FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Lusitanii de la CFR fac parte din Sindicatul jucatorilor profesionisti din Portugalia, unul din cele mai puternice din Europa

Articol de GSP - Publicat sambata, 28 iulie 2007 00:00

Cu 150 de euro pe an, jucatorii portughezi isi asigura protectia juridica a unui sindicat cotat printre cele mai puternice din Europa. "Daca avem probleme cu salariile ori conflicte cu cluburile, Sindicatul intervine. Eu nu mi-am primit banii de la Setubal vreme de doua luni, apoi Sindicatul a preluat problema, iar lucrurile s-au rezolvat", a declarat mijlocasul Pedro Oliveira.

Organizatia functioneaza oriunde, in Portugalia sau in strainatate, iar chestiunile in care se implica pot fi dintre cele mai diverse. De pilda, sa-i apere onoarea unui fotbalist jignit de presedintele clubului.
"Sindicatul a reactionat si cind Gigi Becali a declarat ca ofera 100.000 de euro clubului care-l ia pe Carlos de la Steaua. Ne simtim aparati, nu stiu exact cum stau lucrurile in Romania, dar, in ce ma priveste, cred ca o astfel de organizatie este extrem de utila pentru fotbalisti, indiferent de unde sint ei. Sindicatul din Spania e cel mai puternic", a mai spus Oliveira. In afara de sprijin in probleme juridice, sindicatul are si o componenta sociala, banii din fondul de solidarietate fiind dirijati spre fostii fotbalisti aflati in dificultate.

Portughezii de la CFR au sindicat, care-i apara in orice tara din lume / Raed Krishan


Colegi cu Figo
Lista asociatilor, socios, la Sindicatul portughez (infiintat in 1972) include sute de jucatori din toata lumea, de la Figo, Maniche sau Paolo Ferreira la trupa de la CFR Cluj. De la feroviari, pe lista se afla: Tony, Leao, Fredy, Dani, Manuel Jose, Semedo, Pedro Oliveira, Nuno Claro, Cadu si Amoreirinha. In Liga I se mai afla 6 membri ai acestui sindicat:  Mário Jorge (Farul), Moutinho, (Buzau) Claudio Oeiras ( Buzau), Bruno Simao (UTA), Diogo Andrade (UTA), Nuno Gomes (Vaslui).

Jorge Sampaio avocat
Presedinte al sindicatului portughez este Joaquim Evanghelista, succesor al unor nume precum António Carraça, José Couceiro, Jose Eduardo, Vasco Gervasio, Agostinho Oliveira si Artur Jorge. Presedintele Portugaliei, Jorge Sampaio, a fost avocat al fotbalistilor, in 1968, intr-o formula de organizare ce a premers actualul sindicat.

Liderul Surdu
In Romania, AFAN si-a propus sa reprezinte drepturile jucatorilor, urmarind, de altfel o asociere si cu sindicatul portughez. Organizatia e afliata la Blocul National Sindical, presedinte executiv fiind, de altfel, liderul acestuia, Dumitru Costin. Presedinte de onoare este Cristi Chivu, iar primul membru al Consiliului Jucatorilor este atacantul lui CFR Cluj, Romeo Surdu. Pe plan extern, AFAN este asociata la Federatia Internationala a Fotbalistilor Profesionisti.

"Sper ca se joaca"
Mijlocasul lui CFR, Pedro Oliveira, a declarat ieri ca e nerabdator sa inceapa campionatul. "De abia astept meciurile oficiale. Va fi un campionat greu, sper ca se va juca si nu vom sti dinainte cine e campioana. Cert e ca vine un sezon extrem de disputat si cu atit mai interesant", a mai spus Oli.

Mai bine in liga secunda
Dorit de CFR Cluj, mijlocasul Paolo Jorge (26 de ani, Benfica) a ales sa joace la Malaga, in liga secunda spaniola. Fotbalistul a refuzat sa vina la Cluj, invocind probleme de familie. Presa lusitana apreciaza ca Paolo Jorge a facut rau mergind in Spania, pentru ca "oferta echipei din Cluj era foarte avantajoasa". Feroviarii intentioneaza sa-l mai aduca de la Benfica pe Manu, insa sansele sint mici, jucatorul refuzind intr-o prima instanta.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează