FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Mircea Sandu: "Gata cu golăniile!" :X

Mircea Sandu, Sandu, FRF
Mircea Sandu, Sandu, FRF

Articol de - Publicat vineri, 26 februarie 2010 00:00

Şeful FRF acuză unele cluburi că "au tot schimbat societăţile, au lăsat datorii în urmă. Craiova, Pandurii, Timişoara au mari probleme, la fel şi Iaşiul. Dacă nu iau licenţa, să joace în Liga a II-a!"

Mircea Sandu pare mai în formă ca oricînd. A slăbit cîteva zeci de kilograme. Glumeşte: "Par mai tinerel. Nu e doar de la boală, ci mai ales de la regimul pe care l-am ţinut. Acum pot să mănînc cam orice, dar trebuie să fiu atent la dulciuri. Important e că mă simt foarte bine". Doar coşurile de pe faţă trădează lupta cu cancerul. Şi despre asta vorbeşte deschis: "Nu e nimic anormal. Medicii mi-au spus că unii vomită, altora le cade părul. Mie mi-au zis că voi face această acnee, de la chimioterapie. M-am obişnuit".

- Domnule Sandu, cum vi se pare că a început campionatul?
- Cu meciuri bune, mai ales că terenurile au fost grele, cu două greşeli mari de arbitraj şi, conform tradiţiei, cu multe scandaluri.

- Apropo de arbitraj, Mejuto Gonzales a făcut aceeaşi greşeală la Inter-Chelsea ca şi Augustus Constantin la Dinamo-U Craiova.
- Şi ce, credeţi că o să păţească ceva? În primul rînd, UEFA nu suspendă. N-o să-i mai dea un meci-două şi gata. Asta nu înseamnă că nu a greşit. Nu-l înţeleg nici pe Augustus. Cum să vezi tu ceva şi să te iei după altul?

"La noi, Comisiile judecă emoţional"
- Atunci de ce la noi CCA i-a dat o supendare atît de mare şi neregulamentară?
- Au decis repede, fără să aibă toate probele. La noi, Comisiile judecă emoţional, să preîntîmpine scandalurile, declaraţiile belicoase de după. Augustus poate face apel, mai ales că înţeleg că tuşierul Stoianoff l-a inflienţat. În cazul lui Liviu Ciubotariu, care a validat golul din offside prin care Iaşiul a făcut 2-0 cu Rapid, nu mai are scuze. Dacă a dormit, să se ducă la culcare! Îmi spun şi eu o părere, nu mă bag peste CCA.

- Rămîne Ioan Igna şef la CCA?
- Deocamdată da. Căutăm şi alte variante. Va fi schimbată şi structura CCA. Preşedintele se va ocupa de treburi de promovare ale arbitrilor, de organizare. Va fi un director care va face delegările.

- E posibil să vină un străin?
- M-am gîndit şi la asta, dar e exclus! Dietmar Heinmann, inspectorul UEFA care ne va da sau nu aviz pentru Convenţia pentru arbitraj, mi-a spus că trebuie să găsim un român. Mă gîndesc la Mihalache, la Prodan. Poate îl conving pe Porumboiu să iasă din fotbal şi să vină (rîde). Sau poate îl aducem iar pe Avram, dacă demisionează din funcţia de şef al AJF-urilor. Era dat dracu' piticul ăla!

- Vor veni totuşi arbitri străini în retur?
- În nici un caz. Am luat o decizie în Comitetul Executiv, ne ţinem de ea. În prima etapă au fost două erori în nouă meciuri. Aţi văzut ce greşeli au făcut arbitrii în cupele europene? Să-i lăsăm pe ai noştri să arbitreze, nu să sărim imediat la gîtul lor!

- La Ligă, Steaua a primit doar amendă, deşi era recidivistă.
- Nu e problema mea, e a Ligii. Mitică e garantul aplicării legilor acolo. Dacă a sesizat că nu s-a aplicat reguamentul, trebuia să intervină. Steaua invocă o joacă la acea bulgăreală dinspre suporteri. Dar nu era obligaţia lor să cureţe zăpada? Întreb şi eu. Sînt probleme la comisiile Ligii şi trebuie rezolvate.

"Am dat comisiile la LPF pentru că e firesc ca organizatorul unui competiţii să şi judece. Apoi, acum e mai linişte la FRF, unde n-am avut nici o plîngere de la ligile inferioare"
MIRCEA SANDU

"A fost o eroare să se dea licenţă Craiovei"
- Craiova a avut probleme financiare de la obţinerea licenţei. De ce a primit-o?
- A fost o eroare, cum au mai fost şi altele. Dar gata! În perioada martie-mai, nişte specialişti noi vor studia dosarele de licenţiere. Vom avea mari surprize! S-ar putea ca 3-4 echipe să nu mai poată juca în Liga I.

- S-a mai tot spus asta de-a lungul timpului.
- Ştiu. Domle' s-au făcut golănii, ce mai! Cluburile au tot înfiinţat societăţi noi, au lăsat datorii imense pe cele vechi. De aceea am şi dat afară nu ştiu cîţi membri ai comisiilor. Nu mai merge aşa. Această comisiei de licenţiere are oameni bine plătiţi, are regulamente, manualul de licenţiere. Să le aplice!

- Ce cluburi au probleme?
- Universitatea Craiova, Poli Timişoara, Pandurii, chiar şi Iaşiul. S-ar putea să mai fie şi altele. Dacă nu-şi vor lua licenţa, să joace în Liga  II-a!

- Curios, majoritatea sînt cei care vă contestă.
- (Rîde). Nu are nici o legătură. Ce, am făcut eu acele datorii? Iar oamenii, ştiţi cum sînt, cînd nu joci pe partea lor, sar la tine. Am văzut declaraţiile din ultimul timp. Am sesizat Comisia de Disciplină în cazul lui Copos şi al lui Marian Iancu.

"După ce m-a atacat, Copos mi-a trimis o scrisoare de îţi venea să plîngi. Să jigneşti e una, dar să doreşti moartea cuiva, cum a făcut Iancu, e alta. Înseamnă că eşti plecat rău"
MIRCEA SANDU

"Clujul nu e o poţiune pentru finala din 2012"
- Au apărut temeri că noul stadion nu va fi gata la timp.
- Eu mă uit pe geam şi văd că se tot înalţă. Din cîte ştiu, finanţarea lucrărilor e garantată. Există ceva probleme între Primărie şi Guvern, dar arena va fi gata la timp. Pînă la finele anului stadionul, apoi, pînă în martie 2011, va fi pus şi acoperişul retractabil.

- Nu a impus UEFA o dată limită, 31 decembrie 2010?
- Ba da, dar nu e un ultimatum. Dar dacă se mai întîrzie o lună-două, nu va fi nici o problemă. În mai vom organiza pe noul stadion prima acţiune, finala Cupei României.

- Cei de la Cluj spun că pot organiza ei finala pe arena pe care o construiesc.
- E exclus. UEFA a desemnat Naţional Arena din Bucureşti pentru finala EuroLeague 2012. Eu am vorbit cu cei de la Cluj şi le-am spus că e foarte bine că fac acel stadion în perspectiva ca România să organizeze poate un turneu final european în 2020 sau în 2024. Dacă nu va fi gata Naţional Arena, atunci vom pierde finala. Au de unde să aleagă în toată Europa. Dar nu se va întîmpla asta.

"Giovani mă atacă, dar el reprezintă o tabără neglijabilă. Nu mai are licenţă. Ce mai înseamnă el în fotbal? Jucători erau cei de pe vremuri. Acum nu prea mai avem valori şi nici ce să transferă"
MIRCEA SANDU

- E bun ţintarul din preliminariile Euro 2012, cu trei depalsări consecutive?
- Ştiu unde bateţi, la declaraţia lui Mircea Lucescu. Eu zic că e bun dacă Franţa are patru partide la rînd în deplasare. Important e să ne calificăm.

- Mutu va reveni la "naţională"?
- Eu cred că Mutu este un jucător foarte valoros. Normal că el ar vrea să revină, nu mai are aşa de mult de jucat pe două fronturi, poate vreo doi ani. Dar nu m-am răzgîndit. Numă bag în asta. E decizia lui Răzvan şi numai a lui dacă îl convoacă sau nu pe Mutu. 

"Unii au crezut că dacă am avut tumoarea aia, gata, m-am dus. O să-i dezamăgesc. Să se împace cu ideea că pînă în 2018 tot eu am să-i conduc, din fruntea federaţiei"
MIRCEA SANDU

În august, meci de retragere pentru Generaţia de aur
Chiar dacă finala Cupei României va fi primul joc de pe Naţional Arena, inaugurarea oficială va avea loc în august 2011. Mircea Sandu a dezvăluit că "în deschiderea meciului vedetă, cu o selecţionată puternică, precum Spania, Argentina sau Brazilia, vreau să organizăm un remember al celui mai frumos joc de la Mondialul din '94, România- Argentina, cu garniturile de atunci. Să fie un meci de retragere al Generaţiei de Aur. "Vine şi Maradona?". "Maradona n-a jucat în '94, dar dacă ei vor onora invitaţia la nivel de prime reprezentative, atunci normal că va juca şi el în reeditarea meciului de la Word Cup".

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (50)
 •  27 Februarie 2010, 13:19

sandele tata cel mai bun lucru la tine e tumoarea aceea , dumnezeu nu bate cu bita

 •  26 Februarie 2010, 16:33

Golan e el şi golăneşte şi-a educat progenitura! Sau am uitat cum se droga odrasla „Naşului” prin cluburi? Oare mai apucă acest fotbalist medioru, frustat de ghinionul de a aparţine generaţiei CAMPIOANEI UNEI MARI IUBIRI şi MAXIMEI, acest indolent manager al insuccesului cronic al Naţionalei de pe locurile 35-40, acest băiat care nu se dezice de apelativul mafiot amintit să bage CRAIOVA-n „B” sau lasă asta, cu limbă de moarte lui Kassai? Adio! Cale, cale, flori perechi!

 •  26 Februarie 2010, 16:31

Golan e el şi golăneşte şi-a educat progenitura! Sau am uitat cum se droga odrasla „Naşului” prin cluburi? Oare mai apucă acest fotbalist medioru, frustat de ghinionul de a aparţine generaţiei CAMPIOANEI UNEI MARI IUBIRI şi MAXIMEI, acest indolent manager al insuccesului cronic al Naţionalei de pe locurile 35-40, acest băiat care nu se dezice de apelativul mafiot amintit să bage CRAIOVA-n „B” sau lasă asta, cu limbă de moarte lui Kassai? Adio! Cale, cale, flori perechi!

Vezi toate comentariile (50)
Comentează