FOTBAL  »  Superliga  »  UEFA

Noua "Lege a fair-play-ului financiar" ameninţă fotbalul românesc cu falimentul

Becali va fi nevoit să-şi lase valiza acasă şi să cheltuie doar din fondurile echipei
Becali va fi nevoit să-şi lase valiza acasă şi să cheltuie doar din fondurile echipei

Articol de GSP - Publicat sambata, 18 iunie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 18 iunie 2011 18:30

Conform noilor reguli impuse de UEFA, de anul viitor, fiecare echipă va putea cheltui doar ceea ce  produce.

Comitetul Executiv al UEFA a adop­­tat la sfîrşitul lunii trecute "Legea fair-play-ului financiar", un set de reguli clare pe care toa­te cluburile vor fi nevoite să le respecte dacă nu vor să rişte exclud­erea din competiţiile europene. Astfel, fiecare echipă va fi obligată să cheltuiască doar ceea ce produce, astfel că banii trebuie să fie mult mai atent cheltuiţi.

Noile reglementări financiare sînt însă tratate cu superficialitate de patronii de fotbal autohtoni, învaţaţi să bage mîna în propriul buzunar ori de cîte ori clubul pe care-l păstoresc se află la ananghie. Cel mai mult de suferit după această lege va avea însă fotbalul românesc, în care investiţiile vor scădea şi mai mult decît pînă acum, iar jucătorii de valoare de afară se vor feri să mai vină în Liga 1.

Făcînd o simplă predicţie, George Copos ar putea fi printre puţinii care vor supravieţui cu uşurinţă, patronul giuleştean fiind obişnuit să umble destul de rar la puşculiţă.

Patronii din fotbalul românesc au însă şi o perioadă de tranziţie în care să înveţe cum să facă afaceri. Concret, cluburilor le va fi permis să iasă pe minus cu pînă la 15 mil. euro/an începînd cu 2012, şi pînă la 10 mil. euro/an din 2015, suma care va fi redusă şi mai mult din 2018.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
stendardo
stendardo  •  18 Iunie 2011, 21:06

otelul are de castigat la faza asta...:))))

alexandru_p
alexandru_p  •  18 Iunie 2011, 20:52
Postat de vladutz13 pe 18 Iunie 2011, 20:02

Nu stiu daca o sa se mai permita "sponsorizarile" astea, pt ca nici ele nu sunt fair-play.... si de ele vor sa scape aia la UEFA, ca sa nu mai vina arabi sau rusi cu miliarde si sa schimbe complet sistemul de valori dintr-un foc. Oricum, problema e ca la noi nimeni nu sponsorizeaza, toti doar imprumuta echipele..... sponsorizarile inseamna bani pierduti, si nu o sa faca nimeni asta.

nu fii copil. vanzari de jucatori, vanzari de bilete si abonamente, merchandising, sponsori, drepturi TV, bonusuri date de UEFA, LPF sau FRF pentru performante in competitiile in care au luat parte. astea sunt sursele de venit ale unui club. sponsori o sa existe intotdeauna. e ca si cum ai zice ca pe tricoul barcelonei nu va mai scrie quatar foundation ca nu ii lasa uefa. fals. ce propune prietenul nostru este ca gigi spre exemplu sa incheie prin firma Avicola sau nushce firma a lui contract de sponsorizare cu Steaua in valoare de 2 milioane de euro sa zicem, iar steaua ii pune un banner pe stadion in meciurile de acasa.

pinteat
pinteat  •  18 Iunie 2011, 20:51

noi ca noi, insa nu veti mai vedea echipe ca real madrid cu datorii de 800-900 de milioane, la fel MU... in sfarsit o sansa si pentru altii

Vezi toate comentariile (8)
Comentează