala a fost cumpărat de la Petrolul, în august 2012, pe 300.000 de euro
Szukala a fost cumpărat de la Petrolul, în august 2012, pe 300.000 de euro

Articol de GSP - Publicat joi, 27 februarie 2014 00:00 / Actualizat joi, 27 februarie 2014 00:20

Lukasz ar fi primit 750.000 de euro pe an în Rusia, dar a anunţat aseară că refuză transferul. El se teme că Anji, ultima clasată, va retrograda, ceea ce l-ar coborî în doar cîteva luni din Champions League în al doilea eşalon rusesc.

Steaua îşi păstrează politica, aceea de a se despărţi de jucătorii-cheie, dar se loveşte pentru prima dată de opţiunea fotbalistului. Clubul a primit o propunere de două milioane de euro de la Anji şi a acceptat oferta.

Gruparea din Rusia i-a înaintat şi jucătorului date financiare net superioare celor pe care le are în Ghencea: 1,5 milioane de euro în următorii doi ani.

În acelaşi interval de timp, de la Steaua ar avea asiguraţi 400.000 de euro, de aproape patru ori mai puţini! Nimeni din Ghencea nu are un salariu măcar apropiat de cel de care ar beneficia fundaşul polonez în Rusia.

Nu mai sînt bogaţi!
Szukala a anunţat aseară, surprinzător, că refuză oferta. "Nu plec! Gata!", a postat pe Facebook. Agentul lui a confirmat decizia jucătorului de a continua în Ghencea. Lukasz, 30 de ani în mai, se teme de situaţia în care se găseşte Anji Mahacikala.

Un paradis financiar în anii trecuţi, în care atrăsese superstaruri precum Eto'o, Traore şi Jirkov, clubul e într-o criză gravă în prezent. S-a despărţit de toţi fotbaliştii cu salarii foarte mari şi încearcă să se menţină la un nivel mediu în perioada următoare, să supravieţuiască. Doar că rezultatele s-au prăbuşit şi ele o dată cu recesiunea.

N-au bătut pe nimeni!
Anji e pe ultimul loc în clasament, cu numai 8 puncte în 19 etape şi fără victorie! E singura echipă din prima ligă rusă care n-a bătut pe nimeni şi ar trebui să recupereze 5 puncte, distanţa faţă de locul 14, ca să meargă în play-out, barajul pentru salvarea de la retrogradare. Szukala ar risca să joace din vară în al doilea eşalon rus şi ar pierde şansele de a mai fi convocat la "naţionala" Poloniei.

Aşteaptă vara
"E posibil ca discuţiile să fie reluate la vară", a explicat impresarul lui Lukasz. La vară s-ar şti şi ce se petrece cu Anji, dacă echipa continuă în eşalonul de elită ori nu şi dacă îşi mai permite să facă investiţii importante.

Afacerea mai depinde acum doar de ce îşi doreşte fotbalistul, întrucît Becali şi-a dat deja acordul pentru transfer. Gigi a procedat la fel ca în cazurile Rusescu, Chiricheş, Bourceanu, jucătorii la care a renunţat în ultima vreme, atras de preţurile bune pe care le-a încasat în schimbul lor.

O strategie pe care patronul a enunţat-o, de altfel, foarte clar: "Pe mine nu mă interesează titlul de campion, eu nu sărbătoresc aşa ceva. Titlurile mele sînt milioanele de euro care îmi intră în buzunar, alea-s trofeele mele!".

Reghe l-a "ghicit"
Decizia de aducere a lui Szukala i-a aparţinut aproape în totalitate lui Laurenţiu Reghecampf. Imediat după ce a fost instalat l-a propus pe stoperul polonez, care atunci evolua la Petrolul. Mutarea a părut la vremea respectivă foarte riscantă, mai ales că Steaua trebuia să renunţe la Geraldo, un fotbalist care confirmase în Ghencea.

Pînă la urmă, Reghe l-a convins pe Gigi, care l-a achiziţionat pe Szukala cu 250.000 de euro. Ce a urmat? Szukala a fost constant printre cei mai buni stelişti şi a intrat şi în atenţia selecţionerului Poloniei.

Reghe nu mai are alţi stoperi!
Vînzarea lui Szukala i-ar crea mari dificultăţi lui Reghecampf pentru că în lotul Stelei n-ar mai rămîne decît doi fundaşi centrali. E vorba despre Florin Gardoş şi despre Varela, care ar urma să joace în centrul defensivei, chiar dacă acum e folosit în mod constant pe partea dreaptă.

Alte variante pentru acest post ar fi Rîpă, pe care Reghecampf l-a folosit în cîteva jocuri amicale din această iarnă, dar şi Pintilii, care pînă să ajungă la Pandurii a evoluat ca stoper. Numai că Pintilii pare de neînlocuit la mijlocul terenului.

10 milioane de euro a fost suma pe care Gigi Becali a scos-o din club în perioada 2011-2012, mai avînd de recuperat, conform actelor contabile de la finalul anului 2012, încă 11 milioane

2,2 milioane de euro au costat-o pe Steaua cei 4 jucători pe care i-a vîndut

"Nu mi se pare o afacere bună. L-am vinde prea ieftin pe Szukala! Titlul şi accesul în grupele Ligii Campionilor fac mai mult de două milioane de euro, eu aşa privesc lucrurile" ( Helmut Duckadam, preşedinte de imagine Steaua)

Cum arăta Steaua în returul campionatului trecut
Tătăruşanu - Georgievski, Szukala, Chiricheş, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Ad. Popa, Chipciu, Tănase - Rusescu

Cum ar arăta echipa dacă pleacă Szukala:
Tătăruşanu - Rîpă, Varela, Gardoş, Latovlevici - Pintilii, Sînmărtean - Ad. Popa, Stanciu, Tănase - Chipciu

607115-vanzari-steaua.jpg

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (35)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  27 Februarie 2014, 23:10

O strategie pe care patronul a enunţat-o, de altfel, foarte clar: "Pe mine nu mă interesează titlul de campion, eu nu sărbătoresc aşa ceva. Titlurile mele sînt milioanele de euro care îmi intră în buzunar, alea-s trofeele mele!". ................Probabil de asta vor sa castige cu orice pret, indiferent cum, nu performanta primeaza ci banii de la UEFA si drepturi TV ! E bine ca intelegem prioritatile...macar gigi s-a exprimat clar !

inexistentus
inexistentus  •  27 Februarie 2014, 17:35

Bravo Lukas ! Iata un jucator destept care stie sa intoarca spatele la bani.

vdtot
vdtot  •  27 Februarie 2014, 14:41

sa nu ma aleg cu injuraturi: nu cumva s-au mai incasat ceva bani intre timp?? cum ar fi vanzarea lui chirices?

Vezi toate comentariile (35)
Comentează