FOTBAL  »  Superliga  »  MEDICINA SPORTIVĂ

Moartea lui Ekeng scoate la lumină problemele uriașe din medicina sportivă! "Oare câți mai trebuie să moară ca să se sesizeze cineva?"

Articol de GSP - Publicat luni, 16 mai 2016 10:54

Decesul lui Patrick Ekeng pe teren a provocat multă durere, dar și numeroase întrebări. Printre cele mai des întâlnite, cele referitoare la felul în care s-a acordat primul ajutor pe teren și cele la cum se fac vizitele medicale ale fotbaliștilor, trecute cu prea mare ușurință.

Problemele în medicina sportivă sunt însă mult mai profunde. La ora actuală, în toată țara la facultățile de Medicină, pentru specializarea "medicină sportivă" sunt doar două locuri pe an!

Așadar, din lipsă de personal, devine tot mai greu ca sportivii să fie testați așa cum trebuie și mai ales de cine trebuie. Sunt multe județe unde nu există nici măcar un medic sportiv!

"Da, sunt localități unde lipsește cu desăvârșire medicina sportivă. Vă dau doar câteva exemple unde e nevoie să te deplasezi 100 de kilometri pentru a lua viza! Copiii din Bistrița merg la Cluj pentru a trece vizita medicală, iar cei de la Severin merg la Craiova", a povestit un medic pentru GSP.ro.

"Maxim 40 de medici sportivi"

Medicul care s-a confesat pentru GSP.RO e foarte îngrijorat: "Specializarea asta e din ce în ce mai neglijată și mai neatractivă. Nu cred că în țară sunt 40 de medici sportivi mai tineri de 40 de ani". 

La Cluj, de exemplu, numărul medicilor sportivi a scăzut de la 6 la 2 din 2013 până acum! "Toată țara are mari probleme la acest capitol. Singurul loc unde este un centru de specializare este Bucureștiul", povestește un doctor clujean. Tot el continuă:

"De 3 ani scoatem la concurs posturi pentru medicii sportivi și nu se prezintă nimeni pentru că nu are cine. Scoatem și posturi de rezidențiat, dar degeaba. Mă lupt cu morile de vânt! Oare câți sportivi trebuie să mai moară să se sesizeze cineva că nu reușim să consultăm toți sportivii și că aceste controale trebuie să fie mai riguroase?".

FRF a făcut primul pas, prin andrei vochin

La iniţiativa consilierului Andrei Vochin, FRF va înfiinţa o fundaţie sub titulatura “Institutul Fotbalului”, care urmează să funcţioneze ca o facultate. Institutul va pregăti specialiști pe toate domeniile din fotbal, prin trei segmente: școala de antrenori, manageri de suport (team-manageri, directori sportivi, ofiţeri de presă etc) și știinţe complementare (medicină sportivă, psihologie, preparatori fizici etc).

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
620858511403544
Maftei Dan  •  16 Mai 2016, 18:50
Postat de haideusicfr pe 16 Mai 2016, 14:04

Medicul e medic indiferent de cat este retribuit.Si nu cred ca un medic sportiv de la Dinamo nu e bine retribuit...

@haideusicfr, bai relule, omu' spusese de Ekeng care a jucat in Spania spre exemplu, unde exista si medici si tot ce vrea harneala ta de inversor de strofe ce esti! La asta ce ai de raspuns?! Lasa catapultarea cu cat au medicii salariu si cat avea salariu medicul de la Dinamo, pentru ca omul nu despre asta vorbea! Lasa inversele, raspunde la ce a spus omul, daca tot se zice ca e din cauza medicilor, ca noi nu avem medici suficienti si vrajeli. P.S. Fotbalisti au murit si pe terenurile din afara cu toata asistenta medicala langa ei, au murit si in strainatate cazuti pe teren de inima! De asta ce mai zici, inversorule?

haideusicfr
haideusicfr  •  16 Mai 2016, 14:04
Postat de dincolodenori pe 16 Mai 2016, 12:29

Bun ,noi avem probleme dar Ekeng a jucat in "tari civilizate " cu medici corect retribuiti si foarte buni profesionisti ,nu?

Medicul e medic indiferent de cat este retribuit.Si nu cred ca un medic sportiv de la Dinamo nu e bine retribuit...

neputintafalit
neputintafalit  •  16 Mai 2016, 12:50
Postat de dincolodenori pe 16 Mai 2016, 12:46

Da binenteles .Ia ordinea cronologica a vizitelor medicale si spune totul.Peste tot a fost ok,la sosirea la Dinamo era ok medical,apoi in aceasta perioada inima lui se umfla .......Cazul Haldan ,moare din cauza FICATULUI iar la cateva zile F Pere este descoperit cu o afectiune asemanatoare (hepatita B daca nu ma insel) si scos aproape doi ani din circuit .Ministerul de Interne nu-si pateaza blazonul si il scoate cu afectiune congenitala ,familia este suspect de tacuta nu contesta diagnosticul ,accepta si gata cazul ......fiecare sa judece dupa propriul cap ,pe mine unul nu ma prostesc .

Voi credeti ca Justitia poate ancheta acest caz ***, cand inima lui Ekeng in doar 100 de zile, 13 ianuarie ecografie- data autopsiei, si-a dublat volumul, atata timp ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează