FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Noul director al Academiei Dinamo are planuri mari, deși a pornit pe minus: „Am găsit grupe întregi lipsă. Numărul de copii a fost cel care m-a șocat!”

Marius Dulca (43 ani) este noul Director al Academiei Dinamo
Marius Dulca (43 ani) este noul Director al Academiei Dinamo

Articol de - Publicat luni, 24 iulie 2023 19:11 / Actualizat luni, 24 iulie 2023 20:10

Marius Dulca (43 ani) este noul Director al Academiei Dinamo. 

Născut la Caransebeș, cu o experiență de peste 20 de ani în fotbal, în România (la FC Caransebeș, Juventus București, ACS Juniorul 2014) și Austria (la SV Horn, ATSV Hollabrunn), el a fost numit pe 9 iulie pentru a construi viitorul „câinilor”.

Dulca a vorbit dat detalii despre viziunea și munca sa în emisiunea „Sinteza Zilei”, de la Radio Dinamo.

Marius Dulca despre...

...venirea lui la Dinamo: „Am ales Dinamo după o discuție cu Gabi Glăvan (n.r. director sportiv), în iarnă, am vorbit 5-6 ore despre cum vedem lucrurile. Acea discuție a fost definitorie în colaborarea ulterioară care s-a concretizat. E o provocare pentru mine acest proiect. Chiar azi am avut o ședință tehnică și de organizare cu antrenorii, a venit și Gabi acolo.

...scopul Academiei: „Vrem să creăm un concept și un model de joc pornind de la valorile lui Dinamo. Am cules de la tot ce înseamnă Dinamo valori de care o să ținem cont.

Ne dorim ca Academia Dinamo București să aibă un stil de joc, să aibă principii clare. Dacă îi vedeți jucând și nu vedeți ce scrie pe tricou să știți „Acolo joacă Dinamo!”. 

E nevoie de timp pentru a face pașii corecți, sunt anumite etape în care vrem să dezvoltăm proiectul de „Player development” împreună cu echipa mare, cu Gabi Glăvan.

Mai exact, jucătorii din Academie, de la grupele de elită, să intre într-un program de nutriție, pregătire fizică, antrenamente specifice, împreună cu un staff format de la echipa mare și din Academie. Jucători formați practic în principiile de joc ale echipei mari.

Știm ce vrem, avem lucrurile foarte clare. Vrem ca jucătorii noștri să fie capabili să interpreteze orice poziție din orice sistem de joc.

Orice copil care vrea să înceapă fotbalul la Dinamo va crește și se va forma în valorile lui Dinamo. E foarte important”

Operațiunea „Revoluția fotbalului” la Dinamo

...proiectele Academiei: „Noi avem o operațiune numită «Revoluția fotbalului»”. Poate sună pompos, dar nu este. Vrem să creăm acea identitate de care spuneam, după valorile lui Dinamo. Vrem să ne dezvoltăm, sunt optimist.

Suntem o echipă tânără care lucrează la asta și de care o să auziți în continuare. Am un manager de proiect, Flavius Andrișca, momentan nu ni se poate alătura fizic, la București, dar ne ajută foarte mult pe zona de dezvoltare, este și Dumitraș Grozavu în echipa mea, un metodist foarte tânăr, 27 de ani, foarte bun, eu îl propun lumii, să-l rețină ca nume. 

Ne dorim să creăm ceva pentru Dinamo, în primul rând un mediu de dezvoltare a fotbaliștilor. Lucrez cu oameni foarte buni și preocupați. Avem studii, discutăm despre tot ce înseamnă actualitate la nivel de academii în lume, suntem cu ochii ațintiți asupra lor”

...despre ce a găsit la Dinamo: „Am găsit oameni care au reușit să țină lucrurile în viață așa cum au putut. Academia Dinamo n-a putut face transferuri, inclusiv la copii, a fost un exod din cauza lipsei de credibilitate la nivelul clubului. Am găsit grupe întregi lipsă. Numărul de copii a fost cel care m-a șocat, undeva la 90, chiar a fost un șoc pentru mine. De-asta primul meu obiectiv a fost să găsesc mijloacele de a aduce cât mai repede copii în Academie, e foarte important.

Situația colegilor mei care sunt aici a fost una grea, gestionând o situație de haos, lipsuri, neputință, n-a fost ușor, dar au reușit, de-acum înainte trebuie să facem lucrurile puțin altfel. Trebuie să existe ca bază o organizare foarte bună. Avem o organigramă, un mod de comunicare, un mod de lucru. Dacă lucrurile sunt organizate, putem merge mai departe.

Am preluat staff-ul de antrenori și staff-ul auxiliar. N-am schimbat nimic dintre antrenori, toată lumea a rămas pe loc. E corect, pentru că vreau să evaluez lucrurile, să-mi dau seama de realitățile existente”

...cum a fost startul activității:Am postat anunțuri pentru grupele 11 la 11 de elită, rezultatele sunt că într-o săptămână au intrat 15 copii în club. Mâine am informații clare că mai intră 12. Orice zi cu plus e foarte importantă. Abia în weekend am postat pe Facebook detalii pentru grupele de fotbal de bază pe teren redus, ne așteptăm să fie fluxul și mai mare acolo.

Mai am o idee, nu știu dacă va merge imediat, «Ziua porților deschise», în care să invităm copiii la un antrenament, să vadă ce înseamnă Dinamo, să corelăm lucrurile și să putem oferi ceva copiilor”

Cod de conduită pentru a evita episoadele problematice

...fenomenele de nepotism și șpagă la nivelul antrenorilor de juniori: „Chiar azi colegul meu Flavius Andrișca a finalizat un cod de conduită al antrenorilor, părinților, copiilor, pe care vreau să-l oficializez, să aibă putere juridică. Creionând ce ne dorim noi vizavi de acest subiect vom trasa exact antrenorilor cum să fie lucrurile din punctul acesta problematic de vedere. 

Principala problemă în relația părinte-antrenor pleacă de la lipsa de informare, de comunicare. Eu consider că părintele, cu cât are mai multe informații despre cum merg lucrurile, feedback, cu atât are mai puține întrebări. Nu pe partea tehnică, ci doar pe partea de comunicare mă refer. Eu voi fi ca un scut pentru antrenori, voi prelua orice probleme pot apărea în acest sens.

Am vorbit și cu Gabi Glăvan și a zis «Pe noi ne interesează educația, care ar trebui făcută începând de la părinte»”

...locație: „Nevoită sau nu, în ultimii ani Dinamo s-a dus spre baza Granitul, în complexul Țiriac, unde au fost comasate majoritatea grupelor. Eu am căutat o altă variantă, găsind, la modul ideal, nu departe de Granitul, baza BDI Arena din Dobroești. Gazonul e extraordinar, de calitate. E important să avem o alternativă, să ne putem desfășura activitatea în două baze relativ apropiate”

...o posibilă colaborare cu CS Dinamo: „Eu sunt foarte deschis la a colabora cu CS Dinamo, știu relațiile din momentul de față dintre cluburi, unele foarte bune. Nu am putut să-mi iau încă detalii despre colaborarea concretă sau imediată la modul oficial”

...Dinamo 2: „Avem în vedere și reînființarea echipei secunde a clubului, de anul viitor, pentru a primi un loc de Liga 3”

Antrenorii din Academia Dinamo:

U9, U10 Adrian Năstase 

U11 Dumitraș Grozavu

U12 Marius Oprișan

U13 Constantin Stoian

U14 Fadi Haddad

U15 Ion Tănase

U16 Adrian Marcu

U17 Victor Petcu

U19 Ionel Augustin, ajutat de Florin Danciu

⚠️ Anunț important pentru toți părinții și copiii pasionați de fotbal: 📌 Cu bucurie vă anunțăm că Academia de Fotbal...

Posted by Academia de Fotbal Dinamo București on Sunday, 16 July 2023

„«Vintage Dinamo», nu «New Dinamo»!”

La cele mai mici grupe am o idee, am inițiat un program de voluntariat, am deja 7 persoane dornice să ni se alăture. Nu am făcut-o din considerente financiare, ci pentru că voluntariatul e o categorie foarte importantă. 

Rolul meu e și să formez oameni, sunt oameni tineri, interesanți și interesați să învețe. Ei au venit spre noi și le oferim posibilitatea de a începe undeva, la un nivel foarte bun. După perioada de voluntariat le vom oferi niște task-uri remunerate în club.

Am avut un prim contact ieri și cu Dinamo Socios, care și-au arătat disponibilitatea de a ajuta concret centrul

Marius Dulca

Vă aștept pe toți să creăm nu «New Dinamo», ci «Vintage Dinamo», cu valori foarte puternice. Dinamoviștii să vină spre Dinamo! Suntem tineri, suntem entuziaști, știm ce vrem, știm ce facem
Mesajul lui Marius Dulca pentru viitorii fotbaliști dinamoviști

VIDEO FCSB - Dinamo // Goncalo Gregorio profită de eroarea lui Târnovanu și face 1-2

Dinamo continuă mercato: „Să construim o echipă care să nu aibă probleme în Liga 1”. Cum s-au mișcat nou-veniții
DINAMO
Dinamo continuă mercato: „Să construim o echipă care să nu aibă probleme în Liga 1”. Cum s-au mișcat nou-veniții
A venit din liga a treia, iar Derby de România îl face titular! Are tupeu, a fost la locul potrivit, iar antrenorul îl place: „Incisiv, inteligent, va arăta mai bine”
DINAMO
A venit din liga a treia, iar Derby de România îl face titular! Are tupeu, a fost la locul potrivit, iar antrenorul îl place: „Incisiv, inteligent, va arăta mai bine”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (5)
istet10
istet10  •  26 Iulie 2023, 17:20
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Care sunt aia mai buni ca cei doi si care au fost sacrificati? Ca daca erau asa buni, gaseau ei de lucru si in alta parte.

istet10
istet10  •  26 Iulie 2023, 17:19
Postat de Karaganda_forever pe 25 Iulie 2023, 00:28

Asa cum "nu avea bazele acestui sport" Niculae a jucat pe afara, deci in mod evident avea alte calitati care compensau bagajul tehnic mai slab. La noi asta e boala generala, toti antrenorii de copii se uita numai dupa mingicareala si in final crestem tot felul de Lutu care sa se invarta 5 minute cu mingea la picior pentru ca la final adversarul direct sa fie tot in fata lor. Firma ciobanului a fost zecesebita de aia de la SIlkeborg in echipa aia nu stiu daca erau 2 oameni care sa fi putut dribla 1 la 1 un fundas decent...

Ai dreptate despre aia cu antrenorul roman. Boloni a spus aste, precum si treaba de lipsa de talie si potenta fizica a jucatorului roman si a fost injurat. Pe aici era un inteligent care spumega ca jucatorul roman nu este lasat sa zburde , ca e tehnic si tactica il incurca cica.

Karaganda_forever
Karaganda_forever  •  25 Iulie 2023, 00:28
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Asa cum "nu avea bazele acestui sport" Niculae a jucat pe afara, deci in mod evident avea alte calitati care compensau bagajul tehnic mai slab. La noi asta e boala generala, toti antrenorii de copii se uita numai dupa mingicareala si in final crestem tot felul de Lutu care sa se invarta 5 minute cu mingea la picior pentru ca la final adversarul direct sa fie tot in fata lor. Firma ciobanului a fost zecesebita de aia de la SIlkeborg in echipa aia nu stiu daca erau 2 oameni care sa fi putut dribla 1 la 1 un fundas decent...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează