FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - FCSB

EXCLUSIV // VIDEO Miodrag Belodedici deconspiră după ani și ani: „Aceasta este primul meu club, de suflet”. Ce zice despre ideea „FCSB în Ghencea” + Cum își șicana Dinamo marea rivală

Articol de - Publicat miercuri, 22 noiembrie 2023 14:11 / Actualizat miercuri, 22 noiembrie 2023 15:56

Fost component al Generației de Aur a fotbalul românesc, Miodrag Belodedici, 59 de ani, a depănat amintiri, povestind cum s-a îndrăgostit de Steaua Roșie. Se declară fan pentru totdeauna al Stelei Armatei, și-a adus aminte de controalele comandate de Dinamo și nu se opune ca FCSB să joace pe noua arenă din Ghencea

Miodrag Belodedici, 59 de ani, a intrat în istorie, mai întâi, prin cucerirea celui mai prețios trofeu european intercluburi, CCE (actuala Champions League), alături de două grupări, Steaua București și Steaua Roșie Belgrad.

„Galacticii extratereștri
INEDIT
„Galacticii extratereștri" - foștii campioni ai României de ieri arată ca pe vremea în care făceau furori în marile competiții!

În câteva luni, mai exact pe 20 mai 2024, schimbă prefixul, dar "Căprioara din Carpați" este aproape la fel ca pe vremea când evolua ca apărător central în marile competiții ale lumii. Belo a fost întotdeauna apreciat și de suporterii rivali pentru eleganța sa în mișcări și cuvintele chibzuite rostite, fără a intra în conflicte.

Miodrag Belodedici despre cum a descoperit fotbalul: „Unchiul meu m-a dus la meci, la Steaua Roșie Belgrad”

În week-end-ul trecut, fostul libero a fost unul dintre artizanii "All Star Game", un meci caritabil al cărui partener media este GSP, în care "Galacticii" au remizat, 4-4, cu "Extratereștrii". 

Până la revanșa anunțată a fi în luna ianuarie 2024, Belo a mai adăugat o întâlnire cu diverși fotbaliști legendari ai României, el însuși arătând o poftă de fotbal și o vitalitate remarcabile.

Totodată, Miodrag a depănat amintiri, rememorând clipele din Banatul natal în care a prins drag de fotbal.

"Primul club al meu, de suflet, a fost Steaua Roșie. În satul meu, Socol. Iugoslavia era peste drum, granița era la 200 de metri de casă. Mergeam cu mama, cu surorile, iar bunica avea un frate acolo (în Iugoslavia), care mi-a zis cum s-au tras liniile granițelor după război. Bine, exact, cum le-o fi tras, nu știu, ți-am zis, granița era fix lângă casă.

Miodrag Belodedici într-un duel memorabil cu Diego Simeone în America ”94 în România - Argentina (3-2)
După ani și ani, a revenit la Steaua București, unde și-a încheiat cariera în 2001
Cu ”viteziștii” la Sevilla, la cel mai important moment al fotbalului românesc
În tricoul Stelei Roșii, înainte de un derby pe fosta ”Marakana” belgrădeană
Un duel tare pentru balon, chiar și la apusul carierei
+10 FOTO

El m-a dus la meci la Steaua Roșie și acolo m-am îndrăgostit de această echipă. Apoi la televizor, vedeam derby-urile cu Partizan, cu Hajduk Split și cu Dinamo Zagreb. Vedeam meciurile cu tot satul. 

În clasa a IX-a m-am înscris la fotbal la Moldova Noua, apoi am plecat spre București, nu spre Belgrad, și-am ajuns la Steaua București", a povestit Miodrag Belodedici pentru GSP.ro.

3turnee finale ale naționalei a bifat fostul apărător, CM 1994 și CE 1996 și 2000

Cum se răfuia Dinamo cu Steaua pe vremuri: „Probleme la aeroport, se răzbunau, ne controlau când plecam în străinătate”

Duminică seară, de la ora 20:30, este Derby de România, între Dinamo și FCSB. În anii "80, rivalitatea dintre cele două formații a atins cote maxime, se extindea și dincolo de gazon.

18trofee a cucerit Belo cu Steaua București și cu Steaua Roșie Belgrad, cele mai prețioase fiind câte o CCE cu fiecare, plus Supercupa Europei cu românii și Cupa Intercontinentală cu sârbii

"Idolul meu a fost nea Fane Sameș. Am ajuns la București, am ajuns să-l văd, să-l simt în vestiar, am și jucat câteva meciuri cu dânsul, la 18 ani. Am jucat la două Stele, cu ambele am câștigat Cupa Campionilor. Care mi-e mai dragă? Amândouă, și, și!

Iugoslavia era mai deschisă, mai democrată, în comunism, aveam pașaport, puteai călători. La Steaua București nu puteai călători, erau tot felul de tâmpenii, de șicane... Și când mergeam la aeroport, ne întreba dacă avem valută. Și dacă aveam, era puțină.

6echipe a bifat Belodedici în cariera lui: Steaua (de două ori), Steaua Roșie, Valencia, Valladolid, Villarreal, Atlante (Mexic)

Am avut probleme la aeroport din cauza rivalității cu Dinamo, ne mai controlau. Se răzbunau, că nu putea să ne oprească. Ne controlau când plecam în străinătate", a relatat Belo.

55de meciuri a strâns la echipa națională, având și 5 goluri

Belo despre FCSB: "Trebuia să rămână în Ghencea, să se înțeleagă, vai de capul meu câți susținători erau!"

Alintat "Căprioara din Carpați", Belodedici și-a făcut debutul în fotbalul mare la Steaua, tot acolo a închis cercul. Și-a făcut debutul într-un meci cu Politehnica Iași pe 5 martie 1983, scor 1-0, și-a pus ghetele în cui după partida cu Rocar București (1-1), pe 7 aprilie 2001.

67de meciuri a adunat fostul fundaș în La Liga

"Eu am jucat la Steaua București, acum că s-au schimbat denumirile... FCSB nu mai e clubul Armatei, e CSA-ul. Nu știu ce să mai zic. Eu am rămas cu clubul Armatei. Că FCSB este continuatoarea Stelei București, poate să fie, de când a preluat Gigi, a luat... 

Trebuia să rămână în Ghencea, mă refer la FCSB, să se înțeleagă, aveau mulți susținători. Vai de capul meu câți susținători erau!", a reacționat Belo.

40de partide a strâns în CCE și în grupele Champions League, fiind integralist în 39 dintre ele, în finalele câștigate bifând chiar 120 de minute

VIDEO EXCLUSIV Miodrag Belodedici despre duelul FCSB/CSA Steaua: ”Eu am rămas cu clubul Armatei. Trebuia să se înțeleagă FCSB să joace în Ghencea”

Citește și alte știri:

EXCLUSIV // VIDEO Miodrag Belodedici, dezarmant de sincer: „Îmi place de Hagi... tatăl!” + „Cum de fac mai mult acum pe drum până în satul natal decât atunci când mergeam cu Dacia aia veche?!”

EXCLUSIV Costel Gâlcă propune „calea de mijloc” la națională: „Să nu jignim, să nu ridicăm în slăvi, să fim exigenți. Hai să avem educație!”. De ce ar fi bună o „grupă a leilor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
Ripensia
Ripensia  •  29 Noiembrie 2023, 20:38

Venus - Ripensia, primul si unicul derbi (desi nu din acelasi oras) nepatat din istoria fotbalului romanesc.

Valentin1963
Valentin1963  •  23 Noiembrie 2023, 22:28

Dinamo =Ștefan cel Mare și Steaua = Ghencea. Unicul Derby de România.

Valentin1963
Valentin1963  •  23 Noiembrie 2023, 22:20

Dinamo=Ștefan cel Mare și Steaua = Ghencea și cu asta basta, cine înțelege bine cine nu tot bine. Dinamo vs Steaua derbiul României a fost și va rămâne.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează