FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE GSP

OPINIE DAN UDREA // Reverență pentru Croitoru: „Când alții se plâng, el joacă fotbal"

Articol de - Publicat miercuri, 14 august 2019 18:27

Cel mai la îndemână în fotbalul românesc e să te plângi. Nu contează de ce anume, ci să te plângi. De arbitraje ostile, de lipsa condițiilor, de faptul că patronul îți vinde jucătorii fără să te întrebe, dar și că îți completează lotul după startul sezonului. Unii se plâng chiar și de propriii suporteri.

Discursuri de acest gen sunt prezente etapă de etapă în Liga 1, de la Dan Petrescu la Laszlo Csaba, de la Papură la Prunea, de la Bergodi la Costel Enache. Există însă și un contraexemplu. 

Un băiat care s-a apucat de curând de antrenorat și a cărui echipă nu doar că face puncte în acest start de sezon, dar realmente face senzație prin jocul prestat. Numele lui: Marius Croitoru.

E unul care a avut și el gura mare ca fotbalist. Chiar deranja. Și conducerea propriei echipe, atunci când își solicita drepturile, dar și pe cei de la FRF și LPF, pentru că a făcut parte activ din sindicatul jucătorilor. Acum e antrenor și ar fi avut și el motive să se plângă. Chiar foarte multe. De la Botoșani au plecat jucători de mare calitate din sezonul trecut. Exemple: Fabbrini, Burcă, Roman, Fulop. Plus Soiledis, cedat după startul sezonului. 

N-a căutat alibiuri, ci a căutat jucători cu care să-i înlocuiască. Și a făcut o trupă care practică un fotbal cum poate doar Viitorul a mai jucat în ultimii ani. Un fotbal ofensiv total, o echipă preocupată să joace, nu să distrugă, nu să închidă, nu să otrăvească fântânile și să ardă ogoarele. Iar lotul pe care îl are la dispoziție nu e în niciun caz unul atrăgător. 

Nu o fi transfermarkt cel mai bun reper, dar cotațiile acestui site țin cont de foarte multe criterii, iar acolo, Botoșani, ca întreg lot, e deasupra a doar 4 echipe din Liga 1! Dar sub Voluntari, Astra, Dinamo, Sepsi, însă jocul practicat de Ofosu, Așkovski și ceilalți băieți din Moldova e unul care nici nu poate intra într-o comparație cu ale acestor formații.

Poate că e devreme pentru concluzii, dar Croitoru e o oază într-un fotbal în care, vorba lui Hagi, noțiunea de antrenor aproape că a dispărut. Până și coloana lui vertebrală a trecut un test important. 

Înaintea meciului cu FCSB, cineva important din club, poate cel mai important, i-a indicat că n-ar fi bine să-l titularizeze pe puștiul Andronic. Croitoru însă n-a abdicat de la ce pregătise toată săptămână și de la filosofia lui pentru acel meci. L-a băgat pe Andronic, care a marcat, iar Botoșani a predat o lecție de fotbal despre care Panduru a spus că ar trebui să ruleze în fiecare zi la intrarea de la stadionul din Moldova.

Luni seara, Croitoru a punctat din nou la impresia artistică. A mers la Ovidiu, unde mai toate echipele sunt dominate și înghesuite în propriul careu, pentru a se bate de la egal la egal cu Hagi. 

Și a ieșit cel mai frumos meci al campionatului. Au fost momente în care Botoșani a dominat Viitorul, ceea ce se întâmplă rar sau deloc, mai ales la Ovidiu! Mărturie stă și raportul șuturilor pe poartă: 7-5 în favoarea oaspeților. 

Nu știu cum va arăta traseul lui Croitoru, dar acest debut de campionat propune într-un colț al României un altfel de antrenor. 

Chiar și declarațiile tăioase și poate un pic prea arogante de după ultimele meciuri, „Nu merg la FCSB fiindcă acolo ar fi deasupra mea un antrenor fără licență", „Viitorul n-a ajuns la poartă în prima repriză”, „Gaz a făcut doar antifotbal, niciodată cât voi fi antrenor nu-mi voi învăța jucătorii să facă așa ceva”, developează un om care nu ține să vorbească doar pentru a-și deschide alte porți pentru viitor, așa cum procedează, de exemplu, o parte dintre cei care se arată astăzi foarte nedumeriți de ce FCSB nu reușește să numească un antrenor. 

Până una, alta, Botoșani are un antrenor. Și dacă oglinda unui tehnician e jocul echipei, atunci Croitoru are toate motivele să petreacă mult timp în fața oglinzii! Fiindcă acolo e ceva ce în Liga 1 se vede, din păcate, tot mai rar! Un fotbal de calitate! 

38 de aniare Marius Croitoru, e cel mai tânăr antrenor din Liga 1

Top șuturi pe poartă în primele 5 etape de Liga 1

1. Botoșani 31
2. Viitorul 30
3. Gaz Metan 28
4-5. Craiova 26
Poli Iași 26
6-7. CFR 24
FCSB 24

Citește și:

Marius Croitoru l-a convins pe George Miron să nu plece la FCSB: „E liderul vestiarului” » Reacția fundașului

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
florisking
florisking  •  15 August 2019, 03:02

bravo lui, succes mai departe, sper sa aiba un patron cu minte mai multa!!!!!

remarque
remarque  •  14 August 2019, 22:16

Ce audienta face un meci Botosani-Viitorul? Daca se dau goluri multe inseamna fotbal de calitate? Pe principiul asta si Gent-Viitorul a fost meci bun. Fotbalul inseamna ceva mai mult. Iar echipele fara suporteri si fara sens ingroapa campionatul. Sectorul agricol Ilfov, Ovidiu, Calarasi....echipe care nu aduc nimic, oricat ii umflati voi cu pompa.

bigbolo
bigbolo  •  14 August 2019, 21:39
Postat de catalin_cj pe 14 August 2019, 20:59

Nu contest asta, e unul din băieții educați, dar ce facem cu fotbalul?

Avem un fotbal de nivelul Romaniei, social, cultural, politic.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează