FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

VIDEO EXCLUSIV Revin fanii pe stadioane? Ministrul Nelu Tătaru anunță: „Trebuie să se facă într-un context epidemiologic cu stabilitate”

Articol de , - Publicat luni, 14 septembrie 2020 13:23 / Actualizat luni, 14 septembrie 2020 14:10

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dezvăluit că se ia în calcul o revenire pe stadioane începând cu luna octombrie, însă doar dacă numărul cazurilor de infectare nu va crește puternic în finalul acestei luni pline de evenimente precum deschiderea școlilor sau alegerile locale.

„Când revin suporterii pe stadioane?", e întrebare pe care cei mai mulți microbiști o rostesc tot mai des. Fanii așteaptă cu interes întoarcerea în tribune, cu atât mai mult cu cât cele mai recente măsuri de relaxare au mers în direcția deschiderii restaurantelor, a sălilor de cinema și a noului an școlar. Totuși, în continuare e lacăt pe porțile stadionului.

Pe stadion din octombrie?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor despre acest aspect. A anunțat că începând cu luna octombrie se ia în calcul o revenire pe stadion, treptat, însă numai după ce se va trage linie la finalul lui septembrie, o lună "critică" în opinia, o lună plină de evenimente ce poate cântări decisiv.

VIDEO Nelu Tătaru: „Abia peste două săptămâni putem discuta despre revenirea suporterilor pe stadioane!"

„Vdem evoluția din următoarele două săptămâni. A fost o lună plină, încărcată, cu măsuri de revenire la normalitate. De la 1 septembrie s-au redeschis restaurantele, teatrele, cinematografele, e o lună electorală, a început anul școlar, a revenit populația din concedii. Vedem câtă aglomerație e deja în mijloacele de transport în comun.

Sunt două săptămâni în care vom avea o evaluare. Această evaluare ne va da și măsura altor relaxări sau reveniri la normalitate, cum e cazul spectatorilor pe stadioane. Deocamdată gestionăm reînceperea anului școlar. Asta e foarte important acum. După, la începutul lunii octombrie, putem vorbi și despre alte măsuri de revenire la normalitate", a zis Nelu Tătaru pentru GSP.

Reguli stricte și la deschidere

Nelu Tătaru a încercat să explice motivul pentru care stadioanele au rămas printre puținele locuri închise, cel puțin deocamdată. Crede că pasiunea fanilor e greu de oprit și astfel transmiterea comunitară ar fi putut fi sporită.

„Fotbalul și suporterii sunt altceva. Trăiesc momentul! Sunt momente în care regulile sunt lăsate deoparte în fața sentimentelor. Haideți să vedem ce facem cu transmiterea comunitară, să fie în limite sau chiar mai scăzută. Să rămânem în platou și mergem în parte descendentă, apoi ne permitem alte măsuri de revenire", a mai zis acesta, care a completat și a anunțat că vor fi reguli stricte atunci când fanilor le va fi permis accesul în arene: „Cu siguranță vor fi reguli care trebuie respectate. Dar această revenire trebuie să se facă într-un context epidemiologic cu stabilitate, chiar în scădere ca număr de cazuri".

Nu scapă de testările săptămânale

Sunt multe cluburi care s-au plâns că nu mai pot susține financiar o testare săptămânală, înaintea fiecărei etape. Circa 10.000 de euro lunar trebuie să scoată cluburile din conturi pentru a acoperi costurile testării obligatorii. 

Nelu Tătaru a discutat cu Ionuț Stroe, însă în cazul competițiilor lungi, această testare rămâne valabilă.: „Am avut discuții cu ministrul Ionuț Stroe. În condiții în care avem competiții de tip turneu, atunci putem face acea testare doar la începutul acelui turneu. Când avem perioade libere de o săptămână și toți cei implicați merg în comunități și pot avea contact cu alte persoane, atunci trebuie să rămânem cu această măsură de testare din 7 în 7 zile, înainte de fiecare etapă". 

Există în atenția noastră toate evenimentele care au produs o rată mare de infectare, inclusiv acel meci Atalanta - Valencia. Dar noi judecăm epidemiologic ce se întâmplă
- Nelu Tătaru, ministrul Sănătății 

Un meci desfășurat într-o localitate sau o țară unde indicele de infectare e mic, atunci permite și mai multe relaxări, inclusiv un meci cu suporteri. Ați putut urmări pe parcursul acestei veri tot ce a însemnat competiție europeană și ați văzut că s-a disputat fără spectatori
- Nelu Tătaru, ministrul Sănătății     

Citește mai multe știri din Liga 1: 

EXCLUSIV Dinamo renunță la eroul din finalul sezonului trecut! Cosmin Contra mai pregătește un transfer

Șoc pentru cei din staff-ul lui FCSB când au văzut cifrele: un titular a atins mingea de numai 6 ori cu Voluntari!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
George
George  •  14 Septembrie 2020, 19:23

In continuare ...diletanti................niste *** cu totii...............ba' ***.....nu justificati si demoststrati datele....informatiile spuneti voi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

valahu1950
valahu1950  •  14 Septembrie 2020, 17:25
Postat de robotzel pe 14 Septembrie 2020, 14:53

apropo cand va aud ca in alte tari este nu stiu cum altfel imi vina sa inebunesc. daca este asa cum spuneti voi de ce UEFA a decis ca toate meciurile sa se joace fara spectatori? pentru ca este stiut ca reprezinta un risc.

Au meciuri in direct din campionate din Europa, peste tot se joaca fara spectatori dar prostalaii trebuie sa-si dea in petic aici.

robotzel
robotzel  •  14 Septembrie 2020, 14:53

apropo cand va aud ca in alte tari este nu stiu cum altfel imi vina sa inebunesc. daca este asa cum spuneti voi de ce UEFA a decis ca toate meciurile sa se joace fara spectatori? pentru ca este stiut ca reprezinta un risc.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează