FOTBAL  »  Superliga  »  EDITORIAL

O piesă de puzzle » Răzvan Prepeliţă îşi aminteşte un alt început al Stelei

Steaua - Juventus 0-0 s-a disputat în decembrie 1995, în grupele Champions League. Din cauza gerului năprasnic, în tribune au fost doar 2.700 de spectatori
Steaua - Juventus 0-0 s-a disputat în decembrie 1995, în grupele Champions League. Din cauza gerului năprasnic, în tribune au fost doar 2.700 de spectatori

Articol de - Publicat miercuri, 19 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 19 septembrie 2012 10:54

"...bine e dacă bunicul n-o să moară niciodată şi dacă peştii n-o să se mute din rîu şi dacă o să se stingă focurile din Osijek şi dacă Steaua Roşie o să cîştige Cupă Europeană" - scria Saša Stanišić în romanul de debut: "Cum repară soldatul gramofonul", editura Polirom, despre dorinţele unui puşti sîrb în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Dragostea faţă de o echipă de club nu e îndoliată chiar dacă, privind în jur, senzaţia e că ne degradăm.

Despre o altă Steaua, nu în ajunul vreunui război, ci a sărbătorilor de iarnă, cîndva, după o Revoluţie. Nu e o odă, e o piesă de puzzle, simplă. Putea fi Rapid, Dinamo, Craiova sau orice echipă de ligă judeţeană. Nimic spectaculos, doar o margine a celebrului joc din cutie.

"Nicuşor, dă-te la o parte!, te calc, Nicuşor!", striga fiul către tatăl care se instalase în faţa garajului cu mîinile larg deschise. "Băi tîmpitule, nu pleci nicăieri cu Rîndunica mea!". Rîndunica, o Dacie 1300, albă ca un halat de medic, era mîndria inginerului de la uzina de motoare electrice din comuna Săcele, lîngă Braşov. Steaua urma să joace la Bucureşti cu marele Juventus. Trebuia să fie acolo. Nu conta iarna, lipsa experienţei. Erau vremuri cînd nu mai conta nimic. Doar să fii acolo!

Ionuţ era în ultimul an de liceu, iar nevoia de adrenalină adolescentină nu putea fi oprită de o simplă rugăminte a părintelui. Aşa că uşile garajului s-au lăsat instant înduplecate de două picioare serioase, motorul a fost turat, iar tatăl s-a ferit din calea autoturismului căzînd direct în boscheţii îngheţaţi din curte. Atingerea cu ei a declanşat spumele la gură: "Mama mă-tii de descreierat! Vii tu înapoi!". Ieşit în trombă pe poartă, cei doi prieteni cu care intenţiona să plece la meci aproape că s-au suit din mers.

Nu e o poveste tristă. Nimeni nu a derapat, nimeni nu a murit. Doar că Steaua începe o nouă aventură europeană. Rîndunica nu va mai fi în parcare, dar alte poveşti vor poposi pe scaune. Fiecare cu simplitatea ei. Cu aceeaşi bucurie, de a lua parte, bucurie care s-a adaptat la emoţiile 3D, din vremurile de acum.

"Unde mergeţi, băieţi?", a întrebat camionagiul ce a oprit în miez de noapte, pe DN1. "La Braşov, vă rugăm, ni s-a stricat maşina!". S-au suit, bîjbîind cu picioarele îngheţate treptele scărilor. "Te omoară tac-tu că s-a stricat Rîndunica!". Linişte, doar semnalizatorul ticăia. "Măcar de bătea Steaua!", a zis apoi Ionuţ, înainte să adoarmă.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
jalemare
jalemare  •  19 Septembrie 2012, 12:23

poveste frumoasa, pacat ca nu ati publicat-o joi.

botizan
botizan  •  19 Septembrie 2012, 12:12

Parca maine joaca Steaua si nu in UCL ... puteati pune maine articolul asta , care e bun altfel ... astept maine povesti de genul , dar parca vad ca o sa fie toate cu Gigi si Regheton

dani27
dani27  •  19 Septembrie 2012, 12:04

de ce se sterg comentariile???

Vezi toate comentariile (7)
Comentează