FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - SPORTUL, MÎINE, 21:00, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Nici o glorie dinamovistă nu mai lucrează cu "cîinii" mici » Moda "profi"

Articol de GSP - Publicat sambata, 31 iulie 2010 00:00

La grupele de copii şi juniori din şos. Ştefan cel Mare s-a făcut schimbul: foştii mari fotbalişti au fost înlocuiţi de profesori de sport licenţiaţi la Şcola Naţională de antrenori.

La începutul lui iulie, Centrul de copii şi juniori al clubului Dinamo rămînea fără ultimul antrenor care crescuse şi jucase pentru "cîini". Ion Manu (49 de ani), fost fundaş drepta în anii '70, a fost anunţat că, după 20 de ani de activitate, nu i se mai prelungeşte contractul.

O situaţie asemănătoare, dar în sens invers, s-a petrecut şi la Steaua. După ce în ultimii ani toate fostele glorii fuseseră înlăturate, o dată cu numirea lui Victor Piţurcă, la Centrul din Ghencea au fost readuşi Sameş, Majearu, Bălan.

Doar Iatan a jucat în prima divizie!
"Cînd jucam pentru Dinamo aveam antrenori cu nume ca Nunweiller, Nicuşor, Frăţilă, Cheran de la care am avut ce învăţa", spune Manu. În locul lor, acum au rămas absolvenţi la ANEFS, licenţiaţi ai Şcolii Naţionale de Antrenori. Mihai Iatan e excepţia: e singurul care a jucat fotbal de performanţă, la Progresul şi FC Argeş.

"Majoritatea foştilor jucători preferă să echipe din primele eşaloane, nu o grupă de juniori. Mai ales că acolo sînt mai bine plătiţi! E şi cazul lui Orac şi Augustin, care au plecat la Chiajna", a explicat Ion Moldovan, şeful Centrului de copii şi juniori al lui Dinamo.

"Ştiu să lovească mingea!"
El admite însă că fotbaliştii ar trebui să beneficieze şi de experienţa unor foşti fotbalişti: "Ideală pentru tineri ar fi îmbinarea teoriei cu practica. Un absolvent al facultăţii aduce elemente noi, dar cineva care a activat ca jucător are un ascendent asupra elevului său, în primul rînd datorită notorietăţii. Îl poate învăţa diferite procedee, dar asta nu înseamnă că actualii antrenori de la Dinamo nu ştiu să lovească mingea. Dimpotrivă!".

"La grupele mari ar benefică prezenţa unui ex-fotbalist exponenţial. Dar, uite, Mourinho n-a jucat la cel mai înalt nivel şi e unul dintre cei mai buni antrenori ai lumii"
Ion Moldovan, şeful Centrului de copii şi juniori Dinamo

600 de dolari este venitul lunar mediu al unui antrenor de la Centrele de copii şi juniori din România

TEHNICIENII DE LA JUNIORII LUI DINAMO
Grupa    Antrenor Ultima performanţă
1993    Cătălin Dănilescu    campion naţional 2010
1994    Mihai Iatan    campion municipal 2010
1995    Matei Iulian
1996    Sorin Popescu
1997    Silviu Ion
1998    Gabi Preoteasa

"Cît timp la juniorii lui Dinamo au antrenat foşti jucători ai clubului, profitul a fost maxim. Toţi ştim teorie, dar în practică e mai greu dacă n-ai trăit acele situaţii din teren"
Marin Dragnea - fost antrenor la juniorii lui Dinamo

"Am jucat în liga a III-a la Intergaz, la 16 ani eram la lotul naţional. Am evoluat şi în liga a IV-a din Germania. N-am ajuns sus, dar sînt în fenomen de la 8 ani"
Sorin Popescu - antrenor juniori Dinamo

"Cînd am fost dat afară de la Dinamo a fost cea mai tristă zi din viaţa mea. Din pepinieră au ieşit Marius Niculae, Ştefan Radu, Marica, acum cine mai apare?! Jos pălăria pentru ce face Piţi la Steaua!"
Ionel Augustin - fost secund Dinamo II

"Cîţi jucători vor fi promovaţi la echipa mare?! Ce să-i înveţe acolo, să-şi dea cu stîngul în dreptul?! De vreo 15 ani, sistemul juvenil din România nu mai e performant!"
Constantin Frăţilă - fost antrenor juniori Dinamo

Ghiţă Vasile coordonator
În stafful lui Dinamo la nivel de copii şi juniori se mai află totuşi un fost fotbalist al clubului, Vasile Ghiţă (55 de ani), fost fundaş central în anii '70. Acesta însă nu pregăteşte vreo grupă, ci este antrenor coordonator alături de Ilie Alexe, fost la Centrul Stelei.

Lectori universitari şi la loturile naţionale
Moda antrenorilor cu trecut fotbalistic nesemnificativ, dar licenţiaţi în sport, a ajuns şi la echipele naţionale de juniori. Noul selecţioner al reprezentativei U14, Gabriel Manolache (43 de ani), şi secundul lui Ovidiu Stîngă la lotul U18, Sorin Brîndescu (36 de ani, foto), sînt lectori universitari doctori în Educaţie Fizică. Primul predă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, iar cel de-al doilea la Universitatea de Vest Timişoara. Nivelul atins de cei doi ca fotbalişti: Liga a III-a. (Viorel Tudorache)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
inima_de_caine
inima_de_caine  •  31 Iulie 2010, 15:46

Sunt curios la cluburile europene cu tradiţie cine antrenează la aşa-zisele de la noi grupe de copii şi tineret, în ce măsură se regăsesc acolo "foste glorii" ale respectivelor echipe. Fireşte, bugetele fiind altele, cel mai probabil, acolo, fiecare grupă beneficiază de un staff propriu, cu pregătire adecvată, pe ai cărui membri nu-i recomandă doar (re)numele de fost (mare) jucător, iar munca este integrată într-o strategie bine coordonată...

razvanbrc
razvanbrc  •  31 Iulie 2010, 08:59

Daca vrei sa castigi bani lucrand de acasa, trimite un mail la [email protected]. Ai un sold de inceput de 26$!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează