FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA LA TITLU

OPINIE Cătălin Țepelin – “Steaua merită titlul. Ba nu, Dinamo! De fapt, poate Viitorul?” Comentați cu noi ARGUMENTELE pro și contra

Articol de GSP - Publicat sambata, 13 mai 2017 15:16

În câteva ore se va ști campioana Ligii 1 sezonul 2016-2017. Cine va fi? Viitorul Constanta, Steaua FCSB sau Dinamo? Niciuna dintre ele nu poate fi considerată o câștigătoare meritorie 100%, la fel cum despre niciuna nu se poate spune că nu merită deloc.

Tocmai pentru că totul se decide la mustață, am jucat, alternativ, și rolul de avocat al apărării, dar și pe cel de inchizitor pentru fiecare echipă cu pretenții la trofeu. Așadar, merită să fie campioană Viitorul, Steaua sau Dinamo? Da sau nu?

NU STEAUA

  • Pentru că de-a lungul anului a produs cele mai puține momente de fotbal bun, comparativ cu Viitorul și Dinamo.
  • Pentru că mai degrabă a îngropat decât a inventat jucători cu potențial.
  • Și pentru că modelul cultivat de Becali, cu dictatură decizională în club, intervenții peste antrenor, jigniri și presiuni asupra propriilor fotbaliști, circ mediatic, plus manevre de amețit, destabilizat sau decredibilizat adversarii, nu merită premiat. E ceva profund greșit și dezagreabil în stilul ăsta de management, la fel cum stomacul microbiștilor neutri digeră greu aroganța impertinentă a altor angajați steliști de top (antrenor / manageri). Și parcă n-ar merita o justificare de genul “uite, am luat titlul, deci strategia noastră a fost corectă, așa se face treaba bună”.

DA STEAUA

  • Pentru că, prin strategia de investiții, e singura care mai întreține mirajul unui campionat valoros din punct de vedere financiar. E unicul club care bagă bani în achiziții costisitoare, dând speranțe de mai bine și altor cluburi mici, și fotbaliștilor lor.
  • În plus, echipa asta, despuiată de numele ei consacrat și buzunărită de un Minister care inventează războaie pe timp de pace, încă rămâne cea mai iubită din țară. În ultimele sondaje oficiale, făcute acum un an și ceva, avea peste 50%. Chiar dacă s-o fi înjumătățit numărul simpatizanților, cu mulți plecați spre mirajul gloriei de la „FC Talpan și asociații”, tot ar aduna un capital de simpatie dublu față de următoarea clasată în acel top. 
  • Pentru toate electroșocurile din ultimul an, inimile steliștilor care încă țin cu echipa asta din Liga 1 ar merita un medicament în formă de trofeu.

NU VIITORUL

  • Pentru că două evenimente majore din istoria scurtă a acestei echipe mustesc de umbre și de îndoieli. Acum 4 ani, în primul lui sezon de Liga 1, Hagi a evitat retrogradarea prin două meciuri rușinoase, 5-2 în Ghencea și 4-2 în Ștefan cel Mare. Acum, primul titlu ipotetic în Liga 1 al Viitorului se sprijnă nu doar pe valoarea echipei, ci și pe coloana îndoită a unor adversari - să dăm exemplu doar meciurile cu Astra. “Obiectivul nostru era să facem culoar Viitorului”, a recunoscut din greșeală Ioniță II, printre sughițuri.
  • Argumentul “noi ne-am văzut de treabă, nu ne interesează ce fac adversarii” nu prea ține la Viitorul. E ca și cum un medic ar zice “e ok să primesc șpagă dacă nu o cer explicit, eu doar le arăt pacienților buzunarul halatului meu și nu mă uit când bagă plicul acolo”. La Viitorul se adună cam mult gri pentru un club care declamă că pune preț în principal pe educarea copiilor.

DA VIITORUL

  • Pentru că a jucat cel mai bun fotbal de-a lungul întregului campionat.
  • Pentru că a inventat jucători, nu i-a cumpărat gata copți și pe bani mulți.
  • Pentru că are cele mai bune cifre (mai multe aici)
  • Dar mai ales pentru modelul de business inventat de Hagi. E unic în lume să îți riști aproape toată averea pentru a finanța 100% un club pe care să-l gestionezi cap-coadă pe o filozofie proprie, cu o fundație bazată pe descoperirea talentelor și obiective de a face performanță exclusiv cu tineri. Cel mai la îndemână exemplu similar ar putea fi Ajax, dar acolo clubul nu stă în banii, în energia și în convingerile unui singur om.

NU DINAMO

  • Pentru că a păcălit fotbalul, competiția și orgoliul suporterilor vreme îndelungată, ajungând în play-off mai degrabă împinsă decât pe merit propriu
  • Și pentru că, la fel ca în cazul Becali - Steaua, modelul de business al lui Negoiță nu merită un trofeu. Patronajul tip zgârie-brânză, cu investiții minime și vânzarea jucătorilor pe sume jenante imediat ce scot un pic capul din anonimat, trebuie arătat cu degetul, nu scăldat în șampanie.

DA DINAMO

  • Pentru prestațiile extraordinare din play-off
  • Pentru Contra, un antrenor entuziast și priceput, care ar fi trebuit scris cu vopsea în capul listei FRF în momentul căutărilor de nou selecționer
  • Dar, mai ales, pentru energia, pasiunea și atașamentul unor suportei fantastici, care au împins uneori echipa până pe Everest, desi valoarea ei era, cel mult, de Vârful Omu. Blestemați să tot aibă conducători care ba au jefuit clubul, ba au investit în el cât într-o mașină second-hand, fanii lui Dinamo ar merita zâmbetul uriaș al unui titlu de campioană în Liga 1.

Cine ar merita să câștige titlul?

Viitorul
FCSB
Dinamo

  

Voi ce ARGUMENTE PRO - CONTRA aveți pentru echipele care trag la titlu? De ce ar merita și de ce nu ar merita medaliile de campioni?

Comentați mai jos, dar țineți cont că dialogul real și deschis nu poate fi decât unul civilizat - citiți aici regulile jocului ;)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (45)
kwd2015
kwd2015  •  13 Mai 2017, 19:35
Postat de Dragos Nastase pe 13 Mai 2017, 16:48

Campioana morala a acestui campionat e una singura FC.Dinamo Bucuresti argumentele sint simple este echipa cu cel mai frumos joc din Play-off se simte o relatie foarte buna intre jucatori si intre jucatori si antrenor . Este echipa cu cei mai minunati suporteri si cele mai frumoase coregrafii . E in cea mai buna forma sportiva . Campioana Romaniei eeeee ,,Doar Dinamo Bucuresti,,

LOOOOOL

saviola2_8
saviola2_8  •  13 Mai 2017, 18:25
Postat de Cristian Gherasim pe 13 Mai 2017, 16:02

Campioana Romaniei din pacate nu va fi decisa in teren din punctul meu de vedere.Foarte multe faze din play-off s-au judecat cu jumatati de masura diferite.Unele penalty-uri inexistente s-au acordat,altele nu s-au dat.La unele meciuri s-a dat rosu fara ezitare , alte faze clare de al doilea galben sau rosu au fost trecute cu vederea.Cine merita ?!Vom vedea peste putin timp in Europa ,toate 3 ajung acolo.Si multi analisti si comentatori tv .isi vor da seama cat de penibili sunt in analizele si comentariile lor.Ala e examenul adevarat .Ca la scoala .Te iau profesorii 4 ani in brate iti dau note mari desi tu esti de 4 maxim 5 ,iar la evaluarea finala pici,bineinteles.Noi vom avea din nou un campionat respectabil si corect cand se va taia in carne vie in arbitri .

asta da comentariu! bravo!

saviola2_8
saviola2_8  •  13 Mai 2017, 18:23
Postat de stark pe 13 Mai 2017, 15:55

Tot Astra ar fi meritat sa castige campionatul, a fost decimata, cu tot felul de probleme, distrusa si din interior si din exterior si a jucat un fotbal frumos, dar a inceput prea slab. Puscariasii FCSB din Ilfov nu merita, au luat tot de la AStra, au umblat iar cu valize, e cea mai scarboasa echipa din Balcani, o abominatie care functioneaza numai pe principii din Evul Mediu, cu ironii ieftine, fotbal mizer, saracios, echipa umflata de presa, fara nume, fara galerie, fara identitate. Dinamo daca il pastra pe Rotariu si pe ala care a plecat la arabi (am uitat cum il cheama) luau campionatul lejer. Viitorul daca vedem doar partea pozitiva, academie proprie, copii in teren, ar merita dar iti aduci aminte imediat de omeniile cu abominatia istericului posedat si trecutul o sa-i ajunga din urma. Sa castige care e mai bun, un lucru e clar, toata Romania va sustine Craiova diseara. Hai Craiova !

un comentariu ***, ipocrit si fara nicio noima, comment de postac autentic.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează
Close