FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Mangia intră în cărți la FCSB! Teja în pericol, MM Stoica și Gigi Becali sunt cei mai mari fani ai italianului demis de Craiova

Mangia va împlini în iunie 45 de ani
Mangia va împlini în iunie 45 de ani

Articol de , , - Publicat joi, 18 aprilie 2019 08:00

Devis Mangia, 44 de ani, e văzut de Mihai Stoica „un tehnician de calibru”, în vreme ce Gigi Becali a spus despre el că „e un om de mare calitate și onoare”, laude care îi deschid larg ușa pentru postul de antrenor principal în roș-albastru.

FCSB caută antrenor pentru la vară, iar pe lista vicecampioanei își face apariția un nume de top care a antrenat în Liga 1 în ultimii ani. E vorba despre Devis Mangia, tehnician demis recent de la Craiova.

Sunt argumente și chiar declarații publice ale celor care conduc azi gruparea roș-albastră care vin să ridice procentul șansei de reușită pentru o astfel de mutare: Mangia A1 la FCSB.

Ovidiu Ioanițoaia, devastator la adresa celor de la CSU Craiova: „De când vă credeți Știința? De ce vă identificați cu cine nu sunteți? Ca să induceți lumea în eroare?!”

MM e la picioarele lui

În urmă cu un an, în play-off-ul campionatului trecut, primul care a atras atenția asupra lui Mangia, în sens pozitiv, a fost Mihai Stoica.

De regulă, directorul sportiv al vicecampioanei se ferește să facă aprecieri laudative în public la adresa altui antrenor, însă atunci a folosit cuvinte mari: „Craiova pare cea mai dinamică echipă din Liga 1. Supertranziţie pozitivă, preocupare permanentă pt joc, mişcare continuă”.

E Mangia o soluție mai bună decât Teja pentru FCSB?

Da
Nu

Apoi a adăugat cu trimitere directă la Devis: „Mie îmi place foarte mult cum joacă Craiova, cred că Mangia e un antrenor de valoare. De fapt, nu cred, sunt convins! Dacă ajungi să antrenezi a doua națională a Italiei, automat ești un antrenor de calibru”. 

Chiar și în discuțiile pe care le avea cu cei din club, MM vorbea la superlativ despre Mangia. E un argument important într-o posibilă instalare a italianului la FCSB. De regulă, în ultima vreme, poziția lui Stoica a contat decisiv, nume precum Șumudică și Alexa fiind blocate tocmai din cauza opoziției directorului sportiv.

5 înfrângeriîn ultimele 9 meciuri oficiale a suferit U Craiova cu Mangia antrenor

Cu ce l-a cucerit și pe Becali

Nu doar MM îl place pe Mangia. Ci inclusiv Gigi Becali. Tot pe parcursul lui 2018, Becali l-a complimentat și el pe Devis: „La început nu-l agream, îmi era antipatic. Dar încet-încet mi-a devenit simpatic şi cu drag mi-au plăcut declaraţiile lui”.

În plus, Gigi a fost cucerit de Mangia în finalul play-off-ului de anul trecut, când Craiova n-a mai procedat la fel ca în 2017, când a făcut o echipă din juniori împotriva Viitorului, tocmai pentru a pierde și a-i oferi astfel titlul lui Hagi, nu lui Becali.

„Am văzut că Mangia e un om de mare calitate şi de onoare. Îl admir şi pentru că are caracter. Nu va accepta niciodată să facă jocuri și să nu trimită pe teren cea mai bună echipă pe care o are la dispoziție. Are mentalitate de om mare”, a comentat atunci Becali, care a și fost întrebat la momentul respectiv dacă l-ar dori pe Mangia antrenor la FCSB. Răspunsul lui? „Nu vreau să vorbim acum despre asta”. 

MANGIA LA CRAIOVA

  • 82 de meciuri
  • 40 de victorii
  • 20 remize
  • 22 înfrângeri

3 antrenori italienia mai avut FCSB cu Becali patron: Zenga, Bergodi și Pedrazzini

1 trofeua câștigat Mangia ca antrenor la Craiova, Cupa României în sezonul trecut

30 de aniavea Mangia când a debutat ca antrenor, la Eccellenza Varese, o formație din ligile inferioare din Italia

A antrenat superjucători la Italia U21

În 2012, Mangia a fost numit selecționerul naționalei de tineret a Italiei. A primit inclusiv susținerea celui care antrena atunci prima reprezentativă, Cesare Prandeli. Mangia i-a succedat la U21 lui Ciro Ferrara și a reușit nu doar să califice Italia la turneul final al CE din 2013, dar să și joace finala competiției, pierdută cu Spania, 2-4. Sub comanda lui Mangia s-au aflat câțiva jucători care astăzi evoluează la nivel înalt și foarte înalt: Verratti (PSG), Insigne (Napoli), Florenzi (AS Roma), Immobile (Lazio), Borini (AC Milan), Gabbiadini (Sampdoria).

Are 15 meciuri în Serie A

În CV-ul lui Mangia există și o scurtă experiență ca antrenor principal în prima ligă din Italia. În septembrie 2011, deși Devis avea doar 37 de ani, a fost instalat în locul lui Pioli. A rezistat 3 luni, perioadă în care a disputat 15 jocuri, iar palmaresul nu e unul foarte slab: 6 victorii, 2 remize și 7 înfrângeri. Debutul său ca „principal” la Palermo a fost într-un meci cu Inter, la care evoluau, printre alții, Zanetti, Samuel, Cambiasso, Sneijder, Stankovici, Forlan. Palermo a făcut un meci mare și a câștigat cu 4-3. Printre vedetele antrenate atunci de Mangia s-au aflat Miccoli, Ilicici și Eran Zahavi. A fost demis după o înfrângere cu Catania, scor 0-2!

Ce antrenori au luat titlu la FCSB în ultimii 20 de ani

  • 2001 - Victor Pițurcă
  • 2005 - Walter Zenga / Dumitru Dumitriu
  • 2006 - Oleg Protasov / Cosmin Olăroiu
  • 2013 - Laurențiu Reghecampf
  • 2014 - Laurențiu Reghecampf
  • 2015 - Costel Gâlcă

Câtă imixtiune ar accepta?

Probabil condiția principală pentru ca Mangia să ajungă antrenor la FCSB este cea a subordonării pe care ar accepta-o sau nu față de Gigi Becali. Pe ultimii tehnicieni cu care a lucrat Becali i-a anunțat încă de la început că trebuie să fie de acord să facă anumite schimbări pe care el le cere în timpul meciurilor, dar și că primul "11" trebuie aprobat de el. Pe parcursul celor aproape 2 ani la Craiova, Mangia n-a avut foarte multe astfel de „meciuri” cu Mihai Rotaru, deși există tot mai multe informații că patronul Craiovei îi sugera și el, prin reproșurile pe care i le făcea după joc, ce fotbaliști ar trebui să mai joace și care ar trebui lăsați pe dinafară. 

1 antrenor străine acum în Liga 1: italianul Bergodi la FC Voluntari 

Citește și:

Devis Mangia, primul mesaj după ce a fost demis de la CSU Craiova » A fost scris într-o română aproximativă :)

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (23)
thebluestlion
thebluestlion  •  19 Aprilie 2019, 20:59

Mangia? Dacă renunță la acel preparator fizic groaznic!

1430454500607385
Cel Bun Parioru  •  18 Aprilie 2019, 19:08

Despre ce vorbim aici? Sunt dinamovist dar o spun sincer...daca Mangia preia FCSB ,si fara alte intariri,ia campionatul inainte de a incepe Play-off-ul.Omul e profi...numai oltenilor nu le-a placut ca nu a mirosit a praz...nu recunoscut ca U a avut un joc adevarat.Pacat ca nu a reusit sa ia titlul cu Craiova.

149870779363400
Florin Mirel  •  18 Aprilie 2019, 18:58

Daca reuseste Becali sa-l aduca pe Mangia la Steaua poate sa se felicite pt ca a facut cea mai buna achizie in functia de antrenor. Teja poate sa treaca secund, a mai fost in aceasta pozitie... venindu-i manusa.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează