FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Nuno Claro: „România m-a învățat să am răbdare și să cred mai mult în mine” + „Gigi Becali ne amuza, dar are și dreptate"

Nuno Claro
Nuno Claro

Articol de , - Publicat luni, 16 martie 2020 17:40

Multiplu campion cu CFR, fostul portar Nuno Claro a povestit pe un verb ardelenesco-lusitan cum s-a adaptat în țara noastră, deconspirând ce anume a făcut clubul din Gruia cel mai puternic din România în ultimii 12 ani.

Nuno Claro este unul dintre mulții portughezi care s-au perindat la Cluj, doar că fostul goalkeeper, acum în vârstă de 43 de ani, a ales să se stabilească în capitala Transilvaniei. Portarul care și-a trecut în CV trei trofee de campion cu "feroviarii" a apărat buturile ardelenilor între 2007 și 2013, iar de câteva luni este antrenor cu portarii la câteva loturi de juniori ale multiplei campioane a României.

În paralel, alături de soția sa, Teodora, are o afacere, un restaurant și o pensiune, "Panoramic Cetățuie", cu o priveliște asupra orașului care-ți încântă simțurile. Molcom, ardelenește chiar, cu o română cu puternic accent lusitan, Claro a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre ce a învățat atâția ani în țara și orașul de adopție.

Nuno Claro: „Urmează să-mi iau și cetățenia”

- Nuno, ce înseamnă Cluj Napoca pentru tine?

- Înseamnă enorm, vorbim de casa mea. Cluj mi-a deschis poarta spre Europa! Am făcut performanță în tricoul lui CFR, acest club mi-a dat un nume, aici m-am dezvoltat, aici voi rămâne.

- Te-ai stabilit aici, ai cetățenie?

- Urmează să-mi iau și cetățenia. Am tot fost plecat, în Grecia, în Portugalia, nu am avut continuitate, de aceea nu am luat-o până acum.

- Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai învățat în România?

- De fapt, sunt două. Am învățat să am mai multă răbdare și să cred mai mult în mine.

Nuno Claro: „10 ani în minus față de Occident"

- Ce nu-ți place?

- Dacă mi se permite, cred că mentalitatea este undeva cu 10 ani în urmă. Asta cred eu, 10 ani în minus față de Occident.

- Cât ți-a luat să înveți limba română?

- Cred că după un an și jumătate am putut să vorbesc. Eu bag un accent. Oricum, când vorbesc cu voi e o limbă româno-portugheză. Când am venit, în 2007, la Cluj, eram mulți lusitani, vorbeam limba noastră, învățaserăm doar termenii de fotbal. Apoi, fiind și o limbă apropiată de cea nativă, nu mi-a fost greu s-o învăț. După acel an și jumătate, am învățat de la zi la zi mai mult.

- Dacă ar fi să alegi un cuvânt care să-ți placă în limba română cum sună, care ar fi acela?

- Dragoste.

- Așa ai sedus-o pe soția ta, Teodora?

- Da, așa a fost. Suntem de 8 ani împreună, mi-a fost mereu aproape, m-a adaptat în România. Ea a fost unul dintre motivele principale pentru care m-am stabilit în țara voastră.

Nuno Claro: „România m-a învățat să am răbdare și să cred mai mult în mine” + „Gigi Becali ne amuza, dar are și dreptate

"Pe olteni i-am rugat să vorbească puțin mai rar"

- Ce vrei mai departe?

- Vreau să termin școala de antrenori. Momentan, am licența B, sper să urc. În fotbal, niciodată nu se știe, poți să fii azi aici, mâine dincolo. Îmi doresc să-i învăț pe copiii de la CFR ceva din ceea ce am trăit eu trei decenii în fenomen.

- Ce anume ai vrea să le impregnezi?

- Eu vorbesc permanent cu ei, le spun: "Fotbalul se trăiește rapid. E foarte dificil să ajungi sus, și mai dificil să reziști. Trebuie să fii umil, respectuos, concentrat și să ai picioarele pe pământ".

- Cât la sută ești român în acest moment?

- Sunt portughez în primul rând, dar învăț să fiu și un bun român.

- Cât la sută ești ardelean?

- Sută la sută. În această zonă a țării, oamenii sunt primitori, sunt buni, au o carismă diferită.

- Cu oltenii cum te-ai înțeles, cât ai jucat la FC Olt?

- I-am rugat să vorbească puțin mai rar, dar m-am înțeles bine.

- Îți place mâncarea românească?

- Cum să nu?! Sarmale, în special. Avem și o cabană la munte, îmi place să stau în natură, să prepar una, alta, pot să fac ce vreau acolo. Și-o mai ajut pe soție la prepararea mâncărurilor.

Momentele carierei lui Nuno Claro

- Care rămân momentele de referință ale carierei tale?

- În primul rând, când eram la Gondomar, aveam 22 de ani, și-am eliminat-o pe Benfica din Cupa Portugaliei. Am fost prima echipă din liga inferioară ce elimina marea Benfica din acea competiție, pe vechiul stadion al clubului, din Lisabona. Apoi, fiecare trofeu câștigat cu CFR.

- Ce adversar din România ți-a dat insomnii?

- Cel mai dificil adversar pe care l-am avut aici, și-l știam din Portugalia, a fost Marius Niculae.

- Cine era cel mai amuzant coleg de echipă?

- Pff, am avut mulți colegi buni. Erau Tony, Bastos, Trică, mulți superbăieți.

- Dacă juca trupa CFR-ului din perioada 2008-2012 cu cea de acum, cine ar învinge?

- Să știi că formația de atunci era foarte puternică, iar colonia româno-portughezo-argentiniano-braziliană era o forță. Aia de atunci mi se pare mai tare.

Ședința secretă

- Se poate spune că filonul portughez a contribuit decisiv la performanțele de început ale clujenilor, din perioada 2007-2013?

- E adevărat. Portughezii au venit cu o mentalitate de învingători. Nu cred că știe cineva, însă când am ajuns noi, atunci, în 2007, am făcut o ședință. "Am sosit în România să facem performanță, să câștigăm, nu am venit să pierdem vremea pe aici. Iar apoi să fie bine și pentru noi, și pentru ei". Eram portughezi, argentinieni, brazilieni. Asta a avut o influență enormă pentru titlul, primul din istoria grupării, din 2008.

- Cât s-a jucat pe teren și cât în afara gazonului acea stagiune, 2007/2008?

- Eu știu doar ceea ce a fost pe teren. Hai să luăm puțin meciurile de atunci: am avut 20 de meciuri consecutive fără să pierdem! Despre ce vorbim?! Cred că primul eșec a fost în decembrie la Timișoara, un gol în minutul 89, al lui Aliuță. Eram prea buni și nimeni nu ne rezista. A fost un campionat câștigat pe merit sută la sută.

- Ce scandaluri erau acum și ce liniște e acum!

- Și astea vin cu calitatea. Ce era atunci și ce este acum... În urmă cu 6-7 ani, erau multe cluburi care se luptau la titlu. În 12 ani au câștigat 6 cluburi titlul: CFR Cluj, FCSB, Unirea Urziceni, Oțelul, Astra și Viitorul.

Nuno Claro: „România m-a învățat să am răbdare și să cred mai mult în mine” + „Gigi Becali ne amuza, dar are și dreptate

"Gigi Becali ne amuza, dar are și dreptate"

- Cine e favorită la titlu în acest sezon?

- CFR. Mai e în cursă și U Craiova, dar nu poate ține pasul.

- Vă amuzau atunci declarațiile care se făceau la București, în special cele ale lui Gigi Becali?

- Da, normal. Dar noi ne spuneam că am venit la Cluj să câștigăm, nu stăteam să ne luăm după ce se vorbea în afara vestiarului.

- Cum ți se pare Becali ca patron?

- E un om controversat. Totuși, e singurul care bagă bani. A făcut o bază sportivă, crește jucători, merită apreciat.

- Ar fi rezistat la Cluj?

- Nu, nu cred. Sunt alți jucători aici. Cu Arpad Paszkany a fost mai bine, a dat mână liberă antrenorilor, jucătorilor, ca fiecare să demonstreze ceea ce poate. Și el a fost răsplătit, și noi la rândul nostru.

- Ai simțit vreun moment dat că șefii se bagă peste vreun antrenor?

- Am auzit... Știi cum e, la TV se povestesc multe. Pe de altă parte, dacă vrei să vinzi un jucător, e normal să-l forțezi mai mult, ca să joace, să iei bani pe ei.

- Fotbaliștii portughezi au reușit în România, reușesc peste tot. Românii de ce nu prind afară?

- Multă lume mă întreabă asta. Eu cred că de vină sunt cei ce-i învață pe copii, de la vârste mici. Ți-am mai zis, situația în România e cu 10 ani în urmă față de Europa Occidentală. Cu toții trebuie să deschidă ochii! La cei mici e multă dictatură, iar când ajung afară, copiii se pierd în lumea mare.

- Care este motto-ul vieții tale?

- Să fiu corect și umil.

4meciuri a strâns Nuno în grupele Champions League. Mai are 5 prezențe în grupele Europa League

5trofee are adunate cu CFR Cluj: trei campionate și două Supercupe ale României

98de meciuri a bifat în tricoul ardelenilor, primind 82 de goluri. În 45 de partide, n-a luat gol

30de partide a strâns pentru Poli Timișoara, mai are și 20 de prezențe pentru FC Olt

"CFR a ajuns la nivelul de club mare. Nu doar în România, are și brand european. Nu s-a făcut niciodată de rușine, ba, mai mult, a obținut performanțe extraordinare în lume"
Nuno Claro

"Îmi place că echipa noastră de suflet este foarte greu de învins în Gruia. Nu doar de formațiile importante din România, nici alea mari de afară nu au triumfat în casa noastră"
Nuno Claro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
napocarrepublic
napocarrepublic  •  16 Martie 2020, 21:07

Bravo Nuno..cine bea apa din Somes este clujean pt totdeauna.. Clujul este o religie

Vezi toate comentariile (1)
Comentează