FOTBAL  »  Superliga  »  DECLARAȚII

Narcis Răducan a analizat chestiunea zilei la FCSB » Îl "înțeapă" fin pe Dică: "Boala antrenorului"

Articol de GSP - Publicat vineri, 21 septembrie 2018 10:50

Într-o analiză proprie, Narcis Răducan, fost conducător la mai multe echipe din Liga 1, printre care și FCSB, a vorbit despre problema pregătirii fizice în Liga 1, despre factorii decisivi care influențează acest capitol și l-a "înțepat" în final pe Nicolae Dică. 

"Clasicul britanic «pasează și fugi», în limba dulce românească, este în mare pericol în Liga 1! Conceptul de bază al regelui fotbal suferă în această toamnă din cauza, aș folosi datorită, meciurilor din cupele europene, care încarcă programul celor implicați.

CFR se plânge și suferă, fizic vorbind. Viitorul folosește 11 jucători diferiți înaintea returului decisiv cu olandezii de la Vitesse, deși sunt cei mai tineri și, zic eu, bine antrenați. FCSB are cel mai dinamic sistem de rotație pentru a ține prospețimea echipei la cote înalte, deși Coman iese la ultima partidă acuzând gambe «încărcate», și alți colegii acuză leziuni musculare. Chiar și echipele de pluton, atunci când joacă la «doar» 5 zile, punctează "oful" la conferința de presă a următorului meci.

Printre atâtea argumente, care ne spun că trebuie să ne implicăm și altfel în pregatirea fizică, vorba patronului FCSB, declarația atât de naturală și perfect valabilă dată de Țucudean, golgeterul arădean de la CFR, care spune că se bucura că a jucat din 3 în 3 zile pentru că e fresh și are poftă de gol, trece neobservată și e mai degrabă excepție.

Trebuie să vină rândul și preparatorilor de a ajunge în lumina reflectoarelor. În primul rând, staff-ul fizic se desprinde de restul staff-ului, devenind știință de sine stătătoare, înalt specializată și responsabilă cu pregătirea fizică și recuperarea după inactivitate sau accidentări. Cu cât e bugetul mai mare, cu atât vedem mai mulți preparatori, cât o echipă de handbal, lucrând pe compartimente, categorii de vârstă sau perioade diferite", a explicat Narcis Răducan pentru eusunt12.ro. 

717397 narcis raducan

"Cel mai important aspect: relația antrenor-preparator-doctor"

Narcis explică faptul că antrenorul trebuie să gestioneze cât mai bine relațiile cu preparatorul și doctorul echipei pentru ca jucătorii să fie într-o formă cât mai bună. Îl laudă pe Marian Lupu, preparatorul de la FCSB, și lasă astfel de înțeles că "principalul" Dică nu reușește să pună suficient de bine în valoare munca acestuia. 

"În evaluarea muncii sfaff-ului fizic, trebuie luați în calcul anumiți parametri principali, care ne vor duce de la efect la cauză. Efectele sunt vizibile pentru marele public: echipa pierde nerv în ultimul sfert de oră, apar leziunile musculare, să zicem mai mult de două, iar jucătorii pierd duelurile directe, chiar mai mult, le evită.

După ce e pus diagnosticul, intrăm în culise și verificăm: ce program avem, argument care stă în picioare începând cu luna noiembrie, nu vara ca la noi, valoarea preparatorului fizic principal, valoarea și participarea staff-ului medical în acest proces, prin vitaminizare și implicarea în metodele de refacere, disciplina vestiarului, pentru că din 24 ore, un jucator stă doar 5 la stadion, iar viața extrasportivă face diferența, cum se spune.

Poate cel mai important aspect de verificat este cât de bine e gestionată relația antrenor-preparator-doctor! Boala preparatorului este aceea că poate deveni un bun antrenor și uneori încarcă fără măsură jucatorii. Boala antrenorului este că se descurcă foarte bine în stiința asta precum la tactică și poate să limiteze mult aportul preparatorului. Iar doctorul este uneori de necontestat, le știe și pe celelalte două. Capacitatea unui antrenor de a gestiona aceste relații profesionale reprezintă cheia succesului în a avea o echipă bine pregatită fizic, care așa cum spune George Țucudean, vrea să joace cât mai mult, extrăgând din muncă performanța, dar și prospețimea fizică.

Un indiciu important: Marian Lupu este, individual, un foarte bun preparator fizic. La fel de bun este și Ionuț Stelescu, ex-CFR. Restul răspunsurilor le pot obține doar cei cu acces în vestiarul cluburilor din Liga 1", a adăugat oficialul pentru sursa citată. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1618597915124142
Alexandru Chis  •  21 Septembrie 2018, 16:36

Sunt convins ca fiecare jucator are o "Fisa personala" in care sunt inscrise, pe trei coloane: stare fizica inainte de partida, efortul depus in timpul partidei, situatia dupa recuperarea post partida. Obligatoriu, in fiecare sedinta de analiza, antrenorul si preparatorul fizic analizeaza fiecare fisa in parte si decid - de comun acord - ce exercitii fizice trebuie efectuate si care este durata acestora. Pe cea de-a patra coloana se va inscrie prestatia jucatorului la fiecare din antrenamentele dintre doua partide iar pe coloana a cincea antrenorul si preparatorul fizic vor inscrie date legate de eventualele stari iesite din comun precum si prognosticul privind evolutia viitoare si posibilele accidente care pot sa apara si modul in care acestea pot fi prevenite (ex: odihna, timp de joc diminuat, alimentatie si vitaminizare).

Vezi toate comentariile (1)
Comentează