FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Magician&Killer Show » Dialog fabulos la Dolce Sport între Sînmărtean şi Keşeru, primii doi fotbalişti ai anului în Ancheta Gazetei Sporturilor

Articol de - Publicat miercuri, 24 decembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 23 decembrie 2014 21:34

Sînmărtean şi Keşeru şi-au amintit inclusiv momentul în care atacantul i-a lustruit gheata mijlocaşului după un gol în meciul cu Pandurii. "M-a frapat, m-a surprins şi mi-a plăcut", a spus Lucian. "Orice alt jucător cred că ar fi pus gheata pe piciorul meu cu crampoanele şi m-ar fi zgîriat, dar Sînmărtean a pus-o cu exteriorul, să nu mă afecteze".

Claudiu Keşeru a fost aseară invitat în studioul emisiunii "La Dolce Liga", unde, timp de o oră, a vorbit despre un an 2014 formidabil, pe care l-a izbutit în tricoul Stelei, dar şi al echipei naţionale.

La un moment dat, pe parcursul show-ului televizat, colegul său Lucian Sînmărtean a intervenit telefonic şi între cei doi, în mod direct sau prin intermediul moderatorului Dan Udrea, s-a iscat un dialog fascinant.

- Lucian, tu şi Keşeru aţi venit în acelaşi timp la Steaua, dar el a avut cîteva probleme de adaptare. De ce crezi?
SÎNMĂRTEAN: - Acest băiat minunat, Claudiu Keşeru, a avut nevoie de un pic mai mult timp să-şi intre în rol. Am avut o afinitate, aşa, pentru instinctul lui de killer şi am zis să-l ajut să facă performanţă. Eu cred că ne-am înţeles perfect, el este un tip deosebit şi un jucător excepţional.

- Claudiu, care a fost cel mai bun jucător alături de care ai jucat în carieră?
KEŞERU: - Ha, ha! Bine, acum m-aţi pus într-o situaţie puţin ciudată să vorbesc despre el în momentul în care e chiar la telefon. Da, recunosc...

"Sînmărtean e cel mai bun fotbalist cu care care am jucat vreodată"

SÎNMĂRTEAN: - Poţi să vorbeşti, Claudiu, spune, spune!
KEŞERU: - N-am stat mult să mă gîndesc şi înainte să-mi fie pusă întrebarea asta mi-am pus-o eu. Oare Luci e cel mai bun jucător cu care am jucat?! Şi răspunsul a fost extrem de simplu, da! Din punctul de vedere al calităţii e cel mai bun fotbalist alături de care am evoluat. În plus, cred că aş putea să vorbesc despre omul Lucian Sînmărtean, pe care am ocazia să-l văd la antrenament şi chiar recunosc că m-a învăţat multe lucruri de cînd a venit la Steaua.

- Lucian, te-a lăudat suficient?
SÎNMĂRTEAN: - Claudiu, domnul meu, îţi mulţumesc pentru aceste cuvinte! M-ai emoţionat şi dă-mi voie să-ţi întorc favorul. Eşti un tip deosebit, un băiat cu care mi-a făcut plăcere să joc, sper să continuăm şi să avem mai multe momente de succes împreună.

- Keşeru este un jucător pe care-l ştiai?
SÎNMĂRTEAN: - Sînt chestiuni de feeling dacă mă întrebi pe mine, chestiuni de simţ între jucători buni. Jucătorii de calitate se simt... Eu l-am văzut pe Claudiu la cîteva reuşite, atunci cînd juca la Nantes, şi mi-am dat seama că este un fotbalist de calitate. În momentul în care a venit în ţară eram extrem de curios privind calităţile lui de jucător şi calităţile lui ca şi om.

- Claudiu, tu ce zici? Aveţi o strategie pe care o faceţi înainte de meciuri?
KEŞERU: - În primul rînd, din partea lui Luci te poţi aştepta la orice pentru că îţi poate inventa în orice moment orice fel de execuţie. Eu am avut ocazia să joc împotriva lui cînd aveam doar 15 ani şi el 20, atunci era un meci în Cupa României care s-a jucat la Bistriţa. El a jucat în ghete cu crampoane turnate, deşi terenul era plin de noroi, era incredibil, puteai să joci şi cu crampoane de 22 de centimetri că tot aluncai, dar el plutea pe acel teren! De atunci am descoperit un jucător care n-avea cum să nu-ţi sară în ochi. Referitor la o înţelegere dintre noi, Luci are dreptate, e doar o chestiune de feeling.

"Era normal să vii să-mi lustruieşti gheata!"

- După golul 4 din meciul cu Pandurii, i-ai lustruit gheata lui Sînmărtean. A fost tot ceva spontan?
KEŞERU: - Nimic! A fost ceva spontan după penalty-ul pe care l-a creat, după pasa dată cînd am scăpat singur şi după acea diagonală de la 45 de metri, care mi-a ajuns direct pe picior. Nu-mi place să pregătesc bucuriile la gol, iar acel moment a venit natural, pur şi simplu aşa mi-a venit, să mă închin în faţa piciorului magicianului, cum vreţi voi să-i spuneţi. A fost un gest spontan.

SÎNMĂRTEAN: - Era un gest normal pe care trebuia să-l facă Claudiu. Am fost coautor la reuşitele lui şi era normal din punctul meu de vedere. Faptul că a venit m-a surprins pentru că nu mulţi jucători şi nu mulţi atacanţi pot aprecia serviciul unui coleg. Gestul lui a fost natural. Am tresărit, aşa, puţin pentru că mi s-a părut un moment deosebit. Claudiu cred că se mulează perfect pe pasele mele şi atunci evident că înscrie şi foarte des. Un jucător care are execuţii şi asta îl face deosebit!

- Ţi s-a mai întîmplat în carieră să ai parte de un astfel de moment?
SÎNMĂRTEAN: - În cariera mea, şi nu a fost o carieră neînsemnată fiindcă am jucat la echipe destul de bune, jucătorii poate nu se manifestau precum Claudiu. Aşa i-a venit instinctual. Mulţi jucători m-au apreciat şi vorbeau foarte mult pe la televizor sau în presă după partide. Gestul lui pe mine m-a frapat puţin, m-a surprins şi mi-a plăcut. Chiar rîdeam cu el la vestiar, iar el spunea «Ţi-a plăcut gestul meu?». Zic că e normal să vii din moment ce dai atîtea goluri din pasele mele şi e normal să vii să-mi lustruieşti gheata! A putut să arate lumii că el apreciază servantul, iar pentru mine a însemnat foarte mult! Aşa se întăresc nişte relaţii.

KEŞERU: - Şi aici s-a văzut, Lucian e unic! Orice jucător, în momentul cînd l-aş fi invitat să pună gheata la mine pe picior, ar fi pus-o cu crampoanele! El nu, a pus-o cu exteriorul, aşa încît să nu mă zgîrie. A aşezat-o cu o parte sensibilă a ghetei lui, pe care o foloseşte foarte des.

SÎNMĂRTEAN: - În 2015, o să lustruieşti ghete cît mai multe pentru că eu am să te ajut să înscrii multe goluri!

"Nu ar trebui să lipsească din «naţională»"

- Din punctul tău de vedere, care este principala calitate pe care o are atacantul Keşeru?
SÎNMĂRTEAN: - Stîngul de aur, cum zicea şi marele Gică Hagi! E un jucător care marchează, un jucător care înscrie, un stîngaci, gen de fotbalist ce apare tot mai rar. Stîngul lui este unul de calitate, care şi la echipa naţională, dar şi la Steaua ne-a ajutat foarte mult.

- Dacă ar fi să-i găseşti un defect care ar fi?
KEŞERU: - Ai grijă ce zici!!!

SÎNMĂRTEAN: - E uşor încăpăţînat! Despre fotbal nu prea are defect, sincer. Poate îi lipseşte puţin viteza care nu e nativă, dar el are forţă de pătrundere, recuperează foarte bine în spaţiu. Chiar dacă pare un jucător lipsit de viteză, e un fotbalist care gîndeşte şi execută repede.

- Spune-ne şi tu, Claudiu, care-i principala calitate a lui Lucian?
SÎNMĂRTEAN: - Să nu spui lovitura de cap...

KEŞERU: - Deci mi-ai citit gîndurile. Trebuie să ai şi un defect avînd toate sticluţele cu magie umplute la maxim. Una trebuie să fie şi ea goală...

SÎNMĂRTEAN: - Zi-le şi de alunecările pe care le bag în meciuri!

KEŞERU: - Da, da. Chiar periculoase. Le-am simţit şi eu la antrenamente!

- Voi sînteţi prieteni şi în afara terenului?
SÎNMĂRTEAN: - Să înceapă killer-ul!

KEŞERU: - Avem o relaţie specială. Recunosc că pe lîngă cea de colegialitate există şi o afinitate care depăşeşte cadrul stadionului. Chiar dacă nu avem foarte mult timp la dispoziţie, atunci cînd nu stăm în cantonamente, profităm de anumite momente pentru a ne vedea. Nu sînt foarte dese, adică nu ne vedem în fiecare zi. Să nu credeţi că ne vedem în fiecare zi liberă!

- Lucian, ţi-a lipsit Claudiu în meciurile echipei naţionale în care tu ai jucat?
SÎNMĂRTEAN: - Un jucător de calitatea lui Claudiu nu ar trebui să lipsească de la "naţională"! Desigur, planurile tactice şi alegerile au fost strict ale selecţionerului. Mi-ar fi plăcut, în acele jocuri importante, să fie pe teren. Cred că şi jocul ar fi căpătat şi pentru mine o mai mare uşurinţă şi poate şi puţin mai mult spectacol, pentru că el finalizează foarte mult acţiunile mele şi atunci probabil era un plus.

18 pase de gol a reuşit Sînmărtean în 2014: 15 în tricoul Stelei şi restul la prima reprezentativă

30 de goluri a marcat Keşeru în 2014: 28 în tricoul Steleişi o "dublă" la echipa naţională

"Eu simt ce simţea şi spunea Hagi: pentru mine e mult mai importantă o pasă genială, de gol, decît să marchez. Eu şi dacă rămîn singur cu portarul imediat mă uit să văd pe cineva care să poată înscrie mult mai uşor" (Lucian Sînmărtean)

NU RATAŢI!
În următoarele două numere ale ziarului, pe 29 şi 30 decembrie, vom publica un interviu-eveniment cu Claudiu Keşeru. În cele 6 pagini care redau dialogul de peste 70 de minute, atacantul Stelei face dezvăluiri în premieră despre perioada petrecută în Franţa, despre Steaua, despre echipa naţională, dar şi despre cele mai dureroase momente ale ultimilor ani: decesul tatălui şi ratarea accesului în grupele Champions League.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (12)
ares123
ares123  •  24 Decembrie 2014, 14:11
Postat de nebraska pe 24 Decembrie 2014, 08:58

Sarbatori Fericite la toti userii gsp!:))

Ma...ca esti primul pe un articol despre Steaua , inteleg...e normal...dar sa nu indrugi tampenii la adresa Stelei ..asta nu mai inteleg. Ce ai patit ? Te-a muscat Mos Craciun ?

lalisezaricanebraska
lalisezaricanebraska  •  24 Decembrie 2014, 12:45
Postat de nebraska pe 24 Decembrie 2014, 10:19

Termina ma si tu,nu te poti abtine?

Gaborul nebun din Targu Mures din cartierul de 7igani Valea Rece pe toate articolele Stelei. Asta trebuie eutanasiat, nu exista solutie medicala ptDementa lui.

irishjoe
irishjoe  •  24 Decembrie 2014, 12:34

cate procente ia jhegsepe daca ii vinde fc gazda? vad ca sunt focusati fomistii de la redactia hartiei de sters choorho pe cei doi!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează