FOTBAL  »  Superliga  »  RETROSPECTIVA GERMANIA (2006-2007)

Oportunisti

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 iunie 2007 00:00

VfB Stuttgart si-a adjudecat titlul profitind de criza lui Bayern si de naivitatea lui Schalke si Werder. 2006-2007 a fost un sezon atipic pentru Bundesliga. Pina acum, regula era: Bayern campioana, iar restul culegea firimiturile. si cind munchenezii mai oboseau, profita  Werder Bremen.

Ultima stagiune a dat insa totul peste cap. Marea favorita din sud a fost de nerecunoscut, in timp ce Werder si-a pierdut suflul spre final, cind a facut aproape totul pe dos. si cum a treia pretendenta, Schalke, n-a reusit sa-si depaseasca nici acum conditia de outsider, titlul a mers acolo unde nimeni nu se astepta: la Stuttgart.

Surpriza e mare si probabil ca inclusiv nemtii au probleme sa se obisnuiasca. Pe VfB n-o luase nimeni in calcul. Nici la inceput si nici in iarna, la jumatatea campionatului. Era si greu de crezut ca un club care de la ultimul titlu cistigat (1992) s-a multumit mereu cu putin se va cocota atit de sus.

Nu mai vorbim de antrenor, Armin Veh, la un moment dat principalul candidat la intiia demitere a sezonului din rindul tehnicienilor. Sau despre echipa, ce in afara unui Hildebrand sau Meira nu avea nici un alt nume de referinta in rindurile sale. si totusi, Suttgart s-a impus. Cit de bine-i prinde Germaniei schimbarea se va vedea la toamna, in Liga.


STRANIERI

"Gemenii golului"
Sergiu Radu si Vlad Munteanu au dat lovitura la primul lor sezon in Bundesliga. Treceau drept "mediocri" pe vremea cind evoluau in Liga 1. Iar Bundesliga era pentru ei o necunoscuta vara trecuta, la inceputul sezonului. Cu toate astea, Sergiu Radu si Vlad Munteanu au reusit sa uimeasca Germania, culegind numai superlative. Nemtii i-au poreclit "gemenii golului", dupa ce au marcat impreuna 25 de goluri, sau "asigurarea de viata a lui Energie Cottbus", in conditiile in care reusitele lor au mentinut micutul club est-german pe prima scena. Rasplata pentru stagiunea de senzatie a venit in mai, cind "Schija" si Vladut si-au marit de patru, cinci ori salariile prin transferul la VfL Wolfsburg.

Fara sansa
Marius Niculae ( Mainz) si Laurentiu Reghecampf (Aachen) n-au avut norocul lui "Schija" sau al lui Munteanu si au retrogradat. Venit in iarna la Mainz, "Sageata" a gasit echipa pe ultimul loc, dorea sa puna umarul la evitarea retrogradarii, dar antrenorul Jurgen Klopp nu i-a oferit o sansa reala. A mers tot pe mina celor vechi, uitindu-l pe Niculae mai tot timpul pe banca. Practic, romanului nu i-a ramas decit sa priveasca, neputincios, cum ai lui se afunda in subsolul clasamentului.

Tot patru romani
In ciuda retrogradarii lui Niculae si "Reghe", Romania ramine cu patru reprezentanti in Bundesliga. Mihai Tararache si Iulian Filipescu au promovat cu MSV Duisburg, dupa ce au terminat pe locul 3 in clasamentul ligii a doua, cu 60 de puncte.

Performantele sezonului
X Stuttgart a cistigat al 5-lea titlu din istorie. A strins 70 de puncte, cu doua mai mult decit Schalke; Acestea, plus Werder, daca se califica, vor juca in Liga Campionilor
X Bayern si Leverkusen, locurile 4 si 5, vor evolua in Cupa UEFA
X FC Nurnberg a cistigat Cupa Germaniei si va evolua, de asemenea, in Cupa UEFA
X Mainz, Aachen si M'gladbach au retrogradat, Karlsruhe, Rostock si Duisburg au promovat
X Werder Bremen a avut cel mai productiv atac, 76 de goluri marcate in 34 de etape
X Schalke si Nurnberg au avut cele mai bune aparari, fiecare incasind doar 32 de goluri
X Schalke a fost cea mai buna echipa pe teren propriu: 41 de puncte
X Werder a fost cea mai buna formatie in deplasare: 32 de puncte
X Gekas (Bochum) a fost golgeterul campionatului: 20 de goluri

Cifrele sezonului

2,74 este media de goluri pe meci. In total s-au marcat 837 de goluri in 306 partide
60 la suta este procentajul stranierilor care au evoluat in Bundesliga stagiunea trecuta
1131 de cartonase galbene au aratat arbitrii in cele 34 de etape
63 de eliminari au fost dictate in sezonul trecut
12 este numarul schimbarilor de antrenori efectuate de cele 18 cluburi
11,88 milioane de spectatori au asistat la cele 306 partide
8 este numarul victoriilor consecutive reusite de Stuttgart, cea mai mare serie a sezonului

FINANCIAR
X Bundesliga incaseaza 420 de milioane de euro anual din drepturi de televizare
X Portarul Oliver Kahn (Bayern) a fost cel mai bine platit sezonul trecut: 6 milioane de euro anual
X Cluburile din Bundesliga au inregistrat in 2006 un venit total de 1,195 miliarde euro si sint pe locul trei dupa cele din Anglia si Italia
X Datoria totala a gruparilor din Bundesliga in acest moment este de 662,5 milioane euro
X Dintre cluburile europene, cele germane cistiga cei mai multi bani de la sponsori: 360 milioane euro


INDISCIPLINa
Leverkusen in frunte
"Farmacistii" au bifat cele mai multe eliminari in 2006-2007: nu mai putin de opt, dintre care patru cu "rosu" direct si restul pentru doua "galbene". Urmeaza Hamburger SV (5/2) si Eintracht Frankfurt (4-3). La polul opus e Bayern, care n-a ramas in inferioritate in nici unul dintre cele 34 de meciuri disputate.

AUDIENTa
Dortmund, ca de obicei
Ca si in anii trecuti, meciurile de acasa ale Borussiei Dortmund s-au bucurat de cea mai mare audienta: 1.194.956 de spectatori in total, 70.291 in medie pe meci. Pe locurile urmatoare s-au clasat Bayern (1.147.150 / 67.479) si Schalke (1.035.527 / 60.913). Cei mai putini suporteri au venit la partidele lui Energie Cottbus: 263.752 in total, 15.514 in medie.

TELEVIZIUNE
Arena, in minus
Aflat la primul sezon cind transmite exclusiv Bundesliga in Germania, postul pay-per-view Arena a inregistrat pierderi de circa 200 de milioane de euro. Cauza a fost numarul scazut de abonati, doar 1,1 milioane, fata de asteptari (2,3 milioane).

INVESTITII
63,2 milioane
Disperata sa nu-si sifoneze si mai rau blazonul, Bayern a investit masiv pe piata transferurilor in aceasta vara. A dat 25 de milioane de euro pentru Ribery (Marseille), 11 milioane pe Toni (Fiorentina), cite 10 milioane pe Sosa (Estudiantes) si Jansen (M'Gladbach), 6 milioane pentru Ze Roberto (Santos) si 1,2 milioane de euro pe Schlaudraff (Aachen).

GOLUL SEZONULUI
De la 60 de metri
Cine altcineva decit un brazilian putea sa marcheze cel mai frumos gol al stagiunii? Diego le-a oferit suporterilor lui Werder o reusita de la 60 de metri in meciul din retur cu Aachenul lui Reghecampf. "Va intra cu siguranta in istoria Bundesligii", a scris cotidianul Bild.

JUCaTORUL SEZONULUI
Clar, Diego
La primul sau sezon in Bundesliga, brazilianul Diego a impresionat la Werder Bremen. Evolutiile sale au facut-o pe FC Porto sa regrete ca i-a dat drumul pentru doar 6 milioane de euro, iar pe Bayern sa-si puna problema competentei managerului Uli Hoeness, care l-a avut in mina vara trecuta, dar l-a ignorat.

ANTRENORUL SEZONULUI
Veh peste toti
Armin Veh, antrenorul campioanei Stuttgart, a plecat in campionat cum era mai rau: 0-3 cu Nurnberg si 1-3 cu Dortmund, ambele meciuri "acasa". Chiar si in asemenea conditii, a reusit sa creeze o atmosfera excelenta in lot, sa omogenizeze echipa din mers si sa le redea jucatorilor increderea de sine, mergind pe ideea: "n-avem nimic de pierdut, ci numai de cistigat". 

DECEPTIA SEZONULUI
Dezastrul "Bayern"
Bayern, doar locul 4, pentru prima oara dupa mai bine de un deceniu absenta din Liga. Explicatia declinului pleaca de la socotelile pe care si le-a facut conducerea clubului vara trecuta. N-a umplut golul ivit prin plecarea lui Ballack la Chelsea, amagindu-se cu ideea ca tineretea si pofta de victorii a celor ramasi va fi de ajuns pentru un nou titlu. N-a fost. Nici macar schimbarea de antrenor din iarna, Hitzfeld in locul lui Magath, n-a dus la evitarea dezastrului.

ECHIPA SEZONULUI
Neuer (Schalke) - Osorio (Stuttgart), Bordon (Schalke), Meira (Stuttgart), Naldo (Bremen) - Hilbert (Stuttgart), Frings (Bremen), Diego (Bremen), B. Schneider (Leverkusen) - Gekas (Bochum), Gomez (Stuttgart)

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează