FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Nicolae Dică, alarmat după perioada de pregătire » Mesaj pentru Becali: "Nu putem să rămânem așa!"

foto: Raed Krishan, GSP
foto: Raed Krishan, GSP

Articol de - Publicat duminica, 09 iulie 2017 09:00

Nicolae Dică a tras concluziile după prima lună petrecută la FCSB. Antrenorul de 37 de ani a anunțat public care sunt obiectivele pe care echipa sa le are în noul sezon competițional.

Patru amicale cu două victorii, un egal și o înfrângere. Acesta este palmaresul lui Nicolae Dică după o lună de zile ca antrenor principal la FCSB. Victorii cu o echipă de amatori, jucători fără contract din Olanda, 7-0 cu Team Regio Arnhem, și cel de-al doilea succes cu o formație salvată in extremis de la retrogradare sezonul trecut în Belgia, 3-0 cu Waasland-Beveren. Ucrainenii de la Oleksandria le-au făcut viața grea în remiza 1-1, iar belgienii de la KV Oostende, locul patru în play-off-ul belgian, nu le-au dat nicio șansă steliștilor, 0-2.

După cele două săptămâni petrecute în stagiul de pregătire din Olanda, Nicolae Dică a vorbit despre cantonament și problemele din echipă, despre aducerea obligatorie a unui fundaș central, despre presiune, dar și despre cum va gestiona un lot plin de vedete. Mai mult, antrenorul și-a stabilit clar obiectivul ca "principal" la FCSB, echipă care de două sezoane nu reușește să câștige campionatul, fiind devansată de Astra și Viitorul.

"Obligatoriu ne trebuie un fundaș central!"

- Domnule Dică, s-a terminat cantonamentul din Olanda. Care sunt concluziile dumneavoastră?
- Sunt mulțumit de băieți pentru că s-au antrenat bine și au avut atitudine în fiecare joc, chiar dacă au fost meciuri amicale. La antrenamente au venit cu plăcere și sunt mulțumit de această perioadă petrecută aici, în cantonament.

- La ultimul meci de verificare, prima înfrângere și o eliminare în minutul 33 pentru Pintilii.
- Din păcate, am jucat în zece, dar n-am înțeles de ce a arătat arbitrul acel cartonaș roșu, nici nu mai contează. Chiar și așa, ne-am creat ocazii clare de a marca, păcat că nu am reușit să fructificăm niciuna. Dar sunt mulțumit de atitudinea băieților, mă așteptam ca la ultimul meci din cantonament să fie nervozitate. Până la urmă, ne-am atins scopul.

- În acest stagiu de pregătire apărarea a scârțâit...
- E obligatoriu să ne mai dorim un fundaș central pentru că nu putem să rămânem în doar doi oameni! Larie și Bălașa sunt singurii noștri jucători pe acea poziție și nu putem să rămânem doar cu ei pentru că e un campionat lung, cu meciuri în Champions League, Cupa României. Din punctul meu de vedere, ei au jucat bine, se înțeleg foarte bine și ăsta e un lucru pozitiv pentru echipă. Larie, de exemplu, a venit cu un suflu nou și își dorește foarte mult să aibă evoluții cât mai bune.

"Pintilii e antrenorul din teren"

- Înaintea fiecărui antrenament ați vorbit destul de mult cu Mihai Pintilii.
- Da, pentru că el este un jucător de echipa națională și mi se pare normal să am discuții individuale cu el. Pintilii este un jucător cu foarte mare experiență și el este antrenorul din teren al echipei!

- Era foarte încântat că sunteți un antrenor care vorbește mult cu jucătorii.
- Sunt un antrenor deschis la orice discuție, iar pentru mine nu contează vârsta fotbalistului cu care vorbesc, chiar dacă el are 18 sau 30 de ani. Pentru mine e foarte important să știu ce-și dorește jucătorul, ce probleme are, ce nu-i convine. Dacă eu aflu aceste lucruri, eu sunt cel care va lua deciziile și voi vedea dacă pot să-l ajut.

- Dacă la capitolul fundași centrali aveți o problemă, nu același lucru se poate spune pe restul posturilor.
- Sunt mulțumit pentru că, așa cum știți, concurența este benefică la o echipă. Cu cât jucătorii sunt mai apropiați valoric, cu atât este mai bine și echipa poate să crească.

- A fost Budescu, golgeterul din amicale, jucătorul care v-a plăcut cel mai mult?
- Nu pot să vorbesc doar despre un jucător că a fost sau nu cel mai bun. Eu în general o să vorbesc despre echipă, chiar și atunci când vor fi de spus lucruri negative. E important că Budi s-a integrat foarte bine la echipă și ați văzut și voi că a avut evoluții remarcabile în aceste jocuri.

"Sper să gestionez bine lucrurile la echipă"

- Pe Alibec l-ați folosit doar 30 de minute cu Oostende. Care este situația lui în acest moment?
- De două zile a intrat în programul normal de pregătire al echipei și sperăm ca, ușor, ușor, să își revină la forma pe care a arătat-o în campionatul trecut. Nu o să fie deloc ușor să revii după o perioadă de trei, patru săptămâni în care ai fost accidentat. Avem răbdare cu el, știm ceea ce poate și sperăm să-l avem cât mai repede la sută la sută din potențial.

- În cele patru meciuri ați jucat în 4-2-3-1, aveți pregătit și vreun sistem în care să joace împreună Alibec și Gnohere?
- Vom vedea ce se va întâmpla în timpul campionatului. Poate vor fi meciuri în care vor juca împreună, dar acest lucru pot să-l stabilesc abia în momentul în care Alibec va fi sută la sută. Voi hotărî atunci dacă îi voi introduce pe amândoi pe teren sau când pe unul, când pe celălalt.

- Sunteți dezamăgit că echipa dumneavoastră l-a ratat pe Nedelcu, jucător care v-ar fi ajutat pentru regula Under 21?
- A fost decizia lui să nu mai vină la noi. Nu putem să obligăm un jucător să vină la Steaua atunci când nu-și dorește asta. Nu era benefic pentru noi ca el să vină cu inima strânsă la Steaua.

- Sunteți un antrenor tânăr, la început de drum în Liga 1. Nu o să vă fie greu să faceți față tuturor nemulțumirilor în ceea ce privește lupta pentru titularizare?
- Eu voi fi cel care o să gestioneze aceste lucruri și sper să reușesc să o fac. E normal ca atunci când ești rezervă să nu-ți convină și să vrei să începi mereu ca titular. Dacă nu ți-ar păsa ar însemna că nu este OK, dar jucătorii trebuie să înțeleagă că pot să introduc pe teren doar 11 titulari. După mine, i-aș băga pe toți pentru că ei s-au antrenat foarte bine și nu am ce să le reproșez pentru această perioadă de pregătire.

"Jucătorii mi-au demonstrat că au caracter"

- Cât de greu e de gestionat o echipă cu vedete, mai ales că vă apasă presiunea titlului?
- Nu e greu de gestionat pentru că, ajungând lângă ei și cunoscându-i mai bine, am văzut că sunt jucători de mare caracter și acest lucru m-a ajutat și pe mine foarte mult. În perioada de pregătire jucătorii mi-au demonstrat că au caracter și că își doresc să realizeze lucruri frumoase la echipă. Acesta este un aspect pozitiv, care mă va ajuta.

- În scurt timp începe noul sezon, iar primul adversar e FC Voluntari.
- Câștigătoarea Cupei României! Îi cunosc bine pe jucătorii de acolo, e o echipă experimentată. Îl știu și pe Claudiu, știu ce le cere băieților și sunt sigur că vom avea un meci greu. Chiar dacă este început de campionat, am încredere că la ora jocului vom fi bine!

- Veți începe o luptă și împotriva unor antrenori cu trofee importante în CV: Hagi, Contra, Dan Petrescu. O să fie mai greu din acest punct de vedere?
- Este un lucru foarte bun pentru mine și nu mă sperie că voi întâlni tehnicieni cu mai mare experiență. Mă bucur că am șansa să concurez cu asemenea antrenori și să câștig și eu trofee așa cum au reușit și ei. Eu consider că suntem pregătiți pentru aceste jocuri, știu foarte bine ce am făcut în cantonament și am încredere în băieți că vom avea evoluții foarte bune.

- Pe lângă debutul Ligii 1, vine și presiunea Champions League. Ce așteptări aveți?
- Trebuie să ne gândim clar că în preliminariile Champions League vom întâlni adversari foarte puternici, dar noi ne vom juca șansa, vom încerca să ajungem în grupele europene, fie că vorbim de grupele Champions League sau de cele Europa League. E foarte important să ajungem acolo.

"Nu mă gândesc la data de 12 iulie"

- Dacă ar fi să alegeți între campionat și grupele Ligii Campionilor, ce-ați decide?
- Pentru mine, cel mai important este meciul următor, iar obiectivul principal al echipei noastre este acela de a intra în grupele Europa League! Apoi, ne focusăm pe campionat, pentru că durează un an de zile și este timp de muncă pentru acea perioadă.

- Ați fost jucător la Steaua, acum sunteți antrenor. Cum sunt trăirile dumneavoastră?
- Trăirile sunt diferite pentru că acum sunt în postura antrenorului care trebuie să lucreze cu 27 de jucători pe care îi are în lot. Atunci eram doar un jucător care venea la antrenamente și după aceea era liber. Acum lucrurile sunt mai complicate, responsabilitatea este alta și trebuie să am grijă de tot lotul, să gestionez foarte bine situația de la echipă.

- 12 iulie, ziua deciziei de la TAS, este ziua cea mai așteptată de dumneavoastră și de jucători?
- Nu stăm să ne gândim în fiecare zi la această dată! Noi vom vedea ce se va întâmpla, sper să fie un răspuns pozitiv pentru noi în acea zi. 

"Fiecare antrenor are filosofia lui. Cei de dinainte s-au axat pe alte metode de antrenament. Faptul că Dică e tânăr este o motivaţie în plus. În primul rând pentru Dică trebuie să avem respect, altfel se alege praful"
Florin Niță, portar FCSB

"Un antrenor foarte bun, care e mereu alături de noi, care ne înţelege foarte bine, sperăm să facem o treabă foarte bună împreună"
Constantin Budescu, mijlocaș FCSB

"Eu, unul, sunt fericit să-l avem pe Dică antrenor, pentru că este un om deschis, dacă am ceva de spus el mă aprobă sau îmi spune ce nu e bine. În cariera mea am avut antrenori care nu acceptau deloc dialogul cu jucătorii"
Mihai Pintilii, mijlocaș FCSB

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (90)
108992139590592
DM Bob  •  09 Iulie 2017, 17:33

Dica vei face treaba foarte buna :ai jucatori inteligenti care te sustin pt ca au realizat linia profesionala pe care ai pornit. Te vad mult mai sus de ''heirup ''(Contra) sau ''sharpele ''strecurat la CFR ( DP )

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

899920096740351
Cello Viorrin  •  09 Iulie 2017, 16:42

Duuuuuuuuuuuuuuuuuute Dica.

899920096740351
Cello Viorrin  •  09 Iulie 2017, 16:41

Staful tehnic a inceput vaicareala.

Vezi toate comentariile (90)
Comentează